Bývanie vo Švajčiarsku alebo v Rakúsku pri horách
Ahojte, je tu niekto, kto sa odsťahoval niekam k horám a ste to neoľutovali? Milujem hory a túžim ísť bývať niekam do hôr. Môj manžel tiež miluje hory. Máme 2 ročnú dcéru. Každý rok chodíme niekam na dovolenku k horám a keď prídeme domov, tak máme podovolenkovú depku. Hlavne ja 🙈 Áno, teším sa samozrejme, že máme kde bývať, že mám krásnu zdravú rodinu, ale tá túžba ísť bývať do hôr je neskutočná 🥺 Bývame totižto pri Dunajskej Strede, kde tu nič nie je. Čistá pustatina, nenávidím to tu…
Manžel by aj išiel, ale nechce tu nechať rodinu a prácu. Pracujeme totižto v štátnej správe a neviem či by sme sa vedeli dobre zamestnať s našou prácou niekde v zahraničí. Čo sa týka mňa, tak ja som už mimo domova vyše 10 rokov, takže by som nemala problém aj ďalej sa odsťahovať. Pre dcérku by sme vedeli poskytnúť kvalitnejšie vzdelanie.
@lujza171997 my byvame v KTN, vidim krasne na hory, no ja to milujem. Nam sa tu byva dobre, mame dve deti, proste otazka nastavenia. Predtym sme byvali dlho vo Viedni.
Ved chodte byvat na Liptov alebo blizsie k Tatram, prečo hned do Rakuska?
statna sprava, to moze byt hocico, aj udrzbar, aj riaditelka
s jazykmi ste na tom ako? Nemcina top vsetci traja tipujem teda aspon. A co by ste v tych horach robili?
@anonym_4bdd80 roboty je tu dost by som povedala
@lujza171997 ak manžel nechce ísť ďaleko tak pekne je Pezinok Modra Limbach, nie sú to až také veľké kopce ale príjemné prostredie
Toto su take sny rojkov. Po slovensky sa povie "byvanie v horach". Co by ste tam robili? To ze tu pracujete v statnej sprave je nic, co by ste robili v zahranici v ramci profesie? Bez znalosti jazyka tak niekde pomocne prace. Kolko desiatok tisic mate uspory, ktore mozete minut na byvanie a prestahovanie do zahranicia?
Mozete vyskusat prenajat si na dva-tri mesiace chatu v horach, v Rakusku nie je s tym ziadny problem a videla by si realne, ze ci to date alebo nedate. Zivot v horach nie je jednoduchy ani tu v podtatranskych osadach, to Ti potvrdi kazdy co tam byva. Zvyknes si ked musis. Velka vyhoda je, ze uz nie su tie tuhe zimy, ked nasnezilo 2 metre snehu a vydrzal v horach 3 mesiace.
@anonym_4bdd80 roboty je tu dost by som povedala
@kiki68 ved ja netvrdim, ze nie, ale ona sama pise, ze nevie, ci by sa tam uplatnili.
nevieme, co presne robia v tej statnej sprave
a manzel by aj isiel, ale nechce nechat doma rodinu a pracu - tak to je co za nastavenie? isiel by alebo by nesiel?
mne to pride, ako ked by to napisala nejaka 15tka, nie matka dvojrocneho dietata
Ja som v horach v Tirolsku a niekedy su tie hory priliz vela. Aj ked su krasne, ale niekedy chyba taky riadny pohlad do dialky.
@kiki68 ved ja netvrdim, ze nie, ale ona sama pise, ze nevie, ci by sa tam uplatnili.
nevieme, co presne robia v tej statnej sprave
a manzel by aj isiel, ale nechce nechat doma rodinu a pracu - tak to je co za nastavenie? isiel by alebo by nesiel?
mne to pride, ako ked by to napisala nejaka 15tka, nie matka dvojrocneho dietata
@anonym_4bdd80 no v statnej sprave robit nebudu , na to treba stranicku knizku podla daneho regionu ( zial taka je realita), to su take dozivotne fleky. Ale mozu robit nieco ine, podobne. Kazdy tu nejak zacal, zase ked sa neboja zmenit mozno na cas job, tak to neni tragicke. Takych ludi je tu kopec, co chceli prec aj za cenu, ze napr z IT je tu iba elektrikar, alebo z nej hide iba predavacka na mozno prve 3 roky. Akurat, ze tu zarobi tak nejak normalne, ze budu vediet slusne zit.
vo Švajčiarsku je neskutočne draho, to skôr Rakúsko.
so štátnou správou sa v zahraničí rozlúč. tam majú dosť svojich na takéto posty.
ste mladí, kľudne vyskúšajte kým dieťa je malé a nemusí do školy.
Toto su take sny rojkov. Po slovensky sa povie "byvanie v horach". Co by ste tam robili? To ze tu pracujete v statnej sprave je nic, co by ste robili v zahranici v ramci profesie? Bez znalosti jazyka tak niekde pomocne prace. Kolko desiatok tisic mate uspory, ktore mozete minut na byvanie a prestahovanie do zahranicia?
Mozete vyskusat prenajat si na dva-tri mesiace chatu v horach, v Rakusku nie je s tym ziadny problem a videla by si realne, ze ci to date alebo nedate. Zivot v horach nie je jednoduchy ani tu v podtatranskych osadach, to Ti potvrdi kazdy co tam byva. Zvyknes si ked musis. Velka vyhoda je, ze uz nie su tie tuhe zimy, ked nasnezilo 2 metre snehu a vydrzal v horach 3 mesiace.
@muchotrafka298 na tie zimy sa nespoliehat, dve budu take nic moc a tretia bude meter snehu a do marca budes len odhrnat. Ako prve co sme kupili bola nova freza. Ale uz bolo aj horsie a to som cakala nez sused dojde s traktorom a s radlicou to odsype na bok. Ale ludia tu drzia pokope v tomto smere, lebo naozaj keby nemame dvoch susedov a jeden ma tri velke traktory sa nepohneme. Ten supluje velky odhrnac ked dojde nahle sneh. Ma to nieco do seba. Ludia si tu viac pomahaju, toto neni Vieden, kde sused nevie ako sa dalsi sused vola a ci este zije. Tu sa stale ludia navstevuju, pozicavaju vercajch, mne to pride ako ked som ja ako dieta rastla. Aj babky tu napr ked sa mi mala narodila namiesto mna chodili polievat kvetiny na cinteri. To som naposledy videla ako 5 rocne dieta. Rakusky vidiek pod horami je ina liga. Potom su este tie dediny uz priamo v horach, to je este trosku ine. To my sme stale dost medzi vacsimi mestami.
Tvoj manžel nikam nepôjde a na zivot v zahraničí potrebujete lopaty prachov. Školstvo v zahraničí sa platí..
Tvoj manžel nikam nepôjde a na zivot v zahraničí potrebujete lopaty prachov. Školstvo v zahraničí sa platí..
@anonym_56cbb1 fakt?Kde sa plati?
Zijeme dost dlho vo Švajciarsku,deti skoncili ZS a neplatili sme nic.Dokonca preplacali detom cestu do skoly.Vsetky pomôcky zdarma.Syn skoncil gymnazium, platili sme cca.300fr rocne,kde bol zaratany aj tyzdnovy vylet.Teraz chodi na univerzitu v Zurichu a semester stoji cca.800fr.
@lujza171997 zijeme vo Švajciarsku v dedinke na konci udolia.Z mojho pohladu,pokial viete jazyk,tak by ste mohli najst pracu na lanovke,niekde v stredisku.To iste plati aj o Rakusku,len tam su vyrazne mensie platy.
@anonym_56cbb1 v Rakusku je skolstvo zadarmo, mimo sukromnych skol. Jedine skolky do 5 rokov mozu byt spoplatnene. Ale my za skolku platime iba 95 eur obedy mesacne. To je cele. Zvysok platime iba stat a arcidieceza. Budovu tiez financuje arcidieceza. Zalezi aky Bundesland. Deti tiez maju zadarmo Sprachförderung a Therapie. Zakladna, Stredna a vysoka skola je bezplatna. Pokial ide o statnu skolu.
@anonym_56cbb1 fakt?Kde sa plati?
Zijeme dost dlho vo Švajciarsku,deti skoncili ZS a neplatili sme nic.Dokonca preplacali detom cestu do skoly.Vsetky pomôcky zdarma.Syn skoncil gymnazium, platili sme cca.300fr rocne,kde bol zaratany aj tyzdnovy vylet.Teraz chodi na univerzitu v Zurichu a semester stoji cca.800fr.
@tundra prosím ta ako je to platovo? napr tie pomocné prace? a predpokladám že vlastne bývanie je poriadne drahé alebo sa mýlim?
@tundra prosím ta ako je to platovo? napr tie pomocné prace? a predpokladám že vlastne bývanie je poriadne drahé alebo sa mýlim?
@jvasenka Zijeme v tretom najchudobnejsom kantone.Vo fabrike,vyroba,triedenie suciastok,
cca.18fr. na hodinu.Za soboty,nedele priplatky.
Nastupny plat v gastre,upratovacka,chyzna 3600-4000fr.Obsluha lanovky od cca.4800-5000fr nast.plat.Pozri v prilozenom linku,je tam upratovacka a pr.rocny plat 52k fr.
https://www.jobs.ch/de/lohn/?canton=ch&term=put...
Ked chces zistit,aky je plat v danom kantone,tak si ho zmen.Udaje su orientacne,ale +- si vies spravit obraz.
Vlastne byvanie je relativne drahe.Len 12%cudzincov,vlastni svoju nehnutelnost.
V nasom kantone som videl 3-iz.byt aj za 150k fr.
Potrebujes 20% vl.prostriedkov,povolenie B a prijem na to,aby si mohla splacat 5% urok na hypoteke.To je vypocet pre banku.
Aktualne, su uroky cca.do 2%.
Ak mas otazky,kludne napis aj do spravy.
@anonym_56cbb1 kde stoja skoly peniaze?
Skolka v Dolnom Rakusku od 8:00 do 13:00 zadarmo. Platis obedy a potom podla hodin kolko ostava poobede.
Skola zadarmo. Skolky vo Viedni su este lacnejsie.
Gymnazium ide dcerka na sukromne, elitne a budeme platit len 300€ mesacne...ale mohla ist aj na statne a neplatili by sme nic.

Ved chodte byvat na Liptov alebo blizsie k Tatram, prečo hned do Rakuska?
statna sprava, to moze byt hocico, aj udrzbar, aj riaditelka
s jazykmi ste na tom ako? Nemcina top vsetci traja tipujem teda aspon. A co by ste v tych horach robili?