Strážia vaše väčšie deti menších súrodencov?
Zaujíma ma táto otázka ako to máte ostatné doma,strážia väčšie deti menších súrodencov?
V prvom rade sa snažím zaobstarať aby s menším sme boli ja alebo manžel,no občas sa nedá.Ja som ešte v skúšobnej dobe robím na jednu smenu.Manzel na tri smeny jemu sa smeny striedajú.Od zajtra sú deti doma zo škôlky a školy,akurát nám to vychádza že obaja máme rannú.Zajtra ten jeden deň bude musieť dcéra 13r byť doma s malým 4r.Minule jeden deň tak už boli a zvládli to v pohode.Vlastne od rána od 7 do 12tej.Potom dôjdem ja domov na obed a o 14tej manžel.
Sledujem dopredu kedy budú prazdniny a ako budeme robiť.Cez leto vychádza jeden celý týždeň čo bude musieť dcéra strážiť malého.Bohuzial babky nám nepomáhajú a my s manželom to lepime ako vieme.
13 rocna je uz velka v pohode ja som strazila brata ovela skor...moj ma 9vat sameho ho uz mozem nechat da to no so sestrou 6rocnou nie stale su v sebe hadky plac krik plys byvame v dome kotol schodisko tak on by ju strazit nemohol
Určite 🙂 ak im veríš nie je problém len nech sú na telefóne keby niečo a čas od času ich skontroluj
Ja si pamatam, ze za mojho detstva sa tak od 10 rokov dietata ani neuvazovalo, ze by nebolo schopne postrazit male. Prisla som na navstevu k tete a dostala som bratranca v kociku a samu ma poslali s nim von.
Viem, ze vela ludi je proti tomu, aby starsie deti robili opatrovatelov. Ja si ale myslim, ze pre buducnost je to len prinos, bude mensi sok z vlastneho dietata. Samozrejme netreba to prehanat, ale s mierou preco nie.
@lily14 Tak ešte raz....tieto pár minútové kraviny nepovažuj za "stráženie" 👎
@mandarinka555 pre mňa áno,pre teba nemusia!
4r je este dost male, ale Ty poznas svoje deti a vies, ci sa postara...da jest rano a tie zakladne veci. 13r je zase uz dost velka...ked to zvladne, tak preco nie. Mobil ma, ked nieco, tak vola. Ked mozes pribehnut, tak v pohode.
Moja 12 ročná stráži 5 ročného.
Ja som od 12 rokov strazila sesterniciam deti. Ked je dcera rozumna. A kludne by som svojho 3-rocneho nechala s 13 krstnou dcerou na pol dna. V dnesnej dobe mobilov, ked si v dosahu a za par minut vies byt doma.
Ak nemas inu moznost...ale je to dost rizikove. :( Radsej nech je niekto,kto bude s nimi alebo zajde aspon na cas k nim... :\ Vsak to je pol dna..
Nás vycvičil covid. Môj piatak musel bývať sám, a keď prckovi tretiakovi dali triedu do karantény (čo sa dialo často), tak aj s ním. Začiatky som bola v kŕči, ale teraz mám úplne samostatné deti.
My sme od prvej triedy chodili s klucikom na krku. Par hodin sme vydrzali. 13 rocna je v podstate velka baba, ak je zodpovedna, tak je to v pohode. S mensim nie si stale ani Ty, aj ked si doma, hra sa aj sam , aj v inej miestnosti, tak, ak sa ma nieco stat, to sa moze kludne, aj ked si Ty doma, neda sa vsetko ustriehnut
Ďakujem vám za komentáre,teda zvládli to dnes výborne.
ja som strazievala 14rocna dvojrocnu sestru, tak za mna ok 🙃 a vlastne aj sestra mi potom ked ona mala 15, strazila mojho drobca a nemala najmensi problem
Keď som nastúpila po materskej do práce tak bol rozvod u nás na spadnutie. S vtedajším manželom sme sa u detí (vtedy 9 a 3 roky) striedali a neraz sa stalo že ich nechal samých doma. Ja nemôžem z roboty hocikedy odísť tak si viete predstaviť to zúfalstvo a scenáre čo všetko sa môže stať. Vyriešila som to kamerou doma z ktorej som mala v práci na telefóne nonstop zapnutý obraz. Keď sa môj drahý zdekoval aspoň čiastočne ma ukľudnilo keď som videla čo decká robia. A keď šli mimo kameru zapla som zvuk a zavolala ich.
Baby moje maju 13 a necele 3, plnohodnotne varuje od pol roka, mozem sa uplne spolahnut, par krat zvladli aj takmer cely den. Ked su tazsie roboty na dvore varuju uplne bezne, aj cez tyzden ked sa naucia do skoly. Chlapci 14 a 15 tiez varuju, ale to tak vybehnut na dvor, alebo do obchodu. Napr najstarsi okupe da do pyzama, prostredny uvari cestoviny s grankom. Dcera varuje aj vecer ked ideme s muzom na noc do lesa a vratime sa aj o 1 vnoci, ale to sme na telefone a ked by bolo treba sadneme do auta sme do 15 min doma. Malo kedy frflu ze sa im nechce varovat. Chlapcom sa viac nechce, ale ked povieme ze treba, tak treba. Dcera sa stara automaticky, ci vodu podat, nieco zjest, prezliect, dat spat. Skratka su pri nas a ked je treba nieco staraju sa medzi sebou. Som na nich pysna.
Dieťa je dieťa .. Rozhodnutie mať ďalšieho potomka bolo na rodičoch. Nevidím jediný dôvod, prečo by malo dieťa preberať úlohu rodiča a strážiť, či akokoľvek inak zastávať čo i len čiastočne rolu matky a otca.
Také malé dieťa by som určite nenechala sama s 13 ročnou.Na nevyhnutne krátky čas áno ale určite nie na tak dlho
Asi som ojedinely pripad ale moje deti zacinali byt same doma od 3 a 6 rokov. Najprv na pol hod, teraz maju 11 a 8 a v pohode aj na 6hod dokazu byt sami. V lete uz budu cely den urcite. Vedia si pripravit jedlo, ohriat v mikrovlnke obed, vyriesit drobne nepredvidatelne situacie (napr.donaska pizze prisla skor, nez som bola doma, syn ju vyplatil peniazmi z pokladnicky, ppradill si) chcem len povedat, ze deti treba k sanoatatbosti postupne vychovavat a sanoatatnost od nich ocakavat a tak to funguje
Ja som vedela postrazit súrodencov od 10 rokov, ohriať jedlo, zahrať sa. Ucim deti z mnohodetnych rodin, kde je uplne prirodzene, ze staršie postrazia mladsie. Zivot nie je len o hrani sa na mobile a system "mama bud nas otrok" nikomu neprospieva, takéto zazitky zo strazenia daju surodencom ovela viac ako non stop animovanie zivota zo strany rodicov. Nie je to suplovanie rodicov, je to normalny zivot, v ktorom je aj zodpovednosť (plus uplne iny rozmer vztahu medzi nimi).
@oriesocek hej bože boli to niekedy životy. Mne teraz napríklad aj ľúto občas príde keď som s malým na ihrisku a nikde nikto 🥲🙄 ja s mojim krpcom chodím stále vonku za každého počasia na prechádzky do lesa na ihrisko zo psom a teraz malo koho stretnem.
Niekedy sme pred našou krcmou na dedine hrali celé dni vybijanu, céčka, pogy. Liezli po stromoch, po preliezkach celé dni von. Občas mi je ľúto ze to všetko je už preč...a každý 2m betónový plot a sused nepozná suseda 🥲
Ja som uz v 13tich mala frajera,skusala cigarety a povazovala svojich 30 rocnych rodicov za trapnych dochodcov 🤣 myslim ze v tom veku sa uz vela dievcat citi dospelo.a to sme mali nokiu 3330 ☝ak je 4 rocny v pohode ,nenarocny ,vyhraju sa , mas im moznost kedykolvek zavolat, pripadne video na whatsap,alebo fotky posielat a si na dedine blizko.podla mna pohoda. Len to nikomu nevešaj na nos ze su samy. Napr.moja dcera bezne byvala uz 4rocna sama doma takych 10-15 minut. Tiez to niekto nechapal kto mal take divsie deti.ale moja bola uz rozumna, kreslila si, pozrela tv.
Ty si poznas deti najlepsie, 👍👍👍
Ja som mala 12 ked sa sestra narodila a v 13 som ju aj strazievala,aj som ju na bicykli bravala ku (jej) malej kamaratke...ak je zodpovedna,nema sa coho bat 🙂
Medzi mnou a sestrou bol rozdiel 11 rokov. Kym mala 3 roky, bola mama na RD, potom sla do prace. Niekedy bola cez prazdniny u nas babka, ale dost casto cez letne aj vianocne prazdniny sme boli pol dna, niekedy aj cely den same, ale to cca od mojich 15 rokov. Navarene sme vzdy mali, len som to ohriala. Ale v tom veku som uz vedela par jedal uvarit. Zalezi to od vyzretosti a zodpovednosti tvojej dcery. Mam bratranca a sesternicu, ktori ked mali 14 a 12, tak nemohli byt pomaly sami. Im trebalo hovorit aj to, aby si umyli zuby. Mala som vtedy asi 17, tak som bola u nich na prazdninach v Cechach ich "strazit" a to sme boli takmer rovesnici - teda aspon s tou starsou, skoro 15 rocnou
Tak ja mám 13rocneho syna,8r.syna a dcérka bude mať 2roky.A teda syn najstarší ten sa postará,prizre,nakrmi i prebali nemá problém.Minuly rok som bola 3dni v nemocnici veru zvládli to perfektne,babka večer samozrejme pomohla ale je naňho 100percentny spolah 🥰
@mandarinka555 a to môže aj dcéra vyniesť smeti
ano,,strazila a aj teraz postrazi
@maaamiii... cele zle
Ja som v 13 bežne strážila mladšieho brata je medzi nami 8 rokov. Ešte aj obed som nám navariť musela častokrát (nejaké cestoviny vačšinou)😃 prežili sme obaja teraz má 15 rokov a nemá žiadnu ujmu 😂 (ja mám 23 len aby sa nemyslelo že to bolo 30 rokov dozadu a to bola predsa “iná doba”) ale ak to mám zhodnotiť až tak rada som to nemala keď som musela strážiť vždy som sa bála, že si dačo doláme alebo hlavu rozbije keďže lietal ako šarkan

@mandarinka555 to bol príklad,stráži aj dlhšie keď sa sprchujem15 minút🤣