icon

Aké máte skúsenosti so spolubývaním vo vyššom veku?

Dnes o 15:55

Ahojte, aké sú vaše skúsenosti so spolubývaním.
Máte aj dobré skúsenosti (najmä, ak to bolo vo vyššom veku a nie napr. počas školy)?

anonym_f16cf5
Dnes o 16:01

Rozhodnutie bývať spolu s priateľom, neskôr manželom považujem za jedno z najlepších.Po svadbe nás už nečakali žiadne prekvapenia.Boli sme tridsiatnici.

autor
Dnes o 16:03

Ale myslela som to, ako podnájom, že napr. 1 izba v rámci viacizbového bytu s cudzími ľuďmi.
Ako viete, na koho natrafíte a že vám nebude zle?

anonym_231acc
Dnes o 16:03

Vo vyssom veku? Ako vysoky je ten vek? Dobra priprava na spolocne byvanie s viacerymi v jednej izbe v dome dochodcov. 🙂

petronelag
Dnes o 16:40
@anonym_autor

Ale myslela som to, ako podnájom, že napr. 1 izba v rámci viacizbového bytu s cudzími ľuďmi.

@anonym_autor To už radšej prenajať 1-iz bový byt.

anonym_324f29
Dnes o 16:41

Musela by som byť v absolútne kritickej, neriešiteľnej a bezvýchodiskovej situácii, aby som takto žila.

anonym_f16cf5
Dnes o 16:52
@anonym_autor

@anonym_autor Tak ak nemáš na mysli partnerské bývanie, ale tzv.zdielane bývanie,to vie byť náročné.Znama bývala nejaký čas na ubytovni.Prva spolubývajúca,s ktorou sa poznali už dávnejšie, bola ok.Ta však kvôli starostlivosti o mamu, musela odísť späť do rodného mesta.Znama dostala novú spolubyvajucu.Nesprchovala sa jeden deň,nesprchovala sa druhý deň, nesprchovala sa týždeň a to už známa nevydržala a sa jej opýtala, že či by nebolo načase použiť sprchu.Spolybyvajucej sa to nepáčilo a ešte bola drzá.

anonym_cc552d
Dnes o 16:58

co je ten vyssi vek? podla tvojho opisu nie pocas skoly to moze byt aj 27 ale aj 60.

anonym_fa3737
Dnes o 17:07

Takto, zdieľala som na služobnej ceste hotelovú izbu s kolegyňou - jeden týždeň. Večer sme dlho kecali do noci, ale dlhšie by som takto fungovať nevedela ani nechcela. Zrejme máš na mysli byt, kde každý bude mať vlastnú izbu a spoločná bude kuchyňa, WC, kúpeľňa a chodbička. Ak natrafíš na rovnako (ne)čistotných spolubývajúcich, nebudete sa obťažovať hlukom (nielen v noci, ale aj cez deň, lebo nie každý pracuje vo dne a v noci spí, sú aj takí, čo chodia na nočné a potrebujú sa vyspať cez deň a tým teda hlasná hudba, trieskanie riadmi, dverami a pod. bude vadiť rovnako cez deň ako iným v noci), vyžierať si veci z chladničky, nebudú ostávať cudzie použité riady v kuchynskom dreze, budete nechávať záchodovú dosku v tej polohe, ako to bude vyhovovať všetkým, neupcháte odpad v sprche či vo vani vlasmi, nebudete nechávať oholené chlpy/fúzy v umývadle, neofľusnete zrkadlo zvyškami zubnej pasty a nenecháte to tam, budete dodržiavať rozpis služieb upratovania spoločných priestorov atď., atď., atď., prečo nie...

anonym_e0be62
Dnes o 17:14

@anonym_autor
Nastastie nic taketo nemusim riesit nie som socka

anonym_9e6ec5
Dnes o 17:22

Nikto by tak nebyval, ale v diskusiach ked nejaka zena napise, ze zije v regione kde nie je praca, tak ju vsetky posielaju do zdielaneho byvania 😂

anonym_cfc921
Dnes o 17:36

Kamaratka takto byva, ona ma 38 a jej muz ma 52 rokov. Oni takto byvaju uz dlho a vyhovuje im to. Maju prenajaty dom s dalsim parom. Jej vadi vela veci, ale tak jej muz nepomaha vobec ohladom upratovania. Ona stale riesi ze ten druhy par neupratuje poriadne. Mali uz davno byvat sami. Oni byvali chvilu u nas a uz tie dva mesiace boli no, velmi dlhe. Na taketo byvanie treba mat flegmaticku povahu, ale v istom veku uz je to podla mna tazsie. Sama na sebe vidim ako mi aj na mojom muzovi prekazaju iste veci😅

anonym_63d7db
Dnes o 17:39

@anonym_autor keď už bývať, tak s osobou v tvojom veku...dá sa lepšie dohodnúť...ale ak tu osobu " vo vyššom" veku poznáš, možno by sa to dalo risknúť

anonym_313058
Dnes o 18:03

@anonym_autor vo veľkých mestách ako je napríklad Praha je takéto spolubyvanie aj vo vyššom veku bežné

anonym_f16cf5
Dnes o 18:03
@anonym_fa3737

Takto, zdieľala som na služobnej ceste hotelovú izbu s kolegyňou - jeden týždeň. Večer sme dlho kecali do noci, ale dlhšie by som takto fungovať nevedela ani nechcela. Zrejme máš na mysli byt, kde každý bude mať vlastnú izbu a spoločná bude kuchyňa, WC, kúpeľňa a chodbička. Ak natrafíš na rovnako (ne)čistotných spolubývajúcich, nebudete sa obťažovať hlukom (nielen v noci, ale aj cez deň, lebo nie každý pracuje vo dne a v noci spí, sú aj takí, čo chodia na nočné a potrebujú sa vyspať cez deň a tým teda hlasná hudba, trieskanie riadmi, dverami a pod. bude vadiť rovnako cez deň ako iným v noci), vyžierať si veci z chladničky, nebudú ostávať cudzie použité riady v kuchynskom dreze, budete nechávať záchodovú dosku v tej polohe, ako to bude vyhovovať všetkým, neupcháte odpad v sprche či vo vani vlasmi, nebudete nechávať oholené chlpy/fúzy v umývadle, neofľusnete zrkadlo zvyškami zubnej pasty a nenecháte to tam, budete dodržiavať rozpis služieb upratovania spoločných priestorov atď., atď., atď., prečo nie...

@anonym_fa3737 Mňa v jednej diskusii presviedčala jedna prispievateľka, že ak človeku prekážajú tebou vymenované okolnosti zdielaneho bývania a kvôli tomu nechce v 60ke ísť do Ba za prácou,tak nech sa živí suchým rohlíkom.,

anonym_f16cf5
Dnes o 18:07
@anonym_9e6ec5

Nikto by tak nebyval, ale v diskusiach ked nejaka zena napise, ze zije v regione kde nie je praca, tak ju vsetky posielaju do zdielaneho byvania 😂

@anonym_9e6ec5 Áno,sama som za zúčastnila takej diskusie a výsledkom bolo, že kto kvôli práci nechce v pokročilom veku takto bývať,tak nech sa kŕmi suchým rohlíkom.

autor
Dnes o 18:09

Myslela som to kvôli práci. Že si hľadám vo vzdialenejšom meste, takže to asi nebudem mať hneď na garsonku či čo.

No, flegmatická povaha nie som.

Ale tak nemá nikto dobré skúsenosti? Možno aj kamarátov si tak našli.
Veď hádam nie sú všetci ľudia zlí.

anonym_7301c2
Dnes o 18:20

Ja mam dobre skusenosti. Nechapem, preco tu niekto napise, ze je to byvanie pre socku. Viete, kolko stoja prenajmy garsoniek v Bratislave? Clovek sam, ktory ma plat v cistom max. 1 000 eur, by sa mohol ist past, keby mal platit garsonku. A ano, aj take platy su v Bratislave, sama taky mam. Byvam v zdielanom byte a vsetko je ok. Jasne, niektore veci bolo treba nastavit, obcas treba strpiet, ze musis cakat na kupelnu alebo kuchynu, ale je to uplne normalne byvanie. A som vo vyssom veku, vsetky sme tam take, a ziadna nie je socka. Len proste nie kazdy v BA zaraba hned 3 tisicky mesacne.

anonym_7301c2
Dnes o 18:21
@anonym_e0be62

@anonym_autor
Nastastie nic taketo nemusim riesit nie som socka

@anonym_e0be62 a co robis a kolko zarabas? Len tak pre zaujimavost. Len aby som vedela, do akeho platu je clovek socka.

anonym_fa3737
Dnes o 18:49
@anonym_f16cf5

@anonym_fa3737 Mňa v jednej diskusii presviedčala jedna prispievateľka, že ak človeku prekážajú tebou vymenované okolnosti zdielaneho bývania a kvôli tomu nechce v 60ke ísť do Ba za prácou,tak nech sa živí suchým rohlíkom.,

@anonym_f16cf5 Čím je človek starší, tým viac mu vadia veci, ktoré ako mladý človek hravo "prehryzie". 2 roky som žila v zdieľanom bývaní - počas doktorandského štúdia. Zdieľali sme 1-poschodový dom, na každom poschodí po 3-4 izby a v každej izbe 2-3 ľudia. Spolu nás tam bolo 18 ľudí. Na každom poschodí jedno spoločné WC, kúpeľňa, dome na prízemí kuchynka (hore sme si zriadili kuchynský kút na chodbe s dvojplatničkou. Boli sme tam všetko mladí, inteligentní ľudia 24 - 27 rokov a poviem ti, nebolo to vždy ružové. Na našom poschodí sme boli mix (chlapci a dievčatá) a v niektoré rána sa ti lepili papuče o podlahu okolo záchodovej misy, keďže chalani v alkoholovom opojení robili preteky v čuraní do diaľky a na čas a nie vždy trafili. Aj zaschnutá pena po holení so zvyškami fúzov dokázala človeka občas vytočiť, to isté plné umývadlo (v našej improvizovanej kuchynke nebolo, takže mám na myslinto v kúpeľni), keď si sa ráno ponáhľal a nemal sinsi, kde umyť zuby. A dalo by sa ešte pospomínať ešte mnoho iného. Vtedy sme sa na niečom smiali, na niečom aj pohádali, a boli sme mladí a mnohé sme neriešili tak, ako teraz, keď už má človek svoje zaužívané zvyklosti, maniere a iné, čo sa s vekom už len ťažko dá (chce) zmeniť. Osoba, čo sa na teba oborila, bola zrejme vo veku do 30 rokov. Chcem vidieť, či by ona šla do zdieľaného bývania hoci ako 40-ročná a mlčky a spokojne znášala všetko, čo som napísala v prvom komentári...

anonym_7301c2
Dnes o 18:55
@anonym_fa3737

@anonym_f16cf5 Čím je človek starší, tým viac mu vadia veci, ktoré ako mladý človek hravo "prehryzie". 2 roky som žila v zdieľanom bývaní - počas doktorandského štúdia. Zdieľali sme 1-poschodový dom, na každom poschodí po 3-4 izby a v každej izbe 2-3 ľudia. Spolu nás tam bolo 18 ľudí. Na každom poschodí jedno spoločné WC, kúpeľňa, dome na prízemí kuchynka (hore sme si zriadili kuchynský kút na chodbe s dvojplatničkou. Boli sme tam všetko mladí, inteligentní ľudia 24 - 27 rokov a poviem ti, nebolo to vždy ružové. Na našom poschodí sme boli mix (chlapci a dievčatá) a v niektoré rána sa ti lepili papuče o podlahu okolo záchodovej misy, keďže chalani v alkoholovom opojení robili preteky v čuraní do diaľky a na čas a nie vždy trafili. Aj zaschnutá pena po holení so zvyškami fúzov dokázala človeka občas vytočiť, to isté plné umývadlo (v našej improvizovanej kuchynke nebolo, takže mám na myslinto v kúpeľni), keď si sa ráno ponáhľal a nemal sinsi, kde umyť zuby. A dalo by sa ešte pospomínať ešte mnoho iného. Vtedy sme sa na niečom smiali, na niečom aj pohádali, a boli sme mladí a mnohé sme neriešili tak, ako teraz, keď už má človek svoje zaužívané zvyklosti, maniere a iné, čo sa s vekom už len ťažko dá (chce) zmeniť. Osoba, čo sa na teba oborila, bola zrejme vo veku do 30 rokov. Chcem vidieť, či by ona šla do zdieľaného bývania hoci ako 40-ročná a mlčky a spokojne znášala všetko, čo som napísala v prvom komentári...

@anonym_fa3737 tak ale 18 ludi v jednom dome je totalny extrem v kazdom veku. Bezne sa byva v troj alebo stvorizbovych bytoch a kazdy je v izbe sam. My to tak mame teda. Stretavame sa minimalne, kedze kazda ma okrem prace svoje aktivity a zaluby. V podstate tam cez tyzden chodime prespat, vykonat hygienu a nachystat si nejake jedlo. Porovnavat to s 18 ludmi, ktori robia žúry a podobne, sa absolutne neda.

anonym_fa3737
Dnes o 19:02
@anonym_7301c2

@anonym_fa3737 tak ale 18 ludi v jednom dome je totalny extrem v kazdom veku. Bezne sa byva v troj alebo stvorizbovych bytoch a kazdy je v izbe sam. My to tak mame teda. Stretavame sa minimalne, kedze kazda ma okrem prace svoje aktivity a zaluby. V podstate tam cez tyzden chodime prespat, vykonat hygienu a nachystat si nejake jedlo. Porovnavat to s 18 ludmi, ktori robia žúry a podobne, sa absolutne neda.

@anonym_7301c2 Ale my sme si tam nerobili žúry, ale teda stalo sa všeličo. Ja na to dodnes rada spomínam, s mnohými z toho domu som stále v kontakte, keďže sú z nás kolegovia, ale poviem ti, už by som vo svojom veku do zdieľaného bývania nešla (ako 20-ročná úplne v pohode). A áno, bolo to dosť náročné, keďže už v tom veku sme boli silné osobnosti a vedeli sme, čo chceme (a čo nie). Ale zosúladiť sa niekedy bolí fakt ťažké (aj to čakanie na WC, keď tam niektorí chlapi zasadli aj na hodinu a potom ďalšiu hodinu si čakal, kým sa tam vyvetralo). Ale oni zasa museli trpieť upchatý odtok vo vani (aj ho zavše po nás čistiť) a na sprchu čakali asi rovnako dlho ako my na to WC. Hovorím, dodnes sú to jedny z mojich najkrajších a najvtipnejších spomienok, ale už mám 40+ a zdieľané bývanie by pre mňa bolo iba najkrajnejšou núdzou (napríklad v domove dôchodcov, ale radšej ani to nie, keďže ja mám momentálne hrôzu aj pri predstave nemocničnej izby, kde by sme boli 2 a viac)...

anonym_f16cf5
Dnes o 19:19
@anonym_fa3737

@anonym_fa3737 Súhlasím.V mladosti človeku veľa vecí neprekážalo,ale na starobu sa stačí len zle vyspať a človek má problém celý deň fungovať.Neviem dotyčná mala koľko rokov, ale apelovala tým, že jej mama vo veku 56 r šla za prácou, bývala v zdieľanom byte a potom si vzala hypotéku na vlastný byt v Ba.Podstatne je, že človek v zrelom veku sa ťažko prispôsobuje a v zdieľanom byte je toto základná podmienka,aby tam vydržal

sissy27
Dnes o 19:23
@anonym_9e6ec5

@anonym_9e6ec5 nesla by som tak byvat len tak z rozmaru, ale nastastie nie som v situacii, aby som musela. Ale ak by som nemala vlastny byt a zaroven by som si nemohla dovolit samostatne byvanie, tak by mi veru dobre bolo aj v zdielanom. Takze to povazujem za uplne normalnu radu pre cloveka v situacii, kedy si samostatne / vlastne byvanie nemoze dovolit, hoci sama by som tak byvat nechcela. Alebo teda ty by si co poradila niekomu, kto nezaraba vela ale byvat potrebuje?

anonym_d0a844
Dnes o 19:43

@anonym_autor mám vyše 40r a prenajímam izbu v mojom byte. Vždu vyberám kvalitne babu/ ženu. Nevidíme sa cez deň, občas baba varí a perie ...klasika. Ja na oplatku cestujem a viac si doprajem, odložím... Nie, nie som socka 🤗 ale mám izbu navyše. Tak prečo nie?

anonym_bd1553
Dnes o 20:03

@anonym_autor ja som tak zila v zahranici od cca. 25 do 28 rokov. boli sme styri mlade zeny, ja zo Slovenska, druha z Japonska, tretia z Peru a stvrta z Neapola... kazda sme mali svoju izbu, spolocne priestory sme mali rozpis, kazdy tyzden ich upratovala jedna z nas. v kuchyni kazda svoju skrinku, v chladnicke policku.

mne sa ta skusenost pacila, ale tak ja som clovek, co sa snazi vzdy najst pozitivne aspekty. vela veci neovplyvnis 🤷
jasne, ta z Peru varila stylom, ze pouzivala industrialne mnozstva cibule + kazdy vecer pripalila maso 🤣
ale zase sa s nou dalo dobre porozpravat, o zivote v jej rodnej krajine, o chalanoch, zivote v zahranici, praci... mala vaznu znamost, ale do bytu ho nikdy nevodila.
ta z Neapolu bola v pohode, ale malokedy doma + na vikendy chodila domov.
a Japonka, vecna studentka, ta bola taka ticha, slusna, usilovna, popri studiu si privyrabala ako casnicka na cateringoch. s nou som si rozumela najlepsie, casto sme sa rozpravali o zivote v nasich krajinach, nazoroch na vsetko...
po case Neapolcanka zmenila byvanie a prisla baba z krajiny, ktoru menovat nebudem a to bol otras, my cele dni v praci, ona cele dni doma... my zvyknute setrit na energiach, povypinane kurenie, zvykli sme si iba vecer na hodinku zapnut, ked sme sa poschadzali, tato cele dni kurila a behala v krataskoch a kratkom tricku... dohovory nepomahali... ked prislo vyúčtovanie, bol na nom nedoplatok 800€ (20 r. dozadu!).
tak som s tou Japonkou odisla a prenajali sme si byt len my dve... cca. rok sa nam super byvalo, mam na to obdobie super spomienky, co sme sa spolu nasmiali! niekedy sme zartovali, ze sme dvojicky, co po porode rozdelili a teraz sme sa nasli...