Skúsenosti s bývaním v byte s malými deťmi
Dobrý večer, žienky.
Vysvetlím najprv situáciu. S manželom hľadáme domček na kúpu. Po svadbe sme súhlasili s bývaním u jeho rodičov. Bolo to také rozhodnutie z rozumu a je pravda, že nám to v oblasti financií veľmi pomohlo, ale.. prosto, už mi pretiekol pohár trpezlivosti v istých veciach, a tlačím trošku na manžela, aby sme šli do prenájmu, že je toho už na mňa veľa.
No a k pointe, máme 4 malé deti do veku 6 rokov. Synčekovia majú 6 a 5, dievčatká máme dvojky 3 ročné.
Našli sme si byt, ktorý sa nám veľmi páči, ale je na 3/4 poschodí, susedia hore, dole, zprava, zľava.
Trochu som nervózna z toho, aby sme susedom nespravili peklo zo života, kvôli tomu, že detičiek je viac a sú malé. A sú to prosto živé deti, niežeby boli ako utrhnuté z reťaze, nevychované, ale tak to stále pobehujú, kričia, stále niekto plače, stále nejaká hračka spadne na zem, do toho ja občas pokričím.. no veď kto má hlavne viac detí, tak si vie predstaviť určite.
Tak preto píšem sem, či by ste mi nemohli napísať nejaké skúsenosti z oboch strán, zo strany rodiny aj zo strany susedov. Ďakujem vopred.
No ja ti viem k tomuto napisat, ja som sa na tomto dobre popalila. Byvali sme v byte s malym novorodencom a vkuse nam vyklopavali, ze je hluk. Mna isiel slak trafit, sak s novorodencom mam co robit aj tak, nie susedov riesit. Ked sa zacali socialkou vyhrazat tak nenapadne, ze ci je vsetko v poriadku, alebo treba dohlad, tak som sa nasrala a sli sme do domu a mame klud. Fakt je to na nezaplatenie, a uz v zivote by som nesla s malym dietatom do bytu. Mimochodom ani jedno nebol podnajom ak by tu niekto argumentoval, ze sa to neda.
4 deti v takom veku jedine na prizemie, inak budu staznosti. Viem o com hovorim, mocem sa okolo spravy bytovych domov. Najma ak by boli dole dochodcovia a predtym bol vami uzivany byt prazdny alebo obyvany ludmi bez deti. Situaciu este zhorsuju plavajuce podlahy a dlazba, najma ked majstri ignoruju zvukovu izolaciu (mirelon to nie je). Aj pri maximalnej snahe proste bude hluk 6 - 22 hod.
No ano, treba si vopred zistit co za susedov by ste mali a v akom veku. Moja horna starsia a chorlava suseda stale buchala a hnevala sa na suaedov nad nou, kde behali 3 male deti. Ostatni z casu na cas tiez komentovali hluk.
Ja trochu nechapem, pises ze si hladate domcek, tak nerozumiem preco teraz chcete ist do bytu do prenajmu. To sa neda uz vydrzat v tom dome kde byvate teraz? Lebo podla mna zbytocne budete minat na najom, to by ste mohli radsej este usetrit na ten domcek, kym byvate so svokrovcami. Ci kedy chcete ten dom kupovat?
So 4 zivymi detmi by som veru radsej isla do domu, uprimne sa priznam ze to by vadilo asi aj mne. Ale zase ked sme isty cas byvali v rodicovskom dome, suseda mala 8 deti a to bol na dvore masaker, tam vzdy niekto krical a klud nebol nikdy, cize ani dom nemusi byt vzdy uplne super pre susedov 😁
Záleží od ľudí. My mame našťastie hluché susedy 🙂)) pod nami sa odsťahovali. Ale určite by sa sťažovali. Lebo počuť nás veru je..
No ja ti viem k tomuto napisat, ja som sa na tomto dobre popalila. Byvali sme v byte s malym novorodencom a vkuse nam vyklopavali, ze je hluk. Mna isiel slak trafit, sak s novorodencom mam co robit aj tak, nie susedov riesit. Ked sa zacali socialkou vyhrazat tak nenapadne, ze ci je vsetko v poriadku, alebo treba dohlad, tak som sa nasrala a sli sme do domu a mame klud. Fakt je to na nezaplatenie, a uz v zivote by som nesla s malym dietatom do bytu. Mimochodom ani jedno nebol podnajom ak by tu niekto argumentoval, ze sa to neda.
@anonym_d4d5ab to mi je veľmi ľúto, keďže mám 4, ešte mám v čerstvej pamäti, čo to je mať bábo.. my do domu plánujeme ísť, ale ešte nás nič tak neoslovilo, ze áno, toto je ono, to si berieme, ale neviem, nechcem ten čas už tráviť u svokrovcov, som sa natrápila s nimi pár rokov a už mám naozaj dosť. len to má trápi, či si len tieto nepríjemné problémy nevymenil za iné nepríjemné problémy...
4 deti v takom veku jedine na prizemie, inak budu staznosti. Viem o com hovorim, mocem sa okolo spravy bytovych domov. Najma ak by boli dole dochodcovia a predtym bol vami uzivany byt prazdny alebo obyvany ludmi bez deti. Situaciu este zhorsuju plavajuce podlahy a dlazba, najma ked majstri ignoruju zvukovu izolaciu (mirelon to nie je). Aj pri maximalnej snahe proste bude hluk 6 - 22 hod.
@patrike aj ja by som najradšej na prízemie, ale ponuka taká nie je, vždy je všetko minimálne nad niekým
Ja trochu nechapem, pises ze si hladate domcek, tak nerozumiem preco teraz chcete ist do bytu do prenajmu. To sa neda uz vydrzat v tom dome kde byvate teraz? Lebo podla mna zbytocne budete minat na najom, to by ste mohli radsej este usetrit na ten domcek, kym byvate so svokrovcami. Ci kedy chcete ten dom kupovat?
So 4 zivymi detmi by som veru radsej isla do domu, uprimne sa priznam ze to by vadilo asi aj mne. Ale zase ked sme isty cas byvali v rodicovskom dome, suseda mala 8 deti a to bol na dvore masaker, tam vzdy niekto krical a klud nebol nikdy, cize ani dom nemusi byt vzdy uplne super pre susedov 😁
@anonym_82f48d neviem už vydržať u svokrovcov.. už som nejaké tie roky nejaké veci tolerovala, ale ako prišli deti, je to 100x horšie.. dom pozeráme na kúpu, len nás ešte nič neoslovilo a s financiami nie je problém, čo sa nájmu týka.. ja som dlho nemyslela na seba, časom mi aj došli nejaké veci, niečo sa aj vo mne zmenilo, zlomilo a neviem, už prosto nechcem ďalej trpieť a nechať sa vyšťavovať a tak no
@anonym_82f48d neviem už vydržať u svokrovcov.. už som nejaké tie roky nejaké veci tolerovala, ale ako prišli deti, je to 100x horšie.. dom pozeráme na kúpu, len nás ešte nič neoslovilo a s financiami nie je problém, čo sa nájmu týka.. ja som dlho nemyslela na seba, časom mi aj došli nejaké veci, niečo sa aj vo mne zmenilo, zlomilo a neviem, už prosto nechcem ďalej trpieť a nechať sa vyšťavovať a tak no
@anonym_autor V byte budes trpiet este viac a uvedom si, ze nech su svokrovci aki su, zrejme boli ochotni pomoct postrazit deti, ked si sla nieco vybavit. Toto teraz nebude. K tomu ziadne hry na dvore, ale deti zatvorene doma. Ked chytis susedu, aku mame my, tak ti poskrabe postovu schranku, natlaci tam psie vykaly, rozbije vajce o dvere, nasprejuje tam kosostvorec. Jej heslo je "robit ludom zle tak dlho, az odidu".
Tiez nemaj iluzie, ze ti s radostou prenajmu byt, ked uvidia 4 deti, hned pochopia, ako budu vyzerat steny a podlahy : obite, spinave, poliate sirupom, doskrabane. Byt bude po vas zrely na generalku.
My mame 4 deti do 6r, byvame v byte ale ja sa tu idem zblaznit. Mame malo miesta, ten hluk co deti robia sa viac koncentruje, behaju, kricia, skacu, ja kricim, akokolvek sa ich snazim usmernit po case na to zabudnu a ano, je to hluk a je to narocne aj pre susedov. Teraz boli deti chore a skoro 2 tyzdne som s nimi nemohla ist von cez den, lebo vzdy bolo minimalne jedno chore. Kebyze byvame v dome, tak zdrave deti šup na dvor a s chorym som doma. My aktivne hladame dom, takze byt ti neodporucam. Ale tak kazdy ma svoju vlastnu situaciu, v ktorej nevydrzi - ja v byte, ty so svokrovcami v dome.
@anonym_autor V byte budes trpiet este viac a uvedom si, ze nech su svokrovci aki su, zrejme boli ochotni pomoct postrazit deti, ked si sla nieco vybavit. Toto teraz nebude. K tomu ziadne hry na dvore, ale deti zatvorene doma. Ked chytis susedu, aku mame my, tak ti poskrabe postovu schranku, natlaci tam psie vykaly, rozbije vajce o dvere, nasprejuje tam kosostvorec. Jej heslo je "robit ludom zle tak dlho, az odidu".
Tiez nemaj iluzie, ze ti s radostou prenajmu byt, ked uvidia 4 deti, hned pochopia, ako budu vyzerat steny a podlahy : obite, spinave, poliate sirupom, doskrabane. Byt bude po vas zrely na generalku.
@patrike naozaj ďakujem za názor.. tie ostatné veci máme zvážené (svokrovcom sme deti nenechávali a napr ten konkrétny byt je v tichej uličke, kopa zelené, detské ihrisko) tak tie veci nás netrápia, len to spolužitie so susedmi, z toho mám trocha obavy.. manžel ani nie, ale jemu sa to ľahko povie, keď príde domov o 5 😀 a chlapi mám pocit že všeobecne su taki hluchejší, čo sa takých maličkosti týka.. ja som si zažila svoje, keď som bývala v byte a som s deťmi nonstop, tak určite to nie sú maličkosti ale konštantny hluk 😄
Domcek, o 2 temy dalej "bytik"...to sme v skolke, ci co? Sa neda napisat dom/byt? Toto je mor.
Za mňa, vyberte si novšiu bytovku, kde máš istotu, že bude kopec mladých rodín. My síce bývame na 2.poschodí, z každej strany máme susedov ale takmer všetci majú deti, takže nik nič nerieši. Všetci sú radi, keď nevrieskajú zrovna ich deti ale tie susedovej 🤣🤣
@anonym_autor bude zazrak, ak najdete majitela, co vam nieco prenajme... lebo jeho susedia zozeru za ziva... jemu budu vyvolavat...
Je to o šťastí. My máme okolo seba len dôchodcov, všetko okolo 70 rokov. V živote sa na dcéru nesťažovali. A to ti poviem, že mala koliky, večne plakala a nočné desy mala do 3 rokov. A kto zažil nočný des, ten vie, čo je to za vreskot.
Susedia skôr riešili, že čo ja jem, keď malá má kolíky 🤦♀️
Dokonca sa mi raz stalo, to som ešte nemala dieťa ale bola u nás návšteva s bábätkom, že sme boli na balkóne a v bytovke sa prerábal byt a ten majster, čo ma videl na balkóne, u mňa zvonil, že kedy dávam dieťa spať, že vtedy nebudú búchať. Také milé to bolo.
Takže je to o šťastí. Skôr novostavbu, kde je viac detí, ako ti tu radia
Nie že by som bola netolerantna , ale akože určite by som toto nepovažovala za prekážku sťahovania . Pokial nerusia nočný kľud . Akože fakt obmedzovať sa týmto , hold bytovka má svoje nevýhody .
@anonym_autor aj tak si myslim, ze v situacii ked uz hladate dom, je medzi-stahovanie do bytu hlupost. Uz len stahovat dvakrat celu domacnost, nevraviac o tom, ze ste uz zvyknuti na dom. Ja by som proste tu chvilu vydrzala a isla rovno do domu, teda ak ho neplanujete kupit o 10 rokov.
Nepoznám dôvod, okolnosť ktorý by ma prinútil isť bývať k svokrovcov. Pre mňa už 1dnové prespatie bolo utrpením. Ale ja to sú pomery u nás, tvoje nepoznám. Môj manžel do bytu nechcel. Tiež si myslím že je väčší záhul nájsť nikoho kto vám prenájme byť ako susedia.
Koľko rokov hľadáte dom? Keď más 6r dieťa ...7rokov? A nič ste nenašli? Treba zmeniť parametre.
Ja som sa s dieťaťom a tehotná tlačila vo svojej detskej izbe, u nás trpel viac môj muž ale ako sa dalo tak sme sa sťahovali hoci sme vedeli použiť iba kuchyňu a jednu izbu.
Pises, ze hladate dom. Preco potom idete do najmu do bytu? Mate vobec financie na vlastnu nehnutelnost? Akukolvek? Ked ste nekupili doteraz, so 4 detmi vam penazi nepribudne. Po tolkych detoch sa zobudit az teraz, ze chcete ist do vlastneho...
my sme sa presťahovali s jedným dieťaťom a psom do bytu, v ktorom pred nami dlho žil bezdetný pár ktorý dokonca bol viac von ako doma (aktívni športovci) ... suseda pod nami sa chodila vkuse sťažovať, vkuse ...
Takto to dopadne, ked sa ide stylom "vsak mozme byt u nasich/svokrovcov, naco vyhadzovat peniaze za najom/hypoteku". Co by sa mohlo pokazit...🤔😏
Ja viem, ze teraz uz je to jedno, ale proste vzdy mi to napadne, ked citam taketo prispevky.
@anonym_cbb9c2 toto sa dá - a sama by som bola ochotná zobrať mladých k sebe - iba na nevyhnutný čas (kým vybavujú hypo, prerábajú a pod...). natrvalo? ani náhodou ...
Mne iba hlava neberie, že nemáte vlastné bývanie, ale už ste si narobili kopu detí
@anonym_autor tak pri 4 detoch byt tvoja svokra no amen tma, mas jej nohy bozkavat ze vas prichylila a nie ze tebe pohar trpezlovosti pretiekol.. A ano suhlasim s vyssim nazorom, kopec deti najprv, frflanie na svokru a az po 7 rokoch riesite byvanie, kks
Ja by som sa asi obesila na luster, keby nadomnou byva rodina so 4 detmi do 6 rokov. Hladajte prizemny byt.
Vydrz ty len pekne, kým nájdete dom. Lebo zjavne robiť rýchle rozhodnutia je vaša slabosť.Prenajom pre 6 tich ľudí so 4 malými deťmi nenájdete tak ľahko. Sťahovať toto všetko je tiež odušu a ty si na nervy už teraz. Hľadaj radšej rovno ten dom a nie podnajom
Prepac, ak financie nie su problem, ved domov je namraky. Nieco nepises pravdivo
@anonym_autor tak pri 4 detoch byt tvoja svokra no amen tma, mas jej nohy bozkavat ze vas prichylila a nie ze tebe pohar trpezlovosti pretiekol.. A ano suhlasim s vyssim nazorom, kopec deti najprv, frflanie na svokru a az po 7 rokoch riesite byvanie, kks
@anonym_52046c Ja chapem, ze byvanie so svokrou je tazke. Ja uz kypim po 2 hodinach, ked sme na navsteve. Byvat by som u nej nemohla, ani keby mi platila 2 tis.mesacne. Ale hadam kazdy vie, co ma, tak sa zariadim a idem do svojho a nie nechat sa unasat zivotom a potom panika, lebo svokra je taka a onaka...no ja mat 6 ludi navyse v dome(teda dufam, ze je to dom), tak som tiez nervna a protivna.
Mas 4 deti a nemate vlastne byvanie? To je odvaha. Ci ked panbozko nadelil tak je to v poriadku aj u svokry? Ale k veci. Neviem v akej casti SR hladate, ale vacsi byt je uz cenovo na urovni noveho bungalovu. Hladajte radsej ten "domcek".

@anonym_autor Ešte dodám, že ja si uvedomujem, že kto ide do paneláku, mal by s takým niečím počítať, ale realita je zväčša inde. Keď som bola na vš, zdieľala som s kamarátkami byť a to sme boli tri baby, ktoré sa učili, žiadne párty, pes ani nič podobné a čo sme si to užili s jednou susedou.. stále že ako hlasno chodíme.. chápete? to bol extrém, že sa človek bál prejsť po byte..