Zvládanie dvoch detí: Ako to mamky robia?
Ahojte, čítala som tu diskusiu, ako zvládajú mamky dve deti (malé deti), v komentároch písali, že keby boli mamky ktoré to zvládajú/zvládali v pohode tak by sa určite ozvali, dokonca komentár, aby to bolo varovanie pre ostatné mamky nech si nerobia deti s malým vekovým rozdielom 😄 tak sa hlásim, nič nie je tak zlé, aby to nemohlo byť ešte horšie, mám 2 relatívne mále deti, staršie má čerstvé 4 roky a mladšie má už cez rok.. tiež som mala obavy aké to bude, ale je to úplne v pohode - od začiatku, samozrejme, keď staršie prinesie chorôbku zo škôlky, tak je to ťažšie, ale iba dočasu🙂 manžel pracuje v zahraničí, takže som na ne viac menej sama (občas postrážia babky, keď potrebujem k lekárovi, mihalnice alebo nechty - viac si toho nedoprajem, aby som ani tie babky zas nezaťažovala😆) len chcem povzbudiť iné mamky, každé obdobie trvá len chvíľku, to moje mladšie síce nebolo toľko nosené po rukách čo staršie, nemala som naňho 100% času tak ako na prvé, nakoľko už zrazu zo dňa na deň boli dve 😆😆, ale o to viac je samostatnejšie a šikovnejšie v niektorých veciach 🙂 takže určite to zvládnete, každú jednu chorobu a každé jedno obdobie, ubehne to ako voda a budete už iba spomínať 🙂
Písala by si to aj keby si nemala ani jednu babku?
Lebo aj taka pomoc ako strazenie, kym ideš na nechty je veľká pomoc.
To si sem nemala písať. Určite si vymýšľaš, lebo tá ktorá povie, že zvláda dieťa, má doma upratané, navarene, pekne zarába je klamárka 🤣
Ako z mojho uhla pohladu zalezi velmi od toho ci si na tie deti sama alebo ich mozes hocikedy "posunut" niekomu inemu (stari rodicia, ujovia,tety.) Ja mám teda problém s dvomi a odkedy som zacala navyse aj do prace chodit tak absolutne nic nestiham.
A čože si neprispela do tej povodnej temy? A este k tomu babky k dispozicii a starsie dieta v skolke 🙂 tak jasne, ze pohoda.😀
Ale na nechty chodím raz za mesiac a mihalnice taktiež, k lekárom teda minimálne, napr. Teraz som už 3 mesiace bez nechtov, takže ak sa pozriem späť, tak za tie tri mesiace ich strážila jedenkrát babka kým som bola na mihalnice 😆 a väčšinou je teda staršie doma, alebo teda nie väčšinou, ale býva choré asi tak ako každé dieťa ktoré navštevuje škôlku, veď to poznáme 🙂 a úplne súhlasím, že je rozdiel, keď Vám má kto postrážiť deti, ja sa snažím ich nevešať na krk iným, alebo respektíve - čo najmenej, ale už len ten pocit, že viete, že ak by náhodou niečo, tak môžte ich niekomu dať je fajn🙂
Ach . Toto je taka zbytočná téma. Prepáč autorka. Tu je toľko dôležitých faktov.. niekto to ma s 1 dieťaťom tak ťažké, že by jej neuveril ani slon a je hodná psychiatrie a druha môže mať aj 4 deti a zvládne to s prehľadom. Povaha dieťaťa, pomoc rodiny, vnímavosť partnera [otcami dieťaťa] , bývanie, finančne zabezpečenie, povaha matky jej zdravotný stav, zdravotný stav deti atď atď. Každý sa musí prispôsobiť vlastným schopnostiam a možnostiam. A neverím, že sa nájde taka matka, ktorá má 3 deti a bude tvrdiť, že sa to nedá zvládnuť. Všetko sa dá, keď sa chce.
@biibiana Plne súhlasím, ale je rovnako zbytočné písať - tak ako v tej predošlej diskusii, že to má byť varovanie pre iné, že je to ťažké a žiadna to nezvláda
Ja ti to prajem ale nepáči sa mi ako sa povyšuješ nad matky, ktoré to nezvládajú. Každý človek môže tú istú situáciu brať úplne inak.
Ja som vždy chcela dve deti. Máme aj dostatočne veľký vekový rozdiel a tak som si vravela že veď to bude malina.Keď som zvládla prvú čo bola vkuse na rukách,zvládnem aj teraz. Akurát vtedy prišiel muž z roboty a pomáhal mi. Teraz ide z roboty ja stavbu a chodí domov až večer, samozrejme ked niečo treba vždy pomôže ale zase nechcem od neho neviem čo keď sám má toho veľa. Bývame zatial u našich a tak si všetci asi myslia že veď čo chcem keď mám doma maminu čo mi pomáha. Jasné pomáha ale šak tiež je to len občas, aj ona má svoju robotu,svoj život. Malý má dni kedy je na rukách naozaj nonstop. Od narodenia spáva len 20 minútové spánky, v kočíku byť nechce v noci sa budú zamposledný mesiac hádam každú pol hodinu a prišlo obdobie kedy chce väčšinou len mňa..dcéra má skoro 7 takže už je viac menej samostatná jednotka a veľa krát mi pomôže a malého prebaví. Ale teda sú dni kedy padám na hubu. A klobúk dole mamám ktoré sú naozaj na deti samé alebo majú muža čo nieje schopný sa o deti postarať.
No a teraz si predstav situaciu,ako mas dve deti. A potrebujes ist zubar,gynekolog atd. Zajednas si termin cakaaaaas kedy pride den ze uz pojdes a zrazu…. Deti ochoreju. A nie nemas zrazu komu zavolat ze prosiiiim maminka prid postrazit. Tak mas moznost,zobrat chore deti a ist alebo zavolat ze prepacte nemam kde deti nechat. Skusim sa objednat inokedy. A tych situacii je fakt vela. Takze v tichosti si to uzivaj ze mozes ist napr na nechty,kozmetiku ci inde aspon raz za cas. Verim tomu ze sa tu najde tolko zien co by isto menili na chvilu
Chceš povedať, že babky netrávia inak čas s vnúčatami, len keď raz za mesiac potrebuješ postrážiť? Nechodíš s deťmi k mame, kde si vieš oddýchnuť, kým sa im ona venuje?
@januska12323 tak v tomto prípade sa ospravedlňujem, samozrejme som to nepísala s úmyslom, aby to vyznelo tak, že sa povyšujem nad iné ženy, ja som veľký zástanca žien, každú jednu obdivujem, pretože ženy dokážu veľa 🙂 iba som chcela poukázať nato, že sa to dá a povzbudiť, že každé obdobie raz prejde 🙂
@gypsomilka ja tiež nemôžem zavolať zo dňa na deň a povedať, príď, postráž mi dieťa, babky majú svoj život, svoje zamestnanie, svoje voľný čas 🙂 nikdy som si nič nenaplánovala z dňa na deň, termíny si dávam aj 3 týždne dopredu
@h2 jasné že trávia, chodia k nám, ale za mojej prítomnosti 😄
A manžel? Ten s deťmi nepomáha?
@dagas môj pracuje v zahraničí, inak tie krátke spanky ti vôbec nezávidím, tiež má menšie takéto od narodenia, aj keď teraz už je iba na jednom spánku, takže už si pospí aj hodinku naobed.. ale keď sme prešli na športový kočík tak tam rýchlo zaspalo, nemusela som dlho uspavať
Vieš čo u nás kočík ani nosič vôbec...20 minútová prechádzka a rev...už je tiež v športovom a dúfala som že sa to zlepší ale zatial nič 🤷 no je to na nervy ale hádam keď začne behať vydrží vonku aj dlhšie
Áno, viem, že za tvojej prítomnosti. Ale aj to je predsa pomoc.
@biibiana presne tak. Teraz mame 4 deti. A ked sa ma niekto opyta ako to zvladam? No normalne. A pravdupovediac ozaj najhorsie to bolo s jednym. Aspon vtedy som to tak vnimala.
Bol ozaj narocne. Urevane. Nespave dieta s kolikami. Ked presli koliky prisli zubky. Venovat sa mu nonstop.
Duhe to uz bolo lepsie. Uz aj medzi sebou sa vyhrali.
Najhorsie co je su choroby. Ked prinesie jeden tak si to odtocia vsetci. Alebo minimalne 2-3. Naposledy chripku sme mali vsetci doma. Nastastie nie naraz. Brusna viroza a zvracanie ked clovek ide v kolotoci niekolko dni a noci.... toto je narocne. Ale tiez je to len obdobie.
Mam 2 chlapcov starsi bude mat 3r a mladsi ma 15m medzi nimi je 19m. Planovali sme oboch. 🙂 sme 500km od rodiny a manzel kazdy druhy tyzden lieta pracovne na 2-4 dni prec. A sme v pohode. Nema mi ich kto postrazit, ale sme na to uplne zvyknuti. Zalezi od povahy zeny, manzelov aj deti. Mne pomaha to ze starsi je velmi dobre doeta a aj ako babatko bol uplne top. Mladsi je uplny opak, talze keby sa narodil prvy, asi by som cakala na vacsi rozdiel🙂 takto je to supe🥰 nemeniña by som. Mame otvorenu cestu aj prr tretie dieta trochu neskor 🙃
Necitala som komentare no poviem ti za seba, mame 3 deti maju 5,3 a skoro 2. Medzi mladsimi mame rozdiel 14 mesiacov. Najstarsie chodi do skolky a nemame blizko nikoho z rodiny… manzel chodi okolo 5-6 do prace a vracia sa okolo 18 a zvladame to uplne normalne 🙂 takze moj nazor je taky, ze kto si ako zariadi tak ma 🙂 …
Autorka ale nemozes zrovnavat dieta a dieta. Proste kazde je ine. A aj spolu si inak sadnu. Ja musim povedat, ze som mala s dvoma detmi vacsiu pohodu ako s jednym. Oni boli partacky od narodenia. Ale niekomu sa tie deti biju, ziarlia, cele dni riesis len spory. Do toho choroby, narocne babatko. Fakt to moze vypalit aj do extrwmne narocneho obdobia. Sama som videla aj zeny co su extrmne pohodarky, ze toho s dvoma detmi mali dost lebo si to od zaciatku nesadlo.
Ty bud len pekne rada, ze u vas take problemy niesu.
Vieš čo, za mňa je jedno, koľko máš detí. Pokiaľ ti má kto pomôcť, zakaždým sa to nejakým spôsobom dá zvládnuť...
Mám dve deti s 15mes rozdielom, dalo sa to zvládnuť, aj keď svokra nikdy v živote ani na 5min nepostrážila. Tak som nikdy nechodila ani na nechty ani na mihalnice. Moja mama zas v tomto období pracovala a podnikala zároveň, nič také že hocikedy cez deň by som mohla skončiť.do mesta. A vždy nebolo ani navarené ani dokonale upratané, ale zas k nám nechodí hygiena na kontrolu a deti aj ja sme toto obdobie prežili.
Len ty nemas zas tak maly vekovy rozdiel medzi detmi

Dve deti sa daju urcite zvladnut,ked uz sa rozhodnes mat dve a mas dve. Ale niekedy je fakt rozdiel ,ked mas dve relativne vpohode deti a rozdiel ak mas jedno dake “ine” a napr nemas absolutne ziadnu pomoc. A to myslim uplne ziadnu pomoc. Takze sa neda 100% tvrdit ze dve deti su uuuuplne pohoda malina…