icon

Ako získať súhlas susedov na prerábku bytu?

25. apr 2026

Dobrý deň, ideme kupovať byt v pôvodnom stave a chceme ho komplet prerobiť. To znamená aj vymurovať jadro. Pre lepší prístup by sa nám ale hodilo zamurovať pôvodné dvere a vybúrať ich o cca 2 metre vedľa. Búralo by sa ale do nosnej priečky a tak potrebujeme súhlas susedov. Stalo sa vám niekomu, že ste mali problém získať súhlasy susedov? Nech viem, na čo sa môžem pripraviť.

Strana
z5
andrejka1974
26. apr 2026
@anonym_77fbc9

@andrejka1974 samozrejme ze potrebuje.akykolvek zasah do spolocneho vlastnictva cim su aj nosne steny musi byt odsuhlaseny vlastnikmi.ci je to stena stupacka odpad elektrina alebo fasada..

@anonym_77fbc9 tam potrebuje v prvom rade statika a keď to povolí potom sa spýta susedov , ale tam už mu ten súhlas vtedy dajú

miskakyblik
26. apr 2026

@anonym_autor môžem ti dať sprostredkovanú skúsenosť od mojej dobrej kamošky. Chcela si zmeniť priečku a zároveň robiť klímu. Ako jediná si chcela dať klimatizacnu jednotku von na fasádu zo strany, kde ju nikto iný nemal. A zároveň teda chcela posúvať priečku medzi kúpeľňou a obývačkou. Priečku jej neschválil ani jeden sused bola 4 zo 4 poschodí. Všetci sa báli že sa to zrúti, že bude viac zatekat a podobne. Klímu jej ale schválili, že viacerí by chceli ale nikto zatiaľ nemal odvahu a tým začať, že domovy dôverník to vždy opindal v zárodku, ale bytovka má byty ktoré sú iba na jednej strane a práve tá Západná strana je v lete proste v úplnom pekle, tým že ani prievan poriadne neurobíš a veľa ľudí sa tam trápilo, zároveň Západná strana bola bez balkónu proste vážne výpek...tak jej to susedia schválili, tu klímu s tým že to bude pre nich potom ľahšie žiadať tiež..realia- každá prasklina každé zatekanie , aj na opačnom konci domu, teraz dávajú za vinu jej klíme, susedia stiahli chvost a naďalej za celé leto trápia v bytoch ale o klímu už nikto neziada lebo domovy správca sa proste postaral o to že ľudia sa boja , že budú mať potahovacky a finančné dôsledky a podobne. Reálne jej to nevedia niako ( ani len logicky) dokázať, ťa klíma za to môže ale susedia aj tí čo to považovali za dobrý nápad sa stiahli a teraz si tam všetci tlapkaju po ramene že ešteže jej neschválili tu prerábku keď i z klímy sú takéto problémy. Ale teda okrem argumentu že sa boja že to spadne, že bude zatekat bol ešte jeden sused ktorý mal argument že to neschválili ani jemu tak ani on neschváli...takže pre toto všetko tlsa ti môže stať že susedia odmietnu..a to ešte pripomínam že kamoška mala veľmi dobre vzťahu pred tým a bývalá tam asi 5 rokov pred tým, ty prídeš ako nová...ja by som sa moc nespoliehala...isto by som nezačala susedmi pod tebou, ak to nieje obmedzené že z akých vchodov sú tie podpisy relevantné , začni od vzdialených od teba, čo by im mohlo byť teoreticky jedno to riziko a potom keď budes už nejaké podpisy mať ( ak ) tak sa možno ostatní len pridajú... A ak získaš súhlasné stanovisko u statika to vezmi so sebou...ale teda ak mám byť úprimná ja by som nedala súhlas asi...ak by to bol sused čo ho poznám že je rozumný zodpovedný tak možno by som uvažovala...ale keď ho nepoznám tak nie, lebo dnes si ľudia vážne robia neuvážene zásahy do bytov a ťažko sa to kontroluje dokazuje a ukociruje vo finále ja nemôžem vedieť či si nezvacsis priestor viac ako je dovolené napr. A spoliehať sa dnes na SU kde keď vidia obalocku, podpisujú rad radom , tak to by som úplne nerobila...a potom bude úplne jedno kto za to môže to sa už v živote nedohľada spravodlivosť nieto ešte že by vyplatil niekto škody...

autor
26. apr 2026
@miskakyblik

@anonym_autor môžem ti dať sprostredkovanú skúsenosť od mojej dobrej kamošky. Chcela si zmeniť priečku a zároveň robiť klímu. Ako jediná si chcela dať klimatizacnu jednotku von na fasádu zo strany, kde ju nikto iný nemal. A zároveň teda chcela posúvať priečku medzi kúpeľňou a obývačkou. Priečku jej neschválil ani jeden sused bola 4 zo 4 poschodí. Všetci sa báli že sa to zrúti, že bude viac zatekat a podobne. Klímu jej ale schválili, že viacerí by chceli ale nikto zatiaľ nemal odvahu a tým začať, že domovy dôverník to vždy opindal v zárodku, ale bytovka má byty ktoré sú iba na jednej strane a práve tá Západná strana je v lete proste v úplnom pekle, tým že ani prievan poriadne neurobíš a veľa ľudí sa tam trápilo, zároveň Západná strana bola bez balkónu proste vážne výpek...tak jej to susedia schválili, tu klímu s tým že to bude pre nich potom ľahšie žiadať tiež..realia- každá prasklina každé zatekanie , aj na opačnom konci domu, teraz dávajú za vinu jej klíme, susedia stiahli chvost a naďalej za celé leto trápia v bytoch ale o klímu už nikto neziada lebo domovy správca sa proste postaral o to že ľudia sa boja , že budú mať potahovacky a finančné dôsledky a podobne. Reálne jej to nevedia niako ( ani len logicky) dokázať, ťa klíma za to môže ale susedia aj tí čo to považovali za dobrý nápad sa stiahli a teraz si tam všetci tlapkaju po ramene že ešteže jej neschválili tu prerábku keď i z klímy sú takéto problémy. Ale teda okrem argumentu že sa boja že to spadne, že bude zatekat bol ešte jeden sused ktorý mal argument že to neschválili ani jemu tak ani on neschváli...takže pre toto všetko tlsa ti môže stať že susedia odmietnu..a to ešte pripomínam že kamoška mala veľmi dobre vzťahu pred tým a bývalá tam asi 5 rokov pred tým, ty prídeš ako nová...ja by som sa moc nespoliehala...isto by som nezačala susedmi pod tebou, ak to nieje obmedzené že z akých vchodov sú tie podpisy relevantné , začni od vzdialených od teba, čo by im mohlo byť teoreticky jedno to riziko a potom keď budes už nejaké podpisy mať ( ak ) tak sa možno ostatní len pridajú... A ak získaš súhlasné stanovisko u statika to vezmi so sebou...ale teda ak mám byť úprimná ja by som nedala súhlas asi...ak by to bol sused čo ho poznám že je rozumný zodpovedný tak možno by som uvažovala...ale keď ho nepoznám tak nie, lebo dnes si ľudia vážne robia neuvážene zásahy do bytov a ťažko sa to kontroluje dokazuje a ukociruje vo finále ja nemôžem vedieť či si nezvacsis priestor viac ako je dovolené napr. A spoliehať sa dnes na SU kde keď vidia obalocku, podpisujú rad radom , tak to by som úplne nerobila...a potom bude úplne jedno kto za to môže to sa už v živote nedohľada spravodlivosť nieto ešte že by vyplatil niekto škody...

@miskakyblik k tomu že budeme noví - keď ideme kupovať byt v pôvodnom stave, tak je jasné, že ho chceme komplet prerobiť. to si máme o pár rokov znovu rozbúrať kúpeľňu? ak bývam v bytovke, kde sú byty v pôvodnom stave, s nejakou prerábkou u susedov musím počítať. tak ako som si prerobil ja, si má právo prerobiť aj iný. už pri samotnej tej prerábke, aj keby nezasahujeme do nosnej priečky, vznikne prach, hluk, nekomfort na pár týždňov/mesiacov. to nie je o tom, či tam niekto býva 10 rokov alebo to práve kúpil.
ak by sa niekto vyjadril, že neverí že nespravíme väčšiu dieru, kľudne ho pozvem pozrieť aj priebeh realizácie, aj výsledok.
a statik a stavebný úrad tiež nesú nejakú zodpovednosť. nemôžu dať povolenie len tak a keď sa niečo stane, tváriť sa, že s tým nič nemajú...

cacianka
26. apr 2026
@anonym_autor

@viestta potrebujem vedieť reálne skúsenosti. ja viem že nemusím dostať súhlas. ale tu na koníku rady strašíte a realita je niekedy úplne iná. mňa zaujíma skúsenosť tých, čo súhlasy zbierali a dostali alebo nedostali. taký komentár tu zatiaľ nemám. namiesto toho ma hneď v prvej odpovedi poučuješ...

@anonym_autor neviem prečo vyskakujes ?! Rady si dostala.
Akých máš susedov, nikto z nás netuší , ani to že či ti dajú súhlas.
Vo vašom vchode ti podpise z 10 iba 4, vo vedľajšom z 10 až 8. Tak ako to pomôže , že v našom dome o 350km mi dalo súhlas z 27 bytov až 24 ?
Je to veľmi teoretická otázka, a ešte viac teoretické odpovede. Chceš si spraviť štatistiku ? Absolútne ti nepomôže

autor
26. apr 2026
@cacianka

@anonym_autor neviem prečo vyskakujes ?! Rady si dostala.
Akých máš susedov, nikto z nás netuší , ani to že či ti dajú súhlas.
Vo vašom vchode ti podpise z 10 iba 4, vo vedľajšom z 10 až 8. Tak ako to pomôže , že v našom dome o 350km mi dalo súhlas z 27 bytov až 24 ?
Je to veľmi teoretická otázka, a ešte viac teoretické odpovede. Chceš si spraviť štatistiku ? Absolútne ti nepomôže

@cacianka kde vyskakujem? fakt by som rada vedela, prečo si myslíte že prskám, že vyskakujem, že som arogantná... úplne normálne vám tu odpisujem.

miskakyblik
26. apr 2026
@anonym_autor

@cacianka kde vyskakujem? fakt by som rada vedela, prečo si myslíte že prskám, že vyskakujem, že som arogantná... úplne normálne vám tu odpisujem.

@anonym_autor veď ale ja som nikde nenapísala že to je správne ako sa susedia zachovali , ani nič iné , nechápem prečo máš potrebu sa takto násilne hádať, ja ti rozumiem že chces prerábať podľa seba a naraz veď nikde nepíšem aby si čakala...chcela si reálne skúsenosti čo všetko sa môže stať čím môžu argumentovať a či ti to susedia dajú ...ja som ti napísala reálnu skúsenosť... Nejdem sa s tebou hádať, mne je to jedno kľudne si rozbúchaj aj celý byt ale na každý komentár sa tu zavzduanujes že čo by keby a ty nebudeš hento a toto... Tak sa nepýtaj ak si sem prišla po konkrétnu odpoveď tak sformuluj otázku inak a nepýtaj sa na reálne skúsenosti lebo ty si zatiaľ všetky ofrflala... I tak tu nikto nič o tebe ani tvojich budúcich susedoch nevie, možno budeš bývať v bytovke plnom samovrahov a pozajtra máš plný podpisový hárok...takto ti to stačí ? Alebo ešte lepšie : áno Zlatko, všetci tí to podpisu, robíš správne, upečiete si všetci navzájom pagáčiky a bude dobre ... Držím palce, s tvojim chápaním okolitého sveta a inych názorov ťa tu o dva týždne máme opäť s niečím iným tak dovtedy sa maj pekne ... 🤦🏽

evkatk
26. apr 2026

Pokiaľ je to panelák a tie dvere sú v nosnej stene a nie v tenkej priečke, potom to možné nebude. Stavebný úrad dá povolenie iba vtedy, ak sa predloží projekt na upevnenie nosnej steny v mieste, kde sa urobia nové dvere. Inak je z toho pokuta okolo 50 000 Eur, ktorú platili naši susedia. A to ešte museli zaplatiť opravy prasklín, ktoré vznikli v bytoch pod nimi. Za novú projektovú dokumentáciu na spevnenie nosného panelu a celé jeho spevnenie v dĺžke 80 cm použitím špeciálnej technológie zaplatili okolo 60 000 Eur. Takže byt sa im poriadne predražil. Súhlas na prerábku dáva príslušný stavebný úrad po predložení projektovej dokumentácie vypracovanej architektom.

autor
26. apr 2026
@miskakyblik

@anonym_autor veď ale ja som nikde nenapísala že to je správne ako sa susedia zachovali , ani nič iné , nechápem prečo máš potrebu sa takto násilne hádať, ja ti rozumiem že chces prerábať podľa seba a naraz veď nikde nepíšem aby si čakala...chcela si reálne skúsenosti čo všetko sa môže stať čím môžu argumentovať a či ti to susedia dajú ...ja som ti napísala reálnu skúsenosť... Nejdem sa s tebou hádať, mne je to jedno kľudne si rozbúchaj aj celý byt ale na každý komentár sa tu zavzduanujes že čo by keby a ty nebudeš hento a toto... Tak sa nepýtaj ak si sem prišla po konkrétnu odpoveď tak sformuluj otázku inak a nepýtaj sa na reálne skúsenosti lebo ty si zatiaľ všetky ofrflala... I tak tu nikto nič o tebe ani tvojich budúcich susedoch nevie, možno budeš bývať v bytovke plnom samovrahov a pozajtra máš plný podpisový hárok...takto ti to stačí ? Alebo ešte lepšie : áno Zlatko, všetci tí to podpisu, robíš správne, upečiete si všetci navzájom pagáčiky a bude dobre ... Držím palce, s tvojim chápaním okolitého sveta a inych názorov ťa tu o dva týždne máme opäť s niečím iným tak dovtedy sa maj pekne ... 🤦🏽

@miskakyblik normálne som ti argumentovala na to, čo si napísala. beriem dôvod, že sa niekto bojí o statiku domu. ale neberiem argument, že niekto nepodpíše, lebo sme tam noví. keby tam bývame 5 rokov tak podpíše, ale novým nie.

cacianka
26. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor podľa tvojich odpovedí

autor
26. apr 2026
@cacianka

@anonym_autor podľa tvojich odpovedí

@cacianka nemôžem za to, že si tam predstavujete iný tón, ako v skutočnosti je...

cacianka
26. apr 2026
@anonym_autor

@cacianka nemôžem za to, že si tam predstavujete iný tón, ako v skutočnosti je...

@anonym_autor nepredstavujem, čítam a viaceré ti to napísali podobne

majkakarulka
26. apr 2026
@snugglingduckling
Odpoveď bola zmazaná

@snugglingduckling - od 01. 04. 2024 platí nový zákon č. 200/2022 Z. z. o výstavbe. Zásah do nosných panelov si vyžaduje stavebné povolenie a podkladom na stavebné povolenie - po novom - na stavebný zámer je aj súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov v bytovom dome.

bosorkabb
27. apr 2026
@anonym_autor

@miskakyblik normálne som ti argumentovala na to, čo si napísala. beriem dôvod, že sa niekto bojí o statiku domu. ale neberiem argument, že niekto nepodpíše, lebo sme tam noví. keby tam bývame 5 rokov tak podpíše, ale novým nie.

@anonym_autor ale niekto to kľudne môže nepodpísať z dôvodu že ani jemu súhlas nedali. Proste sú ľudia ktorý nepodpisu nič nech je to čokoľvek. A dôvod si vždy nájdu.
U nás sa súhlas nedáva nikomu kto chce akokoľvek zasiahnuť do nosných konštrukcií. Je úplne jedno čo ide meniť, koľko má posudkov,proste nie. A dôvod je že to nechceme. Na schôdzi sme si to odhlasovali všetci súhlasili.

miskakyblik
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v poriadku tak to neber ako argument a povedz to potom tomu, co ti to nepodpise , nie mne , ty mi nemas co pisat svoje kusave odpovede na argumenty,ktoré si si vypytala, ty si chcela pocut co vsetko ti mozu tvoji susedia povedat, mas tu celý zoznam co vsetko ta moze postretnut a to ze ty sa ides hadat s nami ti prerabku niako nevyriesi, uplne chapava asi tiez nebudes , si proste len velmi dotknuta ze ti niekto na nieco z tvojej ( dufam ze apson peknej ) hlavy povie nie tak sa nabuduce nepýtaj na skusenosti, proti ktorým tu zas budes oprsklo bojovat. vela stastia ( asi hlavne tvojim susedom, lebo prerabka asi nebude ich najvacsi problem)

sova7
27. apr 2026
@miskakyblik

@miskakyblik to bude suseda jedna basen! Neviem prečo si takýto konfliktný človek za kazdu cenu kupuje byt a ide cez mŕtvoly. Nech si kúpi dom a par ľudí bude šťastných že ju nemá za suseda. Ja po mojich skúsenostiach s bytovkami susedmi a ľuďmi by som do takehoto bývania nešla. Toto nie je človek do bytovky ani ten byt by som za cenu toľkých prekážok a prerabania nechcela. Ešte ak je to bytovka s pôvodnými obyvateľmi a bytmi tam ju s nadšením a týmito nápadmi vitať nebudú a základ kludneho bývania v bytovke sú nenasraty a nekonfliktný susedia lebo taký specialny sused dokáže neskutocne otráviť život aj bývanie

lienka.7
27. apr 2026
@miskakyblik

5 strán diskusie o nicom 🙈 sa divím, ze mate sa ešte chuť s nou dotahovat. Ako napisala
@miskakyblik o chvíľu ju tu máme opäť s niečím, čo sa jej nepáči. Takíto susedia sú za všetky drobné.

evkatk
27. apr 2026

Treba pri prerábke brať do úvahy, že statika 60 - 70 ročných panelákov je diskutabilná a často dochádza po prerábke nejakého bytu k prasklinám v iných bytoch, porušeniu elektrických káblov vedených vo vnútri panelov (zaliate do panelu) a pod. Bytové jadrá boli do bytov dané, aby odľahčili steny v paneláku. Ak sa namiesto jadra dá tehlová stena, spôsobuje to problémy niekoľko poschodí pod tým bytom. Preto je treba na prerábku projekt od architekta, ktorý projektovú dokumentáciu k prerábke vypracuje v súvislosti s pôvodnými plánmi pri výstavbe bloku. Tie sú v archívoch k dispozicii. Neoplatí sa obchádzať to všetko i keď taký projekt vyjde na niekoľko tisíc Eur. Drahšia je potom oprava susedských bytov.

evkatk
27. apr 2026

Súhlas na prerábku nedávajú susedia ani nič nepodpisujú. Je to hlúposť. Súhlas dáva stavebný úrad na základe predloženého projektu od architekta. Stavebný úrad chodí kontrolovať dodržiavanie postupu podľa projektu, často aj na podnet susedov.

natalka13
27. apr 2026
@evkatk

Súhlas na prerábku nedávajú susedia ani nič nepodpisujú. Je to hlúposť. Súhlas dáva stavebný úrad na základe predloženého projektu od architekta. Stavebný úrad chodí kontrolovať dodržiavanie postupu podľa projektu, často aj na podnet susedov.

@evkatk ked ide o stav.povolenie ak to ma odobrene dopredu pre nu lepsie. Ak sa zacnu po jednom susedia odvolavat, bude sa jej to natahovat.

bosorkabb
27. apr 2026
@evkatk

@evkatk nie je. Je to podľa stavebného zákona nutnosť ak sa zasahuje do nosných konštrukcií.
Mali sme schôdzu kde to pán s bytového vysvetľoval aj citoval zákon. Aj právnik a pani zo stavebného úradu boli prítomný bez tohto súhlasu stavebný úrad nepovolí práce.
Ako vlastníci sme rozhodli tieto práce neumožniť nikomu.

Strana
z5