Ako zabrániť bitkám medzi súrodencami?
Ahojte. Starší ma 2r7m a mladší 11m. Snažíme sa venovať obom rovnako . Starší ma dokonca aj súkromnú opatrovateľku, ktorá k nám chodí 4x do týždňa na 6 hodín . Ma ju veľmi rád. Ale od začiatku bije mladšieho. Keď ešte nelozil, tak si ho nevšímal. Ale teraz niečo strašne … nie je to len v našej prítomnosti … ale stačí chvíľka a sam ide za ním ho zobudiť alebo zbiť. Dnes ráno vybehol z kúpeľni, malý bol na chodbe a kopol do neho. Kope, alebo ho tak pchá aby spadol na zem. A malý ešte nemá takú rovnováhu, tak stále spadne hlavou na zem. On to prostre nerobí len pri nás, aby si vynucoval pozornosť ale robí to aj potajomky. Ja už som zúfalá … malý keď ho vidí tak až oči prižmuria lebo čaká facku. To sa proste nedá ustrážiť niekedy. Ja som už zúfalá, nemôžem byt pri nich v klude ani sekundu. Len striehnem kedy na neho zaútočí. Skúšali sme všetko … a absolútne mu nič nechce dať. Nezaujímajú ho hračky, ale akonáhle vidí že to ma malý, tak už ide a … čo mám robiť ? Ja už mám také nervy na toho staršieho že by som mu taku dala po zadku, lebo proste nič nefunguje a nedá sa. Je taký … neviem. Snažíme sa mu venovať, niekedy dokonca viac jak malému.
Je to ťažká situácia, no bol by v tom čert, aby ste doma nezvládli takého malého agresora. Ľutujem to bábätko, veď je to týrané dieťa. Áno, súrodenci sa zvyknú i pobiť, no cielene vyštartovať za malým, aby mu ublížil? Hádže sa o zem a vreští? Možno ma tu mnohé ukameňujete, no za takéto chovanie by mladý pán schytal pár po zadku a odniesla by som ho do druhej izby s tým, aby prišiel, až bude dobrý chlapček. Starať sa o deti bez opatrovateľky a všetko robiť spoločne. Skúsila by som staršieho zainteresovať do opatrovania malého. Aby ti napr. podal plienku a nech vyberie s ktorým obrázkom sa mu páči, nech ti podá fľašu s čajíkom, nech prinesie malému dáku hračku.....keď bude malý spať, venovať sa staršiemu. Ak to nepomôže, poradiť sa s lekárkou, či sa tu nejedná o diagnózu.
A pre teba kniha Aha rodicovstvo, su 2 casti, druha je o surodencoch
Tym, ze ich oddelujes, vlastne nemaju moznost sa spolu hrat, onedlho moze starsi zistit, ze ten mladsi vie tiez cosi vymysliet, nejaku srandu, spolu vymyslat huncutstva, ze to nie je len nepriatel, ktory mu berie hracky.. a uvidi, ze sa vues hnevat aj na mladsieho, nielen na starsieho, ze nie ne stale len on ten zly..
Fakt zamysli sa nad tym, lebo si na najlepsej ceste ako nevytvorit az pokazit vztah medzi nimi
A uz koncim🙂 drzim palce, je to tazke velmi tazke vychovavat
Prave ze si myslim, ze cim ich viac oddelujes a oddelujes aj hracky, aj opatrovateľka aj cas s nimi, tym horsie. Ja by som urobila pravy opak. Vsetko spolu, naj starsi pochopí, ze su rovnaky pre twba abaja, ani jeden viac ci menej. Kazdemu rovnako, cas, hracky, opateru. Ja mam tiez taky vekovy rozdiel medzi detmi a starsi hned pochopil. Ked som maleho kojila, aj jeho som pri tom bozkavala a mojkala. Je to jedno, ze mu su pomali 3 roky, on si furt pripadne ako tvoje jedine babatko. Chyba mu mozno ta laska co davas malemu. Ked maly spu vedla teba, aj staršieho si zober vedla seba, aj keby kazdy z druhej strany. Uvidis, ako zmeni pristup. Prestane ziarlit a naopak bude sa zacat delit s malym, davat mu pusinky na bebinko, davat mu dobru nocku. Starsi sa citi odstrceny preto je taky. On si mysli, ze mu maly ukradol mamku a jej lasku. Akoze chapem ze mas opatrovatelku, ja mam 4 deti a nikdy by som moje dieta nedala cudziej zene. Vsetky 4 mam pri sebe pri vareni, pratani, aj ked srarsi su uz skoro pubertaci, doteraz mi davaju pusus na dobru noc a travia cas s malymi. Tiez ti starsi si mohli pomysliet, ze mali om ukradli miju lasku, ale pretoze nerobim rozdiely, ci velky ci maly, ked jeden dostane tak vsetci a naopak, ked bozkam jednoho, tak vsetky. Na toto si davam pozor: Nikdy nedam svojmu dietatu bolest alebo pocit, ze je odsunute na druhu kolej.
@zara3 ale oni sú väčšinou spolu. Aj keď nie je opatrovateľka tak sú skoro stále spolu. Preto aj píšem že keď som s nimi nemôžem v klude pri nich byt, len striehnuť. Hračky im nedelim 🙂
@zara3 ale oni sú väčšinou spolu. Aj keď nie je opatrovateľka tak sú skoro stále spolu. Preto aj píšem že keď som s nimi nemôžem v klude pri nich byt, len striehnuť. Hračky im nedelim 🙂
@katka3212 ukaz im rovnaku naklonnost ja by som vyradila opatrovatelku a ked daj jej obidve deti alebo ani jedno. Lebo si starsi moze mysliet ze jeho davas tete aby si bola s jeho mladším súrodencom. Je to tazke ale jak som povedala, ja mam styri deti a ani jedno nikdy na seba neziarlilo, nedala som tomu sancu. Mozno si si neuvedomila, ale dieta nezabudne, ked trebars obidvaja naraz plakali a ty si zobrala najprv maleho a mojkala ho zatial co sa.starsi pozeral. Trebars.
2r7m nevie, co robi? No to urcite. Bala by som sa o to male, ked si buchne hlavu. Ja som za najmenej drsne sposoby, ale tak aby vyriesili problem. Detom nedat limit je pre nich horsie, nez ked nezostanes pokojna
@reanda deti nemajú empatiu do troch rokov. V troch rokoch začínajú chápať, že aj ostatní majú pocity - takže on nedokáže pochopiť, že ten mladší je chudák.
@anonym_98b8c2 nuz, ak tomu veris.. ja som napriklad mala empatiu odjakziva a moje deti tiez.. a mnozstvo deti, ktore poznam..
@katka3212 budem za svinu ale naco ste si robili deti tak skoro po sebe. veď to nie je šanca sa plnohodnotne venovať ani jednému. a sorry raz by kopol do menšieho súrodenca rovno by dostal na zadok. mucate ho a je to prd platne
@katka3212 budem za svinu ale naco ste si robili deti tak skoro po sebe. veď to nie je šanca sa plnohodnotne venovať ani jednému. a sorry raz by kopol do menšieho súrodenca rovno by dostal na zadok. mucate ho a je to prd platne
@anonym_c091d4 samozrejme, ze je sanca sa plnohodnotne venovat aj dvom malym detom naraz.. plnohodnotne venovanie sa nie je o tom, ze si decku za zadkom 24/7, to dieta nepotrebuje.. to je len dnesna mylna predstava.. ktoru rodicia zasievaju aj do tych deti a potom ma maly pocit, ze je zanedbavany, lebo mama vzdy nepriskoci, ked si on zmysli.. aby pri skoro trojrocakovi dostavala 'rady', ze sa ma vykaslat na domacnost a varenie a byt len s nim, cely den sa mu venovat, aby sa necitil odstrceny? to nie je mama, to je otrokyna.. a surodenec je pre dieta bonus a nie rival.. ale miesto podporovania spoluprace a budovania si vztahov, sa u deti podporuje sebectvo, lebo chudacik maly nema celu mamu a otca iba pre seba 🙄
@anonym_98b8c2 nuz, ak tomu veris.. ja som napriklad mala empatiu odjakziva a moje deti tiez.. a mnozstvo deti, ktore poznam..
@reanda tak už len si pamätáš aká si bola keď si mala dva roky 🤦
@reanda deti nemajú empatiu do troch rokov. V troch rokoch začínajú chápať, že aj ostatní majú pocity - takže on nedokáže pochopiť, že ten mladší je chudák.
@anonym_98b8c2 ale majú, vo veku 2 roky 7 mesiacov chápe veľmi dobre .mnohoročné skúsenosti s deťmi tohto veku
@anonym_c091d4 ak deťom jasne stanovíš hranice, oni veľmi rýchlo pochopia príčinu a následok, nie je problém ani takýto vekový rozdiel. A rodia sa aj dvojčatá, aj to sa dá zvládnuť, ak je jasne dané, čo he neprípustné a čo nebudeš v žiadnom prípade akceptovať.
@anonym_c091d4 samozrejme, ze je sanca sa plnohodnotne venovat aj dvom malym detom naraz.. plnohodnotne venovanie sa nie je o tom, ze si decku za zadkom 24/7, to dieta nepotrebuje.. to je len dnesna mylna predstava.. ktoru rodicia zasievaju aj do tych deti a potom ma maly pocit, ze je zanedbavany, lebo mama vzdy nepriskoci, ked si on zmysli.. aby pri skoro trojrocakovi dostavala 'rady', ze sa ma vykaslat na domacnost a varenie a byt len s nim, cely den sa mu venovat, aby sa necitil odstrceny? to nie je mama, to je otrokyna.. a surodenec je pre dieta bonus a nie rival.. ale miesto podporovania spoluprace a budovania si vztahov, sa u deti podporuje sebectvo, lebo chudacik maly nema celu mamu a otca iba pre seba 🙄
@reanda ak narážaš na mňa, že som dávala rady, aby sa autorka vykašlala na varenie, domácnosť a bola stále s deťmi, tu som to radila z toho dôvodu, že ide o totálne nezvládnutú výchovu a ešte aj inak posudzované správanie dieťaťa zo strany matky a inak zo strany otca. Nikdy by som to nepísala v prípade bežnej rodiny, kde deti vedia odkiaľ pokiaľ, naopak vždy radím nerobiť animátora nonstop, v deťoch to zabíja kreativitu a samstatnosť. Ale v tomto prípade si matka nemôže dovoliť nechať deti bez dozoru, lebo by to malé prišlo k úrazu. Staršiemu treba presne určiť hranice, musí sa naučiť to, čo mal mať už dávno zvkádnuté.
Ja som strasne proti „vychovnym“ ale tuto by som po zadku veru dala…
@anonym_8bfa8e dobry sposob, ako diets naucit, ze vsetko treba riesit bitkou. super logika
@katka3212 psycholog. Problem moze byt aj v tom, ze ho tak casto odkladas k opatrovatelke. My mame rozdiel medzi synmi 1,5 r a bitky su naozaj skoro vzdy dosledkom handrkovania sa o hracky, ziadne automaticke utocenie.
@katka3212 ahoj, ja mám 4r2m a 2r. aj sa potulkaju, aj starší robí zle, na mladšieho ešte čakám, kedy začne aj on. Aktuálne nas hryzie, ale robí to zatial zo srandy, nie zákerne. Ale aj to príde 😩 v tvojom prípade by som sa šla poradiť s odborníkom, nech niekto presne na vás povie, možno bude stačiť počkať kým podrastu, ale teda čím ďalej bude mladšie dieťa viac zasahovať do staršieho priestoru, bude rýchlejšie, takisto viac chcieť, vyžadovať, tiež robiť zle... tak nech to podchytite ako treba a sledovať vývoj, ako reaguje na zmeny.. určite by nebolo zlé sa poradiť s niekym kto vie, nie s nami, kedze každá máme doma inú situáciu a na každé dieťa funguje nieco iné... starší ma zrejme vzdor a vybija sa na tom, na com sa mu dá. teraz som si prečítala viac komentárov a... asi by som bola veľmi smutná ze mi tu hovoria, ako to zle robím...nič si z toho nerob, musíš to riešiť podľa vás, nie podľa rád žien, ktoré majú doma iné deti a toto neriešili.

A to, ze si nahnevana, daj najavo, aj on to dava najavo, treba prejavit emocie, nepotlacqt v sebe, ale kontrolovat nase nasledne ciny, tak ho to aj ucit. Je normalne byt nahnevany, kazdy je. Musi poznat aj taku tvoju stranku
Je taka kniha, Dracik, nehnevaj sa. Idealna pre vsetky deti v obdovi vzdoru