Je vekový rozdiel 1,5 roka na zošalenie?
Ahojte, mame doma 6 týždňové dieťatko a ja už rozmýšľam nad súrodencom 🙈 ja viem, že je to skoro plánovať a nechcem ho hneď ale tak nejak ku koncu roka vekový rozdiel by bol 1,5 roka…ak nám bude dopriate 🥹
Rada by som sa spytala mamičiek, ktoré už majú deti či je takýto vekový rozdiel na zošalenie 🤭 alebo či sa to dá zvladnut.
Jasne že by sme mohli pockat ešte rok a bol by rozdiel 2 - 2,5 roka ale muž nie je najmladší a tiež by chcel mat druhé čím skôr. Ja by som tiež bola za to aby mali mensi vekový rozdiel ale tak neviem no nemám nikoho v okoli kto by mal takéto malé deti a vedel by mi poradit, preto budem rada ak napíšete vaše skúsenosti. Ďakujem 🙂
Budes na deti sama alebo mas pomoc nejakych babiek, sestier?
@galganka no to som si presne myslela 🤣
@hederamonstera obidve babky bývajú 3 minuty od nás, sestry takisto vedľa v bytovke a sú mladšie tak by sa vedeli aj pohrať 🙂 a švagor býva tiež kúsok od nás ten ma tiež deti 3r a 6r, v podstate sme všetci na jednej ulici a muz si vie takisto kedykolvek zobrať volno z prace
no podmienky vyzerá že máš dobré, ale počkala by som do dvoch rokov ako to budete zvládať, či nebudeš veľmi vyčerpaná, potom nebudeš chcieť dieťa tak skoro
Celá rodina na dosah ruky. To sa niekto má 😊 napísané bez závisti a v dobrom. 👍🏻
Tak by to nemuselo byt take psycho, ale aj tak to bude psycho. Inak tato tuzba po druhom dietati hned po narodeni prveho znamena, ze tebou este lomcuju hormony alebo sa nieco nepodarilo tak ako si si predstavovala.
Uvidíš v lete o pár mesiacov aká bude situácia. Ja mam tiež rodinu hore ulicou, sľuby ako pomôžu a vieš si asi domyslieť, ze to boli sľuby 😁. Takže počkaj ako sa to premietne v realite táto pomoc. Ďalšia vec, ja napr mam takmer ročnú dcéru, ale stále plné dojčena, ovulácia s menštruáciou zatiaľ nikde. A to som tiež chcela malý rozdiel ale hold, človek mieni, dieťa mení 🙂
Ja som chcela tiež tak ako ty a aj tak mam😁v auguste sa narodí takže zhodnotiť to ešte neviem ale určite to nebude nič jednoduché 🤣
Ja som mala dve varky takto s 1,5 rocnym rozdielom a nemenila by som. Prvy rok narocnejsi, ale dalo sa, ubehol ako voda. A potom uz naraz kupanie,krmenie, spanie, hranie. Zahrali sa spolu, boli samostatnejsi. Maju krasne vztahy obe dvojice. Chalani su uz v puberte, maju kazdy svoju partiu kamosov, ale stale spia v jednej posteli😊
Mam rozdiel 14mesiacov a je to masaker.obaja narocní,handrkuju sa nonstop o vsetko,ziarlia na seba,o hrani sa nemoze byt reci 🙈 skor sa krajsie zahra najstarsia 6rocna s najmladsim 15mesacnym
Prave si tento vekovy rozdiel zijem :D. Jednemu idu 3stolicky naraz takze nam to dava vyzrat :D , druhy chodi okolo nabytku, takze chytam infarkty lebo kazdu chvilku pada.
Aaaale napr. teraz obaja naraz spinkaju a ja si davam kavicku s vylozenymi nohami. Zalezi od obdobia, zalezi od povahy deti... Ale zatial by som nemenila.
Mamickovsky to zvladnes. Pojde to pravdepodobne same ani nebudes vediet ako. Pre mna osobne je najdolezitejsie mat priestor pre seba - kedy na mna nikto nelezie, nepocujem 1000x maminkaaaa, nemusim sa muza pytat ci mozem ist na zachod.... To vyzera, ze by u vas celkom slo. Staci, ze na hodinku zoberu starsie na ihrisko a mladsie pospi v kociku... Ja sa to este musim naucit, aby som bola ako tak v pohode, ale verim, ze casom to bude uplne ok.
Prakticka rada: Ak dojcis, tak sa vam nemusi hned podarit tento mensi vekovy rozdiel. Ja som otehotnela az v mesiaci kedy si moje starsie dieta nastavilo kojenie na 1x denne.
Mám dvojročný rozdiel a tiež je to miestami záhul ale tak prežiješ v podstate všetko no len si to asi až tak neužiješ zo začiatku
Ak máte na to podmienky tak určite čím skôr. Aj tak budeš v tom kolobehu, aspoň netreba o pár rokov začať odznova
20 mes vekový rozdiel - dvaja chlapci.
Napíšem tak ako je - prvý rok ani neviem ako som prežila bolo to o hubu, od toho 8-9 mes už lepšie aj spánky sa zladili, ale starsi šiel do škôlky 2 roky 4 mes. Neľutujem tento krok - chcela som aj s mladším chodiť na kruzky - Babybalance a plávanie, kde je naozaj excelentný teraz ma 2 roky. Starsi tiež chodí na kruzky. Manžel tahal 32ky - 8čka -nočná -8čka - lekár - čiže som často bola na deti sama. Od toho 1 roka to bolo lepšie a lepšie. Teraz poviem, že dobre 😀 ale keby si sa ma to spýtala v tom 1 roku určite by taká odpoved nebola 🤣.
Mam rozdiel 16 mesiacov, všetci ma pripravovali na apokalypsu. Takže my sme sa zariadili vopred. Dcera sa narodila pred letom. Urobili sme si letný kalendár, Maminy a súrodenci si rozdelili, kto kedy u nás bude. Keď mala mensia 2 mesiace našli sme si platenú pomoc. Nič lepšie sa nám nemohlo stať. Natrafili sme na úžasnú pani dôchodkyňu, takú dobru dušu. Veľmi mi pomohla s deťmi, dala kopec rad a fungovala s nami pol roka (párkrát do týždňa, nie nonstop). Prvý polrok sme zvládli ľavou zadnou, ani deň dom necítila únavu, staršia žiarlils možno raz na dve minúty 🙂🙂 lebo mala stále kopec pozornosti a kým babatko v kočíku na dvore spalo, spomínaná pani mi naň dohliadala a ja som všetok čas venovala staršej.
Odkedy mala menšia 8 mesiacov som s babami sama. Najprv to bol pre mňa zahul, ale rýchlo sme si vytvorili systém a prakticky už nikoho pri sebe nepotrebujem. Po práci a cez víkendy veľmi pomáha manžel, posledný mesiac aj vstava k mladšej, lebo sme boli chorí a staršia vyžadovala pri sebe len maminu. Takže on sa plne chopil starostlivosti o menšiu a bola to obrovská pomoc.
Staršia má už cez dva roky, menšia 10 mesiacov. Už sa vedia zahrať aj spolu, ale je pravda, že už začínajú aj prvé trenice.
Takže ak chcete, choďte do toho, ale nehanbi sa požiadať o pomoc. Aj kvôli sebe 🙂 a jasne, je to zahul, lebo každý den je iný.. ale to majú aj kamošky, ktoré majú vekové rozdiely 3,5 a 2,5 roka. Proste dve deti naraz doma je ozaj veselo, ale ja by som nemenila. Už si neviem predstaviť mať jedinacika a lietať a robiť animátora od rana do večera jednému dieťaťu. Mňa to dosť vyčerpávalo.
A ešte jedna vec. Dôležité je zladiť detom režimy. Ja som napríklad dvojročnej posunula denný spánok o hodinu, aby spali cca v rovnakom čase alebo aby sa im to aspoň sčasti prelínalo. A mladšiu sme cez deň naučili na spánok v kočíku, aby sme mohli ísť hocikam a nemuseli jej spanky presedieť doma.
@hederamonstera práveže sa všetko nádherne podarilo a preto chcem veľmi druhé dieťatko. Samozrejme že pri pôrode som kričala že už nechcem žiadne deti 😂
@hama_ba Mne akurát prišla MS žiaľ kojiť nemôžem aj keď som chcela 🙂
@luckajozko21 ďakujem za postreh 🙂 ako som písala tak už nekojim tak snad sa nám podarí, lebo už sme o jedno prisli
@sisska96 Presne som toho názoru že čím skôr prejsť tým kolobehom kým sme pomerne mladi 😁
@summer138 Tak my zeny sme miestami superhrdinky, keby toto rodičovstvo mali na starosť chlapi, pravdepodobne by sme vyhynuli 🥲😁😁
@7lenka11 Veľmi pekne ďakujem za rady, jedného dňa sa sem vratim a opäť si to precitam keď to budem potrebovať 🙂
Nastastie mame zatiaľ anjelika v postieľke ktorá za cely deň ani nepípne a kam ju položím tam je spokojna. Len sa obavám že druhé bude úplný opak 🤣
Tak ono tie prve mesiace su este anjelikovia (ked ma clovek stastie), ale ked mas sama riesit obdobie vzdoru u dvoch deti naraz….to ta ide porazit
Prvý rok je zahul tak či tak. My máme rozdiel necelé 2 roky. Ale často mám pocit, že čím menší rozdiel, tým lepšie. Menej vecí, na ktorých si menší ublíži alebo ich poje. Starší od 2 rokov cez deň nespava, takže to bol zahul. A hlavne, keď sa v noci budia na striedačku a ty spíš tak 2 hodiny a potrebuješ ísť cez deň naplno a dávať bacha na ihrisku. A vstáva sa okolo 5:30 a spáť po 20tej. Niekedy by som si rada pol hodinku poležala alebo vypla, ale to nejde. Nemáme nikoho z rodiny v okolí.
Ale hlavne ani tak nezávisí od vekového rozdielu, ako od povahy detí
Mať o 13 mesiacov mladšiu sestru by som nevymenila za nič na svete, máme veľmi pekný vzťah aj po rokoch
Nikdy nevies ake to bude, aku budu mat povahu, kolko a akych chorob... Ak mas aj pomoc aj ste obaja nastaveni, tak do toho. Prvy rok bude peklo aj s idealnymi detmi a podmienkami.
Rozdiel medzi deťmi mám 11mesiacov a 2 týždne, nič lepšie som nemohla mať, začiatok bol ťažší staršie dieťa prvé 2tyždne žiarlilo, ale nebolo to nič čo by sme nezvládli, najlepšie obdobie začalo od 2mesiacov, všetko začalo byť ľahšie, áno pobijú sa deti, poplačú,ale viac máme krajšie obdobia, kedy sa spolu hrajú, ak sa niečo stane, jeden druhého podrží.
Ja mám a je to to najlepšie. Deti od začiatku boli perfektná dvojka a stále sú. Teraz 10r. a 9r.

Je na zošalenie. Miestami. A je perfektný. Miestami. Niekedy sa nestihneš ani vyčúrať. Inokedy budú obe deti spať naraz 3 hodiny. Potom budú tri hodiny obe revať. Neskôr sa budú spolu krásne hrať. A následne sa pobijú o hračku. Potom zase dačo a tak furt dokola. 😂