Zvládanie dvoch detí: Ako to mamky robia?
Ahojte, čítala som tu diskusiu, ako zvládajú mamky dve deti (malé deti), v komentároch písali, že keby boli mamky ktoré to zvládajú/zvládali v pohode tak by sa určite ozvali, dokonca komentár, aby to bolo varovanie pre ostatné mamky nech si nerobia deti s malým vekovým rozdielom 😄 tak sa hlásim, nič nie je tak zlé, aby to nemohlo byť ešte horšie, mám 2 relatívne mále deti, staršie má čerstvé 4 roky a mladšie má už cez rok.. tiež som mala obavy aké to bude, ale je to úplne v pohode - od začiatku, samozrejme, keď staršie prinesie chorôbku zo škôlky, tak je to ťažšie, ale iba dočasu🙂 manžel pracuje v zahraničí, takže som na ne viac menej sama (občas postrážia babky, keď potrebujem k lekárovi, mihalnice alebo nechty - viac si toho nedoprajem, aby som ani tie babky zas nezaťažovala😆) len chcem povzbudiť iné mamky, každé obdobie trvá len chvíľku, to moje mladšie síce nebolo toľko nosené po rukách čo staršie, nemala som naňho 100% času tak ako na prvé, nakoľko už zrazu zo dňa na deň boli dve 😆😆, ale o to viac je samostatnejšie a šikovnejšie v niektorých veciach 🙂 takže určite to zvládnete, každú jednu chorobu a každé jedno obdobie, ubehne to ako voda a budete už iba spomínať 🙂
Ja sa pripajam k tym, ktore vsetko zvladaju s nadhladom a urcite by som to zvladala aj pri dvoch detoch, ALE moje dieta mi 2x do tyzdna strazia stari rodicia, moj manzel je 100% otcom, ktory kazdy den konci v robote o 15-16:00 hod. a tak ja mam stale upratane, navarene a aj cas chodit napr. cvicit...
Nikdy by mi ale nenapadlo zalozit diskusiu, ako ty, kedze je to uplne bezpredmetne. Vsetcia to mame ine, mame ine moznosti, zaujmy, ine rodinne pomery, inak fungujucu domacnost a mohla by som ti tu vymenovat este kopec inych faktorov, ktore to vsetko ovplyvnuju.
Ja napriklad nechcem dalsie dieta a ano aj preto lebo by to bolo pre nas s manzelom extremne obmedzujuce, mozno sme sebecki, ale pre nas je dolezity aj cas, ktory venujeme jeden druhemu a sebe samemu. 🤷
Takze predstava mat druhe dieta je sice mila, ale ked si predstavime, co vsetko to obnasa, tak dakujem nie, sme takto spokojni!
tri deti v rozmedzí 6 rokov, 10 ročná pauza a daľsie tri deti v rozmedzí 8 rokov + podnikanie mňa ako matky , rekonštrukcia domu prvá a rekonštrukcia domu druhá a dali sme to bez nejakej výraznej psychickej a fyzickej ujmy. Pomoc mojich rodičov a svokry bola , keď sme o ňu požiadali .
My mame 11 ročného skoro3 ročnú a 15 mesačnu.a ma všetko som sama od pôrodu.mandzel do 17 v praci.ja s dievčatami piatok nas pustili,a ja pondelok s kočíkom po staršieho do školy.rano odviesť do školy.
Každý den.potom som ho uz naučila na MHD.velmi mi to uľahčil.
Napíšem to, čo vždy - NEPOROVNAVAT deti, ani mamy, ani životy.. čo jeden zvláda, druhý nemusí a naopak.. každé dieťa a každa mama je iná a tak to má byť.. každý si ma žiť život tak ako vie a zvláda..
Ja mám tri deti.. medzi prvými dvoma mam rozdiel 1,5r a medzi druhou a tretim takmer 3.. nebolo to nikdy o veku, ale o tom aké boli deti.. rada spomínam na to keď boli malé.. bol to taký bezstarostný čas (ale ano aj starosti boli, najmladší bol náročné a uplakané dieťa.. ale to už sa časom zabudne, bodaj by boli len také problémy na svete) a ja som bola pre nich najdôležitejšia osoba.. a nikto mi nepomáhal, ale s deťmi som bola rada..
Nehnevaj sa autorka ale máš babky ktoré k tym deťom aj chodia.. naša je 150 km vzdialená a príde možno dvakrát do roka a to je sakra rozdiel keď je plus jeden človek u nás doma... Inak požičala by som ti svojich na týždeň a som zvedavá čo by si písala... Och tieto porovnávania neustále...
@angeli121212 veď aj ty teraz porovnávas.. či musí sa každý len posťažovať?
Predbiehanie kto to má ťažšie s deťmi to je druhý názov modrého koníka..
@jana_eyre_2 kokos... Autorka tu napíše príspevok v zmysle že veď dve deti v pohode a keď jej chcem ukázať že to aké to je je vysoko individuálne a závisí od mnohých faktorov napr aj od prítomnosti starých rodičov a kopy ďalších tak dostanem že sa sťažujem a porovnávam...
@jana_eyre_2 a áno ja to s dvoma deťmi nezvládam... Je to fakt nezvládam to s nimi sú dni keď mi je do plaču a dni keď nemám chuť ani vstať z postele...
@angeli121212 veď to som písala vyššie aj ja - každý to zvláda inak, tak to jednoducho je.. mrzí ma že to máš náročné, verím ti, že to ľahké nie je a zle dni má každá mama.. Dotknúť som sa ťa nechcela..
len nemám rada to obrátenie "dám ti svojich" a hneď budeš inak hovoriť.. ze pokiaľ nie sú ponosy, tak hneď sa to obráti proti autorke..
Mne sa nepaci, ze to pises anonymne
@jana_eyre_2 asi som sa vyjadrila zle.. ja jej z celého srdca doprajem pohodu na materskej lebo si to zaslúži tak ako každá z nás len v tomto mojom duševnom rozpoložení som si jej príspevok a najmä odpovede vysvetlila ako odpovede mnohých žien čo keď sa sem príde niekto posťažovať mu len naložia že to nezvláda alebo sa tvária že o čom vlastne hovorí že veď je to jednoduché... No áno niekedy je to jednoduché aj my sme mali také obdobia ale niekedy je to proste na palicu a keď je niekto aktuálne vo fáze že je to na palicu tak si berie už všetko osobne.. aj ja som si to teraz tak vzala lebo sa posledné dva mesiace cítim ako neschopná nemožná matka a žena a už som si vypočula že preháňam alebo že veď iné to zvládajú... Och mrzí ma to celé
Tak je dobre upozornit na negativa materstva, lebo vsade sa to prezentuje ako ta najzmysulnejsia vec na svete.
Nie neda sa to zvladnut (ano clovek to zvladne ale neuzije si to, je zvladnut a zvladnut) ak manzel nefunguje a zije myslou v 14storoci, ak nemas rodinu, aj ked len na spolocny cas ale aj to je super psychohygiena, ze nemusis byt stale v pozore 24/7 ale na chvilku vydychnes, ak su deti narocne alebo zena silno miluje slobodu a svoj cas pre seba (a ma doma vyssie spominane)
@angeli121212 chápem ťa a fakt ma mrzí že máš náročné obdobie.. určite si super mama a zvládaš všetko výborne, len si veľmi vycerpana, to vyčerpanie urobí veľmi vela.. a mnohé robí aj táto hlúpa zima, keď skončí všetko bude pozitívnejšie a aspoň o troška ľahšie na duši.. 🫂 držím ti palce..
@jana_eyre_2 ďakujem táto zima je z toho celého už len čerešničkou na torte... Každopádne autorka príspevku mrzí ma že som sa do teba naviezla ... Ale sú okolnosti keď je to naozaj na prd som rada, že ty to tak nemáš
Tri roky nie je maly vekovy rozdiel. Trojrocne deti su uz velmi "samostatne"- vedia sa obliect, su odplienkovane, najest a hlavne vedia s tebou komunikovat, skoncila uz separacna uzkost a dokazu prejst dost velku vzdialenost a dokazu sa zahrat same aspon na chvilocku. No ak mas menej ako 2 roky- este prebalujes a krmis dve deti, vrcholi separacna uzkost/kolika, ziarlivost a placu obe deti naraz- jedno lebo je babo a to druhe lebo " banan" alebo hocico. A ty nevies ktore dieta najskor utisit aby si nemala pocit zlyhania. Vzdy su obe naraz💩💩 a ty nevies co skor. Snazis sa jedno dieta odplienkovat a to druhe ma koliku. No ma to aj vela vyhod- hlavne ked su starsie. Moje su teraz naj kamosky a ani neviem ze ich mam- vyhraju sa same az mi je luto ze ma niekedy" nechcu do klubu na vecierok"🤣🤣 Bol to zaberak no prezili sme a teraz je nam fajn.
@gypsomilka ja som takto prisla takmer o zub. V januari mala byt preventivka, ochoreli sme vsetci, potom nemala termin zubarka, potom zase choroba a dostala som sa ku nej v juni, ked uz ma pobolievala cela prava strana. Spravila mi 1 zub, ale 1 kaz pod starou plombou ostal nerozpoznany a v septembri som uz liezla po stene, umrtvovanie, zapal v kosti, tesne pred Vianocami som si zaplatila endodonciu ppd mikroskopom, inak by ten zub uz bol prec. Vyse pol roka bolesti. A to mam manzela, co pomaha, odvezie, postrazi, aj svokrovci su na dochodku a pomerne blizko nas. Takze aj oni pomozu obcas. A mame teda 4 deti. Teraz sme 5-ti chori doma s chripkou, ale uz to chyta aj muza. Takze zabava obcas. Su rozne specificke situacie, ked je to narocne a narocnejsie. Mne este 2 rocna celu noc ani nahodou neprespi.
@123el123 ano, dobra poznamka, kolko to ma? 3 roky? Ja som mala jeden rozdiel 21 mesiacov a potom 24 mesiacov. Ked som mala to tretie, tak starsi mali 7 a 5 a to bolo uz celkom v pohode. A este mavaju aj mensi vekovy rozdiel, a masaker bol aj tento 2 rocny veru.
@angeli121212 ahoj aké staré máš deti? Neboj každý máme zlé dni 😉
Ja nejdem opisovať moju situáciu,okolností, povinností...
Len by som niekedy túžila zažiť ten pocit,keď by som prišla k nejakej babke,a je tam záujem.alebo babka ku nám....
(A nikdy som nezažila a nezazijem).
Uz len to,keď niekto príde je rozptýlenie a obrovský psychicky oddych.a to si neviem teda prestaviť ,aká by som bola asi aj psychiky oddychnutejsia ..a to nemusí babka pohnúť ani prstom....
Nemám svokrovcov ani rodičov.
Chodia na návštevu kamaráti či moja obľúbená kolegyňa ale tá má tiež povinnosti okrem iného dosť.
Ale keď príde,je to strašná psychická pomoc, rozptýlenie
Také niečo že doktorov si vybaviť,a babka postráži ,či v akútnych prípadoch vyzdvihne zo školy,škôlky, postráži choré neexistujú.
A dlho hľadám opatrovateľku a je to náročné....
Ženy prosím, nevytvarajte priestor opäť na nejaké porovnávania.
Mozno niektoré ženy sú extrémne šikovné,vedia si zmanazovat čas,a z niektorych nakoniec aj tak vypadne,že im cely časť pomáhajú svokrovci,rodina ...
@riama123 dva roky a dva mesiace jedna na mne nonstop nalepená a druhý starší je syn tak ten Všetko možné skúša a nie pre neho nie je odpoveď..
Niekto to zvláda, niekto zas nie...Je to individuálne...Mala som "do roka" dvoch chlapcov a dalo sa...Čo ale netvrdím, že boli aj dni, kedy som padala na hubu.
A to sa nedalo napísať do existujúcej temy? 🙈 Ci si sa potrebovala pochváliť zvlášť? Ak ano, tak gratulujem, si skrátka úžasná 😉
@januska12323 autorka sa vôbec nevyvysuje nad nikým, avšak chce poukázať a dala sem POZITIVNY príspevok v snahe vyvrátiť alebo potlačiť tie reči z predošlej diskusie zo včera alebo predvcera, že mať deti po roku je absolútna tragédia a všetky sa tomu vyhnite! A keď sa nevyhnete, tak smola a ani nemáš nárok sa sťažovať!
@gejb mám dve babky - svokra mala 70 rokov, keď sa narodil prvý syn, zdravá, čiperna, fit, avšak nikdy ani s jedným synom nepomohla. Moja mama mala 46 rokov, keď sa narodil prvý syn, avšak pomohla...
Keď sme sa sťahovali, tak umyť byť, keď sme sa sťahovali druhýkrát tak umyť byť, býva kúsok od nas a vidíme sa možno raz za kvartál, aj to sa je zdá pričasto, čiže nepomáha vôbec...takže, áno, dajú sa zvládnuť aj dve deti po roku aj 5 deti za 10 rokov, aj keď nemáš ani jednu ochotnú babku na pomoc ...spokojná?!🤦✌️
Inak otrasné, napíšeš príspevok, kde sa stazujes a zle je...rypance, prečo niekto nenapíše príspevok, že všetko sa predsa dá zvládnut, lebo take isto neexistuje a keď taký príspevok niekto napíše, tak zas kopa reči, ako sa človek vyvysuje a či toto a hento a bla bla bla... otrasné ženské, otrasné....
No mala som dve malé deti 2,5r rozdiel. 400km od rodiny, nechodili lebo pracujúci ľudia stále. Ich otec bol v zahraničí. Bolo to ťažké, starsiu som dala do škôlky keď mal maly 2mesiace lebo viditeľne sa nudila a nevedela som sa venovať aj jej aj bábätku. Ten nevedel spať, lebo sak vysvetli 3rocnemu dieťaťu že nemôže trieskať nemôže vykriknut hocikedy. No a v škôlke začal kolobeh chorôb to už bolo iné psycho ten maly chytil každý sopel od nej, zápaly priedušiek donekonečna a ešte ďalšej… prvý školský rok v škôlke sme zakončili kiahňami - mesiac som bola doma s “dzecami”. A potom kovid. Jezisna matko ani nespomínam radšej a ja sama s nimi vkuse - ale nechty som mala vždy urobene 😅
Nikto mi nepomahal, svokra mala v tom čase aj svoju dcéru s dvoma malymi deťmi takze bola tam. Potom si našla optrovatelku aspoň na tu 1-2hodky (to už mali asi 5 a 2r). No a potom keď mal maly 3roky nastúpila som hneď do prace. Musím povedať že toto som už zvladala super ale mala som naďalej optrovatelku ktorá mi opatrovala keď som šla na poradu, sluzobku. Nakoniec som sa ešte aj rozviedla a odsťahovala na východ nazad sama s tými dvoma deťmi (to mali 4 a 7) a to som bola úplne sama s nimi v cudzím meste síce 30km od rodičov ale tí sú naďalej pracujúci. No a teraz majú deti 9 a 6, a mam dvojmesačné bábätko s novým mužom, a poviem vam to je už iný level materstva, deti postrážia bábätko kým idem na záchod, dcéra ju dokonca aj uspí… no ale nazad k dvom malým deťom - ÁNO JE TO NÁROČNÉ, dnes často rozmýšľam že som frajerka že som to prežila 🤣 ale milujte sa a množte sa!!
2 v pohode. Kamoska.ma.6. A.to uz je ona kava. Ta ma logistiku.....plus chlap chodi na tyzdnovky.....

@21021996 tiež to máme takto prvé bolo spokojné bábo, druhé je opak.