icon

Je lepšie mať jedno dieťa alebo viac?

24. jún 2025

Ahojte, boli tu temy ohladom toho - aj kritika, ze vkuse sa tato otazka opakuje - ci je lepsie mat jedno dieta alebo viac - “aspon dve”. Chapem, ze pre niekoho to moze byt zbytocne omielanie toho isteho dookola, no pre zeny, ktore tuzili po vacsej rodine, boli tak nastavene, ze dve deti minimalne, a realita materstva ich po prvom dietati poriadne “prefackala” a citia sa zufalo aj pri jednom - tak pre ne musi byt tato dilema velmi dolezita. Konkretne by ma zaujimalo - ak ste sa rozhodli mat druhe dieta napriek obavam ci to date a ci vam to nezhorsi zivot, ako ste dopadli? Bolo to dobre rozhodnutie alebo ste to olutovali?

Strana
z2
martinmmartin
24. jún 2025

Ludsky mozog funguje tak ze ak sa urobi velke rozhodnutie co sa neda moc vratit tak sa mozog sam seba presvedci ze to bolo rozhodnutie spravne a kazdy kto sa rozhodol inak je pomyleny nestastny blbecek.

Cize predpivedam ze nikto ti tu nepovie ze to olutoval, uplne nezavisle na realite

jankajanka13
24. jún 2025

V mojom okolii sa s tymto stretavam casto a mozem povedat, ze rodiny s jednym dietatom su v mojom okolii spokojnejsie a malym nic nechyba, vidim to tak minimalne u 5tich rodiniek v porovnani s ostatnymi

hederamonstera
24. jún 2025

Nelutujem. Vzdy som chcela min.2 deti a teda po prvom som upadla do silnych baby blues, ale vzdy som vedela, ze som ochotna sa obetovat kvoli surodencovi pre prveho. Kebyze to nevyjde, nerucala by som sa, ale skusit sme to chceli. Prvy 1,5r bol zahul ale teraz…nelutujem❤️ (ale neodporucam 15m rozdiel😂)

vevesh
24. jún 2025

Mala som zamestnankynu- mala tri deti, chcela povodne iba jedno. Po 30 rokoch ma iba jedno dieta a smrt v ociach so strachom o toto jedno, obe dve dalsie deti jej nezavisle zomreli- dcera ako 22 rocna bola zrazena, syn ako 19rocny zomrel ako vodic auta pri nehode. Lutovala, ze nemala este viac deti. Ja sa skor stretavam s tym, ze ludia lutuju, ze nemaju/nemali viac deti ako s tym, ze by olutovali to, ze maju iba jedno - lenze tieto rekapitulacie pocujes skor od tych starsich ludi, mladi maju este zazite malo a nestihaju olutovavat, co by keby mali nemali deti...

denkabemommy
24. jún 2025

Ja som nikdy nechcela viac ako 1 dieťa, plánované bolo len 1 dieťa. Ale mám 2 😅. Úprimne? Ja som si to druhé dieťa taaaaaaaak užila, lebo človek už nerieši také blbosti ako pri prvom 🙂. Úplne je to o inom. Inak zbožňujem tie dva pohľady na rôzne veci. Nebudem klamať do cca 3r druhého to bolo hodne náročné. Teraz majú však 7 a 4 a je to super. Je s nimi sranda, vedia sa spolu zahrať, majú medzi sebou extrémne puto a ja len dúfam, aby im tá láska medzi nimi vydržala navždy 😊.

ariannazara
24. jún 2025

Chcela som jedno mam jedno a stačí mi az az

diewcatqoo
24. jún 2025

Nelutujem. Ale teda zivot sa nam celej rodine trochu zmenil prichodom druheho. Narusil sa nam ten stereotyp a klud, ktory sme doma mali. Isli sme do toho, az ked bolo starsie dieta relativne samostatne a nie kvoli tomu, ze je to lepsie mat dve deti, ale kvoli tomu, ze sme citili, ze este jedno mozno nebude zly napad.
Starsie ma 8, mladsie bude mat rok. Mat dve male deti kratko po sebe, to by som asi nezvladla. Takto mam v podstate dvoch jedinacikov a zatial je to fajn. To mladsie je ako za odmenu, usmievave, spokojne (aj ked teraz sa uci chodit a prave je v takej faze, ze sa vrha vsade bez akehokolvek pudu sebazachovy a ja musim mat oci vsade a byt mu stale za zadkom, tak sa nenudime).. ja som viac v klude, neriesim blbosti, co som riesila pri prvom.

lucia245
24. jún 2025

Druhé dieťa sme mali kvôli prvému. Úplne otvorene to napíšem. Inak by bolo samo, keďže nemalo ani bratrancov/sestranice. A bolo to extrémne náročné dieťa. Tak sme šli do toho s tým, že ved horšie to už byť aj tak nemôže. A naozaj, s dvoma deťmi to bolo dokonca ľahšie.
K jedinacikom poviem iba toľko, že je to nočná mora učiteľov. Rodičia majú kopec času, stále nad dieťaťom stoja a chodia riešiť každý jeho prdik. Už od škôlky. A sú aj menej samostatne ako deti z viac početných rodín.

simca06022011
24. jún 2025

tak ja neviem, pridam sa prave k opaku, za mna su spokojnejsie rodiny s viacerymi detmi :DDD a vpodstate vidim to na nas, poznam fakt malo jedinacikov, tych co poznam, ziadna slava. JA osobne lutujem, ze nemam viac deti.
Ale toto je vsetko tak individualne, ze viac to ani nemoze byt... kazdy sa na to pozera z ineho pohladu, jedna je rada, ze dieta nie je same, ina ze dieta sa s nikym nemusi hadat/delit/ma doma viac "klud".. atd... a kazdy to ma uplne ine, preotze jedno dieta sa kludne moze spravat ako "sto certov", ine nemusi.. rovnako ak su dve a viac, moze to byt sodoma gomora a aj nemusi

klementinka58
24. jún 2025

ja som sa na druhe dieta odhodlala az po 16 rokoch, a nelutujem...zas mam velky rozdiel medzi detmi cize akoby som mala jedinacika

simca06022011
24. jún 2025
@lucia245

Druhé dieťa sme mali kvôli prvému. Úplne otvorene to napíšem. Inak by bolo samo, keďže nemalo ani bratrancov/sestranice. A bolo to extrémne náročné dieťa. Tak sme šli do toho s tým, že ved horšie to už byť aj tak nemôže. A naozaj, s dvoma deťmi to bolo dokonca ľahšie.
K jedinacikom poviem iba toľko, že je to nočná mora učiteľov. Rodičia majú kopec času, stále nad dieťaťom stoja a chodia riešiť každý jeho prdik. Už od škôlky. A sú aj menej samostatne ako deti z viac početných rodín.

@lucia245 tak ja vobec nemam cas napr nad jedinacikom stat a riesit kazdy prdik :DD aj to je totalne individualne. Moje dieta je totalne samostatne :D

silvike
24. jún 2025
@martinmmartin

Ludsky mozog funguje tak ze ak sa urobi velke rozhodnutie co sa neda moc vratit tak sa mozog sam seba presvedci ze to bolo rozhodnutie spravne a kazdy kto sa rozhodol inak je pomyleny nestastny blbecek.

Cize predpivedam ze nikto ti tu nepovie ze to olutoval, uplne nezavisle na realite

@martinmmartin Jeeeminku, zas ty a tie tvoje tragicke antirodinne komentare 🙄

basulaak
24. jún 2025

Podla mna je to velmi individualne. Ja som hovorievala ze chcem 2-3 ale v skutocnosti som nikdy nechcela, hovorila som to lebo som chcela potesit okolie. S jednym nam to staci. Bol by skvely brat ale v ziadnom pripade. 😁 ja razim nazor, ze radsej aby jedno dieta vyrastalo a malo vyrovnanu a pritomnu mamu, ktora nepada na hubu, ako 2 detom sposobit traumy svojim vrieskanim po nich, co toho bude na mna vela.

luccys
24. jún 2025

Ja si myslim, ze ak sa citis -citujem- "zufalo", tak asi nema vyznam mat druhe...mat viac deti proste nie je pre kazdeho. Ak sa na to necitis, je lepsie mat iba 1 ako potom s 2 sa rucat a lutovat to.

ivik4
24. jún 2025

Ja mam sice jedno aj mat budem, nelutujem ani sekundu no myslim si ze ak su matky ktore maju 2 deti a lutuju, nenapisu to. Co by to pomohlo..
Hoci musim uznat, raz tu bola jedna tema a vela zien napisalo ze keby sa mali este raz rozhodnut, nemali by deti ziadne

katica06
24. jún 2025

Chcela som minimálne dve, mám dve a neľutujem.
Ty sa chceš rozhodnúť mať či nemať dieťa podľa anonymov z koňa?

winki13
24. jún 2025

ja som nikdy neriešila počet detí. Narodil sa malý a fungovali sme, mala som antiku nehormonalnu, nad druhým som ani neuvažovala, prisiel zapus do skolky, nástup do práce a facka.....bola som v tretom mesiaci....vsetko sa otocilo naruby. Dnes maju 7 a 10 rokov a ako surodenci sa nenavidia, biju sa vadia sa....

winki13
24. jún 2025
@ivik4

Ja mam sice jedno aj mat budem, nelutujem ani sekundu no myslim si ze ak su matky ktore maju 2 deti a lutuju, nenapisu to. Co by to pomohlo..
Hoci musim uznat, raz tu bola jedna tema a vela zien napisalo ze keby sa mali este raz rozhodnut, nemali by deti ziadne

@ivik4 ja to druhé neplanované milujem, ale niekedy si poplacem, ake by to bolo jednoduchšie mať len to jedno.

mia_von_prag
24. jún 2025

Prvých 25 rokov je ťažkých, ale potom je človek rád, že tých detí má viac

vroni
24. jún 2025

Ja som nerátala so žiadnym dietatom, mala som to aj od lekárov, že no way. Takže nás dosť prekvapilo aj to jedno. A dieta ako za odmenu. Druhé sme nechceli, mali sme aj svoj vek, ale myknutim pleca sme to nechali na matku prírodu, že si i tak spraví, co chce. Spravila. Druhé dieťa pomstilo to prvé a ešte aspoň desať ďalších detí kdesi z ulice. Keby som vedela, čo ma čaká na druhý pokus, zaručene zostaneme pri jednom. Ale samozrejme, že keď už je dieťa na svete, tak nelutujes a nikdy nepovieš, že sa nemalo narodiť (pokiaľ si normálna). A keď sa aj z toho druhého pomaly (veľmi, veľmi pomaly) stáva konečne niečo pricetne, tak človek obvykle uzná, že ta matka príroda predsa len mala pravdu a vedela, co robí....

petronellla87
24. jún 2025
@hederamonstera

Nelutujem. Vzdy som chcela min.2 deti a teda po prvom som upadla do silnych baby blues, ale vzdy som vedela, ze som ochotna sa obetovat kvoli surodencovi pre prveho. Kebyze to nevyjde, nerucala by som sa, ale skusit sme to chceli. Prvy 1,5r bol zahul ale teraz…nelutujem❤️ (ale neodporucam 15m rozdiel😂)

@hederamonstera ja mám 16 mesačný rozdiel a mladšia ma rok. Čiže ešte tak polroka a bude to dobre? Áno? Áno? Áno? 😄
@autorka ja som tiež bola vždy 2 deti. Prvé som ale mala v 35ke tak sme si povedali ze druhé hneď po prvom alebo vôbec a uvidíme ci to vyjde. Vyšlo to na prvý šup, ale keby nie mali by sme jedináčika a určite by som to prežila 🙂

saxana000
24. jún 2025

Dlho som tvrdila ze nam staci jedno az jedneho dna sa to zlomilo a rozhodli sme sa pre dalsie ak by sa uz nepodarilo bolo by nam dobre ale sme stastni ze mame dve deti.doma je to ovela veselsie..ale neviem si predstavit ze by boli kratko po sebe.je medzi nimi takmer 8 rokov starsia je uz velmi samostatna aj ked s nKS a poruchami ucenia vela casu nam zaberaju terapie a ucenie.mladsia do roka anjel babika z vykladu ani nezaplakala teraz je to stelesneny lucifer ano s jednou to bolo jednoduchsie logisticky financne psychicky ale je to len obdobie o rok bude lepsie. A o 10 uz si nespomeniem ake to bolo mat len jedno dieta.ja mam zase kopu casu ked som doma..pre mna toto bol ideal a aky vztah budu mat ony dve medzi sebou to sa uvidi casom... ja mam dvoch surodencov a vztahy s nimi dost vlazne..
Na tuto otazku ti nikto priamu odpoved neda..ja som ani na sekundu neolutovala ze su dve a ak by starsia ostala sama tak by som nelutovala ze mame len ju..
Pretoze po svete chodi vela zien ktore by obetovali vsetko len aby mali aspon to jedno.

lucia13022023
24. jún 2025

Ja som vždy túžila po dvoch. Proste som sa videla s dvomi deťmi. Ale materstvo nie je pre mňa. Aj keď mam "dobrého" syna, život sa mi až tak nezmenil, mam dostatok spánku, dve deti by som asi nezvládla. A priznám si to. Po sebe určite nie. Nateraz sa nevidím s dvomi deťmi, stačí mi syn. Co bude o 10 rokov neviem, stále budem mladá a stále budem mat v pohode vek na dieťa, čiže kapitola druhé dieťa u mňa uzavretá nie je, no je určite odložená na dosť rokov.
Nad čím som ale rozmýšľala je to, že potencionálne druhé dieťa bude samé. Moji rodičia sú 50tnici, to isté svokra. Syn má dvoch bratrnacov (9r a 3r) a dve sesternice (6 a 4r). Teraz všetko prežívajú spolu, hrajú sa, chodíme spolu na dovolenky, výlety, takže vidím, že mu súrodenec nechyba. To isté starí rodičia, berú si ho, chodia na výlety, robia mu aktivity.
Ak by teoreticky bolo druhé dieťa o 10r, môj syn by mal 12r, ostatné deti by boli už odrastene, rodičia by už toľko nemuseli vládať... Ale to sú také úvahy, veľmi ďaleko 😅

hederamonstera
24. jún 2025
@petronellla87

@hederamonstera ja mám 16 mesačný rozdiel a mladšia ma rok. Čiže ešte tak polroka a bude to dobre? Áno? Áno? Áno? 😄
@autorka ja som tiež bola vždy 2 deti. Prvé som ale mala v 35ke tak sme si povedali ze druhé hneď po prvom alebo vôbec a uvidíme ci to vyjde. Vyšlo to na prvý šup, ale keby nie mali by sme jedináčika a určite by som to prežila 🙂

@petronellla87 anooo! U mna to bolo 1r a 8m ked nastal klud😀 (akoze vramci normalnosti, stale ma vedia vytocit)

sulavikova
24. jún 2025

Plánované bolo iba 1. A pri ňom to aj zostalo. Maximálna spokojnosť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
thereisabear
24. jún 2025

Chcela som minimálne dve a mám dve, napriek problémom. Pre mňa sú interakcie medzi nimi nenahraditeľné.

maryetta
24. jún 2025

Vzdy som sice chcela 3-4deticky.
Uplne moje predstavy. Sny boli naplnene uplne presne 🤩🤩🤩
Kazdopdne. Najhorsie to bolo prave s jednym. Aspon pre mna.
A najviac si uzivam tu najmensiu 🤩

janinah
24. jún 2025
@winki13

@ivik4 ja to druhé neplanované milujem, ale niekedy si poplacem, ake by to bolo jednoduchšie mať len to jedno.

@winki13 poplaces preto? Asi zle citam....
Ja s mojim dnesnym rozumom keby sa dal vratit cas,tak mam dve deti po sebe ,potom prestavka cca 6_8 rokov a potom zase dve.To stvrte uz sme nestihli,ale dobre aj tak.Mať jedinacika by bolo pre mna priliš malo stastia.

nelka93
25. jún 2025

Ja som sa rozhodla pre jedno a meniť to nebudem. Vlastne mi je jedno, aký názor na to budú mať babky, tenký a neviem kto, že jedináčik bude rozmaznany a že nebude mať partaka. Nebude mu chýbať súrodenec, ktorý by mu robil zle

Strana
z2