Ako riešiť strach z agresívneho suseda?
Ahojte, bojim sa vo vlastnom byvani. Mame agresivneho suseda. Fyzicky napada len clenov rodiny, susedom sa "len vyhraza". Nikto na neho neda trestne oznamenie lebo vsetci sa bojime pomsty avsak policia bola volana viackrat. Aj policia povedala ze sa vyhrazky max pokuta. Nemam kam ist najradsej by som utekala odtialto. Ako to vyriesit som bezmocna
@anonym_autor Skutočne za vyhrážky iba pokuta ? Vyhrážanie je trestný čin, nie ?
@anonym_29e0d6 fyzicky napadol clenov rodiny a sice bola tu viac krat policia ale aj oni sa zdrahaju podat trestne lebo sa boja pomsty. Za vyhrazky by dostal par mesiacov a je vonku a zabije oznamovatela. Neviem co mam robit
Vitajte na Slovensku. Tu ti polícia nepomôže kým sa naozaj niečo nestane
@bronkax presne, dnes ma uz taky panicky atak chytil ze som myslela ze je pomne zo strachu. Je to neunosne
Koľko máš rokov?
Koľko máš rokov?
@anonym_4e5ef1 40 a som sama na dieta, takze strach o to vacsi
Domov má byť miesto, kde váš nervový systém vypína a čerpá sily. Ak sa vo vlastnom byte musíte mať neustále na pozore, žijete v chronickom strese, ktorý postupne leptá Vašu psychiku aj telo. To, čo opisujete, je psychologický vzorec naučenej bezmocnosti a prenechania moci. Agresor v dome nečerpá svoju silu z toho, že by bol nedotknuteľný, ale z kolektívneho strachu okolia. Vy aj ostatní susedia ste sa nevedomky dostali do roly rukojemníkov, všetci čakajú, že zasiahne nejaká vonkajšia autorita (polícia), a keď tá zlyháva, prijmete rolu obete ako jedinú možnosť. Najväčšou pascou v tejto situácii však nie je samotný sused, ale presvedčenie, že ste úplne bezmocná a musíte len pasívne trpieť a čakať. Zmeňte rolu z vystrašenej obete na chladného pozorovateľa. Spojte sa, ale prestaňte čakať na hrdinu. Preverne svoje „nemám kam odísť“. Tvrdenie, že nemáte inú možnosť, býva často emočná paralýza, nie objektívna realita. Keď sa človek vo vlastnom byte bojí, pretože konkrétny človek sa vyhráža a zároveň už fyzicky napáda iných, telo prirodzene prejde do režimu ohrozenia. Pocit bezmocnosti potom nie je slabosť, je to dôsledok toho, že neviete predvídať, kedy a čo sa stane. A keď okolie mlčí zo strachu z pomsty, bezmocnosť sa ešte znásobuje. Prakticky by som však oddelila dve veci, čo nemôžete ovplyvniť a čo môžete urobiť pre zvýšenie svojej bezpečnosti. Nečakajte, kým budete mať „dosť odvahy“ konať. Čo je jedna konkrétna vec, ktorú môžete urobiť už teraz, aby ste vy a vai blízki boli o niečo bezpečnejší? Strach môže byť úplne oprávnený a napriek tomu môžete robiť malé rozhodnutia, ktoré Vám vracajú časť kontroly.
Náš sused po niekoľkých vyhrážkach, viackrát chytil pod krkom brata aj môjho otca , na ulici do nich strkal, polícia nula bodov. Otvorene hlásal že má štyroch polišov v rodine. Som rada že tam už nebývam
Náš sused po niekoľkých vyhrážkach, viackrát chytil pod krkom brata aj môjho otca , na ulici do nich strkal, polícia nula bodov. Otvorene hlásal že má štyroch polišov v rodine. Som rada že tam už nebývam
@anonym_df6f91 cize len sa odstahovat?
Domov má byť miesto, kde váš nervový systém vypína a čerpá sily. Ak sa vo vlastnom byte musíte mať neustále na pozore, žijete v chronickom strese, ktorý postupne leptá Vašu psychiku aj telo. To, čo opisujete, je psychologický vzorec naučenej bezmocnosti a prenechania moci. Agresor v dome nečerpá svoju silu z toho, že by bol nedotknuteľný, ale z kolektívneho strachu okolia. Vy aj ostatní susedia ste sa nevedomky dostali do roly rukojemníkov, všetci čakajú, že zasiahne nejaká vonkajšia autorita (polícia), a keď tá zlyháva, prijmete rolu obete ako jedinú možnosť. Najväčšou pascou v tejto situácii však nie je samotný sused, ale presvedčenie, že ste úplne bezmocná a musíte len pasívne trpieť a čakať. Zmeňte rolu z vystrašenej obete na chladného pozorovateľa. Spojte sa, ale prestaňte čakať na hrdinu. Preverne svoje „nemám kam odísť“. Tvrdenie, že nemáte inú možnosť, býva často emočná paralýza, nie objektívna realita. Keď sa človek vo vlastnom byte bojí, pretože konkrétny človek sa vyhráža a zároveň už fyzicky napáda iných, telo prirodzene prejde do režimu ohrozenia. Pocit bezmocnosti potom nie je slabosť, je to dôsledok toho, že neviete predvídať, kedy a čo sa stane. A keď okolie mlčí zo strachu z pomsty, bezmocnosť sa ešte znásobuje. Prakticky by som však oddelila dve veci, čo nemôžete ovplyvniť a čo môžete urobiť pre zvýšenie svojej bezpečnosti. Nečakajte, kým budete mať „dosť odvahy“ konať. Čo je jedna konkrétna vec, ktorú môžete urobiť už teraz, aby ste vy a vai blízki boli o niečo bezpečnejší? Strach môže byť úplne oprávnený a napriek tomu môžete robiť malé rozhodnutia, ktoré Vám vracajú časť kontroly.
@bjnr ake rozhodnutia?
@anonym_df6f91 cize len sa odstahovat?
@anonym_autor alebo zaťať zuby vyčkať . V našom prípade to dopadlo nasledovne: brat šiel po vš nájmu so švagrinou, my sme si s mužom kúpili dom(bývali u našich iba počas rekonštrukcie) a otec je už imobilný. Zvrat nastal v roku 2022, keď od suseda odišla partnerka, ktorá bola horšia ako on. Ona ho furt huckala, podľa všetkého. Sused bol potom na protialkoholickom liečení a od kedy sa vrátil je ako vymenený. Nepije, nevrieska, nevyhraža sa, neútoči na nikoho. Chodi do roboty. Chová hydinu, králikov, ešte aj niečo pestuje. Keď mame vyschla jabloň, daroval je jablká. Normálne sa s ním mama vie pohovoriť.
Ale tých 5-6rpkov pekla pred tým neželám nikomu.
@bjnr no Napíš,akú vec môže urobiť a aké rozhodnutia môže urobiť?Akí jej blízki,je sama s dieťaťom.Čo to dieťa aké rozhodnutia má robiť?
Trvaj na spísaní trestneho oznamenia a nos so sebou kaser.
@anonym_autor
A to tam nie je žiadny sused,ktorý by s ním urobil poriadok?bože ľudia to kde žijete a kde bývate?
Alebo v práci nemáš kolegov,ktorí by prišli vecer na nejaký mejdan a potom s ním urobili poriadok?či dokedy chcete čakať a ustupovať človeku ktorý nevie čo so sebou?
Predat byt a odstahovat sa, nejaku napravu u suseda by som necakala. Jedine ak by skoncil v base, ale to sa tiez asi nestane.
Trvaj na spísaní trestneho oznamenia a nos so sebou kaser.
@anonym_c92f71 nema zmysel trestne oznamenie lebo ho posadia na par mesiacov a bude to horsie
@anonym_autor viem ako sa cítiš ale musíte bojovať nejak proti nemu je vás viac na jedného polícii by som spávať nedala kým by niečo neurobili
@bronkax mame na sude vystahovanie ale je tam uz pol roka. Moze to byt dalsich 10 rokov :(
@anonym_autor
A to tam nie je žiadny sused,ktorý by s ním urobil poriadok?bože ľudia to kde žijete a kde bývate?
Alebo v práci nemáš kolegov,ktorí by prišli vecer na nejaký mejdan a potom s ním urobili poriadok?či dokedy chcete čakať a ustupovať človeku ktorý nevie čo so sebou?
@anonym_dda583 vacsina je tu stary ludia. Mlady chlap co sa s nim pobil, dal mu raz na drzku tak sa mu vyhyba lebo nechce kvoli nemu sediet.
Predat byt a odstahovat sa, nejaku napravu u suseda by som necakala. Jedine ak by skoncil v base, ale to sa tiez asi nestane.
@luizina ano presne nato som myslela lenze mam v takej lokalite byt ze inde by som si mohla dovolit mensi byt. Takze to pojde zas na ukor mojich financii :(
Este k tej necinnosti policie, zistila som ze v nasej blizkosti je aj delikvent na ktoreho je vydane patranie. Zdrzuje sa v mieste trvaleho bydliska a obcas chodi aj k tomu agresivnemu susedovi. Tak ozaj policia ho nevie vypatrat v mieste bydliska?

@anonym_autor Skutočne za vyhrážky iba pokuta ? Vyhrážanie je trestný čin, nie ?