Strážia vaše väčšie deti menších súrodencov?
Zaujíma ma táto otázka ako to máte ostatné doma,strážia väčšie deti menších súrodencov?
V prvom rade sa snažím zaobstarať aby s menším sme boli ja alebo manžel,no občas sa nedá.Ja som ešte v skúšobnej dobe robím na jednu smenu.Manzel na tri smeny jemu sa smeny striedajú.Od zajtra sú deti doma zo škôlky a školy,akurát nám to vychádza že obaja máme rannú.Zajtra ten jeden deň bude musieť dcéra 13r byť doma s malým 4r.Minule jeden deň tak už boli a zvládli to v pohode.Vlastne od rána od 7 do 12tej.Potom dôjdem ja domov na obed a o 14tej manžel.
Sledujem dopredu kedy budú prazdniny a ako budeme robiť.Cez leto vychádza jeden celý týždeň čo bude musieť dcéra strážiť malého.Bohuzial babky nám nepomáhajú a my s manželom to lepime ako vieme.
Ano strazi lej moj starsi ma 21 rokov a mensi 5 😃 ale strazi ho pomaha mi velmi
Ja si myslim,ze 13rocna je uz dist velka, aby na mladšie dohliadla... ak vies, ze sa na nu mozes spolahnut, nebiju sa, tak by som sa nebala.
Pripadne nech ich zo začiatku ide skontrolovať suseda
Mám 12r a 3r a 2r. Nechám ich so staršou len keď spia. Rýchlo odbehnem nakúpiť. Alebo keď sa hrajú, že idem do najbližšieho obchodu. Ale určite by som ich nenechala s ňou samých. Ja by som sa nevedela sústrediť na robotu. A vlastne som zodpovedná ešte aj za 12r, čiže nie. Ona zostane doma sama jediné keď ideme na nákup a jej sa nechce, alebo ide k otcovi.
Vie si zobrať jesť, zohriať aj všetko, len som za nich zodpovedná, tak môže sa stať hocičo a ešte mi ich zoberú.
aj u nas je ten rozdiel vacsi a strazi... neviem, ci by som nechala na 13 rocnu, ale takto.... my sme boli doma samy od mala a nasi museli ist do prace a nestrazil nas nikto. bezne sme boli vo veku aj do 10 rokov samé.
@oriesocek presne to si pamätám úplne mala som bola určite menšia jak 10 rokov a sama doma bezne. Mama išla do prace oco tiež a ja sama doma 😃
No ja by som 13 ročnej pubertacke dieťa nenechala 🙈 ale teda ja som mala extrémne živé dieťa, to by nedopadlo dobre. Budem mať taký rozdiel medzi deťmi tiež. Ale ak nemáš na výber, tak čo narobis.
@ariannazara ale to sme sa navystrajali...ked si spominam, dobre, ze sme si nohy ruky nedolámali..za celé roky ziadny uraz a boli sme 4 surodenci za 5 rokov. zo skoly, hodit tasky a hrat sa na ulicu, otec na tyzdnovke, mama celý den v robote. rano sme mali kazdy svoju kopku oblecenia, obliekli sme sa, najedli, zobrali mladsich surodencov a isli... ale tak aby som nehovorila, bolo to iba napr kazdy treti-stvrtý den, kedze mama robila na smeny,...dvere, okna sme mali pár krát rozbité, co sme sa so susedmi obhladzovali kamenmi, alebo zamkli sestru v kuchyni, atd...
Nevravím že toto je nejako extra správne ale naši tiež nemali veľa možností, keď som bola malá cez letné prázdniny od 6tich rokov doma sama s o rok starším bratom, vedeli sme spamäti všetky dôležité čísla aj zohriať si jesť, aj sa zabaviť, aj nepodpáliť dom 🙂 13 ročná je už veľká baba to predsa musí zvládnuť, nerobme z detí večné bábätká
Kup si IP kameru. Mozes ich kontrolovat z prace na mobile.
@zorkahorka Dcéra je na svoj vek dosť rozumná,minulé to zvládli super.Maly ju poslucha majú pekný vzťah aurodenecky.
@lucia147852 Práveže nemám na výber babky nechcú pomôcť.Povedali nech sa zariadime sami.
@tosomja Chápem ako to myslíš,rodič je zodpovedný za deti do 18tky no keď není iná možnosť.Esteze mám dobrú robotu že na obed môžem domov odbehnúť a "len" 4 hodiny budú spolu.To zvládnu.
Nie som zastanca toho,aby starsi suplovali rodicov,no pokial je to ako pises,ze na doobedie,tak je pekne,ze sa vies na dceru spolahnut. Ked nemas nikoho nablizku,kto by bol ochotny pomoct,musis sa spolahnut na dceru.
Ak sa nehadaju a nebiju tak vek 13r je ok.
Moja 13 rocna v pohode strazi mladsich, hlavne teda najmladsieho, cca 2-3x do mesiaca, ked nam zle vyjdu sluzby.
Vezme ho zo skolky, idu autobusom domov, da mu jest. Viem, ze sa na nu mozem spolahnut,je velmi zodpovedna.
A uz parkrat bol syn aj s nasou 8 rocnou sam doma, max tak 2 hodiny, ale zvladli to super, dokonca si aj olovrant nachystali 🙂
Snazime sa viest deti k samostatnosti.
Každé dieťa je iné,jedno v pohode zvládne iné nie!moja skoro 10 ročná postráži a pohrá sa s skoro 3 ročným keď idem vyniest smetie.Ale zase ja by som nenechala na dlho deti samé ja som ťa uzkostliva
A dcera je ochotna strazit surodenca dobrovolne alebo to ma prikazom? To je podla mna tiez dost podstatne. Ja nie som za to, aby starsi surodenci suplovali rodicov, obcas ok, ale nie ako pravidlo. A hlavne to musi byt dobrovolne. Treba si zohnat nejaku studentku na strazenie cez prazdniny.
Ja mám rovnaký vekovy rozdiel detí. Keď mali rovnaký vek ako tvoje teraz, tak syn strážil dcéru a ešte aj jej rovnako starú kamarátku pol dva. A to boli riadne divošky. Myslím, že dievča to zvládne ešte lepšie. V minulosti bolo bežné, že starší súrodenci strážili mladších.
@tosomja ako prepáč ale 13 ročná už má hádam toľko v hlave aby neotvárala cudzím ľuďom ani sa s nimi nič nevybavovala
Mam 13 ročnú a kľudne by som jej nechala 4r surodenca. Záleží aj na povahe. Moja je taká "mama". Mam ešte 16 ročnú a tam by boli obavy. 😄.
Ja sice tak staré dieťa nemám,ale sestra má 13 ročnú a úplne vpohode by som jej nechala moju štvorročnú. Ale určite treba si prejsť celý deň,čo majú za úlohu,nachystať jesť, mať telefón pri sebe... Proste nejaké opatrenia. Také štvorročné deti vedia byť náročné,keď sa nudia
Bezne nechavam strazit mojej susede syna... Ona ma 15, on 8.. strazieva ho uz viac ako dva roky ked treba..,
Muž si nemôže zobrať voľno?týždeň v lete by som ich určite nenechala samých.Ale ani zajtra hľadala by som iné možnosti.Staci, že malému zabehne chlieb, jablko.Dcera bude na mobile a malý pri TV pochybujem, že sa s ním 4 hodiny hra.V zahraničí neviem ako u nás v tom veku nemôžu byť deti ani same doma
@nelca84 Áno je ochotná ho strážiť hovorili sme o tom plus majú aj dobrý vzťah.No nejakú študentku neviem cudzia baba aby strážila cudzie dieťa.
@tosomja Ku nám nikto nedôjde a keby nahodou tak dcera vie že nemá nikomu otvárať.
@angela85 To máme prejdenu čo budú robiť.Obliect za malý vie sám najesť sa tiež,ráno im nachystám raňajky na stôl.Zahrat sa to stačí dohliadnuť,mám prichystané vymaľovánky a úlohy pri tom vydrží malý dlho.Mozu aj telku pozerať rozprávky keby chceli.
@eliska13 Muž brava voľno keď je malý chorý,ja som ešte v skúšobnej dobe.No bohužiaľ škôlka je zajtra zavretá.Nemusia sa celý čas hrať,malý sa vie zahrať aj sám stačí dohliadnuť.To cez leto ešte premýšľam ako ináč to vykryt.
13r je už veľká slečna, neviem prečo by to nemali zvládnuť.
Ako 11 ročná som sa bežne starala o mladšieho brata. Mal 3 roky. A celý deň som bola s ním. A to som ešte Musela niečo ľahké navariť. Naši vtedy chodievali na celý deň na pole. Bud sa chodilo na lúky, po seno, alebo sadiť všetko možné. Musela som vedieť aj prebalit, aj všetko okolo neho. A keď som chcela ísť von, tak aj jeho brať.
@lily14 Smetie vynesieš tak za cca 2 minúty...To sa ani moc nezahrajú, nie? Tak to nepovažuj za "stráženie".
@mandarinka555 dobrý postreh🙂

Ja pracujem u nás v dedine,mobil mám nonstop pri sebe v práci.Dcera mi môže barskedy zavolať,aj mi volala minule čo boli ten deň spolu dvaja doma.