Trojročný rozdiel medzi detičkami

barborik3
9. jan 2017

Maminky,prosim vas,zaujimalo by ma ako zvladli vase deticky prichod surodenca na svet,ak vekovy rozdiel bol cca 3 rocky?bolo to velmi narocne?mate aj nejake pozitivne skusenosti? lebo ja zovsadial pocuvam,ako to tie starsie deticky tazko prezivaju a ako ziarlia.Dakujem velmi pekne za vase skusenosti 🙂

alenky
9. jan 2017

Mame vekovy rozdiel 17mesiacov. Je to narocne, ale nie nezvladnutelne. Dcerka mozno trosku ziarlila, ale nebolo to nic strasne. Syncek ma z nej velku zabavu, je uplne kludny ked vidi sestricku. Velmi som sa toho bala, ale vobec nelutujem, verim, ze si budu rozumiet a casom sa spolu aj vyhraju. Ale je pravda, ze kazdy den idem na 110% a vecer odpadnem do postele a spim ako zarezana. Viem tvrdo zaspat a chrapem na celu miestnost odkedy sme styria 😴

jarabica123
9. jan 2017

@barborik3 ahoj, no my máme skoro taký rozdiel, áno, začiatky boli ťažké, predsa prvé dieťatko je zvyknuté, že sa nemusí o nič delit, ze všetky hračky sú jeho, že rodič sa mu môže venovať nonstop. A veru naša žiarlila dost, neustále som jej opakovala, že ju ľúbim stále rovnako aj keď už má sestričku. Len už času bolo menej, bolo treba sa venovať menšej, ale všetko sa časom ustalilo a teraz má už mladsia rok a sú úžasné. Jasne, že sú aj hádky, ale už sa vedia aj zahrať 😉ja by som nemenila😉

monicm
9. jan 2017

Medzi deťmi mám rozdiel necelé tri roky a bolo to úplne super a v pohode. Starší chodil do škôlky, zatiaľ som si s mladším nakúpila, upratala byt, navarila a poobede, keď som vyzdvihla staršieho a mladší doma spal, tak som sa venovala len staršiemu. Vôbec na neho nežiarlil, či to je o povahe, alebo o čom, neviem, pripravovali sme ho na to, že bude mať súrodenca zároveň sme sa snažili, aby žiadna veľká zmena neprišla s narodením súrodenca (škôlka a presun do vlastnej izby prebehol ešte pred narodením brata).

zuzana76
9. jan 2017

mam rozdiel presne tri roky, bolo to super, starsi bol uz rozumny, pomohol, postrazil mladsieho , pohral sa s nim, zahral divadielko, ukazoval a podaval mu hracky, ale asi zavisi podla toho aku ma povahu, nas sa velmi tesil a malého velmi lubi, stale, starsi ma 9 a mladsi 6 a pekne sa spolu hravaju

bibi212
9. jan 2017

Naša mala 4 roky, keď dostala bratčeka 🙂 No tak sme ju pripravovali, ešte keď bol v brušku, počúvala ako kope a rozprávala sa s ním 🙂 Trochu bola prekvapená, že aký je malý, keď sme ho priniesli, lebo ho chcela zobrať von ukázať kamarátkam 🙂 Ale inak v pohode. Teraz je to také, lebo ona je už veľká slečna a on je škôlkár, ale ten rozdiel sa časom vytratí. Majú pekný vzťah.

sunyrose
9. jan 2017

Ja mám medzi svojimi dievčatami 3,5-ročný rozdiel, ktorý bol super. Nezažili sme žiadne žiarlenie, ani najmenšie, vždy boli deti dobre pripravené na príchod ďalšieho súrodenca....staršie vždy chránilo menšie a v neskoršom veku aj tak trochu "vychovávalo".....Nemenila by som. V posledných rokoch opatrujem detičky v rodinách, kde je vekový rozdiel väčšinou iba 1,5 roka a je to "na zúfanie"....staršie neustále ubližuje mladšiemu, nič nepožičia, no proste hrôza.....žiadna hra, iba krik.....Myslím si, že dieťa do 3 rokov vyžaduje a potrebuje individuálny prístup rodiča, deliť svoju pozornosť o ďalšieho drobčeka je dosť náááááročné, o to skôr, že dnešné deti sú iné ako pred 20-timi rokmi.....1,5 ročné ťažko pochopí, prečo sa mama venuje menšiemu súrodencovi....to je môj skromný názor...

senta_sofia
9. jan 2017

@barborik3 bez mesiaca tri roky a uplna pohoda, starsi nie je v skolke, nemam pocit, ze by ziarlil a vedia sa pekne zahrat, podla mna dost zavazi pristup rodica, ze ako moc odstrkuje to starsie dieta a venuje sa mladsiemu, ako riesi ich pripadne konflikty a podobne

bibi212
10. jan 2017

@senta_sofia presne tak, všetko závisí od prístupu rodičov. Nie je sa čoho báť ...

zuzkaz91
20. jan 2017

No to je taka blbost ze vsetko opakujem vsetko zavisi od rodicov,nasa bola pripravovana na prichod,prv sa aj tesila ale casom zacala byt zla,nechce sa mi tu vypisovat ale ono dost zalezi aj na osobnosti dietata.

asaela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
asaela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meusicka
20. jan 2017

@barborik3 mame vekovy rozdiel 2 roky a 11 mesiacov, takze fakt takmer presne 3 roky. vyhodou bolo, ze starsia nastupovala do skolky, takze nebola cely den doma a nemusela mat pocit ze je odsunuta na vedlajsiu kolaj.
co do ziarlivosti, tam by som povedala, ze to je normalne, ze dieta ziarli, aj ked ma svojho surodenca rado. u nas to bolo casto tazke, lenze ja som mala ako druhe dvojicky, takze tam to bolo nonstop okolo dvoch babatiek.
pokial je este niekto nablizku, babka, dedko, teta, nejake sesternice a pod, proste kamarati na hranie, tak sa ten cas da celkom dobre vyplnit, aby dieta nepocitovalo, ze ono musi sediet v kute lebo. ale ze nebude vibec ziarlit to by som si nedovolila tvrdit.
a potom pozdejsie a hrani, tam je to napr. u nas take vseiake, lebo dvojicky sa pohraju casto spolu, ale ked pride nato, ze sa hraju spolu so starsou tak je to este celkom ok. ale zase je to aj na dietati.

katpetdo
20. jan 2017

@barborik3 netreba robit zo vsetkeho vedu. Ak ste na druhe dieta pripraveni, tak je jedno, aky je rozdiel. Starsi surodenec si zvykne. Moji chalani su 3,5r rozdiel. Starsi sa velmi tesil na surodenca.

Pre mna boli najhorsie prve 3m kym som si nasla system, potom uz fajn. Dokonca prvy rok bol starsi doma a v podstate mi to aj vyhovovalo, lebo sa naucili spolu fungovat. Starsi ho zabavil, postrazil a doteraz je velmi spokojny v ulohe starsieho brata. Su na seba velmi naviazani a ked je starsi teraz 1/2dna v skolke, tak ho mladsi hlada po dome.

Samozrejme aj sa pohadaju, aj ja som mala chvile "zufalstva", ale preslo to. Navyse su povahovo uplne opacni, tak sa vyborne doplnaju a tahaju navzajom.

barborik3
autor
20. jan 2017

@asaela a mozem sa opytat,chcete dat malu do skolky o rok neskor?teda ako 4-rocnu.lebo presne tak by som to chcela aj ja spravit,ale ostatni ma odhovaraju.ze malemu bude lepsie v skolke.co je podla mna blbost 🙂 tak neviem.

canama
20. jan 2017

@barborik3 ja mam 3 roky a 2 mesiace rozdiel...ano, je prirodzene ze starsie dieta ziarli, najma ak je mladsi surodenec narocne babo, ako som mala ja. a pozor, dieta to nemusi davat nijako okrato najavo, pripadne moze zacat robit nejake "zloty" ktore zdanlivo s mladsim surodencom nesuvisia...rataj s tym ze sa vam na urcity cas moze so starsim dietatkom zhorsit vztah, zalezi vela od toho ako sa do toho vlozi tatino...moj tip: musis si stale najst cas len pre to starsie dietatko, kedy ste len vy dvaja a mozes sa mu plne venovat. pokocikovat moze aj tatino alebo niekto iny, alebo aj chvilku pobudnut s kojencom ked je hore, vacsina deti to chvilu zvladne...proste to starsie dieta nemoze mat pocit, ze ty sa plne venujes tomu mladsiemu a ono je na druhej kolaji, resp. napr. iba s tatinom alebo babkou.

asaela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz