Najmenší zvládnuteľný vekový rozdiel medzi deťmi
Mám dvojmesačnú dcérku, ktorá je skvelá, prespí celú noc, plače, len keď je hladná. Keď nechce spinkať, tak sa jej venujem (samozrejme, adekvátne veku - kontrastné kartičky, spievanie, rozprávanie, trénovanie držanie hlavičky a pod.). Chcela by som ďalšie čo najskôr, ale rada si vypočujem aj iné názory, aké sú negatíva pri takom malom vekovom rozdiele? Prečo by to mohlo vadiť? Sestra má medzi prvým a druhým dieťaťom rozdiel 13 mesiacov a normálne fungujú. Spanie vyriešili tak, že mladšie spalo v spálni a staršie v obývačke, aby sa vzájomne nebudili pri plakaní. Ja by som to vyriešila asi tiež tak. Ja by som bola s menším v spálni a manžel so staršou v obývačke. Mám teraz 34 rokov (kariérne som sa vypracovala a 6 rokov na materskej by mi tiež neprospelo), nechcem to druhé tehotenstvo veľmi odkladať, no rada si vypočujem aj iné názory 🙂
@anonym_autor Každý rozdiel sa dá zvládnuť, keď sa musí. Medzi mojimi je minúta, takže sa zvládnuť musel. Ak by sme mali jedno a chceli by sme druhé, odvijalo by sa to od toho, aké je to prvé, aké bolo tehotenstvo, ako som to dávala po pôrode, takže je to veľmi individuálne. Ja by som sa neponáhľala. To som však ja.
@anonym_b89a73 A myslíš si, že je to s dvojičkami ľahšie, keď majú podobné potreby? Než deti s ročným rozdielom, kde jedno už vstáva, behá a chce robiť niečo iné, no stále je príliš malé.
Zvladnes to. Ked to zvladnu s dvojickami, zvladnes to tiez.
@vivuska666 Práveže je to rozdiel mať dve deti s malým rozdielom a dvojičky.
Ja mám rozdiel medzi deťmi cca 5 minút (dvojčatá rodené sekciou 😁). Dve deti rôzneho veku majú iný spánkový režim, iné papanie, kdežto pri dvojičkách je to v tomto jednoduchšie. To je môj názor.
@vivuska666 Práveže je to rozdiel mať dve deti s malým rozdielom a dvojičky.
Ja mám rozdiel medzi deťmi cca 5 minút (dvojčatá rodené sekciou 😁). Dve deti rôzneho veku majú iný spánkový režim, iné papanie, kdežto pri dvojičkách je to v tomto jednoduchšie. To je môj názor.
@anonym_afaff0 neviem kolko ludi to moze realne porovnat ale tiez som viackrat pocula ze dve deti s malym rozdielom su horsie ako dvojicky.
@anonym_b89a73 A myslíš si, že je to s dvojičkami ľahšie, keď majú podobné potreby? Než deti s ročným rozdielom, kde jedno už vstáva, behá a chce robiť niečo iné, no stále je príliš malé.
@anonym_d870b7 A ty vieš, aké je to mať dve rovnako staré bábätká a robiť všetko 2x? Ja netvrdím, že som to mala ťažšie ako mamičky s deťmi s ročným rozdielom. Ja som autorke napísala, že ak sa rozhodnú pre dieťa, že to zvládnu, lebo budú musieť.
Ináč nad týmto som ja nikdy neuvažovala. Ako to majú ľudia s dvojičkami. Spia oddelene, aby sa vzájomne nebudili? Nie sú na seba zvyknutí z maternice, že nevedia bez prítomnosti druhého zaspat?
Nechcem byť zlá, ale tvoje dieťa má len dva mesiace. Dieťa sa bude ešte 100x meniť, to, že teraz prespi noc, zajtra nemusí platiť. Z usmievavého, nenáročneho dieťaťa sa môže stať malý uzlík nervov a revu, môžu nastať koliky, môžu nastať problémy. Samozrejme, nemusia. Len ty musíš byť pripravená na všetko.
Vieš si reálne predstaviť, že máš ročne dieťa ktoré sa snaží chodiť, všetko skúma, všetko chytá, strká prsty tam kam nemá, dáva do úst veci ktoré nemá, a pritom máš na prsu malé novordeniatko, alebo akurát riešiš koliku, zápchu, plače bez dôvodne? Ak si myslíš ze zvládneš kritické situácie v pohode, chod do toho.. Mladšia už nebudeš.
A ešte, ak by si "vyhodila" keď to tak nazvem, ročne dieťa do obývačky, skôr pories detskú izbu, aby dieťa spalo na normálnom matraci a nie na sedačke.
@anonym_d870b7 A ty vieš, aké je to mať dve rovnako staré bábätká a robiť všetko 2x? Ja netvrdím, že som to mala ťažšie ako mamičky s deťmi s ročným rozdielom. Ja som autorke napísala, že ak sa rozhodnú pre dieťa, že to zvládnu, lebo budú musieť.
@anonym_b89a73 Neviem, preto sa pýtam na tvoj názor, čo si myslíš.
Nechcem byť zlá, ale tvoje dieťa má len dva mesiace. Dieťa sa bude ešte 100x meniť, to, že teraz prespi noc, zajtra nemusí platiť. Z usmievavého, nenáročneho dieťaťa sa môže stať malý uzlík nervov a revu, môžu nastať koliky, môžu nastať problémy. Samozrejme, nemusia. Len ty musíš byť pripravená na všetko.
Vieš si reálne predstaviť, že máš ročne dieťa ktoré sa snaží chodiť, všetko skúma, všetko chytá, strká prsty tam kam nemá, dáva do úst veci ktoré nemá, a pritom máš na prsu malé novordeniatko, alebo akurát riešiš koliku, zápchu, plače bez dôvodne? Ak si myslíš ze zvládneš kritické situácie v pohode, chod do toho.. Mladšia už nebudeš.
A ešte, ak by si "vyhodila" keď to tak nazvem, ročne dieťa do obývačky, skôr pories detskú izbu, aby dieťa spalo na normálnom matraci a nie na sedačke.
@anonym_3a26f6 Dieťa by samozrejme spalo vo svojej postielke vedľa sedačky. Na sedačke by spal len muž. To by mi nikdy nenapadlo dať dieťa spať na sedačku, aj ked na nom bude pridaný makký matrac pre manžela alebo pre mna 🙂 Teraz má moja dcérka zariadenú detskú izbu s postieľkou a má dalsiu postielku u nás v spálni, kde spí v noci, aby bola blízko nás 🙂
@anonym_autor 4 roky
@anonym_autor mám dve baby s 13 mesačným rozdielom neplánovane. Teraz majú 7 rokov a mladšia skoro 6 rokov a poviem na rovinu že posledná dva roky sú na palicu. Stále sa hádajú nevedia sa zahrať všetko je len moje a moje. Všetko sa kupuje po dvojo aj tak je zle. Teraz ide staršia do prvej triedy a mladšia jej to závidí lebo šak treba všetko aj nos medzi očami závidieť. Čiže nonstop je krik a plač.
Keď boli malé to bolo najlepšie obdobie plné kľudu a pohody.
@anonym_autor mám dve baby s 13 mesačným rozdielom neplánovane. Teraz majú 7 rokov a mladšia skoro 6 rokov a poviem na rovinu že posledná dva roky sú na palicu. Stále sa hádajú nevedia sa zahrať všetko je len moje a moje. Všetko sa kupuje po dvojo aj tak je zle. Teraz ide staršia do prvej triedy a mladšia jej to závidí lebo šak treba všetko aj nos medzi očami závidieť. Čiže nonstop je krik a plač.
@dominikab22 Som zvedavá, či jej bude závidieť aj úlohy, keď bude musieť doma robiť :D Viem, že to nie je vtipné, ale je zábavné, čo všetko dokáže malé deti štvať 🙂
@anonym_autor kamoska tak mala, ze do roka druhe a chodili spolu aj do triedy. Ona hovorila, ze do 3 rokov zahul ale potom to uz bolo super. Tiez nechcela byt na materskej dlho a chcela mat dve deti.
Ja som chcela dve hneď po sebe, čo najmenší vekový rozdiel, hovorila som si hneď po šestonedelí otehotniem, ale nakoniec to boli dvojičky, takže som aspoň nemusela rodiť 2x. 😃
Ja som chcela dve hneď po sebe, čo najmenší vekový rozdiel, hovorila som si hneď po šestonedelí otehotniem, ale nakoniec to boli dvojičky, takže som aspoň nemusela rodiť 2x. 😃
@66simonka66 Aj ja som chcela dvojičky, ale napokon som bola rada, že som nemala - kvôli tehotenstvu, bolo to náročné aj s jednou :D Preto viem, že čím staršia budem, tým môže byť aj to tehotenstvo náročnejšie 🙂 Obdivujem všetky ženy, ktoré majú dvojičky 🙂
Najmensi rozdiel je asi niekolko minut pri dvojcatach, trojcatach atd. A zvladaju to, musia. ;) vsetko ma svoje + i - Rozdiel nad 5r je uz o vychovavani "viacerych jedinacikov"
@anonym_autor ja mam 3deti poku roku a pol a na zaciatku to bol des, z okna som chcela vyskocit. Vela zalezi akeho mas manzela, kde mas mamu, svokru. Ja cele zle, muz staval dom neustale mimo nas, moja mama 250 km od nas, svokra starsia nevedela pomoct...teraz su vacsi 8,6,5 rocni vyhraju sa parada, zaviatky tazke ale stalo to za to. V jasliach som napr.pracovala aj ja [som byvala ucitelka Ms] a deti tam bolo vela nestihali sme sa im venovat+stale bezalo Tv do jasiel by som nedala. V skolke boli casto chori...no tak na uvazenie ale s laskou a dobrym partnerom sa da zvladnut aj viac deti a aspon budu mat jeden druhehi, keby som mladsia (44) a zdravsia mala by som aj stvrte vela stastia.
Dvojičky 😋
Ja mam až 2.5 roka, ale určite sa da zvládnuť aj menší. Medzi mnou a sestrou je 11 mes.ale kojene sme neboli ani 1.
Ja som spala v pohode s obidvoma deťmi. Aj na to.sme si zvykli. Nerusili sa navzájom.
@anonym_autor U susedov mali v priebehu jedneho roka tri deti-najskor niekedy v marci jedno a potom v decembri dvojicky. Prezili.
Mám kamarátku, ktorá rodila ten istý rok v januári a v decembri dvojčatá ... dať to dali, ale ako zombíci vyzerali ... tú staršiu som k nám brávala aj na týždeň, kým ich dvojky kúsok podrástli, aby si aspoň kúsok oddýchli ... no drsné to bolo.
My máme neplánovane rozdiel cca 1,5r... A neidealizovala by som si to... Lebo iné je predstaviť si ako budeš deliť pozornosť medzi dve deti a iné je to žiť. Mne bolo hrozne ľúto, keď druhý bol veľmi plačlive bábätko a prvý bol proste na druhej koľaji a pritom bol ešte taký malý a potreboval ma... Proste ten pocit, že nech robíš, čo robíš, nemožeš sa rozkrájať je pre mňa doteraz dosť náročný... Áno, už sa síce začínajú akoze spolu hrať, ale takisto sú si aj najväčšími rivalmi. Neviem. Všetko ma výhody aj nevýhody a nikdy dopredu nevieš, ale ja by som si to druhýkrát predstavila inak, lebo utrpelo moje psychické zdravie dosť...
@anonym_b0e36c presne aj ja mám doma dve deti ale rozdiel 2.5 roka .. a aj tak mi to príde aktuálne riadne náročne a to už sú väčší ale ta rivalita niekedy na nevydržanie .
@dominikab22 ja tiež toto hovorím , že lepšie keď boli malý. A stále len počúvam ako dobre že už sú väčší 🙈
Neviem ci uz o tom niekto pisal, necitala som celu diskusiu ale jedna z “nevyhod” velmi maleho rozdielu medzi detmi je to, ze starostlivost o to mladsie zaberie tolko casu, ze vyrastanie a napredovanie starsieho nebudes vnimat naplno. Ked som mala prveho syna, od jeho 1,5 roka to s nim zacalo byt fakt skvele. Vtedy som si zacala matersku uzivat. To uz som bola tehotna s druhym a snazila som sa uzit si vsetky spolocne chvile s prvym kym sa druhy narodi. Miestami mi bolo luto, ze prideme o ten nas mikrosvet a veru, po porode som bola hotova a najhorsie to bolo ked mal mladsi obdobie separacnej uzkosti. To som bola fakt vyhorena troska. Ani neviem ako starsi vyrastol.
@anonym_autor si pripravená zvládnuť aj dvojčatá?
No a si zober, ze budes znova tehotna, ledva zit a budes sa mat postarat o rocne dieta, cco zrovna zacina chodit, potrebuje este vela nosit na rukacj a pri vsetkom asistenciu. Mna by piclo😀ak so atarsim je to o hubu
Poznám kocku čo za rok porodila 2 deti 🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈
Potom jej z toho sibalo. Preťažená, unavená, vynervova, …🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁
To že bábätko teraz krásne spinka, je zlate a neplače, to neznamená že za pol
Roka z nej nebude čert prvej triedy
@pribinak preboha, to muselo byt na maslu :D
No tak s tými jaslami moc nepočítaj. V realite by si take ročne babatko nestrcila učiteľkám ze starajte sa veď ste profesionálky, ver mi ze hormony ti to nedovolia. Ja som mala výčitky keď starsia išla 3rocna do skolky a ja doma s mladším. Ale menšiu by som do skolky nedala, aby nemala pocit ze prišlo babatko a ju som odstrcila. No a druha vec sú neustale choroby čo začala nosiť. V novembri bola v škôlke 4dni, v decembri 3dni, v januári 5dni, takze nemaj romantické predstavy. To nebude ze hurá dve babatka ako sa pekne hrajú. U nás to bolo prebalujem. lebo novorodenec pokakany a malá revala pri nohach ze sa jej nevenujem. Potom kapitola sama o sebe dojcenie- babatko papa aj 20minut, celých 20min sa mi tu o zem hádzala ze sa jej nevenujem a nehrám sa s ňou. Bolo to o nervy a neustálych vycitkach ze sa nedá naraz dvom deťom vyhovieť.
Lepsie je 5-6rokov a najlepsoe este viac :D my name len 4 rocny rozdiel, ale mensi by som vobec nedala aj toto mega na psychiku.
@anonym_7133b6 to je velky rozdiel,to je dost na nic gakyto rozdiel.
@anonym_f6109e Kto povedal, že je to veľký vekový rozdiel?

Zvladnes to. Ked to zvladnu s dvojickami, zvladnes to tiez.