icon

Výchova súrodencov

lyongirl
10. jan 2012

Ahojte, ani neviem, ako začať, ale nenašla som tu takúto tému a už neviem, čo robiť, niekedy mám pocit, že som tá najhoršia matka na svete ☹
Moje 2 staršie deti sú k sebe ako pes a mačka ☹. V jednom kuse sa len hádajú, robia si zle, všetko si berú...
Alex - najstarší je kľudná povaha, ale stále buzeruje mladšieho, rozkazuje mu, asi vidí, ako ja rozkazujem, zakazujem a presne to isté opakuje. Vkuse počujem, len Rišo nerob toto, nerob hento, nechaj Dominka/najmladší/, nehrkaj mu, nebozkávaj ho, mamííí, Rišo robí toto a hento, stále naňho žaluje...

Riško - mladší je zas veľký provokatér, len čaká na chvíľku, kedy niečo pokazí Alexovi, zoberie mu, čo nakreslil a roztrhá to, alebo postrihá. Každú hračku, čo si zoberie Alex chce zrazu aj Riško, ak mu ju Alex nedá, tak ho Riško zbije. Aaaa nehovorím o tom, aký má vyberaný slovník zo škôly - ty somár a pod.

Už jednoducho neviem ako na nich, vkuse im vysvetľujem, že toto sa nerobí, nech nekričia, lebo mi najmladší spí, že keď sa jeden s hračkou pohrá, zoberie si ju druhý, ale nie, nič na nich neplatí. Pohádajú sa aj o stoličku, pritom majú 2 a sú navlas rovnaké, lenže ony chcú tú istú. Aj som si kúpila knižku Sourozenci bez rivality, ale priznám sa, že som stihla prečítať len pár strán, akosi si neviem na tú knihu nájsť časť, lebo pri nej musím používať mozog 😀 a ja som najradšej ak pri oddychu môžem vypnúť, pretože som už psychicky dosť vyčerpaná z detí...

Je tu niekto, kto má podobný problém, alebo vie mi niekto poradiť, ako na deti? Budem veľmi vďačná za každú radu a budem rada, ak sa diskusia rozvinie a mamičky si tu navzájom poradia s výchovou súrodencov 🙂

Strana
z4
sjuzi
16. feb 2012

Ahojte, super téma kočky... 😀 aj keď niekedy je to aj na 😠 ☹ 😖 😒 😝 😝 😝 Ale ja si veľmi užívam vekový rozdiel, ktorý máme medzi chlapcami. Aj keď je to niekedy o držku, hlavne ale vtedy, keď nemám na Mišiaka čas, napr. sú obaja chorí, alebo sú prázdniny (Vianoce to bol čistý des).... a som na nich sama a nevyspatá a unavená. A obdivujem všetky vás, čo máte detičky krátko po sebe a ešte i 3 a viac... klobúk dolu.
Veľa z vás tu potvrdzuje, že deti sú veľmi vďačné, keď sa im venujeme chvíľku aj osobitne. Je to fakt PRAVDA. Ja si s Miškom tiež každý deň (pokiaľ teda nie je vonku totálna kalamita) užívam chvíľku, keď ideme spolu peši zo škôlky (máme to asi 20 min.), prípadne sa ešte niekde zastavíme, mladší si zatiaľ spí v kočíku a ja len počúvam všetko, čo Miško robil v škôlke, pohíkame spolu nad autami, lietadlami, sanitkami..., čo vidíme po ceste, pohádžeme kamene do Trnávky, prípadne si kúpime nejaký časopis, ktorý si potom večer spolu prečítame v posteli, keď Kubino zaspí... 😉 Za ten čas si spolu aj vymyslíme, čo budeme doma robiť, prípadne čo si uvaríme a pod...
Náš ocko tiež dosť dlho pracuje, tak sa ho neviem (hlavne ja) už dočkať. Dosť pomáha ale aj vlastná psychohygiena, aspoň raz do týždňa sa dostať niekam sama bez detí a bez všetkých. Mne pomáha napr. že večer ich nechám samých a idem na veľký nákup autom alebo si zacvičiť... 😉

Inak už teraz vidím, že moji chalani sú celkom odlišné povahy a som veľmi zvedavá ako sa s tým zžijú do budúcnosti. Miško je taký kľuďas, flegmoš, odmalinka sa vie sám pekne pohrať, zabaviť. Kubko je zase živý, emocionálne aj pohybovo a ukecaný už teraz, strašne podkušuje Miška, všetko ho baví tak minútu a najviac ho zaujímajú len Miškove hračky, čo môže mu pokazí a pod...
Snažím sa veľmi Miška nekomandovať stále, nechaj ho, nerob mu to, nenos ho apod..... ale nie vždy to ide... no veď to poznáte...

Tiež ste tu niektorá písali, že nemáte sami dobrý vzťah zo súrodencom. Tiež som na tom tak. Ja som staršia a mám brata o necelé 2 roky mladšieho. Vždy som mu bola dávaná za vzor a on bol vždy taký ťuťko, mama ma nútila ho brávať všade so sebou, von a jeho nikdy nebavilo napr. hrať vybíjanú a všade sa mi z neho deti smiali a pod... bili sme sa tiež príšerne. A fakt je, že doteraz sa nevyhľadávame... 😒

lyongirl
autor
16. feb 2012

@tunylyk ja si niekedy pripadám ako na materskej s jedným dieťaťom, ale fakt len niekedy a veľmi málo...ráno si manžel chalanov nachystá do škôlky, aj ich oblečie, umyje atď., takže ja si pospím a aj keď nepospím, tak nemusím hneď vstávať a starať sa o nich, jednoducho sa postarajú sami. No a celý deň som sama, takže uvarím upracem...variť moc nemusím, lebo varené mi skoro nikto neje, chalani sa dajú v škôlke a MM v robote, doma mi už nechcú, takže ani variť moc nemusím. No a prídu niekedy o 17, ale zvačša okolo 18, sem, tam o 19. Ale posledne som chcela, nech si aj svokor vydýchne, tak chodili normálne o 15:30. Najhoršie je, keď sú doma všetci, lebo to je jeden veľký kolotoč okolo vysvetľovania. chalani sa neustále hádajú, bijú, nadávajú si, provokujú a ja robím policajta. Sú hrozne hluční, ja som ohučaná, najmenší je nervózny, jednoducho "pezinok" a to je vlastne stále, keď sú doma, takže každý deň akonáhle prídu domov, je to o tom istom. Najhoršie je, že chcú stále pozerať rozprávky. No a večer to je ešte makačka, okúpať, umyť, dať do pyžama a nahnať to spať. S týmto dosť pomáha muž, lebo ja pozerávam Sultána, aj keď často z neho nič nemám ☹
A ináč tiež sa teším, kedy sa už oteplí, nech môžme chodiť von, budeme celé dni vonku, lebo doma to je o hubu. Už by mohla prísť jar, včera bolo ako na 1. apríla. Ráno úžasne nasnežilo, potom vyšlo slnko a začalo pršať, teplomer nám na 8. posch. ukazoval 5 st. a na obed už bolo všetko roztopené, zasa napršalo, vyšlo slnko a nakoniec sa spustil taký vietor, že nám v celom byte pískalo, takže som ani nos nevystrčila z bytu...
Nad tými stoličkami ala kino som sa dobre zasmiala...
Mne Domi už spinká 2 hodinky, tak som upiekla koláčik, variť dnes nemusím, dojednám zo včera a možno uvarím navečer, teraz sa mi nechce. včera som celý byt upratovala, tak dnes oddychujem 🙂

lyongirl
autor
17. mar 2012

@tunylyk ahoj, ako pokračujete? Ja som mala chalanov 3 týždne doma so soplami a kašlami a teda riadne mi dali zabrať. Som nič nestíhala a navyše všetko, čo som navarila, tak ofrflali, chceli jesť len fornetti, pizzu, párok v rožku a takéto somariny. No tento týždeň už chodili do škôlky, ale ja tak som si nevydýchla, lebo som vybavovala všetko, čo som nestihla za 3 týždne. A minule som si na teba spomenula, kúpala som sa a chalani prišli zo stoličkami do kúpeľne a mali kino, jak tí tvoji. No a hádky a bitky sú na dennom poriadku a to nehovorím o nadávaní. Stredný syn mi dnes povedal, že drž hubu, skoro som odpadla. Už sa naňho aj učiteľka v škôlke sťažuje, že len vyplazuje jazyk, na každého sa mračí a je papulnatý. On má hrozne komplikovanú povahu, jemu sa niekto prihovorí a ona naňho zazrie a vyplazí jazyk, neviem, ako mu vysvetliť, že to sa nepatrí. Robí to sám od seba, nemá rád ľudí, ale keď sa oťuká, tak je drzý...a keď mu niečo nedovolím, tak na mňa začne tak jačať, pleskne sa o zem, ja si to nevšímam, ale aj tak ma štve, že to robí. A ráno vstane, prvé čo povie je: mama, nedala si mi cucu, moja odpoveď je jasná, keď sa naraňajkuješ, tak ti dám a on plesk o zem a reve a reve, alebo sa zdúva a pod .veci...už začínam byť vyčerpaná a po večeroch doslova padám psychicky aj fyzicky na hubu. Aj teraz som práve dožehlila, ale len polovicu prádla, zvyšok nevládzem, už mi oči padajú, tak idem zaľahnúť.
Pá, pá

tunylyk
21. mar 2012

@lyongirl ahoj,pomaly ale isto sa zabehavam do staronoveho modelu kocik+chodiace dieta k tomu 😀 starsi je v skolke,doma mam az do tretej 2deticky,chodime doobedu vonku,potom mi spinkaju,tak varim,zehlim,periem,no proste co treba,malinky nastastie spolupracuje a stale je to zlate mile drobco,co len papa a spinka 😀 Matusko je zato riadny expert,vonku zlaty mily hotove neviniatko a doma dobre po strope neskace 😝 zasadne vtedy,ked nie je tatik doma a prave kojim 😝 doobedia mame nastastie kludne,vdaka rezimu,no poobede ked su doma vsetci traja hotova katastrofa,vkuse sa natahuju,pistia a hadaju sa,vsak to urcite poznas 😝 ale ja si hovorim,ze stale to na salene na Levocu nie je 😀 /psychiatria/ a inak musim Mata mat pod dohladom aj ked na wc idem,lebo uteka z bytu,ked niekto nezamkne,kluce musim skryt,lebo uz prisiel ako sa otvara a dokonca minule mm zamkol v kupelni,stacila sekunda,ze ho spustil z oci 😀 esteze som bola doma 😀

lyongirl
autor
22. mar 2012

@tunylyk no ako hovoríš, presne poznám tie bitky, hádky a pišťanie. Som na tom ale lepšie, keďže mi svokrovci pomáhajú, chodia pre nich do škôlky a potom sa hrajú na záhrade, domov mi prídu až okolo 18tej, niekedy aj neskôr. no, ale mne zas Alex začal vymýšľať, hrozne neposlúcha, má vzdorovité obdobie a riadi sa heslom: ja sám, ja najmúdrejší. V utorok bol doma, lebo robil ráno scény, že on do škôlky nejde, tak hovorím MM nech ho nechá, že pôjdeme ortopédovi a vybavíme aspoň vložky do topánok, no to bolo naposledy, čo som si ho dobrovoľne nechala doma. V jednom kuse neposlúchal a robil všetko, čo som zakázala, išiel na kolobežke a v jednom kuse mi utekal, na prvé zakričanie nereagoval, zásadne až na tretie, keď som zahučala tak, že sa celá ulica otáčala. Potom si rozstrihal ponožky, asi mal pocit, že to musí skúsiť, načal sám od seba mlieko a nechal ho na kuch. linke a ani neviem, čo všetko vyviedol, lebo som si ľahla spať od únavy, jeho som nechala pozerať telku a potom som len nachádzala veci, ktoré vyparátil. A večer vyfasoval ešte aj od tatina, už ani neviem za čo, ale už bolo toho za celý deň dosť, takže asi tak...
Niekedy už ani nevládzem robiť poriadky medzi nimi...

adrianaza
28. mar 2013

Chcela by som mozno obnovit tuto temu. Prosim co robite, ked neviete, ci dieta klame alebo nie? Ide o to, ze mladsi mal odtlacky zubov na rucke. Nevie este hovorit, tak len ukazoval na starsieho a vravel "ham". Starsi sa mi dival do oci a 3x povedal, ze on ho nekusol. Videla som, ze mladsi si pcha ruku do ust, ale zeby sa sam seba hentak kusol, ze by tam mal odtlacky? Uz sa v minulosti stalo, ze kusol a bol potrestany, ale zial stalo sa aj, ze som ho potrestala za daco nepravom. Co robite vy v takejto situacii? Vdaka

adrianaza
10. apr 2013

nikto? 🙂

rodinnevikendy2
4. jan 2014

Srdecne pozyvame Vas a vase deti 🙂

Vesely rodinny pobyt ZIMNA ROZPRAVKA s rozpravkovym programom a lyziarskou skolou cez polrocne prazdniny
31.1.-3.2.2014 v Terchovej hotel Gold

Tesime sa na Vas a deti

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...

🙂 🙂 🙂 🙂 😲

katkabublinka
19. jan 2014

ahojte mamulky vsetky 🙂 no ja mam 4 chlapcov /12,9,3 a 15 mesiac./...tak nejdem ani vraviet,ake mame my problemiky 😀 😝

jazzin
12. feb 2014

Ahojte, necitala som vsetky prispevky, ja mam 2 deticky (dievcatko-4r. a chlapcek 1.5r) U nas platia pravidla typu kto si to vezme prvy, ten sa s tym hra kym sa s tym neprestane hrat. Ten druhy mu to nesmie vziat. Ked toto nepomoze (co je malokedy) tak im poviem, ze im to vezmem a vyhodim do kosa. Vtedy sa zlaknu, ze to fakt vyhodim a je pokoj. Inak som tiez nazoru nezasahovat, kym to nie je naozaj vazne. Co si uvedomujem, ze obcas robim chybu, ze dcerke niekedy poviem, vezmi adamkovi nieco aby si neublizil. Zacinam si na to davat pozor, aby sa mi to potom nevypomstilo🙂 Inak si pamatam, ked som ja bola mala (som z 3och surodencov) mlatili sme sa ako zito. Ja som v strede, takze ja aj so strarsou sestrou aj s mladsim bratom. Ale musim povedat, ze mi to aj vela dalo. Vedela som sa branit v skole aj v zivote a teraz na to s usmevom spominam.Moj manzel je jedinacik, a on nieco take nikdy nezazil....ked mu rozpravam o nasich surodeneckych natahovackach a taktikach, tak na mna nechapavo pozera🙂 Takze vsetko zle je na nieco dobre🙂 Asi len vydrzat🙂

jazzin
12. feb 2014

@adrianaza je tazko zistit pravdu. Zalezi od povahy a veku dietata. U nas staci ked prisne pozriem na dcerku a ona vsetko vysype ako to bolo. Aj ked zaklame, co sa casto nestava, tak je to na nej vidiet, ze to tak nebolo. Syn je este maly a povie stale pravdu. Aj sam sa ku vsetkemu prizna. Takze zatial som nemusela riesit nejake velke klamstva. Mozno pomoze, ked si to budes na cas trosku viac vsimat, ako sa to deje. Kto je vacsi huncut🙂 Napr. este potrestat nie za to ze to urobil, ale za to, ze klamal.
Mladsi ked nevie rozpravat, ale ked ukazal, tak myslim, ze v podstate povedal, kto mu to urobil.Malicke deti hovorievaju pravdu.

Strana
z4