icon

Ako získať súhlas susedov na prerábku bytu?

Dnes o 08:21

Dobrý deň, ideme kupovať byt v pôvodnom stave a chceme ho komplet prerobiť. To znamená aj vymurovať jadro. Pre lepší prístup by sa nám ale hodilo zamurovať pôvodné dvere a vybúrať ich o cca 2 metre vedľa. Búralo by sa ale do nosnej priečky a tak potrebujeme súhlas susedov. Stalo sa vám niekomu, že ste mali problém získať súhlasy susedov? Nech viem, na čo sa môžem pripraviť.

viestta
Dnes o 09:21
@anonym_autor

@lienka.7 kde chcem robiť zásahy mne nič, tebe nič. keby chcem, nepýtam sa tu na súhlasy. odpoveď čo spravím AK je kúsok vyššie nad tebou.

@anonym_autor kup si prazsky byt, tam mozes vsetky syporexove priecky zburat a budes mat priestor 6x12 metrov a mozes s tym robit co chces.

lienka.7
Dnes o 09:21
@anonym_autor

@viestta potrebujem vedieť reálne skúsenosti. ja viem že nemusím dostať súhlas. ale tu na koníku rady strašíte a realita je niekedy úplne iná. mňa zaujíma skúsenosť tých, čo súhlasy zbierali a dostali alebo nedostali. taký komentár tu zatiaľ nemám. namiesto toho ma hneď v prvej odpovedi poučuješ...

@anonym_autor nech sa paci, potrebuješ projekt od statika a môžeš s ním dopredu obehat susedov co oni na to. A samozrejme informovať družstvo/spoločenstvo vlastníkov (podľa toho čo mate). Oni ti dajú oficiálne hlasovanie formou zápisnice. Keď ti to schvália, si safe. A potom samozrejme ešte stavebný úrad.

muchotrafka298
Dnes o 09:22
@lienka.7

@anonym_autor tak môžeš predať a hľadať byt, kde nemusis zasahovať no nosných priecok. Uplne jednoduché.
Inak aj ja by som si vedela predstaviť poposuvat steny, zväčšiť špajzu, zmensit chodbu, zväčšiť kúpeľňu a poposúvať dvere. Ale to by som potom musela vyburat všetko na holoproestor a začať murovat odznova. Ale zase nie som v paneláku sama, ze?

@lienka.7 ty si moje dvojca ci ako 😂😂😂😂😂????

anonym_5b61e9
Dnes o 09:22

@anonym_autor nedal by som ti v ziadnom pripade suhlas na to, zasah do nosnej priecky je totiz zasahom do celeho nosneho elementu/prvku panelaka, jeden oslabis a druhe sa uz pohnu s tym(fyzika slabeho miesta), poznam realny pripad ked sused na druhom poschodi takto neodborne zasiahol do prave tebou spominanej priecky a suseda od vchodu vedla ktora mala byt na prvom poschodi musela vkuse menit stierky na stene u seba lebo jej stale praskali, jednoducho sa to zacalo posuvat ako rozobrata stavebnica, nemas co spekulovat, ak hovoris ze byty v tej ulici idu ako teple rozky, tak ho predaj a kup si taky pri ktorom nebudes musiet zasahovat do spominanej nosnej priecky, samozrejme lacnejsie ako si ho kupila uz ho nepredas, kup si starsi rodinny dom a tam mozes prerabat do aleluja s rizikom len cisto pre seba😉

viestta
Dnes o 09:23
@natalka13

Co prskas, kazdy ti odpoveda k tvojej otazke.
samozrejme ze nemusis dostat suhlas susedov, hlavne ak ide o nosnu priecku. Netusis kolko nosnych priecok je uz takto riesenych v celom dome, ako k tomu susedia pristupuju.
Ja by som suhlas nedala.

@natalka13 vsak toto, ze kazdy jej pise k veci, ale no nie to co ocakava, tak tu prska. 🙄 Este ten byt ani nevlastni, takze moze hladat inde, s lepsou dispoziciou.

autor
Dnes o 09:23
@lienka.7

@anonym_autor tak môžeš predať a hľadať byt, kde nemusis zasahovať no nosných priecok. Uplne jednoduché.
Inak aj ja by som si vedela predstaviť poposuvat steny, zväčšiť špajzu, zmensit chodbu, zväčšiť kúpeľňu a poposúvať dvere. Ale to by som potom musela vyburat všetko na holoproestor a začať murovat odznova. Ale zase nie som v paneláku sama, ze?

@lienka.7 nebudeme nič predávať. ten byt je vo výbornej lokalite, plus je špeciálne pre nás v dobrej lokalite. nechceme nič iné búrať ani posúvať ani meniť takže ak toto nevíde, zariadime sa inak.

autor
Dnes o 09:25
@natalka13

Co prskas, kazdy ti odpoveda k tvojej otazke.
samozrejme ze nemusis dostat suhlas susedov, hlavne ak ide o nosnu priecku. Netusis kolko nosnych priecok je uz takto riesenych v celom dome, ako k tomu susedia pristupuju.
Ja by som suhlas nedala.

@natalka13 neodpovedá mi každý k otázke. riešia tu, aké povolenia a od koho potrebujem. to ja dávno viem. zaujímala ma len jedna vec a tá sa začala riešiť až teraz.

lienka.7
@anonym_autor

@lienka.7 nebudeme nič predávať. ten byt je vo výbornej lokalite, plus je špeciálne pre nás v dobrej lokalite. nechceme nič iné búrať ani posúvať ani meniť takže ak toto nevíde, zariadime sa inak.

@anonym_autor tak potom je táto diskusia uplne zbytocna 😉
Predpokladám, že si nedostala odpovede, aké si čakala, tak preto tento tvoj obrat

anonym_5b61e9
@anonym_autor

@anonym_autor teba by som nechcel mat za susedu, budes spekulovat a prerabat ten chory byt 2 roky, aj cez vikend, uz teraz si arogantna.

muchotrafka298
Dnes o 09:27
@lienka.7

Predpokladám, že si nedostala odpovede, aké si čakala, tak preto tento tvoj obrat

@lienka.7 ved jasne, dostane na 2 strany prispevky k veci, len nie tak, ako boli ocakavane, tak zrazu uz sa byt ide prerabat bez stavebnych uprav. Ktory sudny clovek by jej podpisal zasah do nosnej steny? No ziadny.

autor
Dnes o 09:27
@lienka.7

@anonym_autor nech sa paci, potrebuješ projekt od statika a môžeš s ním dopredu obehat susedov co oni na to. A samozrejme informovať družstvo/spoločenstvo vlastníkov (podľa toho čo mate). Oni ti dajú oficiálne hlasovanie formou zápisnice. Keď ti to schvália, si safe. A potom samozrejme ešte stavebný úrad.

@lienka.7 vďaka, toto všetko zistil manžel pred týždňom na bytovom družstve 😉

autor
Dnes o 09:28
@anonym_5b61e9

@anonym_autor nedal by som ti v ziadnom pripade suhlas na to, zasah do nosnej priecky je totiz zasahom do celeho nosneho elementu/prvku panelaka, jeden oslabis a druhe sa uz pohnu s tym(fyzika slabeho miesta), poznam realny pripad ked sused na druhom poschodi takto neodborne zasiahol do prave tebou spominanej priecky a suseda od vchodu vedla ktora mala byt na prvom poschodi musela vkuse menit stierky na stene u seba lebo jej stale praskali, jednoducho sa to zacalo posuvat ako rozobrata stavebnica, nemas co spekulovat, ak hovoris ze byty v tej ulici idu ako teple rozky, tak ho predaj a kup si taky pri ktorom nebudes musiet zasahovat do spominanej nosnej priecky, samozrejme lacnejsie ako si ho kupila uz ho nepredas, kup si starsi rodinny dom a tam mozes prerabat do aleluja s rizikom len cisto pre seba😉

@anonym_5b61e9 ja ten byt predať nechcem. neviem koľko krát to mám ešte napísať.

autor
Dnes o 09:29
@lienka.7

@lienka.7 akože obrat v čom???

autor
Dnes o 09:32
@muchotrafka298

@lienka.7 ved jasne, dostane na 2 strany prispevky k veci, len nie tak, ako boli ocakavane, tak zrazu uz sa byt ide prerabat bez stavebnych uprav. Ktory sudny clovek by jej podpisal zasah do nosnej steny? No ziadny.

@muchotrafka298 a kde som písala, že buď ten byt prerobíme tak ako chceme alebo ho inak nechceme? ja som sa od začiatku pýtala len na to, či mal niekto problémy získať súhlasy susedov. absolútne nikde som nenapísala, že to je jediné riešenie, ktoré pripadá do úvahy. boli sme pozrieť aj byt kde to je prerobené tak, ako to bolo postavené. takže máme aj plán "B". najprv riešime plán A.

muchotrafka298
Dnes o 09:32

Tak ja Ti napisem realny priklad, aby si si nemyslela, ze vsetko je ruzove, kazdy podpise a kazdy so vsetkym v baraku suhlasi. Mam suseda, ktory tu kde byvam ma tiez byt a 20 rokov prazdny, Jeho vec. Ale na KAZDEJ schodzi co mame, vzdy zneguje vsetko, odmieta hlasovat za cokolvek, kontajnerove stojisko, odmena pre domovnika, upratovanie, vsetko, vsetko zneguje. A pritom tu vobec nezije, byva v rodinnom dome v uplnej inej casti mesta. Samozrejme ma potrebu sa ku vsetkemu vyjadrovat, pricom nic o tom, co tu treba alebo netreba nevie.

viestta
Dnes o 09:33
@anonym_autor

@natalka13 neodpovedá mi každý k otázke. riešia tu, aké povolenia a od koho potrebujem. to ja dávno viem. zaujímala ma len jedna vec a tá sa začala riešiť až teraz.

@anonym_autor po pravde, ak by si bola moja suseda a dosla taka "nastartovana" s akoukolvek poziadavkou, tak ta poslem tatam... Keby dosiel ktokolvek s poziadavkou na zasah do nosnej konstrukcie domu tak napisem Nesuhlasim.

autor
Dnes o 09:34
@viestta

@anonym_autor po pravde, ak by si bola moja suseda a dosla taka "nastartovana" s akoukolvek poziadavkou, tak ta poslem tatam... Keby dosiel ktokolvek s poziadavkou na zasah do nosnej konstrukcie domu tak napisem Nesuhlasim.

@viestta neboj sa, tie súhlasy príde pýtať "rozkošný anielik" v dobrej nálade 😁

anonym_cbad56
Dnes o 09:36

@anonym_autor a aký je s tým problém? Nepíšeš konkrétny problém so susedmi…. Ideš k ním, zaklopes, slušne sa pozdravis, vysvetlíš v akom zaujme si prišla. 🤷‍♀️

aurelia2000
@anonym_autor

@viestta potrebujem vedieť reálne skúsenosti. ja viem že nemusím dostať súhlas. ale tu na koníku rady strašíte a realita je niekedy úplne iná. mňa zaujíma skúsenosť tých, čo súhlasy zbierali a dostali alebo nedostali. taký komentár tu zatiaľ nemám. namiesto toho ma hneď v prvej odpovedi poučuješ...

@anonym_autor reálne skúsenosti odo mňa: niekoľkokrát sme už súhlas nedali a náš zástupca vlastníkov to nikdy nepripusti. Nedovolíme búrať nosné steny, neexistuje. U nás si v jednom byte prehodili spálňu a kuchyňu bez búrania priečok, no aj to je radosť, keď si v lete o deviatej večer pečú špekáčiky a smrad stúpa hore (vsetci okná otvorené) takže aj to sme im zatrhli pod hrozbou. Nech jedia masteny chlieb. Tie byty boli postavené s urcitou logikou a nie aby si niekto dal kúpeľňu nad moju obyvacku, zachod nad moju kuchyňu a kuchyňu pod moju spálňu.

viestta
@anonym_autor

@anonym_autor a ak nemaju susedia v hlave piliny, tak rozkosneho anielika poslu do teplych krajin

autor
Dnes o 09:37
@viestta

@anonym_autor a ak nemaju susedia v hlave piliny, tak rozkosneho anielika poslu do teplych krajin

@viestta počítam s tým 😉 uvidíme kto akým štýlom.

saxana000
Dnes o 09:38

Nemam problem s odsuhlasenim klimy na fasadu ani vymurovanim jadra vymnu dveri za bezpecnostne ale zasah do nosnej steny panelaku by som ti ako suseda urcite nepodpisala.a To nie som nijaka zakompkexovana furia.tych priecok v byte nie je vela mozno 3-4 a maju svoj vyznam Urcite sa da najst ine dispozicne riesenie len oslov dobreho architekta.

viestta
Dnes o 09:39
@anonym_autor

@anonym_autor ozaj, tak mi napada, ze to hlasovanie musi byt pisomne, so zapisnicou a chodia dvaja nezavisli "zberaci podpisov". Aspon u nas to tak je.

aurelia2000
Dnes o 09:40
@anonym_autor

@anonym_autor Lenže podpisy sa takto nezbieraju. Musí byť schválená hlasovacia otázka, vyhlásené písomné hlasovanie a každý podpis overujú dvaja overovatelia. Prehlasovany vlastník môže vysledok hlasovania napadnúť na súde. Žiadny rozkošný anjelik ti nepomôže, takto pozbierane podpisy sú NEPLATNÉ 😁

autor
Dnes o 09:41
@viestta

@anonym_autor ozaj, tak mi napada, ze to hlasovanie musi byt pisomne, so zapisnicou a chodia dvaja nezavisli "zberaci podpisov". Aspon u nas to tak je.

@viestta akože si myslíš, že súhlasy by som pýtala na "dobré slovo"? samozrejme že budú písomne.

aurelia2000
Dnes o 09:42
@viestta

@viestta aj keby podpisali, je to neplatné a na súde vyhratelne. Museli by uviesť do pôvodného stavu.

autor
Dnes o 09:42
@aurelia2000

@anonym_autor Lenže podpisy sa takto nezbieraju. Musí byť schválená hlasovacia otázka, vyhlásené písomné hlasovanie a každý podpis overujú dvaja overovatelia. Prehlasovany vlastník môže vysledok hlasovania napadnúť na súde. Žiadny rozkošný anjelik ti nepomôže, takto pozbierane podpisy sú NEPLATNÉ 😁

@aurelia2000 bytové družstvo nám k tomu dá presné papiere. takže všetko bude v súlade s tým, ako to má byť spravené- vyzbierané.

aurelia2000
Dnes o 09:43
@anonym_autor

@viestta akože si myslíš, že súhlasy by som pýtala na "dobré slovo"? samozrejme že budú písomne.

@anonym_autor ale ty nie si overovatel pisomneho hlasovania, ty môžeš ísť zbierať jedine jahody, nie podpisy.

anonym_c88f34
Dnes o 09:43
@snugglingduckling

Nerozumiem aky súhlas suseda potrebuješ. V živote som o tom nepočula a to robíme ako architekt. Potrebuješ statický posudok a stavebné povolenie od príslušného stavebného úradu. Suseda do toho nič.

@snugglingduckling fiha, to ste nie moc dobre znali atchitekti 🫣.

Autorka my sme teraz prerabali a poviem ti, ze ani o 5 cm mi stavbar nechcel zvacsit prechod medzi kuchynou a obyvackou “len tak”, kvoli prisnym pravidlam a povoleniam. Panelak, nosne steny, to proste nie je sranda. A zmenit v panelaku vchod do bytu? No neverim ze by to susedia dovolili.

Tvoja otazka vsak bola, ako ich presvedcit. Ja by som to urobila tak, ze ak by som dostala vsetky povolenia od uradov, isla by som osobne sused po susedovi s papiermi, vysvetlila slusne a milo o co ide, ze mam vsetky potrebne povolenia, ale aj na ich vyjadreni zalezi a poprosila ich, ci by to podpisali ak by nemali problem.

anonym_35f77e
Dnes o 09:44
@anonym_autor

@aurelia2000 bytové družstvo nám k tomu dá presné papiere. takže všetko bude v súlade s tým, ako to má byť spravené- vyzbierané.

@anonym_autor Takze vlastne vsetko vies, akurat nevies, ako zareaguju tvoji susedia, ale to nevie nikto na MK, lebo nevieme o akych susedov sa jedna.