Prečo je ťažšie otehotnieť?

24. mar 2023

Ahojte, tak sa zamýšľam, je otehotnenie v dnešnej dobe ťažšie ako v minulosti? A ak áno, čo má nato vplyv? Mám čoraz viac známych ktorí majú problém s počatím potomka a teraz v poslednej dobe sa mi zdá, že sa to valí z každej strany. Najviac ma trápi, že sa jedná aj on moju blízku rodinu, najlepšie kamarátky ktorým by som strašne chcela pomôcť ale neviem ako. Veľmi sa tejto problematike nerozumiem, ale ak boli na vyšetreniach aj žena aj muž a výsledky majú všetky v poriadku, prečo sa im už roky nedarí otehotnieť?

h2
24. mar 2023

Ľudia to odkladajú na čoraz vyšší vek. Mne trvalo asi rok a pol, kým sa podarilo. Mala som už dlhšie po tridsiatke a roky predtým som užívala HAK, takže určite oba tieto faktory zohrali svoju rolu. Muži majú tiež spermie čoraz horšej kvality, kvôli nevhodnému oblečeniu, zlej životospráve a ženským hormónom v pitnej vode.

1angelika
24. mar 2023

@h2 podľa mňa u mužov aj mobil vo vrecku...

ninka99865
24. mar 2023

Kvalita života upadá, potraviny, životospráva, kozmetika, všade je plno chémie, určite vyšší vek a u chlapov všetko vyššie vymenované plus v minulosti muži robili ťažké fyzické prace, teraz je to väčšinou sedavé zamestnanie, fajcenie, alkohol, malo pohybu.

h2
24. mar 2023

@1angelika Môže byť.

autor
24. mar 2023

@h2 s vekom súhlasím, kamarátky sa mi aj zdôverili, že ľutujú že sa nezačali pokúšať o dieťa skôr. Často sa aj pozastavim keď tu nejaká žena napíše, že ma napr. 20 rokov a čaká bábätko, opýta sa na nejaký problém, či už zdravotný alebo z rodiny a poniektoré jej hneď začnu nakladať prečo si taká mladá robila dieťa.🫣 Pritom ich je do toho ho…

ivangeline
24. mar 2023

Lebo vsetci chcu vsetko presne tak ako chcu oni. ;D A nedaju priestor zazraku.

h2
24. mar 2023

Len bohužiaľ, často žena v mladom veku nemá toho vhodného otca dieťaťa k dispozícii. Keď je niekto s tým istým partnerom od 18 a o dieťa sa začnú pokúšať až po 30, tak pochopím, že ľutujú. Ale niekto toho pravého stretne až neskôr, s tým už nič nenarobí.

laurita285
24. mar 2023

Vek, stres a nadváha (teda aj nevhodné žrádlo, údeniny, dopekance, mäso v kilách..)
Ľudia dymili ako lokomotívy už dávno, makali podľa mňa viac ako my avšak my máme viac stresu.

laurita285
24. mar 2023

A podľa mňa sa aj menej mojká než kedysi

jaskolka
24. mar 2023

Životný štýl celkovo - stres, náhlenie sa, odkladanie tehotenstva na vyšší vek, hormonálna antikoncepcia, potraviny s množstvom Éčok, na strane mužov napríklad mobil vo vrecku, laptop na kolenách, a podobne.

athena27
24. mar 2023

jednoznačne stres

yvanielka
24. mar 2023

Ťažko povedať, ja mám nadváhu a otehotnela som 3x na prvý krát ani neviem ako ... Ale zase nefajčím, nepijem, nikdy som nebrala antikoncepciu, nemám ani tehotenskú cukrovku ani iné problémy..
Veľa faktorov do toho vstupuje prečo je to tak

maryetta
24. mar 2023

Mne moj dr povedal pri prvom ze dnes aj ked zena otehotnie tak kazde druhe tehotenstvo sa konci predcasne.
Taktiez ze je jedno aka doba. Ci teraz alebo pred 100rokmi. Ze vzdy je to to iste zenske telo ci uz ma 20rokov. Alebo 40rokov na prve.
A vcera v spravach davali aj tu zivotospravu. A hlavne sedave zamestnanie. Ze volaledy sa viac pracovalo hybalo. Ze dnes na to uz ani fitko nestaci.

Ono vsetko so vsetkym suvisi.
Potom je tu druhy pripad tych… co im sa podari ani nevedia ako a kedy. A rodia kazdym rokom… 🤔

1angelika
24. mar 2023

@h2 áno presne tak to je a ešte aj také prípady sú, že je nejaký problém ale o dieťa sa nepokúšajú tak ani o ňom nevedia...potom sa nedarí počať tak sa zistí daný problém a hneď sa pripisuje veku. Lenže ten problém tam bol aj skôr...ja osobne som v CAR stretla strašne veľa mladých dievčat, aj mladších ako 25 rokov, ktoré nemohli otehotnieť...takž áno aj vek zohráva rolu ale nie je to vždy vekom..

kiki68
24. mar 2023

Nemyslim ze je to tazsie, vtedy sa o tom nehovorilo hlavne a zeny rodili podstatne mladsie. Vela z nich umrelo pri porodoch, po nich na infekcie. Problem su vsak muzi a ich kvalita spermii, tam to ide dole vodou a nevieme uplne preco. Ale tak mame aj nezdravu modu pre muzov, v podstate od dietata su prehrievane semenniky. Predtym deti do cca 3,5 roka a do shoe chodili v takych satach, lebo nemali ziadne pampersky. Dnes mame od 3 mes chlapcov v pamperske a leginach. Na vyvin toho tam dole je to hotovy zabijak.

ildiko36
24. mar 2023

@h2 neviem či to suvisí s vekom, ja som mala dceru ked som mala 20r,potom po potrate o 4r mala pauzu.Dcera mala 17r, som porodila syna a potom zase ked mala 20r.Mam velký vekový rozdiel medzi dcerou a synom, ale ked to bolo plánované ani po 40ke som nemala problem

matabb73
24. mar 2023

Prvorodičky sú čím ďalej staršie a aj budúci otcovia. Len za posledných 20 rokov to riadne stúplo, takže tam je jeden z dôvodov. Plodnosť u žien klesá už od veku 25 rokov. Kedysi bola 35-ročné vedená ako geriatrická prvorodička, teraz niektoré v tomto veku len začínajú rodiť. Druhý dôvod je spôsob nášho života a znečistené životné prostredie. Muži majú menej spermíí a sú menej pohyblivé ako u ich otcov. Viac sedia, mobil alebo notebook na rozkroku a to neprospieva spermiám.

lauriik
24. mar 2023

Znizuje sa pocet aj kvalita spermii rapidne. Za poslednych 20 rokov klesol pocet spermii az o 60%. Dalej vyssi vek rodiciek, branie antikoncepcie, sedavy sposob zivota, nezdrava zivotosprava, stres, chemia vo vode a v strave. A potom mas xy parov ktory su uplne zdravi, nenajdu im ziadnu diagnozu a nevedia splodit potomka. Ale zo skusenosti z mojho okolia zatial vsetci co aj dlho nemohli mat deti nakonec otehotneli (niektori vdaka CAR, niektori ked to vzdali)

dianka555
24. mar 2023

V minulosti to bolo tak, pán Boh dal pán Boh vzal. Neboli fabriky, wifi, telefón , televízie, smog, voda vzduch boli úplný iný level. Ohľadom odkladania veku mať prvé dieťa to je na diskusiu, počas komunizmu už bola hanba ak rodila žena po 30 tie alebo po 40tke, ty čo sú starší vedia ako to bolo, ženy po 30tke v pôrodnici sa už hanbili lebo boli už staré v tej dobe a nebola dostupná antikoncepcia ani len palaren nebol v roku 1950 plus mínus len tak dostupný. Komunisti potrebovali robotníkov nie manažérov ani antikoncepcia ani len potrat ti neurobili len tak ako teraz, zaplatíš a máš. Antikoncepcia nie je bylinkový čaj, je to chémia a kto ti už len povie pravdu ako to vyplýva na ženu, na jej plodnosť a organizmus. Antikoncepcia je na predpis, samozrejme lekári nemajú z toho pár eur. Logicky už len dostupné lieky ako Paralen, Ibalgin atď ako ti uľavia pri chorobe. A ďalej sú tu lieky len na predpis, všetko to ide do odpadových vôd, lebo na záchod musíme všetci či ľudia alebo psy. Všetky tie chemikálie sa dostávajú do pôdy a vody, do spodných vôd a pri vypracovaný do ovzdušia, plus všetky tie priemyselné podniky, autá, atď v minulosti dávno 100 rokov dozadu to nebolo, bol koč a kôň, železnice fungovali na inom princípe. Preto je neplodnosť u žien aj u mužov

luccija
24. mar 2023

Voľakedy nemali ženy toľko myomov, endometrióza bola rarita, keď niekto nemohol mať deti.A hlavne vek rodili ženy 19-24 teraz o 10 r plus ..ATK, stres, chémia vo všetkom.Ale ja si myslím, že hlavne vek

kiki68
24. mar 2023

@luccija na myomy a rakovinu maternice umierali zeny uz davno, aj Catherine of Aragon zomrela na nador maternice ( vraj stale vyzerala ako v ocakavani) a nielen ona. Len tym, ze napr porodili dve deti okolo 20tky, tak ked sa to napr okolo 30tky zvrtlo, tak uz boli aj tak odpisane a nemali nejak snahu viac rodit. Ale tych rakovin I zien bolo vela aj vtedy.

kiki68
24. mar 2023

@dianka555 Tak vezmime si kolko zien umrelo na nasledky otravy z makeupu v 18,19 storoci. Nehovoriac o tom, ze tazke kovy ako olovo sa pouzivali uz v 15 storoci a dost vela proti napr hlistam a mrlam. Tym trpela vacsina populacie. A stale to clovek nejak prezil, myslim ze rodili. Hoci je jasne, ze vtedy sa vacsina nedozila 50tky

dianka555
24. mar 2023

@kiki68 ano aj to je pravda, tiež to s tým súviselo, ľudia možno mali vedomosti o účinkoch ťažkých kovoch , nie také ako teraz ale určite tam niečo bolo, tiež dostupnosť jedla a bývania v tej dobe , bol rozdiel medzi šľachtov a roľníkom. Veľa detí umierali pri pôrode aj žien, samozrejme chlap vdovec nešiel nabiehať vdove s deťmi ale slobodnej dievčine, lebo tých bolo v každom dome minimálne 2 a viac kusov, tak bolo ľahšie ísť si ju vypýtať, koho už len zaujímalo že nechce ísť a že sa zdre na poli, ak by aj umrela čo sa bežne stávalo tak boli ďalšie a rodina bola rada že sa vydala či zlé alebo dobré to bolo jedno. Boli len babice a žiadne inkubátori a lieky, prišla postupne iná doba a už bolo dostupné očkovanie a ženy už tak neumierali , teraz je iná doba, v Anglicku ani neviem aký druh antikoncepcie to bol ale zomrelo pár dievčat, ktoré nemali ani 20 rokov, lebo kvôli užívaniu antikoncepcie spáchali samovraždy tak ťa antikoncepcia je zakázaná. Aj tie ženy čo sa otrávili z make-upu tiež tie produkty musel niekto vyrobiť a samozrejme musel mať následky ale to sa veľmi málo o tom píše.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ildiko36
24. mar 2023

Poznam jednu pani ktora 10r nemohla otehotnieť, adoptovali dieta a po roku ostala tehotna ..a co adoptovali ďieťa viac sa na nich podoba ako vlastne dieta😅

pertulik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melany4
27. mar 2023

Ja som nikdy antikoncepciu nebrala, nadváhu nemám a mala som 25r keď sme sa začali snažiť...
A trvá to už necelé tri roky...a ani lekari nepoznajú presnú odpoveď prečo.
Podľa mňa je každý pár individuálny a ma to rôzne príčiny,ktoré Bohuzial ani nezistime.😔
Napríklad v našom okolí sa naopak všetkým darí, že je viacej neplodnosti viem hlavne tu z MK keď ženy napíšu..Podľa mňa to bolo aj v minulosti len sa o tom nerozprávalo a nevedelo.
Ja niekoľko už starých párov poznám co nemali aj v minulosti detičky..

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre