Ako riešiť hlučných a vulgárnych susedov?
Dom v susedstve stál naprázdno snáď sedem osem rokov, ujko ktorý tu býval šiel bývať s synovi a neveste.
Na jar sa však dom predal, kúpili ľudia z mesta, podľa LV pani JUDr, bola tu asi tri krát , jej chlap tu bol raz podľa uniformy policajt.
Spočiatku som sa aj potešila, iba sme sa predstavili pozdravili cez plot, ale netešila som sa dlho. Chodia sem úplne cudzí ľudia, akýsi párik, pani po 60ke, šedivá, 50kg , chlapík medzi 45-50, pupkatý bradatý, 120kg, Používajú virirku aj bazén občas aj kosačku zapnú. Aj ovocie pozbierajú. Ale toto by problém nebol.
V čom vidím problém, že od susedov nepočuť iba výrazy ako k#k#t, p!č@, skurv!syn, jeb@t, ten a ten deb!l, choď do p!č@, varianty ako dojeb@l-Vyjeb@l-Prijeb@l-Rozjeb@l-Zajeb@l-prejab@l o pod. A to dosť hlasno, po večeroch sa ešte opýtajú a je to ešte horšie, celé leto ani okná radšej neotvoriť. Mám malé deti ktoré tieto výrazy a radosťou opakujú,
Sú tu niekedy týždeň inokedy 3-4dni.
Opakovaný dohovor s kľudom tóne nepomohol.
Čo navrhujete ako druhý krok?
Vysvetlit detom, ako okolo ziju nevychovani ludia a vzdy, ked pouziju nevhodne slovo deti samotne, upozornit. Tu len maju skolu zivota, ktoru ini absolvuju v skolke / skole.
@patrike Tiež si myslím, že v tomto prípade sa dá pracovať už len s deťmi.Dospeli, ktorí sú nauceni bežne sa vulgárne vyjadrovať,aj keby mali nejakú snahu, väčšinou sa im veľmi nedarí hovoriť slušne.
@anonym_autor sú doma ,rozprávajú sa tak ,nemôže ti to vadiť a nemá ani čo
@minenkaa vy sa doma tiež takto bavíte , však? Že by to to nevadilo.
Gratulujem
Máme na dvore šmýkačku, pieskovisko, hojdačku, trampolínu, domček a nemôžeme púšťať deti na dvor.
@minenkaa vy sa doma tiež takto bavíte , však? Že by to to nevadilo.
Gratulujem
Máme na dvore šmýkačku, pieskovisko, hojdačku, trampolínu, domček a nemôžeme púšťať deti na dvor.
@anonym_autor nemôže ti vadiť,že sa tak bavia na svojim dvore,to ako keby od teba niekto chcel ,aby sa deti nehrali na dvore.Zakazes im aj fajčiť na tom dvore,chodiť nahý alebo čo ešte
Ano ja nadávam,rada a často
Vysvetlit detom, ako okolo ziju nevychovani ludia a vzdy, ked pouziju nevhodne slovo deti samotne, upozornit. Tu len maju skolu zivota, ktoru ini absolvuju v skolke / skole.
@patrike a to akože má byť pozitívum? Neviem či máš deti ale tebe sa isto páči keď tvojmu synovi nadávajú cudzie osoby do skurv!synov a dojeb@ncov
@anonym_autor nemôže ti vadiť,že sa tak bavia na svojim dvore,to ako keby od teba niekto chcel ,aby sa deti nehrali na dvore.Zakazes im aj fajčiť na tom dvore,chodiť nahý alebo čo ešte
@minenkaa nie je to ich dvor
@anonym_autor bohužiaľ asi nič. Stále tvrdím, že slováci sú neskutočne nevychovaný národ a sedlač
@anonym_autor bohužiaľ asi nič. Stále tvrdím, že slováci sú neskutočne nevychovaný národ a sedlač
@anonym_228396 to nie je národom ,to nadavanie ,nadáva sa všade
@minenkaa super aspoň viem prečo tento štát speje tak kam speje.
@anonym_autor že niekto nerobí ako si ty predstavuješ,ešte počkaj to že niekto nadáva na ,nie tvojim dvore je nič
@minenkaa ľudia v mojom okolí to tak nerobia, a ak raz za čas im ,,ujde,, tak to je nič oproti týmto ľuďom, ktorí nevedia povedať jednu jedinú vetu bez nadávok. Tá žena nedokáže zavolať chlapa na obed, alebo aby otvoril okno, vypol filter na virivke bez spomenutá niektorého z pohlavných orgánov.
U vás doma a v práci je zrejme v norme, pri milom pozvaný na kafé používať vulgarizmy
@minenkaa ľudia v mojom okolí to tak nerobia, a ak raz za čas im ,,ujde,, tak to je nič oproti týmto ľuďom, ktorí nevedia povedať jednu jedinú vetu bez nadávok. Tá žena nedokáže zavolať chlapa na obed, alebo aby otvoril okno, vypol filter na virivke bez spomenutá niektorého z pohlavných orgánov.
U vás doma a v práci je zrejme v norme, pri milom pozvaný na kafé používať vulgarizmy
@anonym_autor nie nie je ,len ty chces od ľudí ,čo niesu na verejnom priestranstve a ani u teba niečo ,čo zasahuje do ich práv
Fakt ako by sa páčilo tebe,keby ti povedali aby tetu keď sú na dvore tak hlasno nekričali
@anonym_autor nie nie je ,len ty chces od ľudí ,čo niesu na verejnom priestranstve a ani u teba niečo ,čo zasahuje do ich práv
Fakt ako by sa páčilo tebe,keby ti povedali aby tetu keď sú na dvore tak hlasno nekričali
@minenkaa tak stop, moje deti nechodia na dvor keď sú tu oni, chodím s nimi k svokre či na ihrisko, mimochodom sú oveľa tichšie ako oni
@anonym_autor tá ich charakteristika, koľko kto má kg a akej farby vlasov, bola nutná?
nerozumiem, preco a aky dovod by mali nadavat tvojim detom .. na zaciatku si to nespomenula, nezvelicujes?
@anonym_autor Ahoj...nerozumiem co ma spolocne to, ze aky maju vyzor co tam chodia- to bolo k comu vlastne? No a popravde tiez neznasam, ked niekto v kazdej vete pouzije vulgarizmy. Ved to sa neda ani pocuvat. Ja takym ludom hovorim,ze maju slabu slovnu zasobu, kedze to nevedia normalne povedat🤷♀️ Musi to byt otravne. Avsak autorka nepotesim ta, pretoze zial taky clovek sa nezmeni. Ked sa to bude snazit obmedzit, za par dni je tam kde bol. Takze tam s tym nemas zial co spravit. Detom max dohovarat, ze aby tak nehovorili, lebo je to neslusne a skarede.
nijak, ak rusia nocny klud aleo nejak nadmieru su hlucni, riesit tak ako to treba. Ak len toto co opisujes, nuz neotvaraj siokna ak si na to citliva. Detom to vysvetlis raz dva, napr aj tak, ze nepocuvaju sa reci susedov. Ty naozaj nemas co diktovat susedom ako sa maju spravat u seba na dvore, ani riesit kto je ako hlucny a tvoje deti su tiche. Tak nech ani tvoje deti nie su tiche.. mozno zacnite viac zit na tom dvore a robit zvuky a prestanu sa tam chodit ludia rekreovat k susedom :D Ja mam zase pocit, ze ty prilis pocuvas tych susedov, co tak menej smirovat? :DDD
Ak tam trvalo nik nebyva a chodia len tak.. kadejako.. mozno ani nebudu...
@anonym_autor Ja by som napísala list majiteľom. Vážená pani JUDr. a vážený pán, obraciam sa na Vás ako vlastníčka susediacej nehnuteľnosti, vo veci opakovaného a závažného porušovania susedského spolunažívania, ku ktorému dochádza na Vašom pozemku a v nehnuteľnosti na adrese...Ako vlastníci uvedenej nehnuteľnosti zodpovedáte v zmysle § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka za to, že sa zdržíte všetkého, čím by ste nad mieru primeranú pomerom obťažovali susedov alebo čím by ste vážne ohrozovali výkon ich práv. Táto povinnosť sa plne vzťahuje aj na osoby, ktorým svoju nehnuteľnosť prenechávate do užívania, či už ide o rodinných príslušníkov, známych alebo nájomcov. V priebehu uplynulých mesiacov v letnej sezóne dochádza zo strany osôb, ktoré sa zdržiavajú na Vašom pozemku, k neúnosnému akustickému obťažovaniu nášho rodinného domu. Tieto osoby sa v priebehu dňa, ale pravidelne aj vo večerných a nočných hodinách, prejavujú extrémne hlučným, agresívnym a vulgárnym správaním. Intenzita a frekvencia používania najhrubších vulgarizmov z ich strany ďaleko presahuje mieru primeranú pomerom a úplne znemožňuje bežné užívanie našej záhrady a domu (nemožnosť vetrať, hluk v nočných hodinách).Týmto správaním dochádza k priamemu negatívnemu vplyvu na moje maloleté deti, ktoré sú nedobrovoľne vystavené tejto sústavnej slovnej agresii a hrubému slovníku, čo považujem za absolútne neprípustné. Pokusy o osobný dohovor v pokojnom tóne s týmito osobami bohužiaľ zlyhali a neviedli k žiadnej zmene ich správania. Ako pre osoby pôsobiace v právnej oblasti a v silových zložkách verím, že pre Vás bude zákonnosť a dodržiavanie verejného poriadku prioritou. Preto Vás týmto žiadam a vyzývam ako vlastníkov nehnuteľnosti, aby ste vykonali okamžitú nápravu a zabezpečili, že osoby užívajúce Váš majetok sa budú správať v súlade s dobrými mravmi a platnými zákonmi SR. Pre úplnosť dodávam, že o prejavoch týchto osôb si vediem podrobnú chronologickú evidenciu a disponujem audiozáznamami, ktoré jasne dokazujú intenzitu a obsah ich verbálnych prejavov. V prípade, že z ich strany nedôjde k okamžitému zjednaniu nápravy, budem nútená vzniknutú situáciu riešiť podaním oficiálneho oznámenia o spáchaní priestupku proti občianskemu spolunažívaniu na príslušný obecný úrad, privolaním hliadky Policajného zboru SR pri každom ďalšom incidente (najmä v čase nočného pokoja), prípadne podaním susedskej žaloby na príslušný súd. Verím, že k týmto ďalším právnym krokom nebudem musieť pristúpiť a že situáciu vyriešite k obojstrannej spokojnosti v rámci korektných susedských vzťahov.
@minenkaa Vlastníctvo pozemku nedáva právo na čokoľvek. Sloboda jedného človeka končí presne tam, kde začína sloboda druhého. Na vlastnom dvore si človek nemôže robiť, čo sa mu zachce, ak tým obmedzuje a terorizuje okolie. Porovnávaš neporovnateľné. Detský smiech alebo hra na dvore je prejav, ktorý je v obytnej zóne prirodzený a súdy ho považujú za primeraný pomerom. Sústavný, agresívny krik plný najhrubších vulgarizmov (ktoré sú u nás definované ako priestupok) však v žiadnom prípade nie je primeraný pomerom.
@minenkaa Vlastníctvo pozemku nedáva právo na čokoľvek. Sloboda jedného človeka končí presne tam, kde začína sloboda druhého. Na vlastnom dvore si človek nemôže robiť, čo sa mu zachce, ak tým obmedzuje a terorizuje okolie. Porovnávaš neporovnateľné. Detský smiech alebo hra na dvore je prejav, ktorý je v obytnej zóne prirodzený a súdy ho považujú za primeraný pomerom. Sústavný, agresívny krik plný najhrubších vulgarizmov (ktoré sú u nás definované ako priestupok) však v žiadnom prípade nie je primeraný pomerom.
@anonym_87955d presne si to napisala ,práva jedného končia tam ,kde začínajú práva iného
A každá vec,situácia majú dve strany a tu to nie je sústavný hluk,nakoľko v tom dome nik nebýva
@anonym_87955d presne si to napisala ,práva jedného končia tam ,kde začínajú práva iného
A každá vec,situácia majú dve strany a tu to nie je sústavný hluk,nakoľko v tom dome nik nebýva
@minenkaa Súdna prax na Slovensku jasne hovorí, že sa posudzuje nielen to, ako často hluk vzniká, ale najmä to, aký intenzívny a obťažujúci je v čase, keď prebieha. Skutočnosť, že tam cez týždeň nie sú, im nedáva právo urobiť im počas víkendu zo života peklo.
Spomínaš dve strany, ale zabúdaš na podstatu. Aké právo vlastne obhajuješ u tých vulgárnych susedov? Právo hučať, porušovať verejný poriadok a vulgárne rečniť na celú ulicu? Slovenský právny poriadok žiadne právo na vulgárny krik nepozná. Na druhej strane stojí autorkine právo na ochranu zdravia, súkromia a pokojné užívanie vlastného majetku, ktoré je garantované ústavou aj zákonmi.
@minenkaa Súdna prax na Slovensku jasne hovorí, že sa posudzuje nielen to, ako často hluk vzniká, ale najmä to, aký intenzívny a obťažujúci je v čase, keď prebieha. Skutočnosť, že tam cez týždeň nie sú, im nedáva právo urobiť im počas víkendu zo života peklo.
Spomínaš dve strany, ale zabúdaš na podstatu. Aké právo vlastne obhajuješ u tých vulgárnych susedov? Právo hučať, porušovať verejný poriadok a vulgárne rečniť na celú ulicu? Slovenský právny poriadok žiadne právo na vulgárny krik nepozná. Na druhej strane stojí autorkine právo na ochranu zdravia, súkromia a pokojné užívanie vlastného majetku, ktoré je garantované ústavou aj zákonmi.
@anonym_87955d ale aj ti susedia majú pravo na súkromia a pokojné užívanie vlastného majetku, ktoré je garantované ústavou aj zákonmi.
Vulgarizmi používajú v bežnom rozhovore medzi sebou a nie pri rozhovore so susedmi ,bežný rozhovor doma nie je porušovanie práv suseda ,aj keď sú v nom vulgarizmi ,vulgarizmus sa považuje za priestupok pri oslovení inej osoby a jej urážanie ,
počujem od susedov vulgarizmy“ ≠ automaticky „sused spáchal priestupok
Sa tu do Teba autorka pekne pustili, bohuzial ano, nemas vela pak na to, co s tym, az by som povedala ze skoro nic s tym neurobis (ale vlastnikom nehnutelnosti by som urcite napisala v prvom rade), ale tiez neznasam tuto uroven slovnika a vyjadrovania, hovori o mnohom.
Extremne sedliacke a nizke, bez ohladu na moje male deti by mi to prekazalo. Niektori ludia otvoria usta a ide cista zumpa. Aj ked si myslia ze je to neskutocne super, ako niektore tu, co to tu obhajuju ze "co Ti akoze na tom ma prekazat". To je asi tak, ako je prirodzene, ze slusnym ludom prekaza ak niekto bude pri stole v restike mlaskat a grgat jak take prasa - ved co Ti na tom ma co prekazat, ani toto nie je priestupok, moze si robit co chce, ze... Prasatam prasacie spravanie neprekaza tiez 🤷🙄😉
@anonym_autor Tak ich vyhod, ked su na tvojom.
@patrike na čítaní s porozumením ešte musíš popracovať
@anonym_autor Ty pises popletene, nie je zle chapem. Ak uzivaju dvor zapisany na katastri na niekoho, kto im to prenechal do uzivania, je to rovnake, ako by bol dvor ich. Rovnake povinnosti aj prava.
@patrike majiteľ by mal vo všetkom rovnaké práva ako nejaká návšteva? Tak to ma podrž