Najmenší zvládnuteľný vekový rozdiel medzi deťmi
Mám dvojmesačnú dcérku, ktorá je skvelá, prespí celú noc, plače, len keď je hladná. Keď nechce spinkať, tak sa jej venujem (samozrejme, adekvátne veku - kontrastné kartičky, spievanie, rozprávanie, trénovanie držanie hlavičky a pod.). Chcela by som ďalšie čo najskôr, ale rada si vypočujem aj iné názory, aké sú negatíva pri takom malom vekovom rozdiele? Prečo by to mohlo vadiť? Sestra má medzi prvým a druhým dieťaťom rozdiel 13 mesiacov a normálne fungujú. Spanie vyriešili tak, že mladšie spalo v spálni a staršie v obývačke, aby sa vzájomne nebudili pri plakaní. Ja by som to vyriešila asi tiež tak. Ja by som bola s menším v spálni a manžel so staršou v obývačke. Mám teraz 34 rokov (kariérne som sa vypracovala a 6 rokov na materskej by mi tiež neprospelo), nechcem to druhé tehotenstvo veľmi odkladať, no rada si vypočujem aj iné názory 🙂
Neriaď sa názormi, urob tak, ako vy chcete. Nájdu sa pozitíva aj negatíva. V tvojom prípade by som do toho šla, a už máš aj príklad v rodine, že sa to dá.
Zvláštna otázka. Akykolvek rozdiel medzi detmi sa "dá zvládnut". Moj exmanzel je narodeny koncom januara, jeho brat v polke decembra toho istého roku. Ja mám medzi detmi 15,5m.
Všetko sa dá zvládnut.
Btw - aj svokra je rozvedená..
@anonym_autor máj aj hneď. Pre deti najlepšie. Budú dve. Budú sa hrať. Ja mam 10 ročný rozdiel. Dva jedináčiky.
Aj to zvládaš urcite do toho chod čím skôr. Pre deti naaaajkepsie co môžeš spraviť.
@anonym_autor a co ak tvoja skvela dcerka bude v roku ako cert? A babatko bude neskutocny uplakanec od rana do vecera na tebe. Si schopna zvladnut ten najhorsi mozny scenar? Btw maly vekovy rozdiel je na hovno v tom, ze ked ta este to prve dieta potrebuje celu, ty uz musis svoju pozornost ddelit. A budes prichadzat resp si mozno ani nestihnes uzit ako ti rastie pred ocami, ako zacina rozmyslat a vnimat svet lebo budes zahltena babom. A z maleho dievcatka bude razom slecna...
Aký sa dá zvládnuť? Hocijaký. ;D
ja mam rozdiel medzi detmi 360 dni. Zijem. Miestami to bolo na maslu, drzala ma nad vodou vidina svetlych zajtrajskov 😀 😀 😀 - ale toto je tak individualne, ze dovi dopo. Ono totiz kebyze mam iba druhorodeneho, materska a rodicovska dovolenka je naozaj dovolenkou!!! a kebyze neotehotniem neplanovane (ano, deti do roka v plane neboli), tak na druhe dieta nikdy nenaberiem uz odvahu a ostanem s jedinacikom - lebo prvorodeny bol ako dieta priserne narocny a aj teraz, ked ma 15, je to s nim psychicky narocne 😀
Moja mama mala po sebe tri deti s rozdielom 14 mesiacov a muža na týždňovke, babku v robote a doteraz spomína, že to bolo síce o hubu občas, ale pekné - lenže moja mama je typ vrtula v zadku, energie ako Mochovce. Musíš si to sama zvážiť a počítať aj s tým, že dvojmesačné a napr. už pol ročné dieťa je iný vesmír. Že ju máš teraz dobrú, nič neznamená.
Poznám kocku čo za rok porodila 2 deti 🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈
Potom jej z toho sibalo. Preťažená, unavená, vynervova, …🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁
To že bábätko teraz krásne spinka, je zlate a neplače, to neznamená že za pol
Roka z nej nebude čert prvej triedy
ja mam rozdiel medzi detmi 360 dni. Zijem. Miestami to bolo na maslu, drzala ma nad vodou vidina svetlych zajtrajskov 😀 😀 😀 - ale toto je tak individualne, ze dovi dopo. Ono totiz kebyze mam iba druhorodeneho, materska a rodicovska dovolenka je naozaj dovolenkou!!! a kebyze neotehotniem neplanovane (ano, deti do roka v plane neboli), tak na druhe dieta nikdy nenaberiem uz odvahu a ostanem s jedinacikom - lebo prvorodeny bol ako dieta priserne narocny a aj teraz, ked ma 15, je to s nim psychicky narocne 😀
@kaktusik007 waw :D Obdivujem 🙂 Moja sestra má prvorodeného ešte k tomu predčasne narodeného, narodil sa v 26 tt s váhou na 24 tt., teraz má 3 roky a v pondelok ide už do škôlky, je skvelý, šikovný a zdravý 🙂
Ja by som taky maly vekový rozdiel nechcela, čakám druhé dieťa a prve ma 6 rokov ked sa druhé narodi bude mat 7. Je samostatný a ja mozem fungovať spokojne s bábätkom. Keby mam dve zaradom tak by zo mna bola troska, a ja mam rada svoj cas zacvicit si, navariť si, vklude sa najesť.
@anonym_7133b6 to je velky rozdiel,to je dost na nic gakyto rozdiel.
My mame rozdiel 15.5 mesiaca. Prvych par mesiacov bol zahul a potom to bolo super, lebo sa vzdy hrali spolu, nepotrebovali ma mat za zadkom. Teraz maju 12 a skoro 11 a stale sa kamosia, kecaju si, maju v nieco podobne niecom total odlisne zaujmy ale vzdy si vedia pokecat a na vsetkych vyletoch su partaci. Ale samozrejme ze sa vedia aj skriepit ze ma ide porazit ale vacsinou to ide ok.
No zvládnuť to nejako zvládnete, len ake pocity z takej materskej budeš mat je otázne. Aby si neskončila ako ustvany pes. My mame rozdiel 1,5roka (omylom) a teda druhýkrát by som do toho nešla a dala si väčší pozor.
Mám deti s 15 mesačným rozdielom, a zvádla som sesternica má medzi deťmi rok a tri týždne. Medzi mojim manželom a švagrom je len 363 dní keby sa si zdalo aj tento rozdiel veľa, kamoškyna sestra má medzi synmi necelých deväť mesiacov, (lebo rodila predčasne,) keďže chlapci sú už na strednej aj ona to nejak zvádla.
ja mam deti po roku prvy rok dva bol zahul a organizaciu casu deti ale inak sa to zvladnut a potom sa krasne vyhraju
Ja si uvedomujem, že sa to može zmeniť, že môže o rok byť taká, že v noci už nebude chcieť spinkať. To by bolo náročné, ale dalo by sa to, že by som sa o ňu išla postarať v noci a menšie nechala spinkať, alebo keby boli obe deti hore, tak o menšie by sa postaral manžel. A cez deň - ak by bola vacsia taká mentálne, tak by som zvázila aj jasle na pár dní, nech sa jej cez deň venujú, aktivity s ňou robia, nech nie je o tú edukáciu ukrátená 🙂
My sme ináč 4 súrodenci a medzi každým je 2-ročný rozdiel, ja som si myslela, že to je väčší vekový rozdiel :D
Ja som pôvodne rozmýšľala, že by sme do druhého išli po polroku po pôrodu, ale teraz rozmýšľam, že by som do toho išla už skôr. Manžel má z toho strach, ja nie. Preto chcem aj iné názory, nech viem 🙂
Ak plne dojčíš, tak pod 2 roky to pravdepodobne nedáš. Podľa mňa je ideál 3 roky. Väčšie dieťa bude samostatné v rámci možností. Inak si ich možno ani neužiješ v prvých rokoch, lebo je to len behačka od jedného k druhému. Počkaj aspoň do 1 roka.
Ja si uvedomujem, že sa to može zmeniť, že môže o rok byť taká, že v noci už nebude chcieť spinkať. To by bolo náročné, ale dalo by sa to, že by som sa o ňu išla postarať v noci a menšie nechala spinkať, alebo keby boli obe deti hore, tak o menšie by sa postaral manžel. A cez deň - ak by bola vacsia taká mentálne, tak by som zvázila aj jasle na pár dní, nech sa jej cez deň venujú, aktivity s ňou robia, nech nie je o tú edukáciu ukrátená 🙂
My sme ináč 4 súrodenci a medzi každým je 2-ročný rozdiel, ja som si myslela, že to je väčší vekový rozdiel :D
Ja som pôvodne rozmýšľala, že by sme do druhého išli po polroku po pôrodu, ale teraz rozmýšľam, že by som do toho išla už skôr. Manžel má z toho strach, ja nie. Preto chcem aj iné názory, nech viem 🙂
@anonym_a111e3 a to je akoze vhodne nasledovania? Nejak to vzladnut?
@anonym_autor No a je to tu. Starsiu by si strcila do jasli. Ved to je taka skoda. Tie deti po roku zacinaju byt najuzasnejsie.
vlastnú skúsenosť nemám , ale viem o dvoch prípadoch kde deti boli do roka. ak sú detičky dobré - pekne spinkajú, papajú žiadne zdr. problémy tak je to OK.
Moje deti žiaľ boli nespavci a najmenší rozdiel medzi deťmi máme 18 m.
Mam nieco vyse 1,5r medzi detmi. Chceli sme to tam planovali sme to. Prvorodeny bol velmi dobre a mile dieta. Prespalo celu noc, zjedlo vsetko co sme navarili. Sedel hodiny v kociku = IDEAL. Teraz co stvara.. v 2,5r no je to sialene. Druhorodena je opat dobre dieta. Spi velmi dobre ale nezje vela toho plus je aktivnejsia
dni idu ani neviem ako. Su horsie aj lepsie dni. Fici. Na magnerote akurat, pred tyzdnom bolo tazsie obdobie. Ale nemenila by som. Vedeli sme ze chceme dve deti. A ja som zaroven nechcema by dlho doma. Popripade sa vratit do roboty a spat na md. Ale neviem ci by som do toho este raz sla planovane. Jeidne s vacsim vekovym rozdielom. To ano. Samozrejme nelutujem to ze mame deti. Tento a mensi vekovy rozdiel je pre silne povahy…
kamoska ma 12m rozdiel a teda zvladla to. no narocne to urcite bolo.
treba si ale uvedomit, ze sa vobec nemusi podarit a rozdiel bude aj tak vacsi. su zeny, co sa im to podarilo, ale ak dojcis, nemusis byt teraz vobec plodna, aj ked to nie je zaruka neplodnosti, ale je to casty jav.
a teda synovec bol v 2m zlate babatko. postupne sa z neho stal taky maly certik, ako sestra hovori, chyba mu pud sebazachovy aj ked je zlaty. no neustale pady, do vsetkeho sa vrha po hlave a pod sialenstva. neviem ako by pri takom dietati mala druhe.
My máme neplánovane rozdiel cca 1,5r... A neidealizovala by som si to... Lebo iné je predstaviť si ako budeš deliť pozornosť medzi dve deti a iné je to žiť. Mne bolo hrozne ľúto, keď druhý bol veľmi plačlive bábätko a prvý bol proste na druhej koľaji a pritom bol ešte taký malý a potreboval ma... Proste ten pocit, že nech robíš, čo robíš, nemožeš sa rozkrájať je pre mňa doteraz dosť náročný... Áno, už sa síce začínajú akoze spolu hrať, ale takisto sú si aj najväčšími rivalmi. Neviem. Všetko ma výhody aj nevýhody a nikdy dopredu nevieš, ale ja by som si to druhýkrát predstavila inak, lebo utrpelo moje psychické zdravie dosť...
@anonym_a111e3 a to je akoze vhodne nasledovania? Nejak to vzladnut?
@anonym_autor No a je to tu. Starsiu by si strcila do jasli. Ved to je taka skoda. Tie deti po roku zacinaju byt najuzasnejsie.
@really8 Ja nevidím nič zlé na jaslí, veď je to edukačné zariadenie a bolo by to tak na 3 dni v týždni. Deti potrebujú socializáciu a edukáciu a oni sú profesionáli. Samozrejme, neviem, v akom mentálnom stave vtedy budem, či zvládnem byť bez nej toľko. Teraz by som ju ani svokre nenechala strážiť. Jedine manželovi. Ten sa vie postarať už od začiatku, to som chcela, aby som mohla aspoň k lekárovi ísť.
Moja známa mala 3 deti do 4 rokov a po treťom sa jej posunuli platničky, tlačili na nerv, mala s tým veľké problémy a dlho sa jej to dávalo dokopy. Mne v nemocnici tiež hovorili po prvom že radia aspoň rok s tehotenstvom počkať nech sa telo spamätá. Tiež možno niečo čo brať do úvahy.
a moja dcera, ona bola od mala dieta, co potrebuje pozornost, ale vo veku asi 15m sa jej zacali amoky. neskutocny rev aj 1-2hod, zasoplena, zaslzena a neprestavala. tieto amoky boli prevazne doma a niekedy vyprovokovane takou banalitou, co som vobec necakala.
@really8 Ja nevidím nič zlé na jaslí, veď je to edukačné zariadenie a bolo by to tak na 3 dni v týždni. Deti potrebujú socializáciu a edukáciu a oni sú profesionáli. Samozrejme, neviem, v akom mentálnom stave vtedy budem, či zvládnem byť bez nej toľko. Teraz by som ju ani svokre nenechala strážiť. Jedine manželovi. Ten sa vie postarať už od začiatku, to som chcela, aby som mohla aspoň k lekárovi ísť.
@anonym_autor nie, rocne dieta nepotrebuje socializaciu v jasliach. Ani edukaciu od profesionalov. To si kde vyhrabala?
kamoska ma 12m rozdiel a teda zvladla to. no narocne to urcite bolo.
treba si ale uvedomit, ze sa vobec nemusi podarit a rozdiel bude aj tak vacsi. su zeny, co sa im to podarilo, ale ak dojcis, nemusis byt teraz vobec plodna, aj ked to nie je zaruka neplodnosti, ale je to casty jav.
a teda synovec bol v 2m zlate babatko. postupne sa z neho stal taky maly certik, ako sestra hovori, chyba mu pud sebazachovy aj ked je zlaty. no neustale pady, do vsetkeho sa vrha po hlave a pod sialenstva. neviem ako by pri takom dietati mala druhe.
@majamat Ja mám prvé z IVF, podarilo sa hned na prvýkrát a máme ešte 5 embryí, dúfam, že sa opäť podarí hned 🙂 samozrejme, išla by som najskôr až vtedy, keby sa to dalo, to by lekári povedali 🙂
My máme neplánovane rozdiel cca 1,5r... A neidealizovala by som si to... Lebo iné je predstaviť si ako budeš deliť pozornosť medzi dve deti a iné je to žiť. Mne bolo hrozne ľúto, keď druhý bol veľmi plačlive bábätko a prvý bol proste na druhej koľaji a pritom bol ešte taký malý a potreboval ma... Proste ten pocit, že nech robíš, čo robíš, nemožeš sa rozkrájať je pre mňa doteraz dosť náročný... Áno, už sa síce začínajú akoze spolu hrať, ale takisto sú si aj najväčšími rivalmi. Neviem. Všetko ma výhody aj nevýhody a nikdy dopredu nevieš, ale ja by som si to druhýkrát predstavila inak, lebo utrpelo moje psychické zdravie dosť...
@anonym_b0e36c mame rovnaky vekovy rozdiel a hovoris mi z duse. Nechapala som ked mi vravela ze bude to narocne ale o 2 roky si vydychnes. No uz tomu chapem…
@anonym_autor Každý rozdiel sa dá zvládnuť, keď sa musí. Medzi mojimi je minúta, takže sa zvládnuť musel. Ak by sme mali jedno a chceli by sme druhé, odvijalo by sa to od toho, aké je to prvé, aké bolo tehotenstvo, ako som to dávala po pôrode, takže je to veľmi individuálne. Ja by som sa neponáhľala. To som však ja.

Ja by som taky maly vekový rozdiel nechcela, čakám druhé dieťa a prve ma 6 rokov ked sa druhé narodi bude mat 7. Je samostatný a ja mozem fungovať spokojne s bábätkom. Keby mam dve zaradom tak by zo mna bola troska, a ja mam rada svoj cas zacvicit si, navariť si, vklude sa najesť.