Podmienky pre výber nájomníka
ahojte.
budem davat do prenajmu bytik. je to moja srdcovka, fakt vymazleny, nadstandardna rekonstrukcia. v buducnosti sa don mozno vratim ❤️
rada ho dokonca ponuknem rodine s detmi, zvieratami, ci osamelemu rodicovi.
ALE
chcem si najomnika starostlivo vybrat. v niektorych krajinach je bezne preklepnutie zaujemcu. planujem si vypytat k nahliadnutiu pracovnu zmluvu a 6/xy vyplatnych pasok. ucet fb, linkedin. je uz aj na sk toto bezne? ak nie, aky mate na to nazor zo strany najomcu i najomnika?
neviem aky je teraz dopyt po najmoch - nemusim dat byt prvym zaujemcom, co byt budu chciet? mozem si vyberat, ake su statistiky?
s najmami zatial nemam skusenosti, tak si rada necham poradit.
dakujem 🙂
V akom meste? Tu v BA sme si mohli fakt vyberat, do 10 minut od pridania inzeratu sme mali zaujemcov, do druheho dna napisali 20…zmluva bola podpisana do tyzdna, takze ano, povedala by som, ze si mozes naozaj vybrat a urcit pravidla. Ak sa niekomu nepaci, dalsi cakaju. A daj si naozaj pozor, ludia su vselijaki, dobre si napis zmluvu.
@anonym_autor nikdy nikdy by som svoj vymakany byt neponukla rodine a deťmi, so zvieratami alebo osamelemu rodičovi. O rok sa mozes pripraviť na kompletnú rekonštrukciu znovu a este velka šanca ze ti ani nájom nemu byt zaplatený a budeš mat problem vyhnať neplatica.
V BA si mozes fakt najomcov vyberať. Aj v iných mestách, ak dáš rozumnú sumu.
Ak nechces mat problem s najomnikom, tak určite výber 2 az 3 depozity dopredu. To sa na Slovensku veľmi nenosí, ake ked vravíš, ze mas pekný byt tak si ho treba chrániť.
Tebe by sa zišla aj aby ti pomohla najist najomcu realitka a proviziu nech platí najomca.
To nakoľko si budeš môcť vyberať záleží od mesta, od nehnuteľnosti resp. od pomeru dopyt vz ponuka. Ale vo všeobecnosti si myslím, že majiteľ bytu si naozaj vyberať môže, a teda aj stanovovať svoje podmienky.
Za seba však poviem, že keby na mňa niekto vybehol s pracovnou zmluvou, výplatnými páskami, účtami na soc. sieťach a bohvie čím ešte, tak by som odmietla a hľadala iný byt - lebo tak ako si vyberá jeden, tak si vyberá aj druhý. A nie kvôli tomu, že by som sa mala za čo hanbiť alebo čo skrývať, ale kvôli tomu, že by som (možno mylne, ktovie) očakávala, že taký človek bude aj potom robiť "problémy" - časté prepadovky, neustále kontroly, atď.. Skrátka že bude bude mať tendenciu zasahovať mi do súkromia nad rámec toho, čo som schopná akceptovať... A to som v prenájme bývala a byt som po rokoch odovzdala v top stave - správala som sa k nemu ako k vlastnému..
@anonym_autor ja som presne rovnako ako ty, drahy byt, novucicky, s vysokym zaujmom ludi o prenajom..dokonca sa predbiehali, kto zaplati viac..... mala som iba 2 najomnikov za to obdobie ale musim povedat, ze nepotrebovala som ziadne prac.zmluvy, vyplatne pasky, jednoducho stacila intuicia a komunikacia. Ti ludia sa mi az nadpriemerne starali o byt a komunikacia bola 100%tná. Ja vzdy vyhodim inzerat, dohodnem na 2 dni celodenne obhliadky a az tak vyberam cloveka, no stalo sa mi, ze uz v prvy den mi hned druhy zaujemca z rana padol do oka, tak som dokoncila obhliadky dany den a nasledny den som uz vsetky zrusila.
@anonym_autor
Na Slovensku je to velmi relaxovane, skus si prenajat vo Svajciarsku tam sa pytaju na cisla topanok babky.
Lepsie je prenajimat dakomu kdo uz predtym mal prenajate a ma referencie ktore sa daju skontrolovat.
Ja byt najomnik, tak ti ziadne pasky neukazujem, do toho ta nic nie je. Dalsi priklad : mlady par, vzdy platili na cas, ziadne problemy, byt dobre udrziavali. Potom jedneho dna velky rachot, rozbite dvere. Protidrogova razia, peniaze mali z predaja drog a nieco skladovali aj v byte. Riad sa dojmom z tych ludi a ako komunikuju, namiesto vysluchu je lepsie, aby rozpravali spontanne sami, sleduj, ci si neodporuju.
@anonym_autor nikdy nikdy by som svoj vymakany byt neponukla rodine a deťmi, so zvieratami alebo osamelemu rodičovi. O rok sa mozes pripraviť na kompletnú rekonštrukciu znovu a este velka šanca ze ti ani nájom nemu byt zaplatený a budeš mat problem vyhnať neplatica.
Ak nechces mat problem s najomnikom, tak určite výber 2 az 3 depozity dopredu. To sa na Slovensku veľmi nenosí, ake ked vravíš, ze mas pekný byt tak si ho treba chrániť.
Tebe by sa zišla aj aby ti pomohla najist najomcu realitka a proviziu nech platí najomca.
@anonym_7a5496 ano, este referencie od predoslych najomnikov alebo zamestnavatela sa na zapade zvyknu riesit. to zas neviem - barsakeho kamosa mozu uviedt ako kontakt 🤔
@anonym_953dcf verim, ze dobro sa dobrom oplati. kazda raz mozem ostat rozvedena, s detmi a psom, hladajuca najom 💞
no kiezby sa mi dalo spolahnut na intuiciu, ze dobre vyberiem aj bez vyplatnych padok. idealny pripad asi
ilegalne to ale nie je? ak len nahliadnut
Ja byt najomnik, tak ti ziadne pasky neukazujem, do toho ta nic nie je. Dalsi priklad : mlady par, vzdy platili na cas, ziadne problemy, byt dobre udrziavali. Potom jedneho dna velky rachot, rozbite dvere. Protidrogova razia, peniaze mali z predaja drog a nieco skladovali aj v byte. Riad sa dojmom z tych ludi a ako komunikuju, namiesto vysluchu je lepsie, aby rozpravali spontanne sami, sleduj, ci si neodporuju.
@patrike jasne, ratam s tym ze kopu ludi to odmietne -> zatial neviem aky by mohol byt dopyt, ale ak velky, tak mi to moze byt jedno. ale ok, dik, skusim sa zamerat aj na tie dojmy - skoda by bola perdpektivneho najomnika odradit
@patrike jasne, ratam s tym ze kopu ludi to odmietne -> zatial neviem aky by mohol byt dopyt, ale ak velky, tak mi to moze byt jedno. ale ok, dik, skusim sa zamerat aj na tie dojmy - skoda by bola perdpektivneho najomnika odradit
@anonym_autor
Odkedy sme mali dvoch super sympatickych gayov profesorov ktory rozbili kresla a postel, odvtedy pouzivame agenturu.
Este su realitky a im podobne firmy, ktore si zapytaju 10 - 20% z najmu, ale vsetko riesia za teba : vyber najomnika, zmluvu, garantuju ti peniaze, aj ked on neplati a tiez najomnika zakonne vyrazia, ked robi problemy. Zvaz taku moznost.
@anonym_autor za mna ziadne zviera. Nikdy a neexistuje vynimka. Zmluva onkratkodobom prenajme, dvojmesačny depozit a najomne vopred. Cize v case odovzdania bytu mam 3x najomne. Ostatne je uplne zbytočne. pracovnu zmluvu, pásky a referencie ti donesie hocikto. Stiahne z netu, nemas sancu overit. Socialne siete nema kazdy. Za mna su fajn nejaky mlady par, ktory pracuju obaja a študujú, firemný zamestnanci, kde najom plati firma, nakolko ide spravidla o vyssi managment a v podstate su v tom byte tak 4x cez pracovny tyzden. Pripadne niekoho znameho , ci na odporucanie. A potom je to o pocite z toho cloveka. Pred 10 rokmi som prenajala byt azylantom z ďalekého východu, vsetci doma si tukali na celo. Boli úžasní, čistotni. Ja som ani nemusela chodit na kontrolu, chodila tam pravidelne cudzinecká policia a mali okolo seba nejake OZ, ktore im pomahalo. Potom odisli do ineho mesta. Po nich som do bytu pustila mlady par, podnikateľov, stavali dom. Ja spokojna, do prveho telefonátu od susedov, ze tam bola policia uz niekoľkokrát . 🙈🙈🙈 dala som im par dni na vysťahovanie. A ked som isla prebrat byt, tak ukradli stare periny fuj, poháre co tam boli…a proste take vybavenie co som tam nechala, ze nevadi, ak sa aj strati alebo zničí. Az som sa musela smiat, ze dobri sedlaci. A to by si povedala opacne, ze dobre zarábajúci mlady par, bude v pohode. Potom sme tam mali dlho pracujúcu mamicku s jednym dietatom. Tam nebol ziadny problem. Boli trosku dokreslene steny ale nie velmi. Proste asi dieta skúsilo a mala zatrhla. Ja to chapem. Postavila sa na nohy a kupila si byt. Od vtedy tam mame iba firmy a nie je problem. Spravidla je tam iba jeden clovek na vyššej pozicii, ktoreho nechcu dat do ubytovne. Ale z mojich skusensoti, je fakt tazke najst na to nejaky vzorec.
Nikdy by som nedala nový, krásny byt rodine s deťmi. Videla som xy bytov , kde boli deti a nikdy. Moja kamoška prerobila deťom izbu. Za týždeň bolo všetko zničené, steny od fixiek, podlahy zničené od odrážadiel, nábytok ošúchaný... Pani psychologička , takže by si videla aj zmluvu, aj pásky a byt by si mala zničený na kompletku. O psovi, čo nechodil von a síkal a 💩 doma, ani nehovorím. Môžu ti ukázať zmluvu a pásky, a platit ti aj tak nemusia. Rodinu s deckom len tak nevysťahuješ. K čomu ti pomôže tá zmluva a páska , keď budú sice pracovat, ale peniaze prepiju, prefajčia, zdemoluju ti byt? Tu niesi v zahraničí, kde ťa agentura vyhodi z bytu, ked neplatis.
No, máme len jednu skúsenosť s prenájmom, a to veľmi zlú. Riešime to teraz súdne, zožralo nám to vela peňazí a nehovorím koľko nervov, a aj tak to vďaka našej banana republic vyzerá, že naše peniaze neuvidíme.
Takže tiež by som si najradšej druhých podnájomníkov preklepla z každej strany. Avšak na SVK to nefunguje ako v zahraničí. Jednak gdpr vo veľkom a mnoho ľudí odmietne dať takéto informácie o sebe (nečudujem sa im, tiež by som nechcela).
Jedine ak by si šla cez agentúru a oni by s tým súhlasili. Výhoda je, že všetko za teba riešia oni, aj v prípade neplatenia, vyhodenia a získania peňazí. Len tých je na trhu málo a samozrejme im mesačne platíš.
Ak si veľké mesto, kde nie je k záujemcov núdza, tak si daj 2-3 mesačný depozit, nájom mesiac vopred a ak dáš aj províziu realitnej kancelárii, vyselektujeś si ľudí, čo na to nemajú alebo nemajú úspory.
(Ak nemá 2 mesačný depozit, ak mu jeden mesiac vypadne príjem, vieš, že to nemá z čoho platiť. Ak na viac mesiacov mu vypadne, ty nebudeš mať zaplatené).
A zmluva o krátkodobom nájme, určite. Nie podľa občianskeho zákonníka.
@anonym_autor
Odkedy sme mali dvoch super sympatickych gayov profesorov ktory rozbili kresla a postel, odvtedy pouzivame agenturu.
@anonym_7a5496
Najlepsi gol bol ked sme isli potom na sud preto ze zdevastovali byt tak nasi gayovia vytiahli tromf ze sme rasisti a xenofobovia, teraz mame zahranicnych studentov a ich rodicia garantuju najomne cez nasu agenturu.
@anonym_953dcf Toto je take slovenske,... "Objednaj si sluzby realitky, zaplati to ten druhy" 🤦♀️
@anonym_autor fuha. To akože ja ak nemám fb, tak by si mi ho neprenajala? 🤣 a neviem ani čo je LinkedIn 🤣
Z pozicie najomnicky - uplne chapem, ze najomca chce vediet, kto som, co som. Ale tiez mam moznost si vybrat a urcite by som nikomu cudziemu neukazovala vyplatnu pasku. Otazky na pracu pokojne.. ale vsetko ma svoje medze.
môže ti ukázať aj účty to je finančná stránka, ale nikoho to serioznym nerobí, my sme mali manželov veterinárov s dobrými referenciami, peniaze bez problémov, ale katastrofa so susedmi, aj polícia zasahovala a mali aj facebook aj linkedln
V Rakusku davas tri vyplatne pasky,do zmluvy nemas narok a pravo nazerať.Ja som zila s detmi v najme 15 rokov,nic sme nikomu neznicili.Rakusko je ale samozrejme uplne inde ako Sk.
@anonym_autor rovno ti poviem, ze ak mas srdcovy vztah k bytu a zariaddniu, tak sa na prenajimanie vykasli...
Na margo soc. sieti... nevravim, ze sa byt neda prenajat bez nich, ale publikacia na fb a do 10 minut (aj v noci) mas (v BA) 15-20 zaujemcov. Polovica z nich ani nechce vidiet byt a ma zaujem...
@anonym_autor ja osobne by som v prvom rade byt k prenajmu specialne nevymazlovala, predsa len najomnik k nemu s laskou az tak nepristupuje... v druhom rade, by som si pytala pracovnu zmluvu, dobre postavila najomnu zmluvu... a ja osobne rozhodne by som isla do verzie- najomnik bez deti... dalej nie sharovany byt pre studentov... za mna idealne par
@anonym_953dcf Toto je take slovenske,... "Objednaj si sluzby realitky, zaplati to ten druhy" 🤦♀️
@anonym_d9c50c je to opatrenie najlepšie pre prenajímateľa. Vysektuje to ľudí, ktorí na to nemajú, su špekulanti a tebe chodia na obhliadky uz ina úroveň najomcov. Samozrejme ked zaplatí realitke nájomca len tak, tak o 2 mesiace nezacne vymýšľať, ze chce odísť. Pochopíš ked raz budes v pozícii prenajímateľa, a nie najomcu.
@anonym_autor fuha. To akože ja ak nemám fb, tak by si mi ho neprenajala? 🤣 a neviem ani čo je LinkedIn 🤣
@anonym_2fa858 tak asi nemas dobru VS, super prax a zaujimavu poziciu, nehladas pracovne konexie na medzinarodnej urovni a podobne, inak by si to vedela
V zahraničí som poskytovala posledné 3 výplatnej pásky, ale číslo konta a pracovná zmluva je už za hranicami. To sa nevyžaduje ani vo Švajčiarsku. Čo sa este tu robí, tak si ma majiteľka overovala u zamestnávateľa. Akurát som sedela u šefovej v kancelárii ked volala ;) ...ale zas ako bolo spomenuté, nič ti nedá záruku.
Škodu ktorú sme spôsobili sme samozrejme uhradili. A 3 mes.najomne ako záruka. Tu potom majiteľka použije na pokrytie škôd.
vo velkej miere je to o stasti asi, tiez si nemyslim, ze tie pasky ti v niecom pomozu
ako pisali aj vyssie, aj slusne vyzerajuci ludia sa mozu spravat ako hovädá
ja som v pozícii, ze som byvala nad prenajimanym bytom a tiez som zasla, co vsetko sa dialo u ludi na pohlad slusne posobiacich
zena- mlada podnikatelka, casto v telke, s viacerymi firmami, drahe oblecenie, mega auto - a v noci mavala take zachvaty, ze hučala po frajerovi, trieskala dverami, behala ako nepricetna, to si nevie nikto predstavit, kto to nezazil - bola bud na drogach alebo psychicky chora
rodina s malym dietatkom - ti po sebe kazdu noc hulakali ako blaznivi, hadky nonstop - tiez vyzerali navonok idylicky na prechadzke
najlepsi a najtichsi boli paradoxne chlapi - skupina pracujucich, ti prisli unaveni z roboty a o deviatej uz bolo ticho - jazdili na starych autach, boli potetovani - nevyzerali vobec dako spolahlivo a pritom si viem predstavit, ze byt odovzdavali v dobrom stave
co ti poviem, casto je to loteria
ja by som sa vykaslala na nejake pasky a zmluvy, ale pytala by som konkretne referencie - byt, kde byvali predtym, nech daju adresu a meno majitela, skusit sa spytat mozes
ja keby sa nemam za co hanbit, tak urcite poskytnem
@anonym_7a5496 ano, este referencie od predoslych najomnikov alebo zamestnavatela sa na zapade zvyknu riesit. to zas neviem - barsakeho kamosa mozu uviedt ako kontakt 🤔
@anonym_953dcf verim, ze dobro sa dobrom oplati. kazda raz mozem ostat rozvedena, s detmi a psom, hladajuca najom 💞
no kiezby sa mi dalo spolahnut na intuiciu, ze dobre vyberiem aj bez vyplatnych padok. idealny pripad asi
ilegalne to ale nie je? ak len nahliadnut
@anonym_autor dam ti dobru radu, never dobru v ludoch ked ides prenajimat byt, svoj majetok. Inak btw, vies kto zo vsetkych nasich najomnikov bol najhorsi? Znama, ktorej sme pomohli…takze fakt opatrne a rozhodne ziadne rodiny, psy a idealne ani kamosi. Pre istotu.
@anonym_autor ja som vyberala nájomníka skoro rok a radšej som byt nechala tak, akoby som tam po zlých skúsenostiach ( s kamarátkou!!!) pustila niekoho nezodpovedného. Na kontroly ale chodím každé tri mesiace aj tak. Nájomník je mladý muž,veriaci,slušný, normálne som si ho preklepla na všetkých stránkach aj cez sociálne siete. Aj pracovnú zmluvu som si vyžiadala. Za zodpovednosť býva u mňa za veľmi výhodných podmienok.

Keď nemá fcb, či LinkedIn ? Nie každý je fanúšik sociálnych sieti