Dve verzus tri deti
žienky, poraďte ako ste riešili rovnakú dilemu vy? a ako to ovplyvnilo váš život a život celej rodiny?
Mám 32 rokov, trojročného syna (nastupil do školky) a štvormesačnú dcérku. Finančne sme ok, žiadny boháči, ale myslím, že dokážeme normálne vyžiť. Máme vlastný dom s veľkou záhradou a už len minimálnu, do dvoch rokov splatiteľnú hypotéku. Ja som bežná mama, nie som až taká trpezlivá, občas aj trojročný dostane po riti, som zdravá, výraznejšie zdravotné komplikácie v tehotenstve neboli, okrem celkom statočných nevoľností. Ja už nemám rodičov, manžel má iba slobodnú sestru a otca ( starká je vážne chorá, treba sa o nu starať) čiže veľa pomoci s deťmi mať nebudeme, ale občasne je kto postrážiť.
Veľmi premýšľam nad tým, či tretie ešte áno, alebo už nie a najväčší problém je, že ma tlačí čas ( je komplikované na pochopenie a vysvetľovanie že prečo). Jednoducho buď by sa pošťastilo do konca tohto roka, resp. január budúceho, alebo by som sa musela s tou myšlienkou rozlúčiť. Môj manžel je skôr za dve deti ako tri, ale myslím, že by sa dal ukecať 🙂 bez nejakej veľkej drámy. O deti sa príkladne stará, pomáha mi, dá sa na neho spoľahnúť, aj ked rovnako ako ja, je občas z detí unavený a tiež mu niekedy už aj tečú nervy (hoci on je mimoriadne trpezlivý)
Otázočka na trojnásobné mamičky: Neľutovali ste časom svoje rozhodnutie mať tretie? Ako to ovplyvnilo život rodiny? Mali ste čas na partnera? Finančne ste to utiahli? nevýhody? výhody?
Otázočka pre dvojnásobné mamičky: Neľutovali ste časom, že ste nemali tretie?
Otázočka pre mamičky čo mali deti s krátkym časovým odstupom po sebe (napr. 1-1,5 roka) dá sa to zvládnuť? Nežiarlilo staršie na mladšie pri kojení? Pri starostlivosti? Nebilo ho? Vyspali ste sa aspoň trošku pri dvoch malých deťoch? Zvládali ste starať sa o dieťa, ked ste mali v tehotenstve nevolnosti?
Za každú reakciu (ktorá možno odpovie aj na moje vnútorné otázky, ktoré ani neviem sformulovať), za všetky úrimné príbehy, ako to bolo u vás vopred veľká vďaka 🙂
@maybe888 Mam dve s 18 mesacnym rozostupom, a tretie po 12 rokoch, a je to uzasne. Som ale nie bezna mama, pracujem, mam dalsie aktivity, a predstava 3 deti do 4-5 rokov ma uprimne desi, ak ked svoje deti uprimne milujem a zniesla by som im modre z neba.
Takze v Tvojej situacii by bolo moje rozhodnutie radsej si naplno vychutnat dve, ako byt vyzmykana pri troch, najma ak tie mladsie by boli tak vekovo blizko pri sebe.
@maybe888 ja som strasne chcela, aj chcem tretie, ale asi je lepsie, ze ho nemame ( su na to dovody, preco to takto teraz hodnotim). Mam dvojrocny rozdiel. U nas ziarlivost nebola. Nevravim, ze to bolo lahke, ale nejak sa to dalo a to mladsie bolo kolikove a starsie zas zive dietatko..
ja mam 2 deti a tolko som aj planovala/chcela sem tam ma posadne myslienka nad 3tim ale nie je to az taka velka tuzba u mna mozno ked tak az za 10rokov :D alebo s inym chlapom (dlhy pribeh) by som sa dala ukecat, ale zatial neplanujem tretie, vzdy si vravim ze stacia 2 ja som bola jedinacik tak mozu byt radi ze su dvaja 🙂 aj ked uz boli hlasky ze brali by este jedno ale dcera chce sestru a syn brata takze kym sa nedohodnu na jednej verzii ziadne nebude :D pravdupovediac som spokojna ze nemusim doma prebalovat deti (staci mi v praci ´:D), vedia sa aj sami pohrat, da sa s nimi vyletovat, mam cas aj na svoje aktivity a oddych ked su v skole/skolke takze mne to vyhovuje, ale to som ja ktorej srdce netuzi po dalsom dietati takze vsetko zalezi len na tebe ak silou mocou chces a zvladnete to financne tak preco nie vzdy sa da zaobstarat aj opatrovatelka / studentka na obcasne strazenie ak chcete/ potrebujete niekam vypadnut vsetko sa da...kazdy podla toho ako sa citi
Nie, dve ti stačia. Za prvé musíš na tretie muza ukecať a za druhé sa na to musíš pýtať cudzích ľudí na fóre - uz len to sú nezmysly same o sebe.
Mne sa síce páčia veľké rodinky, ale držím sa toho, že jedno je málo, dve je moc 😅
Nikto ti nezodpovie túto otázku, lebo nikto sa za teba o tie deti nepostara a nevychova ich. Sprav to tak, ako to cítiš TY. A nezabudni sa na to aj pozrieť z hľadiska, že deti sú malinké chvíľu, ale potom im treba venovať čas, pozornosť a nemalé finančné prostriedky. Neviem kde žiješ, ale vo všeobecnosti môžu byť deti nadané na šport, umenie alebo vedu. Alebo aj všetko. Máloktoré dieťa nie je nadané na nič a je to naozaj smutná existencia, môžu za to ale rodičia, ktorí nadanie v deťoch neodhalili dostatočne skoro a nerozvijali. Utiahnes finančne troch tenistov, troch krasokorčuliarov, troch tanečníkov, troch astrofyzikov? Alebo keby aj po jednom- tenista, maliar, tanečník/hokejista, plavec/herec... Lebo iba priviesť dieťa na svet a iba mu dať najesť nestačí. V 21.storoci to nestačí. Potrebujeme mať ľudí zapálených, ambicióznych, takí, čo zachránia túto planétu, čo posunú ľudstvo na vyššiu úroveň. Už nežijeme v dobe, keď by sme všetci drali kolená na panskom, nepotrebujeme produkovať lacnú pracovnú silu. V tých časoch mali ženy veľa detí, aby čím skôr mal kto ísť robiť na statok. Ľudia si vyrábali sluhov, otrokov, ďalších vykonávacov tvrdej práce. Ale to už nie je naša realita. Ja som hlboko presvedčená, že v dobe, akú tu máme, s problémami, ktorým ako civilizácia čelíme, s tým, ako celá naša spoločnosť vyzerá je jedno dieťa strop. Prečo by som mala rodiť deti, keď viem, že o pár rokov nám umrie ekosystém a možno sa to dieťa ani nedožije dospelosti? A keď sa ho už rozhodnem mať, spravím všetko na svete pre to, aby z neho bol človek, ktorý jedného dňa pomôže spoločnosť formovať, nebude sa báť riskovať, prijať výzvy. Spoločnosť sa zmení, ak si zopár silných a múdrych jednotlivcov povie, že ich hlas môže byť vypočutý, že ich úsilie môže priniesť zmenu. To je to, prečo žijem ja a ako sa snažím vychovať svoje dieťa. A mohla by som mať aj neviem akú chuť mať viac detí, ale dobre viem, že 2 alebo 3 prestížne svetové univerzity neutiahnem, že nebudem mať prostriedky na to, aby som 2 či 3x zaplatila rozvoj talentov v plnej miere. Ale tak to cítim ja. Ty možno chceš len mať deti, aby si na starobu nemusela ísť do domova dôchodcov a tvoje deti sa popri starostlivosti o svoje deti starali o teba, lebo si myslíš, že sú ti to dlžné. Alebo chceš len deti, aby si mohla viac rokov čerpať endorfíny z kojenia, alebo si iba nadšená z bábätiek alebo si myslíš, že pre individualitu človeka je to jediné, na čom naozaj záleží, súrodenec/súrodenci. Veď vy keď sa pominiete, tak predsa koho budú tie deti mať, veď budú úplne samé na svete (životni partneri sa nerátajú predsa, to sú cudzí ľudia a žiadny význam nemajú, iba súrodenci ti napĺňajú srdcia láskou). Alebo si presvedčená, že deti nepotrebujú nič, iba sa na záhrade váľať v blate ako prasiatka vo valove a jediná ich robota je okopavat zemiaky, lebo to robilo 30 generácií pred nimi. Alebo ich otec je traktorista a oni tiež budú traktoristi a čím viac ich bude, tým bude viac traktoristov. Alebo máš nastavenie, že čím máš viac detí, tým viac ti dá Kollarovsko-Matovicovska propaganda viac penazi, možno aj nájomný byt, ešte aj skôr pôjdeš do dôchodku a budeš ho mať vyšší, hoci si odrobila menej rokov (možno aj žiadne, lebo sa rozhodneš byť žena v domácnosti), ako žena, čo dieťa nemala alebo mala jedno a od jeho narodenia stále aktívne pracovala a z jej odvodov sa tebe raz bude vyplácať ten vyšší dôchodok a dlhšie. Alebo chceš mať viac detí, aby si bola dlhšie na rodicaku a prípadne poberala dlhšie pandemicky rodičák... Alebo berieš ako svoju jedinú úlohu v živote rodiť deti a starať sa o ne a nevidis v sebe žiadny vyšší prínos pre spoločnosť. Možno máš prácu, ktorú by vedela robiť aj cvičená opička a nijako ťa nenapĺňa ani neposuva, preto si chceš legitímne predĺžiť pobyt doma čo najviac to ide, lebo sa tam nechceš vrátiť, ale bojíš sa ísť do zmysluplnejšieho zamestnania alebo si zdvihnúť svoju kvalifikáciu. Možno si tak bola vedená, že žena má stáť za sporákom a utierať detské zadočky. Každý zmýšľame nejako inak a každý ti povie pohľad iba zo svojej perspektívy, lebo nikto nevie, čo je dobré pre teba. Ty samozrejme v srdci vieš, aké odpovede očakávaš a tie, ktoré sa budú zhodovať s tvojím presvedčením a postojom, tie budeš lajkovať a odpovedať na ne, tie, ktoré narazia na bariéru ci odpor z tvojej strany, tie ťa vyprovokujú či urazia. Nikto nepozná tvoj život, tvoje nastavenie, tvoje presvedčenia, tvoje postoje, tvoju vychovu, tvoje skúsenosti, to, ako si predstavujes prežiť svoj život. A nikto okrem teba samej nemá právo ti povedat, čo máš alebo nemáš robiť. Tobôž nie anonymky na MK, aby ovplyvňovali rozhodnutie, ktoré poznačí celý tvoj život a nielen tvoj, ale aj tvojho muža a tvojich 2 detí. Jedným rozhodnutím vieš zmeniť život 5 ľuďom (aj tomu novému dieťaťu) a to nie je niečo, na čo sa pýta zvolenie na anonymnom fóre. Čo odpovieš na otázku prečo máš 2 alebo 3 deti? Že ženy z koníka povedali? Ty si musieť sadnúť s mužom a v prvom rade si pragmaticky rozpísat, koľko stoja existujúce deti a koľko bude stáť to nové. Či je pre to potrebné zmeniť prácu, bývanie. Čo bude obnášať starostlivosť o dve malé deti tak rýchlo za sebou. Koľko stojí opatrovateľka. Postráži 3 deti naraz? Možno nebudú mať miesto v škôlke a ty sa budeš musieť vrátiť do práce. Utiahnete 3 súkromné škôlky/jasle? Ak sa stane nejaká tragédia tebe alebo manželovi, budeš sa vedieť ty (alebo on) sám, z jedného platu a bez pomoci starat o tri deti, tak aby im nič nechýbalo po fyzickej stránke? Každé rozhodnutie má dôsledky, rozhodnutie mať dieťa a počet tých detí má následky minimálne 18 rokov. Treba sa na to pozerať aj racionálne, nie iba cez detský smiech.
S 3mi sme jednoducho šťastnejší👍☺️
ja mám jedno, lebo zo zdr. dôvodov sme veľa rokov nemohli a potom keď sa podarilo som už bola stará teda aspoň ja som to tak cítila (35), syn bol veľmi náročný, plačlivý, cvičili sme s ním, potom stále chorý... vtedy som si uvedomila, že je veľmi dobre, že sme mali len jedno dieťa, že ja som proste typ, ktrému jedno stačí až nad hlavu
aj čo sa týka finančného zabezpečenia a tomu aké vzdelanie mu chceme poskytnúť nám jedno stačí
čo sa týka súrodenca on po žiadnom netúži a tiež je spokojný s tým, že je sám, má sesternice a bratrancov, kamarátov, možno on bude chcieť veľkú rodinu a bude mať viac detí, neviem uvidíme
ale teda týmto celým som chcela povedať, že treba urobiť tak ako to ty sama cítiš, vieš koľko zvládneš a či by to tretie malo všetko čo potrebuje nielen po materiálnej stránke
@maybe888 ak chces tretie kľudne ho majte kde su 2 tretie je v pohode ja mam deti 5 a vobec nelutujem
Ja mám 3
Jedná má 18, druhá 16 a syn 4 a som šťastná že mám 3 ❤️❤️❤️
Keď boli malé bolo to súper,hrali sa , postrážili, partačky
A prišiel moment keď vyrástli a ja ufff že ešte to tretie by bolo súper. Vždy som chcela 3 deti a dala by som sa aj na ešte jedno ukecat alebo skôr by som ukecavala ja😁 ale usúdila som že už som nie najmladšia 🙈
Ale dcéra mi dala vnuka takže je veselo u nás nakoľko je mladá mamička a býva so mnou.... takže ďalšie bábätko je doma a mám obrovskú radosť
Pokiaľ máš možnosť chod do toho...
Teraz je to také milé keď dobehnú dcéry s frajermi a je nas plný dom....
@maybe888 u nás je problém napríklad to, že nemáme auto. Takže keď chceme ísť všade na výlet ako rodina tak to máme ťažké, lebo do taxíka nás 5 ľudí +šofér nikto nevezme. Bývame aj tak blbo od centra a autobusy slabé, takže často ten taxík potrebujeme. A s dvomi deťmi to bolo také ľahšie. Aj keď bývali rodinné vstupenky tak väčšinou 2 dospelí a 2 deti a tomu jednému sme furt doplacali plnú sumu. A stále počúvame prečo ma syn sam izbu a ony dve su v jednej aj ked su staršie, ale zas ony chodia inak spať ako syn, takže sa nedá dať izbu najstaršej a mladších nechať spolu v jednej izbe. A dvom sme vedeli kúpiť všeličo ale trom je to už zas viac keď jeden detský časopis stojí skoro 4 eurá... Ja keby som si mohla znova vybrať tak chcem 2 deti.
Mam 2 deti s malým rozdielom a po 3 netuzim ani náhodou. Ani nepoznám nikoho kto by mal taky malý rozdiel medzi deťmi a chcel by tretie 😁😁😁 ale záleží od toho, či sa ty cítiš na tretie
A so žiarlenim je to horšie teraz keď sú staršie, keď boli malé bolo to v pohode
Máme tri dievčatá....15,11 a 1 rok 🙂 Všetky plánované a vysnívané ❤ Staršie sestričky sa dokážu úplne postarať o malú, neskutočne ju milujú, manžel má ďalšiu malú princezničku, všetci sa z nej tešíme 🙂 Za mňa lepšie s odstupom, nikdy som nechcela mať malý odstup, ja by som to nedala. Obdivujem všetky mamičky, čo majú deti rok po roku. S cestovaním problém nie je, vlezú sa v pohode do auta, v lete sme za 2 a pol týždňa prešli skoro 5000km. Manželský život je úplne v poriadku, malá nás nabíja energiou 🙂 Ja osobne by som chcela ešte štvrté dieťa, ani manžel by nebol proti, ale zdravotné problémy, vek a aj cestovanie, auto so 4 deťmi je ťažšie....ale nie nereálne, tak možno ešte časom 🙂 Ja som zo 4 detí a manžel z 5, za nás je super mať veľkú rodinu, stále sa stretávame, navštevujeme, voláme si...aj naše deti s bratrancami, sesternicami.
Zalezi aky si clovek . Ja mam deti 2 ale Keby som mala 3 tak si Neviem predstavit to olutovat. To mas to iste ako Keby si sa opytala samu seba Nebolo by lepsie mat len jedno? Fakt nepochopim ako Niekto moze lutovat ze mà 3 a nie 2. Aj Keby som sa uz nikdy nevyspala a nesla na dovolenky.. dieta je dar. Ak ho chces tak chod do toho a nespekuluj. Hlavne ked mas oporu v muzovi. Ked nikto nepomaha s 2 je to to iste ako ked ti nikto nepomaha s 3. Len ten maly vekovy rozdiel by mi vadil 😅to middle child si Ta moc dlho neuzije a bum nove babo. Ale vsetko mà svoje vyhody aj nevyhody.
@elementissa hlavne,ze svojmu dietatu planujes prestiznu univerzitu,ale ty sama nevies citat s porozumenim. Ona sa nepytala na schvalenie,ale na skusenosti zien
@maybe888 no ja mám 3 deti, ale s väčším rozostupom, lebo tak to proste vyšlo, uvažovali sme aj nad štvrtým, ale už mám po 40-tke, tak už sme to nechali tak. Neviem aký máš dôvod nato, že to tretie musí byť len teraz a nemôže byť neskôr, ja osobne by som tak po sebe nechcela. Ja som mala tretie v 38 a úplne v pohode som to dala. Zase poznám ľudí, čo veľmi plánovali, že dieťa musí byť do 30-tky alebo do určitého veku, tak just im to nevyšlo.
@elementissa a čo keď sa ti narodí dieťa, ktoré nebude mať predpoklady ísť na univerzitu? Bol raz taký film, že super vzdelaní ľudia mali syna, ktorý chcel byť krmic slonov. Proste ho to bavilo.

@maybe888 tazke rozhodnutie, ja za seba vravim ze ked je tuzba po dietati tak je trwba ho mat, pokial to financne zvladate preco nie. Ja mam sice len jedno ale velmi tuzim este aspon po jednom, no ja uz nemozem, len ak umele oplodnenie. Ale keby bolo na mne mama by som kludne aj 3.neviem moja odpoved asi nijako nepomoze ale ak ste presvedcena ze to dieta chcete, co podla mna ste lebo inak by taka otqzka neprisla, tak ho majte, ved co je krajsie ako dat zivot.