icon

Ako zvládnuť konflikty medzi súrodencami? Mladšia robí zle staršej

29. júl 2025

Baby, ako riešite situácie, keď mladšie dieťa robí zle staršiemu? Mam 1,5r a druhá má 3r4m. Mladšia vkuse provokuje staršiu. Všetko jej berie, vytrhne jej hocikedy jedlo alebo bábiky z rúk, ťahá ju za vlasy, škriabe po tvári, rozhadzuje veci, rúca jej kocky alebo náročky do nej nabúra odrazadlom. Som z toho zúfalá. Staršia je fakt taký anjelik, vždy sa pekne správala k iným deťom, nikdy nemala vzdor ani nám nerobila problémy. Toto druhé dieťa je presný opak, riadne čertisko. Ja som uz s nervami v koncoch. Nemôžeme ísť ani na ihrisko. Ešte aj tam sa pustí mladšia do staršej. Nechcem, aby jej to staršia vracala. Nepomôže zdvihnutý prst, ani keď jej silno chytím rúčky.

anjelicek26
29. júl 2025

Nuz musis byt non-stop na dosah ruky mladsej a takym veciam zabranovat. Nechat mladsiu doma ockovi a zobrat na ihrisko len tu starsiu. Uz len s psychologickeho hladiska dopriat starsiemu dietatu normalnu hru na ihrisku a nie stale byt "potrestana" takymto mladsim surodencom...ta mladsia s toho vyrastie, ak budes dosledne zasahovat, ale musis tam byt vzdy na dosah a vzdy zakrocit, pochopi to...

autor
29. júl 2025
@anjelicek26

Nuz musis byt non-stop na dosah ruky mladsej a takym veciam zabranovat. Nechat mladsiu doma ockovi a zobrat na ihrisko len tu starsiu. Uz len s psychologickeho hladiska dopriat starsiemu dietatu normalnu hru na ihrisku a nie stale byt "potrestana" takymto mladsim surodencom...ta mladsia s toho vyrastie, ak budes dosledne zasahovat, ale musis tam byt vzdy na dosah a vzdy zakrocit, pochopi to...

@anjelicek26 ale ja neviem nechať jedno dieťa doma, muž chodí do prace, babky pri sebe nemáme… vždy zakročim, ale neviem čo je ešte primeraná reakcia, resp ako reagovať, keď vysvetľovanie nepomáha, ani chytenie rúk..

bolarazjedna
29. júl 2025

My máme podobný vekový rozdiel, len opačnú zostavu, starší bije a hryzie menšieho....
1,5rocny este veľa veciam nerozumie, ja by som zvolila "trest" vždy rovnaký, aby sa vytvoril podmienený reflex, vie, čo môže čakať po nepripustnom správaní - napr dat ho do detskej postieľky, proste rozdeliť ich, zamedziť, aby mohol staršiemu ublížiť. Vždy dôrazne povedať, že to nesmie robiť. Postupne ponúkať aj inú alternatívu, aj keď je na to ešte malá, ja sa staršiemu vždy snažím ponúkať - napr ťahať ma za vlasy nemôžeš, ale som rada, ked ich pohladkas....
Staršia možno od septembra bude chodiť do škôlky, tak doobeda mladšia dostane viac pozornosti (možno to je za tým, že chce pozornosť), poobede už budete doma ty aj manžel (ak má takú prácu), takže viete deti trocha oddeliť a venovať sa im jednotlivo, tak bude menej konfliktov.
Prj jedle odsadiť ich (1,5rocneho mam v jedálenskej stoličke, čiže nevie ublížiť staršiemu).
Ak strká odrazadlom do staršieho, tak odrazadlo mu zobrať a v ten deň už nevrátit a vysvetlit prečo.

anonym_71aae9
29. júl 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 známa mala takéto deti a robila presne to čo radíš, jedno nechať a stále zobrať len jedno dieťa..To ich rivalitu ešte viac prehĺbilo. Žiarlili na seba, že raz zobrala jedno a raz druhé. Ja by som toto deťom nerobila. Našťastie som toto nezažila, ale podľa môjho názoru to vytvára správanie rodiča k dieťom. Rodič vyvoláva niečim žiarlivosť, dieťa to nevie v sebe spracovať a začne ubližovať.
Ja by som to riešila láskavosťou. Dopriať aj jednej aj druhej čo najviac pozornosti a rovnosti. Mám tiež dve deti a viem, že to nie je niekedy ľahké, ale stojí to za snahu. Možno to spustila len maličkosť. Je potrebné veľa vysvetlovať. Ja by som aj malú potrestala, keď vieš že to robí zámerne. Začneš ubližovať, beriem odrážadlo. Capneš, ideme domov z ihriska. Malé tresty ale tak, aby pochopila určite, že je to za nevhodné správanie k sestre. Nech sa ospravedlní.

anjelicek26
29. júl 2025
@anonym_71aae9

@anjelicek26 známa mala takéto deti a robila presne to čo radíš, jedno nechať a stále zobrať len jedno dieťa..To ich rivalitu ešte viac prehĺbilo. Žiarlili na seba, že raz zobrala jedno a raz druhé. Ja by som toto deťom nerobila. Našťastie som toto nezažila, ale podľa môjho názoru to vytvára správanie rodiča k dieťom. Rodič vyvoláva niečim žiarlivosť, dieťa to nevie v sebe spracovať a začne ubližovať.
Ja by som to riešila láskavosťou. Dopriať aj jednej aj druhej čo najviac pozornosti a rovnosti. Mám tiež dve deti a viem, že to nie je niekedy ľahké, ale stojí to za snahu. Možno to spustila len maličkosť. Je potrebné veľa vysvetlovať. Ja by som aj malú potrestala, keď vieš že to robí zámerne. Začneš ubližovať, beriem odrážadlo. Capneš, ideme domov z ihriska. Malé tresty ale tak, aby pochopila určite, že je to za nevhodné správanie k sestre. Nech sa ospravedlní.

@anonym_autor ako pises, vysvetlovanie nepomaha, zabranovanie tiez nie, varianta C je zobrat jedno dieta a dopriat mu trochu kludu a normalne sa pohrat bez surodenca... po praci, ked muz ostane doma s mladsim...

@anonym_71aae9 - mladsia bude doma s ockom, cas sa povenovat len jej, ono je to o tom, ako to tym detom vysvetlis... 1,5 rocne nad tymto vobec nejako spekulovat nebude... keby to boli 4+6 rocne deti, bola by situacia uplne ina... aj tieto -odchody s ihriska, ospravedlnovanie... mam doma takmer 1,5 rocne dieta a na taketo veci je to proste este "hlupe". Ziadne telesne tresty, ani vysvetlovanie v tomto veku nepomaha...dosledne zabranovat, ukazovat spravnu cestu a vydrzat...

basska_b
29. júl 2025

Ja by som sa zamyslela nad tym, kedy sa stavaju tie situacie. Nepúta malá pozornosť, či už tvoju alebo sestrinu? Nenudí sa? Ja mam tiež 2ročný rozdiel medzi dcérami, už majú 5.5 a 7.5 a nezvykli mať takéto stavy, ale sem-tam sa stane, že si mladšia rýpne do staršej a vždy je to vtedy, keď sa nudí. Potom povie, že chcela, aby si ju staršia všímala. Môj o 5 rokov mladší brat robil to isté

bolarazjedna
29. júl 2025
@anonym_71aae9

@anonym_71aae9 inak, to "nech sa ospravedlní"... Na to podľa mňa 1,5 ročne dieta nezrelé, však ani rozprávať nevie.... A ani môj 3ročný sa to len teraz učí.... Viem, že zo je mimo témy, ale podľa mňa je to veľmi neefektívne nútiť dieťa, nech sa ospravedlní, lebo sa to tak ma robiť, keď to pri tom tak vôbec necíti.... Moja sestra sa v živote za nič neospravedlnila úprimne... Iba z nátlaku, naoko.... Skôr je dôležitejšie dieťa viesť k tomu, aby bolo empaticke, pochopilo, ako sa ten druhy cíti, keď mu robí zle, a aby to dieta z vlastného pohnutia povedalo prepáč, mrzí ma to, poďme sa dohodnúť... A nabudúce zvolilo inú reakciu. Je to práca na dlhé roky, ale ja verím, že sa to oplatí.

autor
29. júl 2025
@basska_b

Ja by som sa zamyslela nad tym, kedy sa stavaju tie situacie. Nepúta malá pozornosť, či už tvoju alebo sestrinu? Nenudí sa? Ja mam tiež 2ročný rozdiel medzi dcérami, už majú 5.5 a 7.5 a nezvykli mať takéto stavy, ale sem-tam sa stane, že si mladšia rýpne do staršej a vždy je to vtedy, keď sa nudí. Potom povie, že chcela, aby si ju staršia všímala. Môj o 5 rokov mladší brat robil to isté

@basska_b to sú každodenné situácie.. nemám pocit, že si vydobija pozornosť, však všetko robíme spolu.. spolu ideme na ihrisko, spolu ich hojdam, robíme spolu koláče v piesku, spolu skáču na trampolíne, doma tiež mladšiu do všetkého zapajam.. jasné, musia sa občas prehrať aj samé, však to by som nič doma neurobila, ak by som robila iba animatorku.. ale nemám pocit, že mladšia by musela žiarliť alebo by bola odstrcena.. do obchodu ideme tiež spolu, každá dostane rožok alebo nejakú drobnosť do ruky.. už sa mi párkrát stalo, že som aj mladšej dala rovnakú vec ako staršej (nanuk, keksik), len nech nie je krik v kočíku.. 🤷🏻‍♀️

majlo1234
29. júl 2025

Mame podobne, nie az tak vyhrotene, ale s ceresnickou-ked mladsiu potrestam/capnem po rucke, starsi chyti hysak placu a zacne ma bit🤣
Proste male deti hlupe, potrebuju sa naucit, ako sa spravat. Ja dookola vysvetlujem, a separujem. Na ihrisku by som mladsiu vo vasom pripade proste priputala do kocara a nech sa kuka, ked sa nevie vpratat do koze

bolarazjedna
29. júl 2025
@anonym_autor

@basska_b to sú každodenné situácie.. nemám pocit, že si vydobija pozornosť, však všetko robíme spolu.. spolu ideme na ihrisko, spolu ich hojdam, robíme spolu koláče v piesku, spolu skáču na trampolíne, doma tiež mladšiu do všetkého zapajam.. jasné, musia sa občas prehrať aj samé, však to by som nič doma neurobila, ak by som robila iba animatorku.. ale nemám pocit, že mladšia by musela žiarliť alebo by bola odstrcena.. do obchodu ideme tiež spolu, každá dostane rožok alebo nejakú drobnosť do ruky.. už sa mi párkrát stalo, že som aj mladšej dala rovnakú vec ako staršej (nanuk, keksik), len nech nie je krik v kočíku.. 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor tak možno proste chce byť chvíľu iba tvoja, nedeli sa o tu pozornosť.... Nevie, len rozmýšľam, čo môže byť za tým.... Skus možno každý den tráviť chvíľu iba s nou osobitne, bez staršej (a zas opačne, aby staršia nežiarlila) - napr kým státia pozerá rozprávku, tak s mladšou sa v druhej izbe mojkajte, hrajte sa....
A ešte taka rada: mne psycholog hovoril, že keď urobím nejakú zmenu, aby som to robila aspoň 1-2 mesiace, az potom vyhodnocovala, či to zaberá alebo nie.... Takže skúšaj tipy a nevzdávaj sa hneď, ten výsledok uvidíš postupne.

anonym_d3e839
29. júl 2025
@bolarazjedna

My máme podobný vekový rozdiel, len opačnú zostavu, starší bije a hryzie menšieho....
1,5rocny este veľa veciam nerozumie, ja by som zvolila "trest" vždy rovnaký, aby sa vytvoril podmienený reflex, vie, čo môže čakať po nepripustnom správaní - napr dat ho do detskej postieľky, proste rozdeliť ich, zamedziť, aby mohol staršiemu ublížiť. Vždy dôrazne povedať, že to nesmie robiť. Postupne ponúkať aj inú alternatívu, aj keď je na to ešte malá, ja sa staršiemu vždy snažím ponúkať - napr ťahať ma za vlasy nemôžeš, ale som rada, ked ich pohladkas....
Staršia možno od septembra bude chodiť do škôlky, tak doobeda mladšia dostane viac pozornosti (možno to je za tým, že chce pozornosť), poobede už budete doma ty aj manžel (ak má takú prácu), takže viete deti trocha oddeliť a venovať sa im jednotlivo, tak bude menej konfliktov.
Prj jedle odsadiť ich (1,5rocneho mam v jedálenskej stoličke, čiže nevie ublížiť staršiemu).
Ak strká odrazadlom do staršieho, tak odrazadlo mu zobrať a v ten deň už nevrátit a vysvetlit prečo.

@bolarazjedna netrestala by som dieťa tým, že ho strčím do postieľky. Je to miesto, kde sa spinká. Rozumiem prečo to robíš, ale zvolila by som iné miesto.

bolarazjedna
29. júl 2025
@anonym_d3e839

@bolarazjedna netrestala by som dieťa tým, že ho strčím do postieľky. Je to miesto, kde sa spinká. Rozumiem prečo to robíš, ale zvolila by som iné miesto.

@anonym_d3e839 vieš ci, aj ja som nad tým uvažovala, presne z dovodu, aby to nespájal so spánkom.. Ale postieľka mi prišla jedina moznosť, kde ho viem obmedziť na slobode ( a teda aby nehryzol a nebil) a vyčkať, kým sa ukludni... Nikde inde by mi neostal.... A uz to celkom dlho praktizujem (u 3rocneho). Je pravda, že väčšinou ho tam nedávam s tým, že "a teraz ta potrestam" ale "aby sa upokojil a porozmýšľal, čo urobil zle"

andreatytler
1. aug 2025

@anonym_autor Mam dojem ze ty veris tomu ze ta mladsia to robi len cisto koli tomu aby starsej ublizila, zranila, nahnevala ju. Toto musis vypustit z hlavy. Musis verit tomu ze mladsia nema v sebe stipku zla a vsetko to robi z nejakeho dovodu. Je to forma komunikacie. Iba ked sa na to pozries nezaujato, zistis ten dovod.
Ako reaguje ta starsia ked jej zoberie babiku, alebo ju taha za vlasy? Ako s nou vychadza? Hra sa s nou? Venuje jej pozornost?