Vekový rozdiel u vašich detičiek
Ahojte žienky, viem že je to individuálne a že pre každého je lepšie inak. Ale chcem sa Vás spýtať, že aký je podľa Vás najlepší vekový rozdiel medzi súrodencami. Po koľkých rokoch ste mali druhé dieťatko? 😊 mám totiž polycysticke vaječníky a už dcérka ktorú máme je doslova náš zázrak, kedže šanca na otehotnenie je omnoho nižšia. Ale určite by sme chceli mať ešte jedno dieťatko - surodenca pre našu princeznú. 👧
@angelsue712 Ja tiež neviem sa rozhodnúť či robíme dobre mám 9mes.dcerku a teraz som v decembri zistila že som tehotná bojím sa toho veľmi mám ešte 16roc.syna a dcérku 7roc.
@summersunny94 ci sa to da zvladnut? Horko tazko ale da,,,aj ked su obaja velmi energicky, casto nad moje sily...no ma to aj vela kladnych stranok 🙂 Nelutujem,,dala som si cas prvy rok si vychutnat a "naucit sa" byt mamou,,ked uz konecne nou som, a po svadbe druhe,nech stihneme do troch rokov,aby som nemusela riesit prerusovanie prace,financie,atd... A verim,ze blizsi vek bude tmlelom ktory im pomoze vytvorit si pevnejsie puto,snad 🙂
Vieš čo, z psychického hadiska je ideál do 3 rokov. V takomto rozostupe všetko deti prežívajú spolu. Zober si len takú škôlku - ten starší keď konci, mladší nastupuje, majú rovnaké záujmy. Potom v škole, obaja sú naraz na prvom stupni, na druhom stupni, cez vsetky vývinové etapy idú spoločne. Na strednej sa stretnú, na vysokej sa stretnú, môžu mať v podobnom veku svadby, v podobnom veku zakladať rodiny... Jednoducho, cez všetko idú spolu. Keď je rozdiel viac ako 3 roky, máš dvoch jedináčikov. Zahrajú sa spolu, majú sa radi, ale dôvernika sa budú hľadať medzi rovesnikmi. Najlepšia kamoška nebude sestra ale spolužiačka. Ak je rozdiel napríklad 6 rokov - dieťa nastupuje do školy, narodí sa mu súrodenec. Keď nastupuje mladší do školy, starším už trieska puberta a je na druhom stupni. Takže určite neriešia tie isté problémy. 12 ročne dievča už chce obhanat chlapcov a 6 ročne deculo si vyfarbuje Elsu. Mladšie ma 12 a príde do puberty a staršie ma 18, už asi maturuje, možno nejde pokračovať na VŠ a teda si zháňa prácu, je formálne dospelé, má možno už aj vážny vzťah, možno dokonca dieťa. A co bude riešiť s tým 12 ročným pidizvikom? Svoj sexuálny život? Alebo svoju prácu? Alebo co také?
Tým nechcem povedať, že je to zle. Aj dvaja jedináčikovia sú fajn, má to výhody. Staršie je náhradou mamou ci otcom bábätku, postrazia, vyjraju sa. No nikdy nebudú mať ten naozaj blízky súrodenecky vztah, lebo ten sa netvorí pokrvnostou, ale tým, že v nejakom životnom období zdielate so svojim súrodencom všetky vaše problémy, lásky, túžby, radosti, starosti... To už si deti s 6, 8,10,15 ročným nedopraju. 4-5 je veľmi na hrane a je to také neutralne pásmo, môže sa zadarit a nemusí. Rozdiel do 3 rokov je psychologické surodenectvo. Väčší rozdiel psychológia berie ako dvoch jedinakov.
Všetko má svoje pre a proti, nie je jedna správna cesta. To, že deti vyrastajú ako dvaja jedinacikovia nič nemeni na tom, že sa môžu naozaj ľúbiť a mat krásny vzťah. Len to nebude ten autenticky súrodenecky, o ktorom sa učíme zo skript. Bude iný. Deti sa môžu v dospelosti veľmi zblížiť, lebo vek je len číslo, no to platí až od určitého veku. Ja s mojou sestrou mame obrovský rozdiel. Generačný. Nepovažujem ju za svoju sestru, vyrastala som ako jedináčik. Ani teraz si nie sme blízke. Ale dve ženy s deťmi, aj keď ma jedna 30 a druha 50 sa ľahšie porozoravaju ako keď ma jedna 30 a druha 10... To je iná galaxia. To je presne aj náš prípad. Takže áno, som jedináčik, hoci mám súrodencov. No nikdy mi nechýbali, vždy som si našla priateľky v mojom veku, ktoré mi boli viac ako sestry a zdielala som s nimi svoj život. Co neznamená, že mamám súrodencov rada... Mam, aj keď takým spôsobom ako hocikoho iného z rodiny 🤷🏼♀️ nič special...
Ja som mala jedno tehotenstvo veľmi zle a druhe dieťa si chceme adoptovať. Pre mňa je to bezpečnejšia cesta. Neovplyvním vekový rozdiel, ak by mali medzi sebou do 3 rokov, som rada. Ak nie, svet sa nezruti. Syn si nájde viac ako surodenca medzi rovesnikmi a druhe dieťa zasa medzi svojimi. Život plynie rýchlo a kladie nám do cesty kopu prekážok. Je perfektne plánovať a ešte lepšie je byt flexibilný a z každej situácie vyťažiť maximum.
Takže v konečnom dôsledku - taky rozdiel je ideálny, ktorý vyhovuje najmä rodičom. Ti sa musia starat
@elementissa naozaj si myslis, ze vekovy rozdiel do 3 rokov da surodencom ten spravmy surodenecky vztah? No ja teda vidim v mojom okoli ine pribehy... A sama na sebe, tiez mam surodenca do 3 rokov a nikdy sme nemali spolocne zaujmy, ani kamaratov a uz vobec sme si neboli dovernikmi. A naozaj nikdy sme nemali blizky surodenecky vztah. napriklad taky pekny ako ma moja kamoska so svojou o 9 rokov starsou sestrou.
@makova333 toto je ale veľmi individuálne, určite sa to nedá takto zovšeobecniť. Ja mám o 2 roky staršieho brata, a je to bez pochýb moj najlepsi kamarát, dôverník, moja inšpirácia, nech mám akýkoľvek najmenší problém, alebo pochybnosť, ktorú v sebe riešim, vždy je tu pre mna a vždy ma psychicky ukľudní, a navyše, je to ten najúžasnejší a najlepsi strýko a krstný pre môjho syna. Takze, ja musím potvrdiť opak. A mám ešte o 7 rokov mladšieho brata a tam je ten vzťah veľmi neutrálny- nie zlý, ale takmer nijaký. A so starším bratom sme prežili krásne detstvo, boli sme partaci, mame veľa spoločných zážitkov, kdezto u mladšieho brata takmer žiadne, keďže tam bol väčší vekový rozdiel. Ale budem sa k tomu vedieť objektívne vyjadrit, keď moji dvaja synovia (rozdiel 3 roky) vyrastú 🤷♀️
@lucinka1988 presne preto som to napisala, ze sa to neda zovseobecnit ako prispevok nadomnou , ze do troch rokov rozdielu partaci, nad 3 roky jedinacikovia. To ako si deti budu rozumiet ani trochu nezavisi od vekoveho rozdielu. Zavisi to od osobnosti deti. A este zohrava ulohu dievca chalan. Dievca/dievca s malym vekovym rozdielom byva zvacsa ok, aj chalan/chalan, starsi chalan mladsia sestra tiez, ale starsia sestra a mladsi brat nie je najstastnejsia kombinacia resp. byva menej harmonicka (ale zas tiez nie pravidlo). Ale podstatne su osobnostne crty oboch deti. Nie vekovy rozdiel.
@makova333 ano, s tým plne súhlasím👍
Ja mam 4r rozdiel... nemame ziadne babky pobliz na taku beznu vypomoc, ze napr mladsie spi a ja potrebujem zbehnut pre starsiu do skolky... takto som mladsiu spiacu musela prekladat do koca, budit a pod, ked som sla do skolky, plus kruzky vacsinou tazko dostupne kocikom.. bolo to dost narocne a obcas ze fakt chuda mladsia... starsia je velmi emocionalne zalozena, ta chcela byt stale so mnou, lubkat sa a ja som nejako musela popri uspavat, plakala s kazdym placom sestricky, ze chuda co jej je a trvalo to rok, kym to spracovala hoci sme ju pripravovali. mali sme casty duet 😀 mladsia mala obdobie, ze spala len v intenzivne hybajucom sa koci a nie vzdy sa starsej chcelo flakat sa len tak.. a bola este prilis mala, aby zostala sama doma... no hrozne ju lubi, ked spravila svoje prve kroky jej az slzicky vypadli! Chcela by sa s nou velmi hrat, ale krpata je maly agresor, co nespolupracuje.. takze rozne typy su... tiez som ten rozdiel riesila ze co je naj, to neexistuje.. ale raz som sa dostala k nejakemu clanku "kde americki vedci zistili" 😀 ze fyzicky a psychicky ideal je v priemere 3-4 roky 🙂 v druhom zivote by som ale vazne zvazila mensi rozdiel, tak 2,5 az 3... z mojho hladiska, cim je dieta starsie a teda aj samostatnejsie, tym tazsie sa rozhoduje pre druhy kusok, lebo clovek uz opat nadobudne nejake to pohodlie..
@summersunny94 a este som chcela, ze mame v rodine dokonca 11 rocny rozdiel... chalan 21 a dievca 10... on ju berie so sebou do posilky, na formule a kade tade.. co by som teda ja osobne asi neocakavala ze sa budu takto k sebe mat... takze skutocne sa to neda zovseobecnit... zas take tie nazory, ze o vela starsi postrazi, pomoze, mne sa to protivy... starsi surodenec nema byt opatrovatelka ale partak..
Ďakujem Vám všetkým za odpovede. 😊

@summersunny94 ja mam 2 r. A za mna super . Pre mna tak 2-4 rocny rodiel maximalne.