icon

Ako riešiť problémy s hlučnými susedmi?

20. feb 2026

Ahojte, som fakt zúfalá. Bývame v novostavbe niečo vyše roka, všetko sme si tu vymaznali, hypotéka na krku na 30 rokov, proste náš vysnívaný byt. Problém sú susedia pod nami. Mladý pár, nemajú deti, zato majú psa, ktorý šteká pri každom šuchnutí na chodbe. A oni začínajú reálne fungovať po desiatej večer. Nie sú to diskotéky, ale počujeme každé posunutie stoličky, trieskanie skrinkami v kuchyni, behanie toho psa po lamináte, proste všetko. Ja mám 9-mesačnú dcéru, ktorá má veľmi zlý spánok a každé takéto "buch" ju odpáli a je hore. Skúšala som to po dobrom, bola som tam trikrát. Suseda sa mi minule vysmiala do očí, že oni sú vo svojom byte a nebudú chodiť po špičkách, lebo ja mám decko. Že vraj nočný kľud neporušujú (v zmysle že nepúšťajú hudbu na plné pecky) a ak mi vadí konštrukčný hluk, mám si dať odhlučniť podlahu. Správca od toho dáva ruky preč, že kým nie je privolaná hliadka a spísaný záznam, on nič nezmôže. Policajtov na nich predsa nezavolám za to, že si o polnoci robia večeru a trieskajú pritom hrncami... Manžel už z toho má tiež nervy, bol tam za tým chalanom a skoro sa pobili, odvtedy sa nám ani neodzdravia a schválne trieskajú vchodovými dverami ešte viac. Mám pocit, že som väzeň vo vlastnom byte, večer sa bojím pohnúť a len čakám kedy zas malú zobudia. Fakt existuje nejaká legálna cesta ako ich donútiť k troche ohľaduplnosti, alebo sme proste vyhodili prachy za byt, kde sa nedá normálne žiť? Predaj teraz nepripadá do úvahy kvôli sankciám v banke a úrokom, čo by sme teraz dostali inde. Čo by ste robili na mojom mieste, mám to ešte skúšať cez domovú dôverníčku alebo to rovno vzdať a čakať kým dcéra vyrastie a bude jej to jedno?

Strana
z3
anonym_ea15fe
20. feb 2026

to mate steny z papiera ked pocujes toto ? keby byval nad tebou OK ,ale pod tebou a ty počujes ako ide pes po dlazke ? zvlastne.
tak si odhlcni ty byt systemom vsetko co pohlcuje zvuk. závesy vsade aj zaclony. koberce tie vedia super odhlucnit. zlaty zivot v panelaku ked mali vsetci koberce.

tykat
20. feb 2026

@anonym_autor susedia maju pravdu, bezne uzivanie bytu je v norme. Dajte si odhlucnit podlahu.
To je ta novostavba z kartonu? Nechapem. A este ked byvaju pod vami.

billy_jean
20. feb 2026

Rozhodujúce je, či ide o:bežný hluk spojený s užívaním bytu (varenie, chôdza, pes) alebo nadmerný hluk presahujúci primeranú mieru. Zákon hovorí o tom, že vlastník sa má zdržať všetkého, čo nad mieru primeranú pomerom obťažuje iných (Občiansky zákonník § 127). Problém je dokazovanie. Buchnutie hrnca sa veľmi ťažko preukazuje ako nadmerné obťažovanie. Konštrukčný hluk (kroky, presúvanie nábytku, pes na lamináte) je vo väčšine novostavieb problém stavebno-technický, nie priestupkový. Veľmi častá je pri novostavbách slabá izolácia., kde počujete presúvanie stoličiek, kroky, psa, zatváranie skriniek. To je konštrukčný prenos hluku cez stropy. Sused to nemusí robiť naschvál, zvuk sa šíri stavbou.

Ak chcete ísť legálnou cestou, jediná akceptovaná vec je oficiálne meranie hluku hygienou. Ak by prekračovali normy, situácia sa mení a musia konať. Bez merania ste len v rovine tvrdenie proti tvrdeniu.

Prípadne skúste výzvu cez správcu. Nie prosbu, ale písomnú výzvu s odkazom na § 127 OZ. Správca síce nechce riešiť, ale má povinnosť zabezpečiť pokojné bývanie.

A treťou cestou je technické riešenie u vás akustický podhľad - finančne náročnejšie, biely šum v detskej izbe, skúste aj vy koberce. Určite tam nechoďte opakovane osobne, len eskalujete konflikt. Riešte to oficiálnou cestou,

anonym_eb148d
20. feb 2026
@anonym_ea15fe

to mate steny z papiera ked pocujes toto ? keby byval nad tebou OK ,ale pod tebou a ty počujes ako ide pes po dlazke ? zvlastne.
tak si odhlcni ty byt systemom vsetko co pohlcuje zvuk. závesy vsade aj zaclony. koberce tie vedia super odhlucnit. zlaty zivot v panelaku ked mali vsetci koberce.

@anonym_ea15fe ja po tom čo keď sme ubytovaní niekde v novostavbách keď sme na dovolenkách a vidím ako sú odhlučnené tie novostavby byty tak v živote nechcem taký byt. Reálne, že človek počuje všetko všetko. Takže sa na jednej strane nečudujem pani. Hrozne zle sú odhlučnené

anonym_e5cf49
20. feb 2026

@anonym_autor prepac, ale o tom je byvanie v byte. zial. snad si necakala uplne ticho !

len pri novostavbe by som cakala vacsiu kvalitu odhlucnenia...zvlast pri takych cenach...

anonym_80d6b3
20. feb 2026

@anonym_autor vieš no...vaša malá asi tiež nejaký ten hluk robí...

anonym_0c553c
20. feb 2026

Hluční susedia? Myslela dom di, že im tam o jedenástej večer behá dieťa na odrazadle, 80 ročný hluchý dedko má pustený tv na pol paneláku, chovajú 3 psov, alebo majú dieťa autistu čo miluje hodinovú sprchu, alebo púšťajú pracku po 32.00
Toto je bežný hluk, narobis si akurát tak zle vzťahy.

anonym_1dc1b3
20. feb 2026

Susedia majú pravdu, ide o bežný ruch v domácnosti, nerobia tam diskotéky ani nerobia niečo také čo by sa dalo považovať za rušenie nočného kľudu. Zbytočne si si narobila zlé vzťahy. Ja bývam tiež v byte a počujem často susedov vedľa a aj nadomnou, tiež ide o podobné zvuky ako opisuješ ty. Nikdy som sa nesťažovala. Ide o bývanie v byte a ak nerobia extrémny hluk a nejakú párty alebo podobne tak to nemám prečo riešiť. Kto chce mať ticho ako v hrobe a kľud nech ide bývať niekam na samotu alebo do domu.

anonym_0c553c
20. feb 2026
@anonym_1dc1b3

Susedia majú pravdu, ide o bežný ruch v domácnosti, nerobia tam diskotéky ani nerobia niečo také čo by sa dalo považovať za rušenie nočného kľudu. Zbytočne si si narobila zlé vzťahy. Ja bývam tiež v byte a počujem často susedov vedľa a aj nadomnou, tiež ide o podobné zvuky ako opisuješ ty. Nikdy som sa nesťažovala. Ide o bývanie v byte a ak nerobia extrémny hluk a nejakú párty alebo podobne tak to nemám prečo riešiť. Kto chce mať ticho ako v hrobe a kľud nech ide bývať niekam na samotu alebo do domu.

@anonym_1dc1b3 v dome by im vadilo, že sused kosi trávu, kohút kikiríkali, biju kostolné zvony, decka na dvore, cez leto v bazéne. Tu je problém zle spiace dieťaťa a matka v strese. Proste toto patrí k životu. Nič hlučne nerobia. Dieťa musí podrásť a tým sa ro vyriešis

anonym_496b4c
20. feb 2026

My máme tiež byt v novostavbe ale ani by ma nenapadlo ísť klopať susedom, že ich deti dupú o pol 10-10 večer, alebo že kričia (stále lepšie ako 2 dôchodcovia nadavajúci si o 2-3 ráno a trieskajuc dverami). S tým treba v bytovke rátať. Ja som veľmi tolerantná, aj deťom som dala do izby koberec, lebo sused pod nami má v tej miestnosti spálňu, tak nech to aspoň trošku tlmí, deti po 7 večer už nekričia, nebehajú,... Ale naozaj by som neprispôsobovala teraz susedom ešte aj čas varenia. Zas odtiaľ potiaľ 🙄.

anonym_815426
20. feb 2026

Rozumiem a chápem, my sme v starej bytovke, nad nami mladí a bezdetní, tam počujeme už len presúvanie nábytku, zrejme urobili niečo s podlahou, lebo sme presne vedeli, ako sa pohybujú po byte. Pod nami sa byt prenajíma. Je tam žena s dvoma malými deťmi a chlap, ktorého sme nikdy nevideli, ale vieme o ňom. Ten nadáva, trieska, hádže veci, gemblí, deti začínajú vystrájať o pol jedenástej, ale to sú dostihové preteky. A je to byt pod nami, takže ti verím, aké je to nepríjemné. Moje deti, keď sa to nedá vydržať a prekáža im to, obujú tenisky a majú gymnastiku 🤦🏻‍♀️, samy si to vymysleli a zaberie to vždy. Práčka v noci mi absolútne nevadí, koľkokrát som prala ja, keď sa mi deti pozvracali. Vadí mi hluk po 22. Pozri, aj tvoje dieťatko začne čoskoro chodiť, kúpiš odrážadlo 😉, začne sa viac hrať s kockami, loptami, rôzne stavebnice. Budete mať detské návštevy. Nie je všetkým dňom koniec. Ja deti učím, aby nedupali a nekričali.

anonym_aa7137
20. feb 2026

skus popozerat moznosti idhlucnenia.. koberce a podobne.. inak maju zial pravdu .. je to zivot v novostavne .. to nieje pravy poctiby tehlovy panelak .. aj vas iste dost pocut len vam to nik nepovie.... tak ako vy si chcete uzit svoj vysnivany byt rovnao aj oni ... pridu deti-budu plakat -oni budu unaveny a pospia skor ako sliepky-mozno.. ale sa rozidu odstahuju a dojdu dalsi mozno este horsi -nikdy nevies

oskvarka
20. feb 2026

@anonym_autor tak no susedia nie sú milý že viac búchajú dverami ale tak neviem aký druh komunikácie ste navzájom pouzili s tým hlukom je to žiaľ tak máte ešte malé dieťa často spí ste naučený byť úplne ticho aby sa dieťa nenudilo ale bytovku sú často takéto ja by som to odhlučnenie podlahy naozaj zvážila ako cestu s tým že dieťa by som skúsila naučiť na biely šum alebo podobné to by mohlo pomoct. Je to len obdobie vnímaš to priveľmi emocionálne čo je úplne pochopiteľné lebo si nevyspata a vystresovaná. O pár rokov si podľa mňa na to ani nespomenies. 😘
Inak toto je problém veľa novostavieb mám pocit že dakedy boli lepšie odhlučnenie tie byty. Aj keď tiež som počula susedov každý nedeľu búchať rezne.

martinkatinka
20. feb 2026

Toto je bezny hluk. Zrejme ste boli zvyknuti na ticho, tak sa ti toto zda byt rusive. My sme si v bytovke presli kadecim. A ver mi, toto co pises, je bezne. Ale z druhej strany, nemuseli byt arogantni, ked ste tam boli, respektive, pises, ze sa skoro pobili.
Vies, po desiatej, ked je vsade viac-menej ticho, tie zvuky vnimas asi intenzivnejsie.

anonym_ea15fe
20. feb 2026
@anonym_eb148d

@anonym_ea15fe ja po tom čo keď sme ubytovaní niekde v novostavbách keď sme na dovolenkách a vidím ako sú odhlučnené tie novostavby byty tak v živote nechcem taký byt. Reálne, že človek počuje všetko všetko. Takže sa na jednej strane nečudujem pani. Hrozne zle sú odhlučnené

@anonym_eb148d robia sa z inych materialov ako panelaky ale panelak nieje nic ine. tiez hluk z kazdej strany. otazne je ci s tym chce niekto nieco robit.. lebo moznosti su..
alebo zobrat bagaž a ist do domu ale tam moze clovek tiez vychytat ,,super,, susedov

anonym_ea15fe
20. feb 2026
@anonym_815426

Rozumiem a chápem, my sme v starej bytovke, nad nami mladí a bezdetní, tam počujeme už len presúvanie nábytku, zrejme urobili niečo s podlahou, lebo sme presne vedeli, ako sa pohybujú po byte. Pod nami sa byt prenajíma. Je tam žena s dvoma malými deťmi a chlap, ktorého sme nikdy nevideli, ale vieme o ňom. Ten nadáva, trieska, hádže veci, gemblí, deti začínajú vystrájať o pol jedenástej, ale to sú dostihové preteky. A je to byt pod nami, takže ti verím, aké je to nepríjemné. Moje deti, keď sa to nedá vydržať a prekáža im to, obujú tenisky a majú gymnastiku 🤦🏻‍♀️, samy si to vymysleli a zaberie to vždy. Práčka v noci mi absolútne nevadí, koľkokrát som prala ja, keď sa mi deti pozvracali. Vadí mi hluk po 22. Pozri, aj tvoje dieťatko začne čoskoro chodiť, kúpiš odrážadlo 😉, začne sa viac hrať s kockami, loptami, rôzne stavebnice. Budete mať detské návštevy. Nie je všetkým dňom koniec. Ja deti učím, aby nedupali a nekričali.

@anonym_815426 no kto do teba kamenom ty este vacšim parada 🙈

anonym_f76376
20. feb 2026
@anonym_aa7137

skus popozerat moznosti idhlucnenia.. koberce a podobne.. inak maju zial pravdu .. je to zivot v novostavne .. to nieje pravy poctiby tehlovy panelak .. aj vas iste dost pocut len vam to nik nepovie.... tak ako vy si chcete uzit svoj vysnivany byt rovnao aj oni ... pridu deti-budu plakat -oni budu unaveny a pospia skor ako sliepky-mozno.. ale sa rozidu odstahuju a dojdu dalsi mozno este horsi -nikdy nevies

@anonym_aa7137
tehlovy panelak?
tak tehlova bytovka alebo panelova bytovka? sa rozhodni 😂

anonym_ea15fe
20. feb 2026
@anonym_f76376

@anonym_aa7137
tehlovy panelak?
tak tehlova bytovka alebo panelova bytovka? sa rozhodni 😂

@anonym_f76376 na obhajobu u nas su aj panelaky z tehly v starom centre. nie su z panelu.

anonym_ea15fe
20. feb 2026

myslim ze vela ludi panelak vola skrtka vsetko vyssie stavane domy 3 a viac poschodi

petrahl
20. feb 2026

@anonym_autor nechapem, ako vas moze rusit pes chodiaci v byte pod vami 🤔

anonym_f76376
20. feb 2026
@petrahl

@anonym_autor nechapem, ako vas moze rusit pes chodiaci v byte pod vami 🤔

@petrahl
fiha, to si asi este nezazila psa nad sebou, to je masaker
ako mu drapy skrabu o podlahy - brr, este teraz mi je zle, ked si to vybavim, sused nad nami mal takeho otrasneho psa, vsetko sme poculi
o vystekavani nehovorim, idealne vecer o jedenastej zacal zavyjat

anonym_3da355
20. feb 2026

@anonym_autor jeeej... konecne pokracovanie debaty susedia vo virivke?

1sally12
20. feb 2026

Nepomýlila si sa náhodou? Ako ich môžeš počuť keď bývajú POD tebou?🤔 ja teda vôbec nepočujem čo sa deje v byte podo mnou. Zato nad nami malé deti- celý víkend ich nepočuť až večer o 8 začnú dupotať. A čo mám teraz robiť? Si nemala ísť do bytu keď ti to vadí.

terezia74
20. feb 2026

@anonym_autor vrátiš im to za pár mesiacov keď dcére pôjdu zuby, bude chodiť a potom oni budú prosiť teba , aby ste boli ticho

anonym_78092b
20. feb 2026

moj nazor... je to bezna vec v bytovnke, musite sa naucit s tym fungovat, ty byt menej precitlivela na susedovcov zvuky a dieta si casom zvykne na "sum" okolia a nebude to vnimat ako problem, ale teda nemozes jej to nonstop pripominat. zijeme aj my pod takymi suseovcami, ziadne odhlucnenie ti nepomoze mozno aka das specialne odhlunovacie steny, ale to je mrte drahe a nezarucuje to vysledok. proste len to brat ako sum okolia a nehystericit ked zasteka pes ci sused zavrie dvierka. vsetko je o tvojom nastaaveni, ako chces zit ci v strese z "hluku" z okolia alebo si na to zvyknes a potlacis to. je to prirodzene pre cloveka, zvyknut si na vyssie zvuky...

luccys
20. feb 2026
@1sally12

Nepomýlila si sa náhodou? Ako ich môžeš počuť keď bývajú POD tebou?🤔 ja teda vôbec nepočujem čo sa deje v byte podo mnou. Zato nad nami malé deti- celý víkend ich nepočuť až večer o 8 začnú dupotať. A čo mám teraz robiť? Si nemala ísť do bytu keď ti to vadí.

@1sally12 Este pochopim, ze pocuje stekanie. Ale ako moze pocut, ze pes chodi po laminate, ked je to byt pod nimi? Bud mega prehana, alebo su tie byty z papiera, alebo si to po sebe neprecitala a chcela napisat 'nad nami'.

stanislavicenka
20. feb 2026

@anonym_autor ja ti plne rozumiem. A to my nie sme nehlucni susedia pre nasich. Ale zase, po 22hej sa vsetko stisi.
Nerozumiem, co sa tu ostagni snazia nahovorit. Ze im by vyslovene zvuky naschval nevadili? Ked robim nidco vecer, aj po 20tej, netrieskam. Ved sami, nikto z vas nerobi ucelovo hluk, ani ten situacny

anonym_7437e7
20. feb 2026

@anonym_autor neurobíš nič. Pod nami v paneláku (máme koberce, nepomohlo) býva rodina s dvomi deťmi, trieskajú, dupú akoby skákali z metrovej výšky aj dve hodiny vkuse, vrieskajú po sebe. Nijaký dohovor nepomohol, začali ešte viac a naschvál. Ponadávame a trpíme. Nie, nebývame v kartonovych stenách, v paneláku je ticho pokiaľ máš normálnych susedov, keď natrafíš na arogantných ľudí máš proste smolu.

muchotrafka298
20. feb 2026

Ty pocujes susedov pod tebou? To je hlupost uplna. Nikdy som o tom nepocula, ja nepocujem ziadnych susedov pod nami. Pocujem idiotov nad nami, kedze trieskaju, cele dni nieco tahaju vo vsetkych izbach od 8.00 do 23,00. V noci sa bezne biju ozrati, pes im tam do toho steka. A nezmozem nic. Ikskrat sme tam boli, nic. Este sa Ti vysmeju. Kontaktovali sme majitela, kedze ho pozname, podla neho sme klamari, co mu idu vystvat top najomcov. Tak fajn, aky pozicaj, taky vrat. Zavolam mestksych nabuduce o druhej rano, ked sa tam budu mlatit. A budem ich volat vzdy.

brrunetkaa
20. feb 2026
@anonym_ea15fe

@anonym_ea15fe aj my bývame v novostavbe a počujeme iba susedov pod nami. Netuším ako fušersky to stavali ale počujeme ako sa dieťa pod nami hra s autíčkom loptou atd. V kúpeľni počujeme keď sú na wc alebo v kúpeľni a keď je noc tak v spálni počujeme ako malému v noci dohovárajú aby netrval že všetko je ok…čiže hold len si zvyknúť ak nemáte možnosť sa odsťahovať lebo určite aj vás je počuť zase inde.

Strana
z3