icon

Silné puto medzi súrodencami a škôlka

22. jún 2023

Trošku som v rozpakoch, ako to bude znášať syn, keď od septembra pôjde do škôlky. Mám medzi deťmi rozdiel len rok, všade chodíme spolu, neboli od seba ani minútu. Keď je jeden chorý, aj druhý, keď sa teší jeden, aj druhý. Jedia spolu, spia spolu. Mám s tým problém, on sa teší, ale hovorí, že ide aj bratček s ním, že sa budú držať za ruku. Ide hneď na celý deň. Alebo mám počkať rok a dať ich spolu? Mladšieho mi nevezmú ešte.
Ako to zvládli vaše deti keď ste mali taký rozdiel a také silné puto medzi nimi? 😞

Strana
z2
audrye
23. jún 2023

Dala by som ich spolu ❤️. Aj si lahsie zvyknu, ked sa tam budu mat navzajom. Do 18ky sa urcite osamostatnia ;)

senta_sofia
23. jún 2023

Ked si doma, nedala by som ho. Pojdu spolu.

vecicky1805
23. jún 2023

@nikpa no naši sú rok po sebe tiež ale taký dobrý vzťah nemajú 😂žeby všetko robili spolu ani náhodou 😂to ide aj od pováh detí dosť..ako si sadnú

stanislavicenka
23. jún 2023

Ja by som im to krasne zachovala. Je to uzasne. Pockaj, nic im neutecie. A ked tu niekto pise, ze co spravis, ked jeden pojde do skoly🤦. Asi mamicky zabudaju, ze kazde dieta okrem toho, ze rastie, sa vyvija aj po psychickej, mentalnej stranke, a starsie vie viac pochopit, prijat. Takze nechaj im to krasne. Nic ani starsiemu neutecie. Ja mojim detom vzdy hovorim, ze su tu jeden pre druheho. Je medzi nimi 2,5 roka. A starsiu dceru som tiez nedala do skolky, lebo kolektiv🤦, a maju s bratom krasny vztah. Su neskutocne♥️. Teraz maju 7 a 5

cucoryedka
23. jún 2023

ahoj, vsetko ma pre a proti, to ci tvoje rozhodnutie bolo spravne, uvidis casom 😊 ale aj ked by si sa rozhodla pockat, alebo ak by siel starsi do skolky teraz, nie je zla volba. Ak pojde do skolky, nabehne na system, moze sa zlepsit, nove podnety ... to mozes skusit aj doma (cielene pracovne listy a pod.). My mame 14 mes. rozdiel, davali sme ich spolu do skolky, ale kazdy v inej triede. Starsia sa uz do skolky pytala - mala 4, mladsi 3-rocny este velmi plakaval (3 mesiace asi, ale zvladol to). Potom bolo hluche obdobie, ked starsia sla do skoly, mladsi bol v skolke, o rok uz boli spolu v skole. Obaja to hodnotia, ze je to fajn sa mat blizko a zaroven daleko. Ale teraz starsia ide na 8-rocny gympel, mladsi ostava na zakladke a uvidime ako to bude, aj sa tesia, ze uz budu od seba, aj sami priznali, ze im to bude chybat. Akokolvek sa rozhodnes, daj na svoju intuiciu, zvaz a bude to najlepsie rozhodnutie v dany moment, ktore si spravila. 😊

dominikamacakova
23. jún 2023

Ja mám opačný problém a odrátavam dni kedy pôjde staršia do škôlky 😅 Oni si energicky nerozumejú, to je doslova ako jin a jang. Na tvojom mieste by som počkala rok keď ti je s nimi dobre a rozumejú si.

ema5512
23. jún 2023

Mam medzi detmi rok a stvrt. Su velky partaci, spolu spavali, jedli, hrali sa, ked boli maly. Mali rovnaky rezim, uz ked starsi napr. nepotreboval spanok pobede, vzdy si isiel lahnut s mensim, sj ked nespal. Prvy syn isiel do skolky v 2 a tristvrte roku do sukromnej na pol dna, druhy mohol az ked mal 2 a dali ich spolu do triedy. Bolo to super, mensi to vsetko prezil bez jedineho placu. Prve dva mesiace este tahali spolu pol dna a az potom na treti mesiac zacali obaja spolu cely den (dovtedy prvy syn bol stale pol den a uplne vpohode prechod z pol dna na cely den po dost dlhom case). Od septembra ich ale rozdelili podla veku. Chodili takto pol roka, nebol problem. Potom prisiel covid a boli doma. Od septembra sa dostali do statnej skolky (mensi az na odvolanie, tak sme mali stastie, ze ich dali spolu do triedy, aj ked tam vekovo nespadal). Rok takto boli zas spolu a potom uz ich rozdelili, lebo starsi bol predskolak a vznikol prvykrat problem, mensi zacal plakat, ze chce byt so starsim v triede, musel si zvykat. Zvykol si, ale trvalo to. Je dobre, ze su partaci, ale je to len dobre, ze nie su stale spolu. Mensi je vo vela veciach na starsom zavisli, tak som rada, ze urcity cas dna nie su stale spolu a prospieva to a je do dobre.

taja567
23. jún 2023

@

@akvi svätá pravda, úplne s tebou súhlasím, ved sú to malé deti, prečo ich oddeľovať, keď sa navzájom tak veľmi potrebujú...

taja567
23. jún 2023

@stanislavicenka super🙂

tatianamaria
23. jún 2023

Nedávala by som do škôlky. Nech si užijú ešte ten čas byť spolu. Sú to vzácne chvíle a v kolektíve budú celý život. Ja som to tiež tak riešila. Dcérka ani v škôlke nebola a synovia išli do predškolskej na 4 hodiny. Som učiteľka v materskej škole.

lacibo
24. jún 2023

Ked to takto opisujes..dala.by som ho o to.viac..mladsi nech ma doma svoj priestor a starsi sa potrebuje uz osamostatnit a ziskat socialne sebavedomie aj v inom prostredi..ak ma 3 roky, smelo do skolky..ani v zivote sa nebude schovavat za mladsieho brata..neboj sa, ich vztah to iba upevni, ak budu cast dna aj oddelene travit

lacibo
24. jún 2023

@tianna no ved prave..umele fixovanie moze sposobit, ze sa casom mozu aj nenavidiet..surodenci maju vyrastat ako individuality s pevnym ukotvenim v rodine..vtedy maju aj neskor, v dospelosti krasne vztahy

stanislavicenka
24. jún 2023

@lacibo ake umele fixovaniem su to surodenci s malym vekovym rozdielom. Umele by bolo, keby su to dvaja cudzi chlapci, co sa stretnut v skolke len kvoli tomu, ze maju rovnaky vek. Aj ucitelky v skolke hovoria, ze deti sa urcite prvy rok spolu nehraju, hraju sa vedla seba

lacibo
24. jún 2023

@stanislavicenka surodenci su surodenci..maju pevne puto, lebo vyrastaju v jednej rodine..nevidim dovod aby boli aj mimo rodiny stale spolu..v skolke, skole, na kruzkoch..prave naopak..mali by prejavit svoju individualitu..a najst si svojich kamaratov, nielen spolocnych

tara
24. jún 2023

My sme mali takto deti so sestrou. Rodili sme s odstupom polroka a deti boli na seba veľmi naviazané, keďže boli každý deň spolu, všade sme chodili spolu, zážitky spoločne....a prišla škôlka. Keďže sestrin bol augustový a náš marcový, dala ho v septembri do škôlky. Nášho ešte nevzali, takže sme rok čakali. Bol to ťažký rok, naozaj si navzájom chýbali, plakali každý deň. Jeden preto, že ide do škôlky, druhý preto, že ho všade vonku hľadal a nebol tam s ním. Bolo nám to ľúto, videli sme, že si chýbajú a ťažko to znášali. Od septembra išiel do škôlky aj náš malý a keďže je to jednotriedka, tak boli hneď spolu. To bolo radosti🙂 Jediná výhoda bola v tom, že sestrin to tam už poznal a upokojoval nášho malého prvé týždne. Staral sa oňho, dokonca kŕmil a vodil na toaletu. Učiteľky boli z nich hotové, že aký majú krásny vzťah. A dnes? Obaja budú po prázdninách predškoláci, keďže segra dala odklad, lebo je augustový. Pôjdu spolu aj školy a už teraz vieme, že do jednej triedy. Takže ja by som určite v tvojom prípade počkala, a dala ich naraz, ak sú na seba naviazaní. Bude im veselšie a lepšie zvládnu aj prvé dni v škôlke. A hlavne tomu staršiemu nič neujde, pretože najlepšie je doma a s mamou aspoň do 4 rokov.

benny2020
24. jún 2023

@akvi výborne !!!!

andreatytler
24. jún 2023

Kolko je tu mamiciek co sa stazuju ze jej deti sa nemaju radi a cele dni sa len hadaju.
Su tu stale rady o tom ako treba vyrobit surodenca aby dieta nebolo same a teraz ked je konecne niekto kto ma doma dve deti ktore maju krasny vztah tak tu zeny radia ich rozdelit pre ich vlastne dobro.
Skolka je velky stres. Urobila by som cokolvek aby to moje dieta zvladlo lahksie a ist do neznameho prostredia so surodencom je obrovska pomoc. Ale hlavne by som sa snazila zachovat ich skvely vztah co najdlhsie. Urcite by som starsieho nechala doma a uzila si dalsi rok nadhernej surodeneckej dvojky.
Inac sranda ako to mate obratene ze mladsi sa stara o starsieho. Ale to je v pohode. Kazde dieta je ine.

autor
25. jún 2023

@andreatytler starší slabšie rozpráva, nie je taký obratný ako mladší. Aj keď obaja su šikovní, ale starší veľa opakuje za mladším. Napríklad niečo chcel starší, vôbec som nevedela rozlúštiť čo chce, až sa začal znervoznovat, keď som ani na 10x nevedela. Prišiel mladší, tou ích rečou medzi sebou si niečo povedali, mladsi išiel, priniesol mu a hovorí. "vidím mama, toto" 😃 alebo ideme von, starší sa nie a nie už obliekať, má čas, príde mladší, podá mu topánky a povie "ideme von hej?" A on sa obuje a ideme 😃 keď mladší skladá lego, aj starší, bez mladšieho sa nevie hrať. Aj spia spolu. Starší nezaspí bez mladšieho. Keď mladší povie fuj, aj on musí. Atď.

mariynka
25. jún 2023

Ahoj. Nam bolo tiez dobre doma v 3ke, tak starsi isiel az ako skoro 6rocny(je oktobrovy) do predskolskej spolu s mladsim bratom 3rocnym. Ranneho vstavania, nahanania, kolotocu chorob si este uzijete, nic nestrati tym, ze bude este rok doma. Moj starsi bol psychologickou zdiag.ako nadany. Ked nastupil do predskolskej-pisal,cital,ratal. Zevraj to mohlo byt tym, ze rastol medzi dospelymi. Ale my sme denne boli medzi detmi. Ihriska, maters.centra, kamosky, kruzky. Nelutujem. 6rokov doma bolo nase najkrajsie obdobie. Vstavali sme, kedy sme chceli, von isli, na vylet, na obed, na kolacik,... bez nahanania, chorob.. Kludne ho nechaj doma, nic nestrati. Skor naopak. Upevnia puto, nebude nosit mladsiemu kazdy 2.tyz.choroby...

tara
25. jún 2023

Inak mne sa páči a zastávam názor jednej známej psychologičky, ktorá často píše aj v časopisoch a vystupuje v TV, že 3 ročné dieťa do škôlky nepatrí, 4 ročné to môže skúsiť a 5 ročné už môže ☀️

andreatytler
25. jún 2023

😀😀😀 Podarena dvojka.
Toto by bolo skutocne skoda rozdelit.

janeinka
27. jún 2023

ja by som urcite nechala este doma, ked si este doma aj ty. ak si myslis, ze to budu tazko znasat a mas moznost byt s nim ty, tak nevahaj. mama je lepsia ako skolka 🙂 za ten rok o nic nepride. Moje deti isli do skolky neskor a boli to pekne roky s nimi doma, nelutujem.

janeinka
27. jún 2023

@mariynka presne aj moj nazor... nie je sa kam ponahlat. domov a mamu ziadna skolka nenahradi.

makodob
28. jún 2023

Ahoj, ak ti možem poradiť, určite by som počkala, aby išli spolu. Sú si navzájom oporou a aj v školke budú. Ak by aj neboli spolu v triede, budú spolu ráno vstávať a chystať sa do školky a pojdu do nej spolu, to im veľmi pomože na psychike, lebo zmena akákoľek, može vyvolať stres. To, že pojdu spolu v žiadnom prípade nenaruší ich individualitu a osobný rozvoj! Absolútne nechápem komentárom typu, aby išli detičky od seba. Veď na týchto vzťahových základoch, či už vzťah rodič a dieťa a súrodenecký vzťah buduje človek svoju osobnosť a ťaží z toho celý život. A mnohé ženy, matky tu radia narušit krásne puto a prečo? Lebo individualita? Lebo socializácia? Mamka, prosím zamysli sa, čím sa naruší, prípadne podporí individualita staršieho dieťaťa, ak ostane ešte rok v milujúcim prostredi s mamkou a bračekom? O akú socializáciu bude ukrátený? Ako ľudia sa soializujeme celý život a inak to ani nejde, ak nežijeme na opustenom ostrove. Prajem ti naozaj dobré rozhodbutie, ktoré v srdci už dávno poznáš ❤️ mnoho mamičiek by dalo všetko preto, aby mali súrodenci takýto krásny vzťah, nie je to samozrejmosť ❤️ Školka je nútená socializácia a má aj neželané následky. Prirodzená socializácia vyzerá inak a tá sa deje denne, prirodzene si sami vyberáme, s kým chceme tráviť svoj čas, nie s kým musíme. Ešte sa v živote bude nútene socializovať dosť, ten jeden rok mu može veľmi pomocť, ak by mal túžbu ostať doma s vami. A to podporí jeho individualitu určite viac ako školka.

Strana
z2