icon

Ako zvládať čas vonku s dvoma deťmi?

11. feb 2026

Ahojte mam čoskoro 3 ročnú a ročnú dceru. Ročná dcéra začala pred týždňom chodiť a ja odvtedy neviem to vysvetliť som sa nejako zobudila z mojej bubliny.
Ide o to ze nemám v blízkom okolí žiadne kamarátky s deťmi a stále som sa snažila dcére kompenzovať ten kontakt s deťmi cez návštevy ihrísk. Proste som ten typ co chodí na ihriska aj keď viem ze sú aj mamy co sa im oblúkom vyhýbajú 😁
A na mna normalne prichadzaju obavy ze ako ustrazite dve male deti? Starsia je presne ten typ ziveho akcneho dietata co stale nieco vymysla.
Napiste mi vase pocity, dojmy tie co mate mensi vekovy rozdiel s detmi ze ci je to moc velka divocina.
Sme z mesta, takze klasicke sidliskove ihriska, nebyvaju ziadno oplotene.
Realne na mna idu obavy ze ako?ako sa to daa? Ako?😂 a klobúk dole učiteľkam v škôlke 😅
Starsia dcera ked vedela par mesiacov chodit tak bola fakt hrozna, stale mi chcela utekat, za ruku ma nechcela drzat ked sme sli pri ceste..to bolo asi najhorsie obdobie lebo stale vonku robila sceny.

anonym_832c46
11. feb 2026

A o co sa bojis v pripade tej 3rocnej? Predpokladam ze z ihriska Ti neutecie, od Teba tiez nie, a komunikacne je na tom zdatne tak, ze rozumie ked niekam ma alebo nema ist, ma alebo nema robit. Ja si myslim ze to vobec nebude take strasne. A uraz? No vies, su urazy ktore sa stanu aj ked stojis rovno vedla decka, to je holy (a odzity) fakt. Vsetko ostatne si podla mna vies u 3rocnej zvladnut aj popri rocnej.

autor
11. feb 2026
@anonym_832c46

A o co sa bojis v pripade tej 3rocnej? Predpokladam ze z ihriska Ti neutecie, od Teba tiez nie, a komunikacne je na tom zdatne tak, ze rozumie ked niekam ma alebo nema ist, ma alebo nema robit. Ja si myslim ze to vobec nebude take strasne. A uraz? No vies, su urazy ktore sa stanu aj ked stojis rovno vedla decka, to je holy (a odzity) fakt. Vsetko ostatne si podla mna vies u 3rocnej zvladnut aj popri rocnej.

@anonym_832c46 no ona je aj velmi taka extrovertna a kontaktna..mozno sa aj tohto obavam ze mi bude za niekym utekat. Vselijake scenare mi idu hlavou ze na co vsetko musim mysliet. Ona by sa chcela kazdemu prihovarat.
Minuly rok bola este taka ze sa viac hrala ”vedla” deti ale teraz uz to vidim ze sa chce rozpravat a hrat spolocne s inymi. Prihovara sa cudzim. Uz som zazila aj take ze sme stretli nejaku babku/dedka a ze ju za ruku brali ze ides so mnou? A ja jej to stale opakujem ze to nesmie, ze musi byt pri mame, ze nesmie cudzich takto chytat….
Neviem proste vo mne rastie taky respekt az strach.

bolarazjedna
11. feb 2026

Ja mam 2 synov, 20mesacny rozdiel. V lete mali čerstvé 3 roky a 1rok 4 mesiace. Bola som pri menšom a popritom 1 ockom som pozerala, čo robí starší. On je tiež živý.
Zväčša to bolo v pohode, aj keď ihrisko máme oplotene, na neoplotenom tiež neušiel. Jediný krát to bolo také adrenalínové pre mňa, keď vyliezol na šmýkačku v tvare tuby zvonka a potom nevedel zísť dole a chcel zoskocit (cca 2m výška) a ja som bola od neho 15m ďalej a hojdala menšieho. Tak som nevedela čo skôr, malého som v hojdačke tiež nemohla nechať samého, aby nevypadol, starší zas začal chytal paniku... Ale zvládli sme to bez ujmy, vyliezla som hore k nemu na lane a potom asi po 25rokoch som sa pustila dole šmýkačkou 🙂

anonym_a899ea
12. feb 2026

Vyberala som si ihriská, ktoré boli medzí bytovkami, kde bol minimálny kontakt s cestou pre autá. Postupne som si tam našla ďalšie ihriskové štamgastky,

basska_b
12. feb 2026

Ja mam dievčatá s vekovým rozdielom 2 roky a teraz ma čaká repete, lebo mam 3rocneho syna a ročnú dcérku, ktorá možno o mesiac začne chodiť a môžeme začať "vymetat ihriska". Aj keď za tie roku na MD mam ihrisk už dost, takisto pokiaľ tam nestretnem nejakú kamošku, známu, tak nechcem nadviazať žiadny kontakt a už len mam blbý pocit, ze ma všetci pozorujú 😃 ale to je vedľajšie. Moj problém pri tomto vekovým rozdiele boli presuny. 3rocne dieťa na odrazadle, kolobezke a rocne v kociku. 3 rocne nezostane, keď je cesta, poprípade padne na nejakej jame, škáre na chodníku. Alebo cestou z ihriska vyhlási, že je unavene a ja vleciem na kociku odrazadlo a na rukach 15kg trojročného... ihriska bývajú oplotene a keď aj nie, 2 deti sa ustrážiť dajú. Keď som mala 3 deti, to už sa až tak nedalo a teraz mam teda styri, ale tie dve staršie už nerobia na ihrisku somariny (tento level dosiahnu zhruba v 5 rokoch).

anonym_e4d0ba
12. feb 2026

Treba decku normalne vysvetlit ,preco nie .
A nie nesmies hento nesmies tamto a ono nema sajnu preco?
To je zas vychova ako volakedy , drz hubu a krok a ziadne vysvetlenie .

Ostan pri maminke lebo sa mozes stratit a bla bla .

Kym na nu dovidis nechaj ju ist ved nech sa rozprava s cudzimi nevidim na tom nic zle ….

galganka
12. feb 2026

mala som súrodenecký kočík, chodili sme hlavne vonku na oplotené alebo ďaleko od cesty a odhradené ihriská a dosť pomáhalo obliekať im krikľavé veci. 😀 Najstaršia bola veľmi spoločenské dieťa, v troch rokoch by sa kľudne dala s hocikým do reči, aj odišla za ruku. Raz sa mi to aj stalo, s takou milou čarovnou babičkou, ktorej to prišlo náramne smiešne, lebo "však ona iba skúšala, či pôjde". Takže som potom dookola verklíkovala, celú cestu na ihriská, kam ideme, že s nikým neodchádazme, že keď zakričím meno, musí mi zakričať späť, že keď ona nevidí mňa, ja nevidím ju a budem panikáriť... 😀 a občas mi každé oko utekalo inou stranou. Ale zvládli sme to. 🙂

anonym_9b5e0c
12. feb 2026

Mám veľmi živého extrovertného staršieho syna, z toho dôvodu som nechcela skôr druhé dieťa, mladšie sme mali keď mal 3.5 roka a bolo to náročné aj tak 😄

anonym_29bfcb
12. feb 2026

@anonym_autor ihriska sú fajn, ale pre tvoj väčší pokoj by som to striedala s parkom, lesníkom, lúkou, nejakou rozhľadenosť, prechádzkou popri rieke. Deti sa zabavia a davat pozor je omnoho jednoduchšie.

bbbublina
12. feb 2026

Dieťa musí zažiť reakciu na svoje správanie. Raz mi staršia utiekla, šli sme domov. Plakala, že nechce, žiaľ akcia - reakcia. Ďalší krát to nespravila.
Nauč si deti rešpektovať pravidlá, hranice. Môžu byť aj živšie, ale dôležité je, aby ťa rešpektovali. Sú rôzne situácie, niekedy aj fakt že nebezpečné. Preto je toto veľmi dôležité. A takto sa to dá.

anonym_c44fd5
12. feb 2026

Ja som sa vacsinou pohybovala okolo rocnej a 3 rocny sa normalne hral na ihrisku s detmi, nikdy ho nenapadlo odist ani nic take..davala som ocko aj na nho

anonym_b120c8
19. feb 2026

@anonym_autor ja mam 9 mesacne a 2,5 rocne dieta a doteraz som chodila na ihrisko iba ked mladsie spalo co bolo velmi obmedzene. O chvilu bude mladsie chodit tak tiez budem riesit podobnu dilemu. Treba najst hlavne bezpecne ihrisko, idealne oplotene a nie blizko cesty. Ja to asi budem riesit bud mladsie v kociku kym sa bude starsie hrat alebo proste take aktivity ze budeme blizko seba a budem im v patach😂 asi nakupim nejake dlhsie lano a obe deti si priviazem k sebe. Ja mam strach nechat starsie medzi detmi same ze si niefo urobia. Par krat co som videla na ihrisku su deti riadne zakerne a hnusne. Takze asi radu nemam ale drzim ti palce