Mám mať ďalšie dieťa?
Ahojte.
Mám dilemu srdce - hlava. Vždy som chcela len jedno dieťa, mám zdravého syna, v podstate mám spokojný život aký som chcela. No v poslednej dobe muž stále hovorí o druhom bábätku a vo mne sa začali biť pocity a neviem čo je správne.
Srdcom cítim, že by som ešte jedno bábätko chcela, zvládla, že by som chcela byť opäť matkou a dať synovi súrodenca.
A potom príde mozog a všetky tie problémy a starosti okolo. Problémom sú hlavne financie. Muž zarobí 1000€, je to náš jediný príjem okrem RP. Ja som momentálne nezamestnaná predavačka. Bojím sa či si vôbec nájdem prácu po RD (robila som vždy 12ky, väčšina práce v okolí sa tak robí a neviem kam dám syna 😞). Keďže bývame v nedostupnej dedine potrebujeme auto, naše 15 ročné za chvíľu doslúži a budeme musieť kúpiť ďalšie. Bývame v maličkom byte, jedna malá izba plus malá obývačko-kuchyňa. Zatiaľ sme všetci traja v jednej izbe. Budeme teraz prerábať, lebo nábytok už doslúžil a bez neho je to veru ťažko, no je to ďalšia veľká investícia (budeme si požičiavať a splácať). Tiež máme veľkého psa, ktorý tiež niečo stojí. Proste výdavky sú pomerne vysoké a ani neviem kde tie peniaze zmiznú každý mesiac, ale doprajeme si proste všetko čo chceme a máme sa pomerne dobre napriek tomu, že moc neusporíme.
Nehovorím, že sa nedá uskromniť viac, ani že by sme to nezvládli keby sa stane “náhodou”, ale bolo by to správne? Dopriali by sme ďalšiemu dieťaťu dostatočne dobrý život? Chcela by som pre svoju rodinu komfortný život, nie trápenie a sedenie doma, lebo mama nemá na zmrzlinu alebo čo...
Čo by ste robilo v tejto situácii vy?
@777januska777 no ako kde, v BA ani nie.
@zuzanka.zuzu do podnájmu určite nepôjdeme.
@makova333 lenze ona nepovedala, kde byva. Alebo som to aspoň nezachytila.
@777januska777 preto som napisala "ako kde", lebo ty si napisala, ze "je to pekny plat".
Dosetrite na väcsi byt, pohladaj lepsiu pracu, mozno zvys kvalifikaciu a potom pokojne druhe babo. Ak mas maturitu a si na RD mozes si spravit pomaturitne 2 rocne ucitelstvo pre MS a ked dieta pojde do skolky hladat pracu a skolku v jednom. Mozes ist robit vychovavatelku a vyberies aj dieta v skolke a podobne. Samozrejme k tomu musis mat vztah k detom. Ale asi takto nejako by som uvazovala...
@777januska777 @makova333 muž pracuje v Banskej Bystrici. Neviem či je to dobrý plat 🤷🏻♀️ ale viac mu neponúkajú nikde.
@makova333 maturitu mám 😊 len neviem čo by som chcela robiť 😕
Predajte byt a dolozte s hypotékou 😉
@viikkki rozmýšľali sme už nad tým. Ale rozmýšľame aj nad tým byt dosplácať a dať do nájmu 🤔 no teraz najbližšie roky nie je aktuálne ani jedno z toho 😞
Najprv si nasetrite na bývanie.ked bude dieťa staršie, bude potrebovať viac priestoru. Ja si pamätám ako deti sme bývali v jednoizbovom všetci a nerada na to spomínam. Boli sme traja...obývačka bola detská, aj spálňa, aj všetko.a nedajbože keď mal niekto prísť na návštevu 🤦
Isto nie my máme jedno dieťa v dvojizbovom byte, chceli by sme dve....ale jedine ak sa nám podarí presťahovať do domu alebo 4izboveho bytu....ak nie hold budeme mať len jedno, aj keď budem smutná lebo vždy som chcela dve. Jedno je ale to koľko detí chcem a druhé o koľko detí sa viem postarať .....
Moj manzel ma prijem cca 1000€ , k tomu mame moj rodicak. Mame tri deti ( tretie neplanovane ), hypoteka, 2 auta, 2 motorky, okrem toho mame aj konicky ako fitko, ja chodim na pole dance, muz chodi hravat hokej... vsetko sa da, ked sa chce. Co sa tyka priestoru, deti by som dala do izby a vy zostante v obyvacke. 🤷♀️ drzim palce 😊
Treba plan, ak bude druhe.. ty sa zamestnaj, ved nech mas aj matersku potom lepsiu, byt neprerabajte, uz do neho neinvestujte, ale setrite, pozerajte nove byty.. stary byt sa preda a kupi nový s hypo. Teraz su dobre uroky, aj ked ceny su hore.. ktovie ci klesnu aspon cosi najblizsie obdobie. Kym vobec otehotnies a porodis, tak ubehne nejaký cas, dovtedy mozte sa trochu uskromnit.
Ten byt bude podla mna aj tak casom maly pre vas a budete mat potrebu väčšieho, bez ohľadu na počet deti a psov. To iste auto, nebude mat zmysel investovať do starého... Cize treba si to premysliet
A bývate kde? S tým bytom na prenájom by to bol celkom slušný nápad ak máte v meste v ktorom žiješ vysokú školu. V ba to bežne funguje tak, že si človek kúpi na hypo byt a platí ho "zo študentov". Buď tam býva s nimi alebo celý byt prenajíma a sám je v inom podnájme. ja som na VŠ bývala v dvojposchodovom dome, ktory mal dva vchody a na poschodí bývali študenti a na prízemí majitelia.
@chvostik1 no aktuálny byt je v dedine pri Banskej Bystrici, čiže mimo mesta. Sem študentov asi nedostaneme kvôli dostupnosti a v meste kupovať väčší a nebývať v ňom je na nič aj keby sa “platil sám” 😕
Ale tak 2 deti sa ešte zvládnuť dajú v akýchkoľvek podmienkach... viac nie, to je jasne. Ale žiadne financie a zabezpečenie nevynahradia súrodenca. Ja v podobnej situácii by som sa absolútne nebála , ze sa nedokážeme postarať a nerozmýšľala by som tým smerom, ci hi dokážeme zabezpečiť....
Známa žijú dosť,,skromne", a napriek tomu chceli 4 deti. Vždy hovorili tak ako alkoholik si vždy nájde peniaze na alkohol, ako fajciar na cigarety, tak aj rodic na svoje dieťa.
A vždy mali co do ust. Možno dedia po sebe oblečenie, nakupujú v secondhandoch , občas nemajú dobitý kredit, občas jazdia na ,,výpary ", nechodia k moru,...ale keby ste videli tie decká!!!!! Nádherné, skromne, ŠŤASTNÉ skvele mudre a šikovne deti . Najstaršia ma 17, najmenší 2 . Nikdy by ich nenapadlo rodičom vyčítať, prečo sme až 4 a prečo nemôžme ist k moru?
Tie zážitky ktoré zažijú ako súrodenci nevynahradia ani 4 dovolenky rocne
(Dio, ..jak to píšem, asi je na čase riešiť druhe 😄)
Moznosti je viac, ale nie je to pre kazdeho....
Nehnutelnosti su momentalne velmi drahe. Nebudeme si klamat, teraz sa byty ci domy kupuju za rekordne vysoke sumy a dopyt je stale silny pretoze je slaba ponuka. Ludia umelo tlacia ceny nahor pretoze vedia, ze sa niekto najde. U nas v meste su niektori tak sebavedomi, ze predavaju 1-izbak za 80 000 a to sa bavime o vychode SK.
Ja by som dnes novostavbu nekupoval pretoze tie ceny su proste prilis vysoke. Ak mate obmedzene moznosti co sa tyka financii tak treba ist v ramci moznosti.
Jedno riesenie by bolo najst v okoli Bystrice starsi rodinny dom za prijatelnu cenu, zalozit byt aby Vam poskytli hypo a potom dom pomaly prerabat. Za nejake 2-3 roky to pomaly prerobite, prestahujete sa a ty budes este mat v pohode vek na dalsie dieta.
Mas vzdy dva tabory, su ludia ktori ti toto poradia ako moznost a potom budes mat ludi ktori ta od toho budu silou mocou odhovarat a preto vravim, nie je to pre kazdeho.
Kamos kupil v Slovenskej Lupci stary dom, vyjednali este cenu a nadherne to prerobili a maju super byvanie a do toho este dieta cize kde je vola tam je aj cesta.
Ak by som so zenou mal obmedzene moznosti tak by som uvazovalo nad touto variantou. Dnes si vie clovek urobit vela veci sam a dobry kamarat sa vzdy najde co pomoze. My sme s bratom tomu kamosovi za jeden vybielili cely dom a jedine co nam stacilo bolo nejake euro na benzin. Kamosi im potom vraveli, ze maju krasne vybieleny dom, ze kedy to tak rychlo stihli.
Kazdy musi riesit v ramci svojich moznosti, ale dnes vela ludi preraba stare domy. Mne to pride velmi rozumne pretoze si to vies urobit podla seba a usetris aj kopec penazi. Mas zas ludi ktori platia astronomicke hypoteky a byvaju sice v novostavbe ale tiez sa "tlacia".
Moznosti su, ale to sa musis s muzom dohodnut ako by ste to vedeli riesit.
Vela stastia ;)
Ja by som sa tento rok mal stahovat do domu ak vsetko pojde tak ako ma, ale u nas je inak presne to iste. Otec odkedy je na chalupe si to strasne uziva, on by uz v byte tiez nevydrzal. To uz proste zijes iny zivot.
Brat napr travi strasne vela casu v garazi, stale nieco majstruje. Svagrina je uz miestami hotova z neho 😀
Ja sa do domu strasne tesim, stale mas co robit, mozes si veci upravit podla seba, nepotrebujes stale povolenie aby si nerusila susedov alebo tu nemozes hento a tam zas tamto lebo susedia sa budu stazovat na hluk.
Vravim.....moj dom moj hrad. Ja osobne sa v byte uz nudim. Prerobil som vsetko co som mohol, teraz idem do noveho projektu 😅
Hehe je to na tebe.. Mne môj otec povedal peknú a celkom pravdivú vec ktorej sa chcem v budúcnosti držať - jedno je málo a tri sú veľa 🙂 preto je to len na tebe ale mať ďalšie prináša aj ďalšie výhody, od seba sa učia deliť sa o veci, správanie a všetko keď dieťa je same väčšinou sa stáva že je rozmaznané to nehovorím v zlom len ako príklad... Ale ak sa na to necítite napr. Finančne alebo máte malý priestor na bývanie je to v poriadku len sa musíte porozprávať a rozmýšľať nad tým aké by to bolo...
Určite treba zvážiť podľa situácie. No mat dve deti je naozaj parádička. Neskutočne sme si s mm cez sviatky oddýchli, 3 hodiny prelezali a relaxovali a oni sa hrali v bunkri, alebo stavali lego. Och ale aj pobiť a hašteriť sa vedia parádne čo je super, keďže sa potom aj učia ako spolu vychádzať. Minule si priznali že obaja urobili chybu,to som zirala. Nechávam ich niekedy konflikty riešiť samých. Ja mám podobnú dilemu či dieta alebo psa 🤣
@hopsadobrandejsa prerabanie stareho domu ta vyjde financne pomaly tak, ako dom novy. Jedinu vyhodu to ma mozno v tom, ze tie peniaze idu do neho v dlsom casovom useku. Okrem toho to musi cloveka velmi bavit, prerabat si byvanie, musi to byt konicek, pre niekoho je to zabity cas, ktory mohol byt vyuzity inak.
Vravim, nie je to pre kazdeho. Kto nema rad nastroje v ruke a stavbarinu, pre toho to bude len utrpenie.
Zalezi od domu, niektore su naozaj vacsi bolehlav nez hodne tej prerabky, ale to treba naozaj vyberat poctivo. To nie je len tak, ze zoberies staru haraburdu a hybaj prerabat....do toho by som ani ja nesiel.
Treba si zvazit v akom stave je objekt. Ci je statika v poriadku, krov strechy zdravy alebo bude treba vymenu, plesne, spodna voda atd...
Brat napr kupil pre rodicov staru chalupu a ten stav bol zo zaciatku naozaj velmi biedny, ved aj cena odpovedala stavu a teraz chalupa jak lusk.
Ale zas ja som skor vynimka. Ja ked som doma povedal, ze idem znova modernizovat byt a ze co sa bude burat tak otec uz bol uplne hotovy.....ten pocuje slovo buranie a uz nastupuje migrena.
Pre mna to je svojim sposobom relax, ja mam jednoducho rad ten pocit sebarealizacie takze ja som skor vynimka. Niekto doma lepi modelove lietadielka, ja sa dlubem v stavbarine.
S tym musi byt clovek jednoducho stotozneny a ak nie si tak vravim, radsej sa do takych projektov nepustat.
NEMALA BY SOM DIETA
@hopsadobrandejsa ja ta chapem, pisem z vlastnej skusenosti, moji rodicia prerabali stary dom, my sme stavali novy, ale v pripade zakladatelky temy to asi nie je riesenie.
Ahoj, chapem tvoje obavy atd vsetko co popisujes. Ja som druhe dieta chcela a tiez som mala vela obav. Ani zdaleka som nezarabala tolko co tvoj muz, moj chlap mi kedysi daval 200e a jeden cas dokonca stratil pracu . Tahala som teda viac menej vsetko ja. Musela som vziat hypo aby sme mali vlastne. 3 roky nato prislo druhe babo, ja materska muz stale na nic s pracou. Po dalsich 2 rokoch som chcela iný byt ( stale bez platu 1000e) ,vzala som inu hypo, staru vyplatila uz len cca 2000e ostalo, dala som ho porobit atd. Je tomu 5rokov a ja uz zarábam 1000e a manzel 700-800e. Druhe dieta bol teda riadne hnaci motor. Pri prvom sa uspokojis, pohodlný zivot ked mas pracu a kde byvat. Horsie ked jeden z partnerov zacne tuzit po niecom inom alebo novom 🙂 ja teda co si zaumienim to s poriadnym premyslenim aj splnim , ale samozrejme to nejde lusknutim prsta a chce to na nejaky cas aj nejake obety. A teda nebyvame vo velkom byte. Deti maju spoločnú izbu, mame mini spalnu len na postel a mini obyvku. Podla mna je to super, sme tak stale s detmi v blizkom kontakte, co teda je pre nas dost dolezite. 🙂 takze moj nazor, ze to co sa ti teraz vidi nerealne a zlozite moze byt o rok, dva uplne inak, lepsie alebo aj nie... bud to skusite alebo nie 🙂
Vies ze som chvilami mala pocit ze pises o mne? Tiez som predavacka, muz zarobi sice menej ako tvoj,a tiez mame veljeho psa, ale byvame na rodinnom.Tiez sme mali jedno dietatko, stary dom ktory sme ako tak prerobili ,a zili sme len tak tak od vyplaty do vyplaty,sem tam co sa zarobilo na fuske brigade ci financny darcek k narodkam/meninam...az dokym nezvysili minuly rok ten rodicak...po porode syna muz ze hned druhe vravim nie,lebo som tucna (104kg pri porode) musim schudnut, lebo chcem,lebo je to nezdrave a nepekne,lebo chcem,lebo otehotniet by mozno pri takej vahe nevyslo,a keby aj ano hrozil by potrat,predcasny,komplikacie,cukrovka atd,a vaha pri porode kolko by bola 130?!?!,lebo chcem,lebo sme planovali svadbu a chcela som aby ma preniesol cez prah,lebo chcem... A zasa tie peniaze, menili sme okna,neskor kotol, auto,..svadbu sme chystali a stresovat sa v tehu ?to nieee..a rozmyslat ci spravime skromnu svadbu lebo dietatku treba kupit, to tiez nie...a chcela som si prve matercenie uzit, navyse je to narocne dieta,som rada,ze neboli dve naraz ci hned po sebe... A po svadbe som ostala tehu (mala som 67kg ako nevesta) a mame zdrave dievcatko (rozdiel 2roky a 5mesiacov) nelutujem.
No problem je,ze kedze si nezamestnana,nemas narok na dalsiu matersku ak by sa ti tento rok narodilo dieta,a aj rodicak by bol ten nizdi,ak to dovtedy nexmenia.takze by ste mali vyssie naklady ale mensi prijem ako teraz.. a kebyze pockate az sa zamestnas a odrobis tych 270dni?az bude konecne po boji s koronou?

@zuzanka.zuzu 1000 eur je nahovno plat? No ja neviem majú teraz skoro 1400 eur a to je podla mňa veľmi pekné.