Je povinné chodiť na domové schôdze v novostavbách?
Je to aj v novostavbách či to je už prežitok ?
u nás je 48 bytov a na schôdzu príde max. 10 ľudí... potom sa vypytujú čo bolo a čudujú sa keď sa v dome niečo urobí čo sa odhlasovalo
u nás je 48 bytov a na schôdzu príde max. 10 ľudí... potom sa vypytujú čo bolo a čudujú sa keď sa v dome niečo urobí čo sa odhlasovalo
@ornela_tn fuha a akto funguje teda v tých bytovkách ? Že to akože tam musím niečo odsúhlasiť ? Či čo veď to je môj byt tak prečo by som sa mala ešte o niečom informovať ? To nieje ako dom že proste nič neriešim ????
@ornela_tn fuha a akto funguje teda v tých bytovkách ? Že to akože tam musím niečo odsúhlasiť ? Či čo veď to je môj byt tak prečo by som sa mala ešte o niečom informovať ? To nieje ako dom že proste nič neriešim ????
@anonym_autor Musí sa odsúhlasiť každá investícia, všetko v spoločných priestoroch.
Máš čudný postoj, že ťa nezaujíma, čo sa deje okolo teba.
@anonym_autor spoločné priestory, výťahy, strecha fasáda, opravy, upratovanie... Len taká blbosť ako schránky, kocikaren... Alebo pokazené vchodové dvere, same sa to neopraví ani nezaplatí.
Ucast povinna nie je, ale teba nezaujima ako hospodari spolocenstvo, co sa planuje, kde pojdu (aj) tvoje peniaze? Ti co tam idu rozhodnu co sa bude diat, ale ked tam nejdes stracas pravo cokolvek navrhovat, nechas to na tych, co na schodzi boli. O vsetkom co sa tam dohodne musi byt aj tak pisomne hlasovanie, takze nakoniec sa aj tak dozvies a bud to odsuhlasis alebo nie, ale ucast na schodzi spolocenstva je v zaujme vlastnikov.
@anonym_autor tak napríklad oprava strechy, nový výťah, maľovanie spoločných priestorov, či si bude každý upratovať sám, na služby, alebo si zaplatíš upratovačku, tiež ohľadom smetí, my sme mali nedávno schôdzu o Tom, že sa chystá mesto dať stojisko na smetí na váhu a na kód. S čím sme nesúhlasili nikto, kto bol na schôdzi a zvyšní susedia sa potom s nami vadili, že oni chceli . Tiež ohľadom parkovacích miestach. Atď atď.
Práveže aj v novostavbách je čo riešiť na schôdzach a povedala by som, že ešte viac ako v starých bytovkách. Hlavne v novokolaudovaných, kde ešte celá stavba sadá a len vtedy sa začínajú ukazovať problémy ako praskliny na stenách, zle tesniace okná, krivé rámy okien, správnosť a chyby meračov, problémy s kotolňou a tlakom vody, ak bytovka funguje na kotol a veľa ďalších vecí. My napr máme až veľmi premotivovanú správkyňu a prichádza s takými návrhmi, ktoré by stáli veľa zbytočných peňazí, ak by boli odsúhlasené.
Práveže aj v novostavbách je čo riešiť na schôdzach a povedala by som, že ešte viac ako v starých bytovkách. Hlavne v novokolaudovaných, kde ešte celá stavba sadá a len vtedy sa začínajú ukazovať problémy ako praskliny na stenách, zle tesniace okná, krivé rámy okien, správnosť a chyby meračov, problémy s kotolňou a tlakom vody, ak bytovka funguje na kotol a veľa ďalších vecí. My napr máme až veľmi premotivovanú správkyňu a prichádza s takými návrhmi, ktoré by stáli veľa zbytočných peňazí, ak by boli odsúhlasené.
@veronikah96 fuha tak to mať dom je lepšie ...
@anonym_autor Musí sa odsúhlasiť každá investícia, všetko v spoločných priestoroch.
Máš čudný postoj, že ťa nezaujíma, čo sa deje okolo teba.
@anonym_1acffc tak akože nikdy som nebývala v bytovke vždy len v dome a koľko sa platí vlastne okrem toho že vlastním byt ? Energie a čo ešte ? Bože no neviem či sa mi chce takéto veci riešiť
Ucast povinna nie je, ale teba nezaujima ako hospodari spolocenstvo, co sa planuje, kde pojdu (aj) tvoje peniaze? Ti co tam idu rozhodnu co sa bude diat, ale ked tam nejdes stracas pravo cokolvek navrhovat, nechas to na tych, co na schodzi boli. O vsetkom co sa tam dohodne musi byt aj tak pisomne hlasovanie, takze nakoniec sa aj tak dozvies a bud to odsuhlasis alebo nie, ale ucast na schodzi spolocenstva je v zaujme vlastnikov.
@viestta nie o všetkom musí byť písomné hlasovanie
@anonym_1acffc tak akože nikdy som nebývala v bytovke vždy len v dome a koľko sa platí vlastne okrem toho že vlastním byt ? Energie a čo ešte ? Bože no neviem či sa mi chce takéto veci riešiť
@anonym_autor Platíš fond opráv, poistenie nehnuteľnosti, elektrina v spoločných priestoroch, výťah ho máte, poplatok za správu, honorár zástupcu vlastníkov, upratovanie ak máte firmu, náklady na vyúčtovanie,
@anonym_autor Platíš fond opráv, poistenie nehnuteľnosti, elektrina v spoločných priestoroch, výťah ho máte, poplatok za správu, honorár zástupcu vlastníkov, upratovanie ak máte firmu, náklady na vyúčtovanie,
@anonym_1acffc to dajako veľa nie ? :D koľko to robí mesačne ?
@anonym_autor To sú bežné veci, neviem či som si spomenula na všetko. Koľko budeš platiť ti nikto nepovie, všade je iná suma. V novostavbách sa platí viac ako v starých panelákoch.
@anonym_autor nie je to prežitok. Diskutuje a rozhoduje sa o spoločnom, aj tvojej časti spoločného majetku. Správa, financie, atď. Sú však správcovské spoločnosti, keď sa nemôžeš zúčastniť, hlasuješ online
@anonym_autor tu si prečítaj zákon a začni sa zaujímať o svete okolo teba
@anonym_autor ty si myslíš,že v bytovke je všetko zadarmo?😨
@anonym_1acffc nie je pravda. Máme 2 staré byty a bývame v novostavbe. V novostavbe platíme rovnako a to mám o 30m2 väčši byt, úplne iný level bývania a všetko je nové.V starých sa práveže dopláca a prepláca fakt, že ľudia 40 rokov na všetko kašľali a teraz treba tie staré bytové domy komplet renovovať.
@anonym_autor akože vážne kde si žila doteraz keďsa čuduješ nad základnými vecami??? ak by si mala dom tak by sa nebolo treba starať?? kks
@anonym_autor akože vážne kde si žila doteraz keďsa čuduješ nad základnými vecami??? ak by si mala dom tak by sa nebolo treba starať?? kks
@biba_18 no asi máš pravdu starali sa rodičia a teraz muž takže asi preto to tak vnímam ..ale ja mám autisticku dcérku takže ona nebude môcť nikdy rozhodovať o tom byte na bytovej schôdzi a ako sa to vôbec riesi ? Keď žijú v bytoch takýto ľudia ? Rodičia za nich rozhodujú alebo opatrovníci ?
@biba_18 len zo srandy, ak by si mala za sebou tak 10 obhliadok, by si neverila v akých chlievoch ľudia žijú a ešte si myslia, že predávajú perly a diamanty. Na jednej obhliadke sme sa otočili pri výťahu, pri ďalšom som sa opýtala makléra, že dúfamz že tam nikde potkan nevyskočí, pri treťom ma dedička srdcovúco presviedčala, že ten mokrý fľak na stene zmizne, keď sa zateplí bytovka 🙈
@biba_18 no asi máš pravdu starali sa rodičia a teraz muž takže asi preto to tak vnímam ..ale ja mám autisticku dcérku takže ona nebude môcť nikdy rozhodovať o tom byte na bytovej schôdzi a ako sa to vôbec riesi ? Keď žijú v bytoch takýto ľudia ? Rodičia za nich rozhodujú alebo opatrovníci ?
@anonym_autor autistická dcérka asi nie je majiteľ bytu však??? Tak sa nebude zúčastňovať a rozhoddovať o ničom. Nevieme jej rozsah PAS, ty sama budeš časom vedieť aké má možnosti v živote
Prežitok? Však sa rozhoduje o platbách ktoré sa týkajú aj teba. Či ty nemáš na platby žiadny názor? Ty si dobrý prežitok
@aliziana ano, o "drobnych" sa hlasovat nemusi. Ale na schodzi sa preberie, kde sa tie "drobne" z FO pouzili.
@viestta môže. Ak sa na schôdzi dá ustanovenie majiteľov bytov, že domovník môže čerpať určitú sumu bez ich súhlasu/mesačne, nerozhoduje sa schôdzou o 20 eur na rohožku. Moja mama tontak má. Kúpi rohože, posypovú soľ, lopaty, metlu a vyvesí kópiu dokladu s oznamom na nástenku. Všetky sumy sedia s účtov vchodu. Má povolený budget 200e/ mesiac. Aj teraz dávala opravovať dlažbu, špáry a zmestila sa.
@viestta môže. Ak sa na schôdzi dá ustanovenie majiteľov bytov, že domovník môže čerpať určitú sumu bez ich súhlasu/mesačne, nerozhoduje sa schôdzou o 20 eur na rohožku. Moja mama tontak má. Kúpi rohože, posypovú soľ, lopaty, metlu a vyvesí kópiu dokladu s oznamom na nástenku. Všetky sumy sedia s účtov vchodu. Má povolený budget 200e/ mesiac. Aj teraz dávala opravovať dlažbu, špáry a zmestila sa.
@anonym_f4655a vsak to su tie "drobne", ale aj to su spolocne peniaze a na domovej schodzi sa predklada zuctovanie aj takychto drobnych oprav, nemoze domovnik len tak na hocico minut, co si on zmysli.
@anonym_autor u nas cca 130e vsetko dokopy sme mala bytovka 11 bytov bez vytahu. Vytah je najvacsi žráč penazi ad jedna su energie ad dva su revizie a opravy. Energie v spolocnych priestoroch sa rozpocitavaju podla plochy bytu a poctu osob ktori v nom byvaju.tie spolocne priestory treba aj umyvat aj obcas vymalovat. Povinne su revizie bleskozvodov hasiacich pristrojov ak mate samostatne kotle tak aj tie. Poistenie baraku je viac nez potrebne. A Do toho fondu treba kazdomesacne platit aby na tie opravy nieco bolo lebo nikdy nevies aka vacsia oprava vas v bytovom dome caka.elektricke rozvody stupacky oplastenie staci ze nieco niekde prdne a lietaju tisice.
@anonym_f4655a vsak to su tie "drobne", ale aj to su spolocne peniaze a na domovej schodzi sa predklada zuctovanie aj takychto drobnych oprav, nemoze domovnik len tak na hocico minut, co si on zmysli.
@viestta u našich to je takto. V januári sa dohodnú čo a ako. Kúpu metly, soľ, rohože, drobné opravy do 200 eur/ mesačne. Samozrejme, že mama nekupuje 20 rohoží a neprehajdáka 400 e mesačne. Nekupuje bez zmyslu len tak hocičo. To čo treba. Alebo volala zámočníka, bolo to v budgete, tak nepotrebovala schôdzu a odsúhlasovať. Má odsúhlasený budget. A majitelia vždy vidia, čo a ako a sedí vec. Robí to 15 rokov
@viestta u našich to je takto. V januári sa dohodnú čo a ako. Kúpu metly, soľ, rohože, drobné opravy do 200 eur/ mesačne. Samozrejme, že mama nekupuje 20 rohoží a neprehajdáka 400 e mesačne. Nekupuje bez zmyslu len tak hocičo. To čo treba. Alebo volala zámočníka, bolo to v budgete, tak nepotrebovala schôdzu a odsúhlasovať. Má odsúhlasený budget. A majitelia vždy vidia, čo a ako a sedí vec. Robí to 15 rokov
@anonym_f4655a aj u nas je to rovnako. Ja som to zhrnula pod termin "drobne". A vypis nakladov od poslednej schodze sa dava na schodzi k nahliadnutiu.
Nevlastnis len byt, ale aj spolocne priestory, za ktorych prevadzku/udrzbu platis a rozhodujes o nich hlasovanim bud priamo na schodzi alebo pisomnym hlasovanim. Hlasuju iba vlastnici, nie vsetci, co tam byvaju. Aj ked ide o novostavbu, tak aj o tu sa treba starat.

Nemusí, ale potom nech sa nesťažuje, že nie je informovaný čo sa v dome deje, kam idú peniaze a pod.