Ako riešiť konflikty so susedmi?
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu, prípadne o skúsenosti, ak ste si niekto prešli niečím podobným. Už si naozaj nevieme rady. 😞
Bývame v dome a so susedmi máme spojenú záhradu. Spočiatku bolo všetko v poriadku, no časom sa zo susedstva stalo doslova peklo. Všetko to začalo neprijemnym incidentom zo strany suseda (hovorme mu Peter), ktorý prekročil všetky hranice slušnosti ( nechutné slizké perverzne správy - nikam inam to nezašlo )Keď sa to začalo riešiť, jeho partnerka Zuzana namiesto sebareflexie otočila hnev proti nám. Odvtedy nám neustále robia naprieky a správanie susedy hraničí s čistou závisťou a psychickým terorom:
Narušovanie súkromia: Neustále nás sleduje cez plot. Akákoľvek návšteva, grilovačka, oslava alebo dokonca to, že si na dvore staviame bazén,či iba existujeme a sme tam je z jej strany sprevádzané uštipačnými poznámkami, mrmlaním a vykrikovaním spoza plotu. Museli sme si kvôli tomu postaviť vlastný plot hneď vedľa spoločného(ňou označovaný za jej ) , no nepomohlo to. (Neustále svojím psom hádže nieco aby to toho plota skrabali a chybali s tou nasou stranou plota)
Útoky v najťažších chvíľach: Keď nám zomrel člen rodiny, vykrikovala nám strašné veci v zmysle „tak vám treba“. Keď bola moja babka hospitalizovaná v nemocnici, neváhala otcovi napísať textovú správu s prianím smrti...
Agresia a napádanie: Počas Nového roka nám hádzala petardy priamo k plotu a pod okná. Nedávno to vyvrcholilo tým, že keď sme boli s babkou v altánku, spoza plotu na nás vyleteli tie najvulgárnejšie nadávky od jej 5 ročnej dcéry… Čo ma mrzí najviac, do tejto nenávisti zaťahuje aj svoju malú dcéru ) – nielenže ju učí číhať cez plot, ale očividne ju navádza na to, aby nám na dvor hádzala kamene…
Na polícii aj na mestskom úrade sme už boli, incidenty tam majú zaevidované a danú osobu tam už veľmi dobre poznajú. Odporučili nám každé ďalšie škodenie natáčať na video, aby sme mali nepriestrelné dôkazy.
Chcem sa spýtať – ako ste takúto situáciu riešili vy? Pomohli vám kamerové systémy? Ako psychicky zvládnuť takýto neustály tlak a nenechať sa vyprovokovať? Budem vďačná za akékoľvek právne, praktické alebo ľudské rady.
Ďakujem veľmi pekne.
prestahovat sa. ak uz neviete odhadnut ludi.
@anonym_9ff725 bohuzial, zijeme tu uz roky rokuce, 30 rokov minimalne, avsak nebudeme sa prisposobovat cloveku co sa sem nastahoval pred 4 rokmi
Obrniť sa voči nim.Kazdy incident natočiť a zakaždým ísť na políciu.Mala by dostať napomenutie a blokovú pokutu.Idealne by bolo, keby pokutu dostala za každým incidentom.Mozno by jej aspoň peňazí bolo ľúto,pokuty by ju držali na uzde
To je ťažká rada . Ale tou posadnutosťou a nenávisťou si ubližujú najviac samí sebe. Musí to byť otravné sliedit stále na záhrade a ten hnev unavený
Ťažko radiť ,ale napadli ma príklady zo života.Jeden tu priamo na MK.Jedna žienka mala agresívneho muža, ktorý jej robil zo života peklo a vyhrážal sa jej všetkým možným.Vypadalo to, že on je " pán" sveta.Az to dožralo otca a brata tej žienky a obidvaja prišlo k nim, pobaliť ju a zobrali ju od neho domov.Pointa je v tom, že keď sa v ich byte objavili brat aj s otcom, tak " pán" sveta zostal ticho a zarazený a ešte manželke pomáhal baliť veci.
Druhý prípad bol keď sme boli malé deti a jeden starší chlapec od susedov nám robil zle.Usmieval sa jak debil, keď sme sa báli.Ale našťastie jeden kamarát mal staršieho bratranca - čo trénoval dlhé roky box.Tak mu povedal, čo je vo veci a išli s ním za tým starším chlapcom, čo nám robil zle.A ten bol doma na dvore.Ked nás videl prišiel maximálne po bránu .A ten boxer sa s ním len tak rozprával bez nejakých vyhrážok alebo násilia.A dotyčný agresor " zarezaný" stál na dvore za bránou a cudne klopil zrak.Odvtedy do nás neskákal.
Niekto zase hovoril, že tiež mali nepríjemných susedov.Tak im povedali, že keď neprestanú tak svoj dom predajú rómom.A naozaj si potom najali " komparzistu" nejakého róma a fiktívne sa s ním na dvore dohadovali na cene domu, aby to susedia počuli.A po tejto skúsenosti sa susedia ukludnili.
Možno potrebujete " otca" a " syna", " boxera" ," róma" alebo nejaký iný nápad v rámci legálnosti a zákona ale v hlavne v rámci kreativity,aby agresori pochopili, že kde je hranica.
Ťažko radiť ,ale napadli ma príklady zo života.Jeden tu priamo na MK.Jedna žienka mala agresívneho muža, ktorý jej robil zo života peklo a vyhrážal sa jej všetkým možným.Vypadalo to, že on je " pán" sveta.Az to dožralo otca a brata tej žienky a obidvaja prišlo k nim, pobaliť ju a zobrali ju od neho domov.Pointa je v tom, že keď sa v ich byte objavili brat aj s otcom, tak " pán" sveta zostal ticho a zarazený a ešte manželke pomáhal baliť veci.
Druhý prípad bol keď sme boli malé deti a jeden starší chlapec od susedov nám robil zle.Usmieval sa jak debil, keď sme sa báli.Ale našťastie jeden kamarát mal staršieho bratranca - čo trénoval dlhé roky box.Tak mu povedal, čo je vo veci a išli s ním za tým starším chlapcom, čo nám robil zle.A ten bol doma na dvore.Ked nás videl prišiel maximálne po bránu .A ten boxer sa s ním len tak rozprával bez nejakých vyhrážok alebo násilia.A dotyčný agresor " zarezaný" stál na dvore za bránou a cudne klopil zrak.Odvtedy do nás neskákal.
Niekto zase hovoril, že tiež mali nepríjemných susedov.Tak im povedali, že keď neprestanú tak svoj dom predajú rómom.A naozaj si potom najali " komparzistu" nejakého róma a fiktívne sa s ním na dvore dohadovali na cene domu, aby to susedia počuli.A po tejto skúsenosti sa susedia ukludnili.
Možno potrebujete " otca" a " syna", " boxera" ," róma" alebo nejaký iný nápad v rámci legálnosti a zákona ale v hlavne v rámci kreativity,aby agresori pochopili, že kde je hranica.
@anonym_854e09 divadlo s rómami som už pár x odporúčala aj ja. Nejaký kamaráti/ kamarátky, kolegovci, tmavšie typy, mejkap, strakate šaty, retázky, prstene, zo 5 deti, 2 psy, magneták z auta gipsy hudba( nech lepšie počuť k susedom ) a ide sa na to.
" Dobrý deň susedka, vy ste zlatá panyčka, bude sa nám tu dobre bývať, dondite na guláš, hav hav, do mesica sme tady. Donde aj manka s dedkom bratr se ženú, vác nás tu bývať nebude Ilonka s Dežím dondu enem soboty ".
A pekne na dvore opisovať, aký dom je, čo všetko sa vynovilo, dllllhy rozhovor v altánku, že veď aj deti sa pohraju s malou susednou. Bude veselšie 😉
tak ako povedala policia..nahravat ..dajte si na vasu cast pozemku kameru aj so zvukom ... vsetko hlasit policii a potom smer sud ... a v krajnom pripade televizia .. a starosta
Obrniť sa voči nim.Kazdy incident natočiť a zakaždým ísť na políciu.Mala by dostať napomenutie a blokovú pokutu.Idealne by bolo, keby pokutu dostala za každým incidentom.Mozno by jej aspoň peňazí bolo ľúto,pokuty by ju držali na uzde
@anonym_ac9216 stalo sa tak takmer vždy, zašlo to až k súdu na ktorý sa nedostavila, chvíľku bolo ticho, no potom to začalo zase, už to pravdu povediac nemáme silu riešiť, toto už bolo od toho zúfalstva čo s tým 😕
To je ťažká rada . Ale tou posadnutosťou a nenávisťou si ubližujú najviac samí sebe. Musí to byť otravné sliedit stále na záhrade a ten hnev unavený
@jogy1984 avšak niekto to má ako senzáciu , keďže není v centre pozornosti a diania 😃
@anonym_854e09 verte mi,že nie raz, viac krát, či mojmu otcovi, ale aj inym clenom rodiny dosli nervy - ak mam pravdu povedat , moj otec uz jej bol povedat, ci je normalna a pod. , bol uz v cistom amoku , a ona nie ze by prestala, este ho vyzyvala aby ju udrel ze a co… (neudrel ju) iba nachvilku to pomohlo aby bol pokoj, no dakujem za napad nafingovať predaj domu, mozno to pomoze 👍🏻
Nemám osobnú skúsenosť, ale nápad s "rómskou rodinkou" sa mi pozdáva, k tomu aspoň zo 6 pobehujúcich detí. K tomu plotu by som si ešte nasadila dáke tuje, aby nebolo ku vám tak dobre vidieť.
@anonym_854e09 verte mi,že nie raz, viac krát, či mojmu otcovi, ale aj inym clenom rodiny dosli nervy - ak mam pravdu povedat , moj otec uz jej bol povedat, ci je normalna a pod. , bol uz v cistom amoku , a ona nie ze by prestala, este ho vyzyvala aby ju udrel ze a co… (neudrel ju) iba nachvilku to pomohlo aby bol pokoj, no dakujem za napad nafingovať predaj domu, mozno to pomoze 👍🏻
@anonym47382929 kľudne aj zopakuj, viac čokoládových rodín, 3 víkendy po sebe, alebo v čase keď vieš že bývajú doma. Keby nie sme s mužom bledi blondiaci, prídeme pomôcť 🤣
ako moze suseda vediet, ze tvoja babka je v nemocnici a pisat sms tvojmu otcovi? to ma cisla na celu vasu rodinu ci ako to je s tými vztahmi, na to ze tam byvaju 4 roky sa poznate velmi velmi dobre
@anonym_ac9216 stalo sa tak takmer vždy, zašlo to až k súdu na ktorý sa nedostavila, chvíľku bolo ticho, no potom to začalo zase, už to pravdu povediac nemáme silu riešiť, toto už bolo od toho zúfalstva čo s tým 😕
@anonym47382929 Teraz je to na úrovni,ze kto z koho.Mozes zaťať zuby a bojovať a môžeš predať dom a odísť inam.Je to len na vás, že ako sa rozhodnete
ako moze suseda vediet, ze tvoja babka je v nemocnici a pisat sms tvojmu otcovi? to ma cisla na celu vasu rodinu ci ako to je s tými vztahmi, na to ze tam byvaju 4 roky sa poznate velmi velmi dobre
@anonym_6c4363 bohuzial prvy rok sme boli za velice odbrych susedov az moc, potom to zaslo k uchylnym spravam 🥲

prestahovat sa. ak uz neviete odhadnut ludi.