V čom je ľahšie a v čom ťažšie mať druhé dieťa?

9. jan 2021
anabell1985
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kucikuc
9. jan 2021

Keď máš dve občas ti hrabe 🤪 Ale keď ich vidím sa objať každému by som dopriala ten úžasný pocit 🥰

liz_lemon
9. jan 2021

uz si skusena, takze to bude lahsie v tom, ze nebudes panikarit pri kazdej blbosti, hlavne sa treba venovat tomu starsiemu, babatko potrebuje len jest a spat, starsie dieta ta bude potrebovat viac, treba dat babo otcovi, a ty chod so starsim na prechadzku, uzivaj si s nim, skus ho zapajat do starostlivosti o surodenca, neskor sa spolu zahraju, a budes mat vacsi klud, tazsie to moze byt v tom sklbeni 2 deti, ale da sa to zvladnut

simonah73
9. jan 2021

ono zalezi aj od toho v akom casovom horizonte mas to druhe. u nas je rozdiel 5,5 roka a uz sme boli zvyknuty na nejaky rezim, ked prisla druha - planovane (prestahovali sme sa do velkeho doma, tak ze nech sa tam traja nenahaname) a tym ze som mala pri porode 38 uz to tiez nebolo potom jednoduche, hlavne ked si dieta zmyslelo, ze moze si vymenit noc za den, co pri prvom az tolko nevadilo, lebo som si pospala ked spala cez den. a teda raz aj starsia vyhlasila na zaciatku, ked musela cakat kym som krmila mensiu ze bolo lepsie ked sme ju nemali. ale tak teraz by ju nedala za nic na svete.

tramtada31
9. jan 2021

Určite neplatia tvrdenia:
2 deti - 2x toľko roboty, ale ani
Pri jednom sa druhé zvezie.
Najhoršie je uspavanie, museli sme si najst systém, že uspim mensie, potom vacsie.
Najlahsie je kupanie. Oboch supnem do vane a starsia zabava mladsieho.

evuska135
9. jan 2021

Tazke tehotenstvo, ale porod v pohode, starostlivost v pohode, clovek vie co ma cakat, len starat sa pritom o 2, ja mam takeho citliveho stsrsie ze teraz len za mnou, strasne ziarli. Ale zas druhe mam za odmenu, zlate, spinka, vie sa hrat 🙂 zalezi ako sa clovek citi 🙂 ja som velmi chcela druhe a mame parik a som najstastnejsia na svete aj ked niekedy som na prasky z oboch 😂

hettinka
9. jan 2021

Mne prišlo pri druhom všetko ľahšie. Dokonca aj puberta je ľahšia, keď už je človek “vycvičený” z prvého.

drzaopica
9. jan 2021

To mas ako macku vo vreci🙂nikdy nevies co Ta caka.Prve mohlo byt kludne bezproblemove druhe nie, takze vobec neplati, ze pri druhom uz vsetko vies....uz si nemozes v tehotenstve oddychnut kedy ty chces, unava sa znasobuje.Potom budes mat stale pocit, ze to prve ochudobnujes, lebo sa musis venovat druhemu.A tak isto klud, ktory mas pri prvom, ze sedi na koberceku a hra sa druhym dietatom moze skoncit, lebo si budu brat hracky, robit na schvaly.Zladit rezimy je tiez niekedy tazke.Neda sa povedat co je lahsie tazsie vzdy to je vyzva🙂)odporucam aspon 4-5 r vekovy rozdiel.

mariejenka
9. jan 2021

No,ja mam depky,ale to nestrasim. To je moja povaha. Prve dieta kľudné,mile,no raj... druhé je viac zaplakane,koliky nas odrovnali,uz ma 3 mesiace je to uz lepšie, no starší je akoby viac teraz spupny, zeby žiarlil nsa nam nezda,lebo k malemu je úžasný,lubi ho,pomala. Ale k nam je jak čertík. Rozdiel mame 4 roky.
A chcem ozaj vzdať uctu tym zenam,xo boli naozaj same na deti...same cele dni, že žiadne kamosky, babky,tety...len ked došiel muž z roboty,a koľké maju aj bulov za mužov, co nepomôžu. Cize Vam zeny úprimna poklona. Ja som sama,muz po robote. Občas ostane muz doma,ma taku robotu, že si vie zariadiť.
A este ked je menší rozdiel vekovy,to ani neviem ak by som vzladla.
Toľko za mna,asi trochu pesimistické,ale ozaj hrat sa na hrdinku uz nemam sily, je to vyčerpávajúce.

barboratoth
9. jan 2021

U nás je druhé dieta náročnejšie, je to uplne iné babatko, do 5 mes ho stále trápia koliky, reflux, ťažké zaspávanie, je dost uplakaný. Prvé babatko bolo v tomto menej náročné, stále sa smialo, zaspalo kedykolvek kdekoľvek, ale zase riešila som každý “prd” ako sa povie. Teraz take veci neriesim. Najťažšie je rozdelenie času, nemozem sa rozkrájať, jeden zaspí, druhý sa zobudi atd. Nesnažím sa ich menit, nesnažím sa plánovať nic, robíme to naco mame naladu a chut v daný deň, danú chvilu. Ja by som mozno chcela ist do lesa na prechádzku, ale starsi ma zrovna naladu byt doma na dvore. Snažím sa dohodou predchádzať kriku, konfliktom, revu. To ale neznamená že mi skáče po hlave. Obidvaja ma rovnako potrebuju. Snažím sa robit maximum aby ani jednému nic nechýbalo, venujem sa im rovnako, samozrejme že niekedy som jak mumia, ale stále si hovorim, že o pár rokov budú zase iné starosti, ale nezabúdam sa starat aj sama o seba, stretnem sa sem tam aj s priateľkami( keď neni lockdown), stihnem upratovat, varit. O mesiac odchadza priateľ do Švédska pracovat, tak možno potom už nebudem taká vysmiata. Odkedy mame druhé dieta, tak som si uvedomila, že je len velmi tenká hranica medzi “venujem sa rodine lebo ju milujem” a “som otrokom detí” 🙂

lenka2710
9. jan 2021

Pre mňa je ťažšie hlavne to, že som staršiu odsunula na druhú koľaj, mladší ma pol roka a je strašne náročný, keď nespi tak len reve, mrnci, nič ho nezabavi, pomaly stále ho nosím na rukách! Ó staršej som ani nevedela, že ju mám! Už mi aj povedala, že ona už bratčeka nechce 😭😭 už sme boli také partacky, predsa len rozdiel mame 5 a pol roka, ona už je slečna, pred koronou sme zašli hocikedy do kina, na zmrzku, tulali sme sa kade tade s mužom, nemali sme už žiadny režim, proste sme mohli ísť hocikde hocikedy!
Na druhej strane je pravda, že už tak nestresujes, keď napríklad ochorie, už vieš čo a ako a v podobných situáciách už si tiež otrkana 😊
Ja som chcela väčší rozdiel medzi detmi, zas staršia mi aj dosť pomôže, postráži, zabaví, nemusím sa báť nechať ju s nim v izbe samu, že mu niečo vyvedie! Všetko má za aj proti 🤷‍♀️

majamat
9. jan 2021

ja sice 2 deti nemam,a le kamosky maju a tu asi aj zavisi od toho,aky je vekovy rozdiel, vsetko am svoje yhody, aj nevyhody.

napor, moja dcera boal urevana a musela som sa jej venovat. kamoska toto robit nemusela, lebo jej mladsia dcdera bola hotova so svojej sestry a ta ju zabavila - je o 2r starsia. ked mladsia svoju sestru nevidela, hned bola nervozan, bola na nu velmi naviazana.

janickacrazy
9. jan 2021

No pre mna bolo prve ľahšie ako druhé, lebo prvé bolo kludné, dobré bábom veľa spalo a málo plakalo. Druhé bolo čistá katastrofa, nespalo skoro vobec, len revalo skoro celý den, takže u nás bola jediná výhoda, že starší mal už 11 rokov, inak by som to asi nedala. Manžel bol dlhodobo v zahraničí vtedy, pomoc žiadna, bola som mrtva, malý vstával do 2 rokov o 4 ráno. Takže pre mna bolo druhé dieťa absolútne vyčerpávajúce, ale on bol naozaj extrém. Preto sme mali aj tretie, lebo materskú pri druhom som si vobec neužila. Tretie bolo za odmenu, zlaté, kludné a spavé.

majamat
9. jan 2021

ak je druhe dieta vlemi anrocne a vyzaduje vlemi pozornost, to je o dietati, nei o pocte deti. moja bola narocna a bola prva a teda jedina.

rora
9. jan 2021

Lahsie bolo pri druhom to, ze som prestala tolko riesit.... pri dcere mi vadil co i len fliacik na tricku, hned som prezliekala ked sa zakvackala, ked padla v gatiach na kolena, ked si oskrela laket hned som letela umyvat dezinfikovat, ked mala soplik letela som k doktorke, proste som to velmi prezivala.... mala som pocit ze ked nebude vsetko okolo nej tip top tak sa nestaram dobre... ked sa narodil syn, uz nebol cas riesit prkotiny a "obalovat ho do vaticky", to bolo ine terno... odkedy sa staval na nohy, rozbite brady, obite kolena, rozbita pera... veci co mal na sebe som triedila na "obstojne flakate" a "fakt za*rane", zaspinil 4x tolko co dcera, no uz som sa tocila medzi dvomi detmi, vtedy clovek musi energiu rozumne rozdelit na ozaj to podstatne 🙂

janickacrazy
9. jan 2021

@rora no veru a pri treťom neriešiš už skoro vobec nič 😂 úplná pohoda

babydesire
12. jan 2021

@liz_lemon neskor vacsi klud ? 🤪 Kedy to nastane? Bud sa to tlce, nahana, pekne hra (tento jav je najkratsi), a ja nestiham...chyba mi sudcovske kladivko 🤯... 4rocny a 2rocna

babydesire
12. jan 2021

Dneska som skladala origami,potom co sa pobili o papierovu zabku a vobec ma nepocuvali ze klud spravim este jednu a dalej pokracoval boj,som schmatla vsetky vytvory a dmarila ich do kosa..neskor vecer som ich musela poslat kazdeho do ineho kuta co uz nebolo mozne im vysvetlit ze sa nemaju tlct...predstierany plac pocas vevernych sprav..boze,je rafost byt rodic 😆😆😆🤪😜🤪😜🤪😜

mizu89
12. jan 2021

Ja mám 2 chlapcov.starsi 6r, mladší 5mes.do 5mes. celkom v pohode ale teraz je to ťažké.starsi je doma lebo ho nezobrali do škôlky za to že som ja na MD.tsk je už protivny.dlho mu je chýbajú mu kamaráti a druhý 5mes. ako som písala pred pár dňami bolo super.so spánkom nebol problém ale teraz idú zúbky tak nechce zaspať.a ak zaspí tak len na nejakú 1,5h.takze pre mňa teraz ťažké skĺbiť 6r a 5mes😞

mizu89
12. jan 2021

@babydesire odhadujem tak za rok švagriná má rozdiel 1,5r.pekne sa pohraju...ale starší je papulnaty a mladší ako anjelik.ale keď sa jeden hodí o zem tak aj druhý.to opakovanie po staršom surodencovi asi patrí k tomu

sevcikovaa
12. jan 2021

Tehotenstvo komplikovane( preležala som v posteli)
Pôrod 30minut..prvy 1hodinu
Dcérka velmi pomáha a pekné sa uhraju (9rokov rozdiel)
Treba vedieť si nájsť cas na oboch ( mojkanie)
Hlavné spravodlivo dávať oblečenie a hračky...
Je tam krásne to puto ( mala ho stiska, nosí kočíkuju a on sa zase smeje a tulka sa)
Viac si ho uziješ aspon ja až na zlý spanok😃
...som jedináčik a hoci mam 31 veľmi my chyba surodenec.... druhé tehotenstvo bolo stresujúce a ťažké no urobila by som to znova len kvôli jedinečnému vzťahu čo majú krpci medzi sebou...

liz_lemon
12. jan 2021

@babydesire neboj sa vsetko pride, aj moji sa bili, hlavne teda starsi ziarlil, to bolo tazke, ale uz je to ok, maju 8 a 6, ale sem tam su konflikty, ale je to uz super