icon

Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?

19. máj 2026

Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).

Strana
z9
autor
20. máj 2026

Lenže my tam chceme mať detskú izbu a spálňu a absolútne nemám chuť aby susedia videli čo s mužom staráme v posteli

anonym_0f492b
20. máj 2026
@anonym_autor

Lenže my tam chceme mať detskú izbu a spálňu a absolútne nemám chuť aby susedia videli čo s mužom staráme v posteli

@anonym_autor akoze kde tam? a vy sexujete s odtiahnutymi zaluziami a so zazatym svetlom? my sme mali susedov hned za nasim pozemkom na kopci. tam by nepomohol ani plot ani nic. kupili sme pozemok v takej blbej lokalite, ze hned za nasim bol pozemok do kopca. dostali tam povolenie na dom, kde dole bola garaz, cim ziskali rovinu na dom a nad nou 2 poschodovy dom. nas pozemok, aj vedlajsie ako na tacke. predavali sme ho z inych dovodov, ale som aj kvoli tomuto rada, ze sa nam ho podarilo predat.

miui
20. máj 2026
@anonym_autor

Takže znova opakujem. Predchádzajúci majitelia dom mali ako chalupu. Či susedia dostali súhlas netuším. Okná majú cca od 5 metrov a vyššie. Zo zákona od ich pozemku a nášho má byť dva metre. Je tam iba 35cm. Takže ak chcú ísť umyť okno alebo niečo tam robiť na ich strane musíme im umožniť prechod cez náš pozemok. To sme odmietli lebo v LV to nemáme. Keďže nám. Začali robiť problémy ohradili sme si svoju časť a cez náš pozemok ich viac nepustame. Ako sa dostanú k svojej časti má úprimne nezaujíma. Keď sme dom kupovali úprimne nenapadlo nás pozerať na okná susedom aboli sme v Tom že okná sa nedajú otvárať. A stavebný úrad nám povedal,že súhlas dostali aj keď nespĺňali podmienky dali sme namietku

@anonym_autor chlievik s prasiatkami na stranu pozemku pod susedynimi oknami ste neskusali?

autor
20. máj 2026
@miui

@anonym_autor chlievik s prasiatkami na stranu pozemku pod susedynimi oknami ste neskusali?

@miui no muž povedal že ešte raz príde kvôli kravíně a to prasa tam ozaj začneme chovat

anonym_0f492b
20. máj 2026
@miui

@miui a to by malo pomoct ako? ze okrem otvorenych okien si susedia zacnu pustat hudbu nahlas od 6 rano do 22 vecer napriklad?

ukulela
20. máj 2026
@anonym_0f492b

@miui a to by malo pomoct ako? ze okrem otvorenych okien si susedia zacnu pustat hudbu nahlas od 6 rano do 22 vecer napriklad?

@anonym_0f492b presne, tu to zavana dlhodobym bojom, co vyusti az do susedskeho teroru ... v tomto pripade jeden ako druhy. jej vadia okna do wecka, im zas stekajuce psy a uz sa to nabaluje .... v tomto pripade plati, ze bude uz len horsie.

ivicatolic
20. máj 2026
@anonym_cefe4f

@ivicatolic 😲 to na akom súde? že 15 rokov 🙈

@anonym_cefe4f Prievidza, opakovane podávané odvolania, stále nedoriešené

anonym_3ac83f
20. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a zavesy, zaluzie vies co su?

anonym_e5d6ef
20. máj 2026
@sisska96

@simca06022011 Tuje vykapú a bude zas prázdny 😂

@sisska96
Cyprusovec leylandský nevykape a rýchlo rastie 😊. To by tam mala dať, ale myslím, že problém je tu niekde inde 😏.

anonym_e5d6ef
20. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
Chcete tam mat detskú izbu a spálňu? Akože chcete, vsak tam bývate uz, nie? Celý cas tvrdíš, ze sa na vas pozerajú z okna, nemate súkromie, tak ako to vlastne je, ked ani izby nemáte, ale zvieratá vonku ano?!
A ďalšia vec, ked mate záclony, cez den dnu nevidno a vecer, ked je tma a treba zažať, tak hrubé závesy alebo žalúzie. Neexistuje, ze vam vedia nazerať do izieb.
Ale na tomto celom vela veci nesedí... Ze?

liusa82
20. máj 2026

treba to predat ako tak vidim .Lebo vy uz asi nikdy nebudete mat dobre vzajomne vztahy.Jedine ze by ste sa nejako pomerili a toto vyriesili.Mas tu viacero peknych napadov ako toto cele vyriesit k spokojnosti .Ale to by chcelo chciet nieco spravit a zmenit

autor
21. máj 2026

Nám pozerajú do domu lebo mi oproti nim máme dole kuchyňu a musíme meniť strechu. Máme projekt kde spálňa a detská izba budú na strane kde oni majú okná. A Kim dáme závesy potrvá to takže oni majú krásny výhľad do vnútra. A keď větráme máme pootvarane a to nám dnu tiež vidia

natalka13
21. máj 2026
@anonym_autor

Nám pozerajú do domu lebo mi oproti nim máme dole kuchyňu a musíme meniť strechu. Máme projekt kde spálňa a detská izba budú na strane kde oni majú okná. A Kim dáme závesy potrvá to takže oni majú krásny výhľad do vnútra. A keď větráme máme pootvarane a to nám dnu tiež vidia

@anonym_autor ako fakt zavesy? Kupis a za hodinu mas zavesene. A vetras 10 minut, a prave vtedy ta potvora tam sedi pozera-🙈. Do prazdnej spalne cez okno na ktorom ma mimochodom kazdy bezny clovek sietku proti hmyzu.

anonym_0f492b
21. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor uz vyslovene vymyslas problemy. co myslis, ako ziju ludia v satelitoch? male pozemky, tak vyuzivaju maximalnu moznu sirku domu. ked je dodrzana 7m vzdialenost, tak mozu mat susedne domy aj okna z obytnych izieb k susedom. my sme mali okno zo spalne 2m od susedovho plota. oni zase dom 5m od plota. ale terasu tak 2-3m od plota. a ked bol sused pri plote a nieco robil, kludne nam mohol vidiet do spalne. ti vasi susedia to oproti nam maju este luxusne daleko 😁 ale mozno si aj dalekohlad kupia... odstahujte sa do panelaku. ale pozor, na vyssie poschodia, lebo na 1.-2. vam budu vidiet ludia z ulice do bytu.

natalka13
21. máj 2026
@anonym_0f492b

@anonym_autor uz vyslovene vymyslas problemy. co myslis, ako ziju ludia v satelitoch? male pozemky, tak vyuzivaju maximalnu moznu sirku domu. ked je dodrzana 7m vzdialenost, tak mozu mat susedne domy aj okna z obytnych izieb k susedom. my sme mali okno zo spalne 2m od susedovho plota. oni zase dom 5m od plota. ale terasu tak 2-3m od plota. a ked bol sused pri plote a nieco robil, kludne nam mohol vidiet do spalne. ti vasi susedia to oproti nam maju este luxusne daleko 😁 ale mozno si aj dalekohlad kupia... odstahujte sa do panelaku. ale pozor, na vyssie poschodia, lebo na 1.-2. vam budu vidiet ludia z ulice do bytu.

@anonym_0f492b co v satelitoch aj v panelakoch vidno z okna do okna uplne bezne. A z bytov vidno dokonca na ihrisko kde sedia matky s detmi ako ona sedi na svojom pozemku.

zuzkaferko
21. máj 2026

@anonym_autor ahoj. Nečítala som všetky príspevky.
Máme dom po babke, kde sme od mala chodievali a užívali si súkromie. Za našim pozemkom bolo pole a potom už len les. Toto pole kúpil jeden z dediny, vyvysili si pozemok o 2 m nad úroveň nášho a postavil dvojposchodový dom. Dolu garáž a hore bývajú. Na náš pozemok majú balkón, okná. A tiež nevychádzame a tiež suseda, cca môj ročník, nám pozerá do celého dvora. Tak isto každá ich návšteva atď. Riešila som to výsadbou rýchlorastúcich stromov. Trochu pomohlo, ale tento rok sú napadnuté a neprežijú. Doteraz ani plot nepostavili. Slušne som sa spýtala kedy aspoň plot postavia, a arogantný sused nepríjemný no nevedia mi povedať kedy 🤣 ja ti úplne rozumiem, že ti to vadí . Kto to nezažil tak to nepochopí. A dostali súhlas na stavbu domu preto lebo sľúbili jednoposchodový dom a že budeme.mat súkromie. Splnili podľa zákona všetky tie normy. Len zákon neprihliada na nejakú stratu súkromia a pod. Chcem ti len povedať, aj keby majú postavený dom s oknami 2 m od hranice, aj keby vymenia okná za neotváracie, alebo fólie nalepia, aj tak si nájdu cestu, ako ti pozerať na pozemok. To sú ľudia. Ľudia sú zvedaví. Viem o čom hovorím, mám takú susedu, čo stále keď môže pozerá na náš dvor. Ja sa snažím otočiť chrbtom a nevšímať si, ale je to nepríjemné aj tak, vždy keď sa otočím stretnú sa nám pohľady. A rozumne slušne som to už skúšala, nie nedá sa. Takže chápem ťa. Jedine rýchlo rastúce stromy neopadavé. Lenže tie ti zaberú časť pozemku a treba sa o ne starať. A mne teraz vysychajú. Tak hľadám aj ja riešenie ako to vyriešiť.

zuzkaferko
21. máj 2026
@anonym_e5d6ef

@sisska96
Cyprusovec leylandský nevykape a rýchlo rastie 😊. To by tam mala dať, ale myslím, že problém je tu niekde inde 😏.

@anonym_e5d6ef ja mám cyprusovce leylandské, živý plot, a teraz kapú aj tie.

anonym_0cc239
21. máj 2026
@zuzkaferko

@anonym_autor ahoj. Nečítala som všetky príspevky.
Máme dom po babke, kde sme od mala chodievali a užívali si súkromie. Za našim pozemkom bolo pole a potom už len les. Toto pole kúpil jeden z dediny, vyvysili si pozemok o 2 m nad úroveň nášho a postavil dvojposchodový dom. Dolu garáž a hore bývajú. Na náš pozemok majú balkón, okná. A tiež nevychádzame a tiež suseda, cca môj ročník, nám pozerá do celého dvora. Tak isto každá ich návšteva atď. Riešila som to výsadbou rýchlorastúcich stromov. Trochu pomohlo, ale tento rok sú napadnuté a neprežijú. Doteraz ani plot nepostavili. Slušne som sa spýtala kedy aspoň plot postavia, a arogantný sused nepríjemný no nevedia mi povedať kedy 🤣 ja ti úplne rozumiem, že ti to vadí . Kto to nezažil tak to nepochopí. A dostali súhlas na stavbu domu preto lebo sľúbili jednoposchodový dom a že budeme.mat súkromie. Splnili podľa zákona všetky tie normy. Len zákon neprihliada na nejakú stratu súkromia a pod. Chcem ti len povedať, aj keby majú postavený dom s oknami 2 m od hranice, aj keby vymenia okná za neotváracie, alebo fólie nalepia, aj tak si nájdu cestu, ako ti pozerať na pozemok. To sú ľudia. Ľudia sú zvedaví. Viem o čom hovorím, mám takú susedu, čo stále keď môže pozerá na náš dvor. Ja sa snažím otočiť chrbtom a nevšímať si, ale je to nepríjemné aj tak, vždy keď sa otočím stretnú sa nám pohľady. A rozumne slušne som to už skúšala, nie nedá sa. Takže chápem ťa. Jedine rýchlo rastúce stromy neopadavé. Lenže tie ti zaberú časť pozemku a treba sa o ne starať. A mne teraz vysychajú. Tak hľadám aj ja riešenie ako to vyriešiť.

@zuzkaferko ale ked išli stavať o všetkom ste bolo oboznámený, ako budú stavať a mohli ste argumentovať. Ja ked som stavala, susedia si dali podmienky a tie sme museli dodržať inak by sme nemohli stavať. Vedľa idú susedia stavať, doniesli papiere, ako by chceli stavať a hneď sme im argumentovali, že s týmto súhlasiť nebudeme. Takže idu riešiť, čo dalej.

simsalabim
21. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to, ze vam vidia dnu, nie je ich problem, ale tvoj problem. Ries si zavesy alebo zaluzie, zasad rastliny. My mame 5 susedov a z toho 3 by nam mohli pohodlne vidiet do dvora aj dnu - mam zaclony, vecer zatiahnem zaluzie. Ale uprimne, nikdy som nemala pocit, ze ma niekto z nich sleduje, ani raz som nikoho neprichytila, ze nas z balkona spehuju. A my nesliedime za nimi, hoci by sa dalo. Naco by som si sadlla k oknu a kukala susedovi do dvora, ked si mozem sadnut na terasu a kludne pit kavu? So susedmi sme si este naschval urobili take priehladne miesta v plote, aby sme sa vidieli, prehodili apr slov, podali si kolac....ale rozhodne sa cez okna ci tie miesta v plote nespehujeme. Ak chces take velke sukromie, musis si ho zabezpecit ty. Vy ste si kupili dom v radovej zastavbe, tak co cakas? Ze ti vidia dnu, ked vetras??? Prepac, toto je smiesne. Tak nevetraj. Tvoje moznosti ti tu uz boli vysvetlene, treba sa zmierit s tym, ze svet sa netoci podla tvojich poziadaviek.

mischy00
21. máj 2026

Všetci sme istým spôsobom zvedavý, ked sa u susedov nieco nové robí, pozriem aj ja ale zeby som sedela celé dni v okne a sledovala??
My mame klasické pletivá medzi sebou, cize vidíme si na dvor, zahradu. Jedine v altánku mame vsetci svoje súkromie. A takto to je roky, vôbec to nikomu neprekáža, ked su v záhrade, pozdravime, pokecame, sadenice pomenime 🤷‍♀️
Dnes všetci zalezení medzi betónovými múrmi.. ja vravim ze bývajú ako v bazéne. Len nech nikto nic nevidí

andreakotesova
21. máj 2026
@mischy00

Všetci sme istým spôsobom zvedavý, ked sa u susedov nieco nové robí, pozriem aj ja ale zeby som sedela celé dni v okne a sledovala??
My mame klasické pletivá medzi sebou, cize vidíme si na dvor, zahradu. Jedine v altánku mame vsetci svoje súkromie. A takto to je roky, vôbec to nikomu neprekáža, ked su v záhrade, pozdravime, pokecame, sadenice pomenime 🤷‍♀️
Dnes všetci zalezení medzi betónovými múrmi.. ja vravim ze bývajú ako v bazéne. Len nech nikto nic nevidí

@mischy00 my máme na terase vírivku, kde je nas vidieť aj od suseda aj od bočnej cesty a neriešim. Nech sa pozrú 😅

zuzkaferko
21. máj 2026
@anonym_0cc239

@zuzkaferko ale ked išli stavať o všetkom ste bolo oboznámený, ako budú stavať a mohli ste argumentovať. Ja ked som stavala, susedia si dali podmienky a tie sme museli dodržať inak by sme nemohli stavať. Vedľa idú susedia stavať, doniesli papiere, ako by chceli stavať a hneď sme im argumentovali, že s týmto súhlasiť nebudeme. Takže idu riešiť, čo dalej.

@anonym_0cc239 áno to je pravda. Lenže náš dom mal 2 vlastníkov. 1 súhlasil lebo sa tam nevyskytuje a je mu to úplne jedno, a mama sa neporadila s nami a dokumentácii sa nerozumela. Počúvala čo hovorili, keď priniesli papiere. A verila tomu bez toho, aby si pozrela dokumentáciu alebo sa poradila. Áno, naša chyba.
Ale aj keby nesúhlasí, tak si nepomôžeme. Lebo zákonné vzdialenosti dodržali. Od obce súhlas mali. Od väčšiny susedov mali súhlas lebo im to tak nezasahuje do súkromia ako nám. Už teraz je neskoro, mama to ľutuje ale už čas nevrátime. A keby aj, ktovie či by sme nejako uspeli

zuzkaferko
21. máj 2026
@mischy00

@mischy00 to je super, držím palce aby dobré vzťahy vydržali 👍 podľa seba vnímam, že rozdiel je, ak je človek od malička na niečo zvyknutý. My sme boli zvyknutí na súkromie na dvore. A zrazu sme o to prišli. A ďalej, je to aj o ľuďoch. My sme si nesadli, aj keď sme sa snažili. Ja ich nechcem ohovárať, ale máme na seba v podstate len nepekné spomienky. I napriek snahe. Bohužiaľ kedysi ľudia boli viacej ohľaduplní voči ostatným. Teraz len aby im dobre bolo, aby im sa dobre bývalo... Je toho viacej, nekazme si deň 🤣 ale mať takýchto susedov, s ktorými sú dobré vzťahy a diery v plote aby sme boli v kontakte, to je super, to si strážte 👍 takých by som aj ja chcela

anonym_e5d6ef
21. máj 2026
@zuzkaferko

@anonym_e5d6ef ja mám cyprusovce leylandské, živý plot, a teraz kapú aj tie.

@zuzkaferko
Tak to asi zla starostlivosť, si prvá, o ktorej počujem alebo to nie je cyprusovec leylandsky. Na tie sa tieto choroby tuji nechytaju.

mischy00
21. máj 2026
@zuzkaferko

@mischy00 to je super, držím palce aby dobré vzťahy vydržali 👍 podľa seba vnímam, že rozdiel je, ak je človek od malička na niečo zvyknutý. My sme boli zvyknutí na súkromie na dvore. A zrazu sme o to prišli. A ďalej, je to aj o ľuďoch. My sme si nesadli, aj keď sme sa snažili. Ja ich nechcem ohovárať, ale máme na seba v podstate len nepekné spomienky. I napriek snahe. Bohužiaľ kedysi ľudia boli viacej ohľaduplní voči ostatným. Teraz len aby im dobre bolo, aby im sa dobre bývalo... Je toho viacej, nekazme si deň 🤣 ale mať takýchto susedov, s ktorými sú dobré vzťahy a diery v plote aby sme boli v kontakte, to je super, to si strážte 👍 takých by som aj ja chcela

@zuzkaferko ved hej, len dnes uz ľudia ani nemajú záujem o budovanie vzťahov, rovno vysoké ploty a nech mi da každý svätý pokoj.
Hlavne tie sterilné satelity fungujú takto, tam hádam ani nevedia ako sa sused volá .
Nemyslím to v zlom, len človek ozaj nikdy nevie, kedy mu môže aj susedova pozornosť pomôcť alebo aj zachrániť majetok.

anonym_54a40c
21. máj 2026
@mischy00

@zuzkaferko ved hej, len dnes uz ľudia ani nemajú záujem o budovanie vzťahov, rovno vysoké ploty a nech mi da každý svätý pokoj.
Hlavne tie sterilné satelity fungujú takto, tam hádam ani nevedia ako sa sused volá .
Nemyslím to v zlom, len človek ozaj nikdy nevie, kedy mu môže aj susedova pozornosť pomôcť alebo aj zachrániť majetok.

@mischy00 my sme v dome len víkendovo, minule nám praskla vonku voda pri studni, sused hned odfotil poslal a manžel ho navigoval ako zavrieť vodu v šachte, no ozaj nám zachránil vodu a nemuseli sme ísť, síce je to len 20 min. ale mali sme iný program, máme ozaj super susedov aj keď jeden je problémový, ale keď treba pomôcť je ochotný, špehuje dalekohladom z balkona na 2 posch. všetkých v okolí a nevie sa to odnaučiť, je sám dohovárania nepomáhajú už sme si zvykli

anonym_a473cb
25. máj 2026
@anonym_0f492b

@anonym_autor akoze kde tam? a vy sexujete s odtiahnutymi zaluziami a so zazatym svetlom? my sme mali susedov hned za nasim pozemkom na kopci. tam by nepomohol ani plot ani nic. kupili sme pozemok v takej blbej lokalite, ze hned za nasim bol pozemok do kopca. dostali tam povolenie na dom, kde dole bola garaz, cim ziskali rovinu na dom a nad nou 2 poschodovy dom. nas pozemok, aj vedlajsie ako na tacke. predavali sme ho z inych dovodov, ale som aj kvoli tomuto rada, ze sa nam ho podarilo predat.

@anonym_0f492b no my mame tiez takto susedov, proste je nad nasou ulicou este jedna ulica a to je na kopci, takze ked stojim uplne hore v nasej zahrade, a muz zazal svetlo v spalni, tak bolo vsetko vidiet, o co viac vidia z druheho poschpdia susedia? No nic, musime si zatuahnut zaluzie a zavesy...😄

anonym_a473cb
25. máj 2026
@ketrin1984

@anonym_a473cb
Ale tvoji susedia sú normálni a nesedia na parapete aby ťa sledovali a to je rozdiel.Oni si robia naschvály a takto ju provokujú tým očumovaním.Tebe okná tvojho suseda nevadia ale predstav si,že by ťa takto začali sledovať.Potom čo by si povedala?

@ketrin1984 bez vetra sa ani listok nepohne...tak Ti poviem...podla mna je to ptehnane, neverim, ako moze sediet v malom okienku "cely den", ved kupelnove okna su aj vysoko...toto su podla mna uz take fabulacie, az to boli.

Strana
z9