Pes na našom pozemku. Mám nárok na úhradu škody?
Ahojte, idem sa spýtať. Máme doma haravu fenku, v noci sa k nám dostal od susedov pes. Rozbil nám plot a pri knucani fenky som von vybehla a žiaľ našla ich spojených, keď som sa ho snažila vyhnať, zaútočil na mňa, roztrhol mi nohavice. Teraz riešim s majiteľom toho psa prerušenie gravidity, ak sa potvrdí. Keď som povedala, že koľko to bude stáť, tak na mňa začal útočiť, že som si ja mala zabezpečiť fenu, že snami budú len problémy, naša fenka borderkolia v živote neutiekla, susedia nám to dosvedčia. Jeho pes uteká pravidelne. Ráno, keď som bola u nich brána bola dokorán a pes si tam pobehoval. Ani som z auta nevyšla, čo som sa bála.. po telefóne sa mi začal vyhrážať, že len raz nám ju uvidí mimo dvor a podobné veci... Povedzte mi mám nárok na úhradu škody? Volala som na policiu, tam mi povedali, že mám volať hliadku. Ja nechcem nikomu robiť zle, ale ja som mala fenku zabezpečenú. Jeho pes nám vyvalil plot zo svoriek a vyvalil betónovú podhrabovu dosku.
Ono je to polemizujúce. Pokiaľ si nechcela aby mala šteňatá tak trebalo ju vykastrovať. Je to bohužiaľ ich pud a keď si vedela že máte vedľa taký problém že pes im uteká tak sa to dalo čakať. Ono kusnuť ťa mohol pre to že ho to bolelo pokiaľ boli ešte spojený a ty si ich chcela odtrhnúť tak oni sú “prilepený” ešte dosť dlho. Čo viem v okolí keď mali fenky tak buď ich mali kastrované alebo ich zatvárali lebo bežne sa stalo že nejaký pes došiel keďže je to príroda. A pokiaľ suku nemáš v dome ja by som sa bála že sa presne toto stane. Môžeš od neho vymáhať ale príprav sa na to že s susedom budeš mať veľké spory.
Povedal by som, pokial mas bezny plot bez dier a fenu na svojom pozemku, ten pes ti sposobil este dalsiu skodu poskodenim plota. Tu mozes vymahat tiez. Uz teraz mas so susedom narusene vztahy a ked ho zacnes tahat po policii a sudoch, budes mat roky konflikt a nik nevie, aka povaha je sused.
Asi by si z neho vysudila odskodnenie, ale za aku cenu.
obaja mate mat zabezpecene psy na svojom pozemku ak vies dokazat ze tvoja fena bola skutocne doma a ten co nebol zabezpeceny bol susedov pes tak ano mas narok na odskodne, len ak to dokazat nevies bude to slovo proti slovu.
a ešte, a keď je nakrytá - nakryl ju ten pes čo si ho vymakla? alebo aj iný pes o ktorom ale nevieš?
Na tvoje náklady prerušenie gravidity prípadnej a kastrácia. Sused nech uhradí náklady na zničený plot.
Mať fenu na pozemku s obyčajným plotom nestačí. Pes preskočí aj dvojmetrový plot keď to na neho príde. Ty si podcenila psov a on sa nestará o toho svojho. Vinný ste podľa mňa obaja majitelia.
Keby som sa takto bála o psa, tak by som mala doma betónový plot, a nie hocijaký.
@anonym_autor keďže ten jeho pravidelne uteká tak ho zraz..
@anonym_6dcca1 to je rada... 😨
dokázala by si to?
mali sme fenku, keď sa hárala pred plotom bolo aj 5 psov, z toho sa traja podhrabávali že kto skôr. 😀😝
hárajúcu fenku je lepšie mať zavretú v garáži, alebo v chlieve aby bola v noci chránená.
@anonym_autor No nie je rozumné háravú fenu nechávať na dvore, prečo na tie 2 týždne ju na noc nezatváraš do garáže alebo kotolne? Však sama píšeš, že vieš že psy behajú voľne samé čo ok nie je, ale mala si s tým rátať, pre nadržaného psa nejaký obyčajný plot prekážka nie je, to je proste príroda...
Na tvoje náklady prerušenie gravidity prípadnej a kastrácia. Sused nech uhradí náklady na zničený plot.
@anonym_3530f3 presne tak, že si nezabezpečila fenu riadne jej jej chyba a ona by mala niesť náklady na potrat... A zase susedov pes zničil časť plota, teda by mal zniesť náklady na opravu. Ale ak proste na neho vybehla ako keby ona nič ona muzikant tak ani sa nečudujem že bol nepríjemný. Keby normálne povedala že sused, Váš pes sa mi dostal do dvora a nakryl mi fenu a poškodil plot, fenu vyrieším ja, ale náklady na plot by ste mali znášať vy asi by skôr bol ok s tým.
@anonym_autor pre psov je háravá fena silné afrodiziakum a sú schopní kvôli sexuálnemu pudu preskakovať, podhrabávať ploty. To si akože nevedela? To fakt necháš háravú fenu nekastrovanú voľne ponúknutú na dvore? Keby to nebol tento pes, preskočí iný. Je tvoja zodpovednosť si nekastrovanú fenu zatvoriť alebo kastrovať. Ploty sú slabá zábrana pre nekastrovaných psov.
Susedia majú fenu kastrovanú, ale asi tak ako sa to robilo kedysi, že sa hára, ale nemôže mať mladé. Počas doby hárania sú na ich dvore psie orgie, tých psov neodoženieš len tak jednoducho, susedom je to jedno, vedia, že mladé aj tak nebudú a pritom fena je už fakt seniorka.
@anonym_6dcca1 to je rada... 😨
dokázala by si to?
@anonym_cd234a vtip
@anonym_73762d vtip..
Škodu za plot a oblečenie by si určite vymohla, tiež má mať psa zabezpečeného. To nakrytie je aj vaša chyba, nekastrovanu fenku sme my mávali vo voliere alebo v pivnici, plot je nič.
Škodu za plot a oblečenie by si určite vymohla, tiež má mať psa zabezpečeného. To nakrytie je aj vaša chyba, nekastrovanu fenku sme my mávali vo voliere alebo v pivnici, plot je nič.
@michaela329 len otázka je - čo bolo skôr - sliepka alebo vajce?
ak by nemala háravú fenu na dvore, bol by zničil plot a roztrhal jej gate? 😒
@michaela329 len otázka je - čo bolo skôr - sliepka alebo vajce?
ak by nemala háravú fenu na dvore, bol by zničil plot a roztrhal jej gate? 😒
@biba_18 on si má psa tiež zabezpečiť, haravych fien tam bude xy - škody môžu pribúdať. Nám sa pes z dvora dostal len raz a podnikli sme opatrenia, chcem chovať psa? Musím si ho vedieť zabezpečiť.
@anonym_6dcca1 sused prehodí otrávenú klobásu cez plot a bude remíza 1:1
@biba_18 on si má psa tiež zabezpečiť, haravych fien tam bude xy - škody môžu pribúdať. Nám sa pes z dvora dostal len raz a podnikli sme opatrenia, chcem chovať psa? Musím si ho vedieť zabezpečiť.
@michaela329 samozrejme. ale ja píšem o tej škode na majetku a akože preplácaním susedom ...
@michaela329 ja ju zabezpečenú mám. Naozaj som nerátala stým, že vyvali betónovú dosku. Im to je ukradnuté, ten pes tu behá po celej dedine niekoľko rokov, žiadny iný pes k nám neprisiel. Naša druhá suseda má tiež psa, ale absolútne žiadny problem nie je a ani nebol 4 roky, odkedy máme fenku... tento blázon si robí co chce podľa jeho majiteľov.
@michaela329 ja ju zabezpečenú mám. Naozaj som nerátala stým, že vyvali betónovú dosku. Im to je ukradnuté, ten pes tu behá po celej dedine niekoľko rokov, žiadny iný pes k nám neprisiel. Naša druhá suseda má tiež psa, ale absolútne žiadny problem nie je a ani nebol 4 roky, odkedy máme fenku... tento blázon si robí co chce podľa jeho majiteľov.
@anonym_autor nehnevaj sa, ak je iba za plotom, tak nie je zabezpečená. Ale to si zistila aj sama. To však nevyviňuje suseda, tiež by mal byť zodpovedný.
@anonym_autor nehnevaj sa, ak je iba za plotom, tak nie je zabezpečená. Ale to si zistila aj sama. To však nevyviňuje suseda, tiež by mal byť zodpovedný.
@michaela329 pre boha však som už volala aj na políciu. V práve som ja. Moja fena bola zabezpečena, keby je to na ulici, tak je to aj moja vina.. ich pes bol na cudzom pozemku a poškodil majetok. Policajti mi povedali, že som mala volať hliadku, práve pre toto sa dávajú psy cipovat, každý majiteľ je zodpovedný za svojho psa. To keď sa snou deti cez deň hrajú a dostal by sa na pozemok a cez deň by mi napadol deti, stále je to moja vina? Áno, jasné že moja, lebo sa snou nemali čo deti hrať a ona mala byť 15 dní 24h. vkuse zatvorená.
@anonym_autor daj suku vykastrovat a mas pokoj navzdy. Je to dobre aj zo zdravotneho hladiska, predpokladam, ze chovatelsku stanicu a ambiciu slachtenia nemas, takze skor ci neskor by to pre tu sucku bolo dobre. A uprimne, cim skor, tym lepsie. Na cca 15kg suku sa nejedna o nijake astronomicke ciastky. Zbytocne budes pichat drahe injekcie na vstrebanie plodov, situacia sa Ti pri vasom aj ich zabezpeceni moze kludne zopakovat hned na dalsie haranie. Na co je to dobre?
Vsetko ostatne co budes riesit so susedom v tejto situacii, je zbytocna ostara a dotahovanie sa...
Takze ja som za pragmatickost a riesenie toho, co realne vyriesit mozem. Zbytocne filozofovanie a hadky so susedom v nejednoznacnej situacii by som vypustila z hlavy - zbytocne plakat nad rozliatym mliekom.
A mimochodom, spojene psy sa nikdy nasilu neoddelujuz jednak s tym nic nespravis, jednak mozes obom extremne ublizit, takze bohuzial v tomto chapem reakciu zvierata ze Ta pohryzie, pretoze je to len zviera a zasahovat do tohto procesu by bolo akoby si chcela trhat a sklbat chlapsky *** v "horucej" chvili ked zrovna nema kontrolu nad tym, aby mu rozkazal inak. A mimochodom, zviazanie "koriguje" suka, kym ona toho psa nepusti a neuvolni sa, moze sa pes aj rozkrajat.

@anonym_autor máš vonku hárajúcu fenu bez kastracie, tak sa nediv. Ja som mala celý život psov, ale mám ich zabezpečených a vykastrovaných, keďže nechceme mladé