icon

Ako získať súhlas susedov na prerábku bytu?

Dnes o 08:21

Dobrý deň, ideme kupovať byt v pôvodnom stave a chceme ho komplet prerobiť. To znamená aj vymurovať jadro. Pre lepší prístup by sa nám ale hodilo zamurovať pôvodné dvere a vybúrať ich o cca 2 metre vedľa. Búralo by sa ale do nosnej priečky a tak potrebujeme súhlas susedov. Stalo sa vám niekomu, že ste mali problém získať súhlasy susedov? Nech viem, na čo sa môžem pripraviť.

Strana
z4
autor
Dnes o 10:51
@aurelia2000

@anonym_autor menej zdatný správca môže spraviť chybu v písomnom hlasovaní a trochu zdatnejší vlastník to vyhrá. Nezeru vsetci seno.

@aurelia2000 čiže podľa teba keď to budú mať na úrade zle vyzbierané, tak nám to nevrátia a dajú povolenie aj tak?

aurelia2000
Dnes o 11:09
@anonym_autor

@aurelia2000 čiže podľa teba keď to budú mať na úrade zle vyzbierané, tak nám to nevrátia a dajú povolenie aj tak?

Pre úrad potrebuješ súhlas správcu. Spravca ti ho dá, ak do 30 dní po vysledku písomného hlasovania ziadny vlastník nepodá odpor na súde. Potom už to máš isté a nenapadnutelne. Ak prehlasovany vlastník podá na súd žiadosť o vyhlásenie neplatnosti písomného hlasovania do 30 dní, tak správca ti nevydá súhlas, kym nerozhodne súd.
No a úrad ti to povolí, ak máš všetko potrebné.

autor
Dnes o 11:13
@aurelia2000

Pre úrad potrebuješ súhlas správcu. Spravca ti ho dá, ak do 30 dní po vysledku písomného hlasovania ziadny vlastník nepodá odpor na súde. Potom už to máš isté a nenapadnutelne. Ak prehlasovany vlastník podá na súd žiadosť o vyhlásenie neplatnosti písomného hlasovania do 30 dní, tak správca ti nevydá súhlas, kym nerozhodne súd.
No a úrad ti to povolí, ak máš všetko potrebné.

@aurelia2000 čiže z toho vyplýva, že keďže to budeme robiť až po stavebnom povolení, všetky tvoje scenáre čo sa môže stať(hlavne ten o vracaní do pôvodného stavu 😁 ) sú zbytočné nie? škoda s tebou strácať čas, lebo čo by bolo keby nenastane, keďže plánujeme čakať na stavebné povolenie. dovidenia.

aurelia2000
Dnes o 11:21
@anonym_autor

@aurelia2000 čiže z toho vyplýva, že keďže to budeme robiť až po stavebnom povolení, všetky tvoje scenáre čo sa môže stať(hlavne ten o vracaní do pôvodného stavu 😁 ) sú zbytočné nie? škoda s tebou strácať čas, lebo čo by bolo keby nenastane, keďže plánujeme čakať na stavebné povolenie. dovidenia.

@anonym_autor Dala som to všetky potrebné informácie, aby tvoje "zbieranie podpisov" bolo v súlade so zákonom a nespôsobila si si problémy.

anonym_ac3eca
Dnes o 11:43

Dufam ze to nie je nejaky stary panelak stavany za komunistov. Lebo ci veris ci nie, aj tie materialy maju svoju zivotnost a niektore su uz takmer na jej konci. A keby ich este podporujeme buranim nosnych priecok, tak si kopeme vlastny hrob. Ved to uz len logike toto nedá.

anonym_893f56
Dnes o 11:51

Základ ako získať súhlas je tváriť sa ako najväčšia socka a tvrdiť, že to bude len mini rekonštrukcia, inak nepochodíš u susedov.

anonym_893f56
Dnes o 11:55

A zabudla som dodať, že aj tak je mizivá šanca, že sa ti to podarí. Máme stavebnú firmu a viem, že väčšina majiteľov to do 1.4 robila v podstate načierno a potom radšej platila pokuty.
Len teraz ako vyšiel nový stav.zákon je to v podstate nemožné, lebo ak nesplníš požiadavky ktoré zákon vyžaduje, tak okrem pokuty budeš musieť vrátiť všetko do pôvodného stavu a je to nepredajné, lebo je to " čierna stavba " .

zuzanka.zuzu
Dnes o 12:28
@aurelia2000

@anonym_autor reálne skúsenosti odo mňa: niekoľkokrát sme už súhlas nedali a náš zástupca vlastníkov to nikdy nepripusti. Nedovolíme búrať nosné steny, neexistuje. U nás si v jednom byte prehodili spálňu a kuchyňu bez búrania priečok, no aj to je radosť, keď si v lete o deviatej večer pečú špekáčiky a smrad stúpa hore (vsetci okná otvorené) takže aj to sme im zatrhli pod hrozbou. Nech jedia masteny chlieb. Tie byty boli postavené s urcitou logikou a nie aby si niekto dal kúpeľňu nad moju obyvacku, zachod nad moju kuchyňu a kuchyňu pod moju spálňu.

@aurelia2000 na zmenu miestnosti nič nepotrebuješ 😀 ako ste im akože zatrhli variť v izbe a spať v kuchyni? 🙈😀

alickapusinka
Dnes o 12:31

čo otazka znela ináč musi byť staticky posudok sme prerabali starý byt a museli sme mať od susedov a samozrejme bez statickeho posudku by sa to tiež nedalo.Takže zaplatiť statika či vôbec sa to bude dať.Zbytočne píšeš otazka znela ináč susedia su len jedný s tých ktorý to budu musieť podpisať ale hlavne je to čo povie statik.Ak statik povie nie nebudete môcť burať.Ak by ste burali bez statickeho posudku a stane sa niečo v susedovom byte tak ste povinný škodu nahradiť v plnej vyške.Statik bude mať dôležite slovo a to musiš mať papier posudok okolo 500 eur platil muž.To že ešte zaplatite posudok neznamena že to statik dovoli.

anonym_721b90
Dnes o 12:51

Ja tiež by som nesúhlasila,ak ide o hlas v štatistike
Nie kvôli tebe alebo téme
Ale kvôli statike
Ako ich presvedčiť,to neviem

autor
Dnes o 13:04
@alickapusinka

čo otazka znela ináč musi byť staticky posudok sme prerabali starý byt a museli sme mať od susedov a samozrejme bez statickeho posudku by sa to tiež nedalo.Takže zaplatiť statika či vôbec sa to bude dať.Zbytočne píšeš otazka znela ináč susedia su len jedný s tých ktorý to budu musieť podpisať ale hlavne je to čo povie statik.Ak statik povie nie nebudete môcť burať.Ak by ste burali bez statickeho posudku a stane sa niečo v susedovom byte tak ste povinný škodu nahradiť v plnej vyške.Statik bude mať dôležite slovo a to musiš mať papier posudok okolo 500 eur platil muž.To že ešte zaplatite posudok neznamena že to statik dovoli.

@alickapusinka keby si si aspon precitala vsetky moje odpovede...

autor
Dnes o 13:04
@anonym_721b90

Ja tiež by som nesúhlasila,ak ide o hlas v štatistike
Nie kvôli tebe alebo téme
Ale kvôli statike
Ako ich presvedčiť,to neviem

@anonym_721b90 ja nikoho presviedcat nebudem.

autor
Dnes o 13:06
@anonym_893f56

A zabudla som dodať, že aj tak je mizivá šanca, že sa ti to podarí. Máme stavebnú firmu a viem, že väčšina majiteľov to do 1.4 robila v podstate načierno a potom radšej platila pokuty.
Len teraz ako vyšiel nový stav.zákon je to v podstate nemožné, lebo ak nesplníš požiadavky ktoré zákon vyžaduje, tak okrem pokuty budeš musieť vrátiť všetko do pôvodného stavu a je to nepredajné, lebo je to " čierna stavba " .

@anonym_893f56 ani keby sa nezmenil zakon by sme to nerobili nacierno. ani dom sme nezacali stavat kym sme nemali povolenie, hoci vela ludi robi aspon zaklady alebo vykopy.

anonym_727a04
Dnes o 14:07

@anonym_autor Mna by ani nenapadlo si takto menit dvere a vyburavat NOSNU priecku v panelaku. Asi pre nieco je nosna. Ved aj Vam to moze casom robit problem. Presne ako tu bolo spominane, ako by si rozoberal stavebnicu. No, fakt jedine zeby ma nejaky fest dobry odbornik statik presvedcil ze naozaj sa nemame nikto coho bat.

andrejka1974
Dnes o 14:40

@anonym_autor na nosnú priečku potrebuješ statika susedov súhlas nepotrebuješ , jednoducho susedom napíšeš oznam že budeš prerábať byt v čase od do aj dokedy je to bežný postup

anonym_77fbc9
Dnes o 16:32
@andrejka1974

@anonym_autor na nosnú priečku potrebuješ statika susedov súhlas nepotrebuješ , jednoducho susedom napíšeš oznam že budeš prerábať byt v čase od do aj dokedy je to bežný postup

@andrejka1974 samozrejme ze potrebuje.akykolvek zasah do spolocneho vlastnictva cim su aj nosne steny musi byt odsuhlaseny vlastnikmi.ci je to stena stupacka odpad elektrina alebo fasada..

snugglingduckling
Dnes o 16:40
@anonym_c88f34

@snugglingduckling fiha, to ste nie moc dobre znali atchitekti 🫣.

Autorka my sme teraz prerabali a poviem ti, ze ani o 5 cm mi stavbar nechcel zvacsit prechod medzi kuchynou a obyvackou “len tak”, kvoli prisnym pravidlam a povoleniam. Panelak, nosne steny, to proste nie je sranda. A zmenit v panelaku vchod do bytu? No neverim ze by to susedia dovolili.

Tvoja otazka vsak bola, ako ich presvedcit. Ja by som to urobila tak, ze ak by som dostala vsetky povolenia od uradov, isla by som osobne sused po susedovi s papiermi, vysvetlila slusne a milo o co ide, ze mam vsetky potrebne povolenia, ale aj na ich vyjadreni zalezi a poprosila ich, ci by to podpisali ak by nemali problem.

@anonym_c88f34 vchodové dvere? Ja som to pochopila ze su to dvere vrámci vnútornej dispozície. (Nečitala som celu diskusiu nasledne ak to tu bolo) Ak sú vchodové potom je to zásah do spoločných priestorov bytového domu a to je samozrejme ina vec.

Každopádne nemusíš útočiť ja nehovorím že má posunúť otvor v nosnej stene a to ani "o 5cm len tak" ja hovorím o riadnom stavebnom povolení (nie ohlaške) súčasťou čoho je riadny projekt od statika. Nie, naozaj som sa nestretla s tym ze by žiadal v takomto prípade urad suhlas susedov. Statik garantuje že je to bezpečne urad posudzuje ci to povolí. Koniec koncov aj ty odporúčaš aby mala najprv potrebné papiere z uradov a potom šla za susedmi - tak ako teda. Najprv suhlas alebo najprv stavebné povolenie?

autor
Dnes o 17:03
@snugglingduckling

@anonym_c88f34 vchodové dvere? Ja som to pochopila ze su to dvere vrámci vnútornej dispozície. (Nečitala som celu diskusiu nasledne ak to tu bolo) Ak sú vchodové potom je to zásah do spoločných priestorov bytového domu a to je samozrejme ina vec.

Každopádne nemusíš útočiť ja nehovorím že má posunúť otvor v nosnej stene a to ani "o 5cm len tak" ja hovorím o riadnom stavebnom povolení (nie ohlaške) súčasťou čoho je riadny projekt od statika. Nie, naozaj som sa nestretla s tym ze by žiadal v takomto prípade urad suhlas susedov. Statik garantuje že je to bezpečne urad posudzuje ci to povolí. Koniec koncov aj ty odporúčaš aby mala najprv potrebné papiere z uradov a potom šla za susedmi - tak ako teda. Najprv suhlas alebo najprv stavebné povolenie?

@snugglingduckling nejde o vchodové dvere. písala som o jadre a dala som bodku. v ďalšej vete som spomenula dvere a myslela som si, že ľudia si to dajú dokopy s tým jadrom. ona si ale vyvodila, že sa jedná o dvere do bytu.

anonym_b409c1
Dnes o 17:15
@verus16

@anonym_autor vela hra rolu konstrukcny system. Ak sa jedna o 4 poschodovy dom je dost pravdepodobne ze to budu murovane nosne steny, cize napr. Tehla. Tu byva ziskanie statickeho posudku jednoduchsi nakolko sa osadi preklad,tym padom ak sa preukaze zodpovedne navrhnuta statika susedia by mat problem nemuseli. Horsie to je pri panelovych stenach cize železobetonovych. Tu si ozaj treba uvedomit ze pojem nosna stena je odvodena z toho ze prenasa zatazenie smerom nadol. Je tam tak navrhnuta cela vystuz v tom betone , ktoru ty nevidis, preto tu byvaju zodpovedni statici ozaj opatrni, lebo navrh celej tejto spletitej siete uz nieje len tak jednoducho nahradit. Ide to ...ale chce to riadneho statika a drahsie riesenie ako len preklad podobny murovanej stene. Pri panelovych stenach sa Skutocne treba zamysliet ci ohrozenie statickeho posobenia stoji za moje pohodlie. S pozdravom stavebny inzinier

@verus16 suhlasim s tebou. Prerábka uskutočnená v tehlovom bytovom dome. Vsetko postupne schválené podľa legislatívy (statik, bytove spolocenstvo, stavebny urad), povolené, prerobené a nasledne skolaudované.

natalka13
Dnes o 17:19
@anonym_b409c1

@verus16 suhlasim s tebou. Prerábka uskutočnená v tehlovom bytovom dome. Vsetko postupne schválené podľa legislatívy (statik, bytove spolocenstvo, stavebny urad), povolené, prerobené a nasledne skolaudované.

@anonym_b409c1 ja som v tehlovych bytoch nikde umakartove jadro nevidela.

alickapusinka
Dnes o 17:35
@anonym_autor

@alickapusinka keby si si aspon precitala vsetky moje odpovede...

@anonym_autor aha tak prepáč nedostala si take odpovede ako si očakavala.Ja som si to prečítala a muž preraba byty a domy takže viem na isto že statický posudok musiš dať urobiť.Si strašne agresivno utočna.

anonym_b409c1
Dnes o 17:37
@natalka13

@anonym_b409c1 ja som v tehlovych bytoch nikde umakartove jadro nevidela.

@natalka13 ja nikde o umakartovom jadre nepíšem...
Reagujem na príspevok stavebnej izinierky @verus16 o tom, ze rolu hra konštrukčný systém. Moje slová v predošlom prispevku jej dávajú za pravdu.
Nič viac, nic menej 🙂

autor
Dnes o 18:00
@alickapusinka

@anonym_autor aha tak prepáč nedostala si take odpovede ako si očakavala.Ja som si to prečítala a muž preraba byty a domy takže viem na isto že statický posudok musiš dať urobiť.Si strašne agresivno utočna.

@alickapusinka nemôžem za to, že tu máte taký dojem. nie som útočná ani agresívna. celý čas tu slušne odpovedám. keďže teda nevieš čítať s porozumením a mne sa nechce to písať znovu, skopírujem ti, čo som písala kúsok vyššie. keďže máš problém si to dohladať:
"vyzbierame podpisy tak ako sa má, priložíme posudok od statika, projekt vraj neteba, ale budem volať na mesto aby som to mala 100% potvrdené. nie že nám to o mesiac vrátia, že chýba projekt. a následne AK dostaneme stavebné povolenie, pôjdeme búrať."

kde z tohto dedukuješ, že neviem, že nám treba statický posudok?

autor
Dnes o 18:03
@alickapusinka

@alickapusinka alebo "a v tomto prípade je dôležité stanovisko statika a stavebného úradu. nikto z vás tu nevie kde je tá priečka, ako je tá priečka, akú má dôležitosť v byte. čiže hádam stavebný úrad vie, čo povoliť môže a čo nie."

anonym_39ce90
Dnes o 19:21

Riešili sme podobné pred cca 3 rokmi. Kúpili sme investičný byt v Bratislave a na komplet sa prerobil, t.j. aj dispozične. Celá rekonštrukcia bola pripravená architektom a mali sme normálne statický posudok - zásah do nosnej konštrukcie bol malý - výrez priestoru na digestorovú rurú a trúbky na vodu a odpad. Všetko oznámené správcovi a zástupcovi vlastníkov bytového spoločenstva + samozrejme riadna ohlaska stavebnému úradu. Žiadny súhlas ostatných vlastníkov sa nevyžadoval, ten sa totiž ani nevyžaduje pri každom takomto úkone. Vzhľadom na všetku potrebnú dokumentáciu od statika a architektoveho projektanta stavebný úrad vyhodnotil ohlásenie ako dostačujúce a nič iné už nevyzadoval. Susedom sme to oznámili formou oznamu. Možno ako bytové družstvo si schválilo takýto postup u vás, to netuším. My máme bytového správcu a jeden sused je zástupca vlastníkov.

anonym_cab109
Dnes o 22:03
@aurelia2000

@anonym_autor reálne skúsenosti odo mňa: niekoľkokrát sme už súhlas nedali a náš zástupca vlastníkov to nikdy nepripusti. Nedovolíme búrať nosné steny, neexistuje. U nás si v jednom byte prehodili spálňu a kuchyňu bez búrania priečok, no aj to je radosť, keď si v lete o deviatej večer pečú špekáčiky a smrad stúpa hore (vsetci okná otvorené) takže aj to sme im zatrhli pod hrozbou. Nech jedia masteny chlieb. Tie byty boli postavené s urcitou logikou a nie aby si niekto dal kúpeľňu nad moju obyvacku, zachod nad moju kuchyňu a kuchyňu pod moju spálňu.

@aurelia2000 presne aj u nás tak, keď ležím v spálni , tak počujem ako suseda síka do záchoda. Deckú dala nad našu obývačku čiže mi nepočujeme cez dupot jej detí telku a ona sa sťažuje , keď máme návštevu, ale hlasnejšie pustenu telku ( kvôli jej detom) . Inak sú byty riešené tak, že spálňa a detská sú od obývačky oddelene kuchynou a chodbou, čiže keby nechala obyvačkju, kde bola a nedala tam deti, tak nikto nikoho večer neruši.

anonym_cab109
Dnes o 22:05

@anonym_autor nedali sme súhlas a nedal ho ani správca bytoviek. Tie nosné priečky sú pre niečo nosné. Keby si to každý presunul lebo chce väčšiu izbu, nechce špajz, tak bytovky padajú rad radom.

Strana
z4