Vekový rozdiel medzi deťmi: Aké sú výhody a nevýhody?
Ahojte, akú mate skúsenosť s detmi s rozdielom 2,5-3 roky?
Výhody/nevýhody? Je to moj vysnívaný rozdiel medzi súrodencami - aby boli ešte partaci s ako tak rovnakými zaujímami ale staršie uz je trocha samostatné (vypiplané). Moc si to idealizujem? Ako ste to mali?
uz tak skoro sa povahove rozdieli prejavili?,. ja mam skuseost ze v tom veku 10-12 rokov uz je to ine mne pride ze deti do 10 rokov sa zgrupuju a navzajom hraju podla inych pravidiel ako od 10 .. od 10 uz ide skorej o nazorove dovody a predtavi o zivote dovtedy je to viac len podla toho ze ak si rád kreslim alebo behám..
ja som mala o rok mladsiu sestru a boli sme super partacky asi do 10 potom uz 10-13 sme boli len sestri ale boli sme v pohode len sme sa malo navzajom hrali ale mali sme sa radi len nazorovo sme sa rozisli... tak sme si az tak nemali co ...
a sestra o 6 rokov mladsia odo mna s tou sme boli akoby stale moc daleko od seba ..
moje deti maju teraz 3 (skoro 4), 6, 8 a 10 (skoro 11) a ku podivu sa dokazu vseci navzajom zahrat aj najstarsi z najmladsim nemam pocit ze by si boli extremne vydialeny...ale teraz zacinam vidiet ze ten 11 rocny uz to ma inak a tie decke veci ho nudia tak im odskocil...
@basska_b tomuto som nepochopila. Čo si tým chcela povedať?
Najhorší vekový rozdiel.Dve malé deti staršie sa ešte nevie obliect, vychystat, najesť samé.Ziarlivost, odnasanie do škôlky s druhým mini dieťaťom,choroby.Moja sestra tak ma deti pokým jedno spí, druhé nie neexistuje si s nimi ľahnúť.Nikdy by som to nechcela aj z dôvodu, že z prvého sa spamätas vieš s ním robiť už zaujímavejšie veci a zase príde novorodenec okolo ktorého behas.Dobry rozdiel je pre mňa 5 a viac plus🙂)
My máme rozdiel 2r9m a je to tak akurát.. aj keď sme pôvodne chceli rozdiel 4 roky.. vyšlo to takto a je to ok.. samozrejme ideál neexistuje
@eliska13 2,5-3 ročné dieta sa nevie samé najest/obliecť? 😵
tak okolo 2.5 -3 rocneho tiez treba skakat vela, ved to treba pripravit jedlo, aj poobliekat, to co si oblecie, ale hlavne ty musis okolo neho a naje sa sam, ale su deti, ktore su nejedaci alebo jedia iba to a to a ty okolo nich skaces. Este zvyknu pri narodeni babatka sa viac obskakovat, tiez odplienkovani sa zvyknu pocuravat a podobne. Na ihrisku sa len zacinaju bavit a ty si mozes sediet a kukat na nich, ale ked vidia, ze sa staras o babatko, tak aj oni chcu aby si sa o nich starala. Za mna tak 4 roky je uz fajn co sa tyka samostatnosti.
Nie, nevedia
niektore nie.. zaisi od povahy.. nemusme skatulkovat... moj najmladsi ma skoro 4 jest vie uz dlho pekne z oblkiekanim mu stale casto treba pomoct... mladsi boli kazdy iny
Tiež som si myslela, že ideálny vekový rozdiel je 2,5 až 3 roky. Lenže realita bola iná. Keď mala dcérka 2,5 roka tak sa mi narodila druhá dcérka. Začalo sa peklo. Dovtedy samostatná staršia dcérka nespolupracovala, na všetko ma volala a hlavne strašne žiarlila. Nonstop chcela do malej niečo hodiť ( bábiku, knižku...) keď bola v kočíku tak tam hodila kamene. Keď som malú dcérku kojila tak ju štipla akebo ťahala za nohy. Vždy keď malá konečne zaspala tak ju naschvál zobudila buchotaním alebo spievaním. Malú dcérku som si musela brať kočíkom aj na WC lebo by jej ublížila. Mladšia dcérka bola uplakané dieťa ktoré chcelo byť nonstop na rukách. Skoro vôbec nespala. Keď trochu vyrástla a začala štvornožkovať tak ju staršia sácala aby padla. To isté pri chodení. V dome bol nonstop krik a plač. Za mňa to bolo najťažšie a asi aj najhoršie obdobie
s deťmi. Keby mám vrátiť čas tak chcem rozostup medzi deťmi aspoň 4-5 rokov.
@hana90 ďakujem za odpoved. Muselo to byt naročné. Zlepšilo sa to časom? Prijala ju niekedy za sestričku?
po 2 rokoch sa to obrátilo...Staršia jej už nerobí zle ale mladšia si stále začína. Štípe staršiu dcérku , ťahá ju za vlasy a žiarli na ňu. Čiže zase riešim že mladšia strašne žiarli 😱 Snaď sa to časom ukľudní. Staršia dcérka potrebovala 2 roky aby si zvykla na mladšiu dcérku. Dúfam, že jedného dňa si budú rozumieť 🙂 teda pokiaľ sa dovtedy z toho nezbláznim 😀😂
@hana90 toto robil.kamoske syn asperger resp.vtedy to nevedeli ze je, ale casom sa to ukazalo. Zlepsilo sa to, ale museli na tom naozaj velmi pracovat. Mladsie dieta bolo nonstop ohrozene na zivote, stres v rodine neskutocny. Mladsi ma aj nasledky zo stresu.

najlepsi vekovy roszdiel na ucenie sa od surodenca je 2-2,5 roka .. za mna super rozdiel.. ruhe dieta nieje uz moc male aby nezvladlo nove babatko a zaroven su si blizko tak ze to starsie dieta je uz pre to pladsie vzorom ale nieje velky rozdiel ze by uz nemal zaujem sa s nim hrat.. hladiska ucenia sa deti podla studii najviac ucia od deti ktore su priblizne o 2 roky starise ako oni.. to mozem potvrdit mam 4 deti v priebehu 7 rokov... nevyhoda je len citova naloz dieta je vo veku 2-2,5 roka uz dost rozumne ale zaroven prilis nevyzrete aby ho neprevalcovala ziarlivost.. co sme mi riesili tak ze sme starsie dieta naucili na otca (nie úmyselne ale náhodou sa mi to takto podarilo lebo som sla do práce ked mali mladsí 1,5 roka a manzel ostal s detmi doma vytvorili si hlbsi a krajsi vztah a ked sa narodilo babatko nepocitovali taky rozdiel.. nastup dop prace bol postupny takze to tiez nebolo narocne)...s tym ze ked som cakala 4 dieta zacala pocas mojho tehotenstva korona takze som zo zdravotnych dovodou bola viac doma ako v praci... cim sa stalo ze vtedy najmladsia sa tak odo mna neodputala a bol prichod babatka pre nu narocnejsi.. al enic dramaticke je super povaha ...a s najmladsim som ostala uz 3 roky doma a zle znasal aj to ze som nastupila do prace :D raz ty najmladsi maju iny svet .. ale uz po pol roku je ok ;)