Ostali by ste pracovať vo Švajčiarsku?
Ahojte, stojíme pred veľkou dilemou, pracujeme s priateľom vo Švajčiarsku, aktuálne vieme s výplat po odpočítaní všetkých nákladov odložiť mesačne 4000-4500. Celkom ok.
No rozmýšľame aj nad návratom na Slovensko, ale vyzerá to že to ide pekne do hajzlu, velke zdražovanie, ceny potravín skoro ako vo Svajci, Nájom tiež nie veľký rozdiel ak to porovnám s veľkými mestami na Sk. Co by ste robili? Zostať ešte? Trochu posetrit a uvidi sa ako sa to tu bude ďalej vyvíjať.
@aniss257 toto sa nepytas vazne ze? ved si odkladate, jasne ze utiahnete.
@balerina2025 tie peniaze by sme radi použili na nehnuteľnosť, že ak by sme žili na Sk bez hypo, tak by to bolo omnoho lepšie
@aniss257 ale na SVK to speje k zahube
@balerina2025 a ty vieš aké majú náklady, keď bude s dieťaťom doma, alebo koľko stojí opatrovateľka, celkovo "dieťa"?
@aniss257 tak nie vždy budeš v nájme na SK asi by ste chceli niečo svoje.Ak ešte nechceš rodinu zostala by som
@balerina2025 vidim sledujem správy, mame to ťažké my mladí, vo svajci je zas ťažko získať nehnuteľnosť, približne 35% ľudí ma svoje vlastne bývanie tu na Sk je to cez 90%
@aniss257 ako dlho ste preč? Z mojej skúsenosti a aj väčšiny ľudí co poznam sú návraty domov po rokoch preč také horkosladké. Zvyknes si, ale namiesto očakávaného šťastia je to skôr rozčarovanie. Čím dlhšie si preč tým je to ťažšie
Sú aj ľudia ktorý sú po návrate domov šťastní, ale to sú vylozene také povahy co v zahraničí trpeli
Určite by som sa nevracala.
A neplanujete sa pristahovat do rakuska myslim ze byvat v rakusku a do svajcu chodit do roboty ? Na svk by som sa urcite nevracala
Ostala by som vo svajci, a ked by prislo dieta, isla by som do fr/it/de, podla toho, co mate blizsie a tam kupila v pohranici nehnutelnost s tym, ze by som stale robila vo svajci. Ale to som ja. Ak ste zvyknuti na svajc, tazko sa vam bude uz zvykat na sk. Mna teraz velmi nepekne prekvapili 2 tyzdne na sk -ako su vsetci so vsetkymi rozhadani, kazdy sa na kazdom vyvrsuje- ako, dakujem neprosim, ak mam na vyber....🤐🤐🤐
@aniss257 vlastnit nehnutelnost nie je vsetko.ak sa bavime o najomnom byvani ake funguje napr.v Rakusku,naco ti je vobec vlastna nehnutelnost?neviem ako funguje najomne byvanie vo Svajciarsku ale predpokladam,ze podobne.potom je vlastne problem,ze zijes vo Svajci ale zmyslanie mas slovenske" za kazdu cenu nieco vlastne mat". A inak,ozaj sa nevracajte,myslim,ze by ste mohli rychlo vytriezvet do krutej slovenskej reality
@aniss257 my sme boli teraz niečo cez 2 roky vo Švédsku, kvôli mužovej práci. Od januára robí pre firmu z domu zo Slovenska. Nikdy sme nechceli natrvalo odísť a ani to neplánujeme, mne je Bratislava domov. Ale my máme rovnaké príjmy bez ohľadu na štát, v ktorom sme boli alebo kde by sme boli, čiže nepotrebujeme odísť aby sme zarobili viac. Áno, situácia na Slovensku je tragická. Ja však dúfam, že ak aj veľa ľudí odíde, zostane tu dostatok šikovných mladších ľudí - ak chceme, aby sa Slovensko raz pozdvihlo, tak tí šikovní ľudia tu musia ostať. Ak váhaš s návratom a zároveň ťa omrzelo Švajčiarsko, skús porozmýšľať nad inou krajinou, kde sa viete uplatniť.
@zuzinabila tak vlastne v tom budem mat uložené peniaze a hodnota bude stale rast, ak sa niečo neposeriw úplne 😃 trebárs by sme to mohli dat aj do prenájmu kým tu niesme
@aniss257 Pozri veľa ľudi tu bude písať o peniazoch co samozrejme súhlasim že vo Švajciarsku to je lepšie. My sme sa po 7 rokoch vrátili zo zahraničia ked som bola tehotná. Manžel pracuje z domu takze si pracu vzal zo sebou. Kupili sme za našporené peniaze nehnuteľnosť. Nás sem ťahalo srdce. Tu mam korene a tam by som nikdy nebola ,,doma,,. Ten pocit som nevedela prehlušiť moznosťami ktore mi krajina ponukala. Chcela som aby deti vyrastali aj so starkymi. Nevravim že tu musim zostat na stalo ale zatial to tak cítime. Byt sa da stale predat/prenajať 😊
Určite sa nevracajte na Slovensko. Ak vám to tu ale veľmi chýba, čo tak skúsiť susedny štát? Aby ste to mali v prípade potreby blízko?
Rozhodne teraz vôbec nie je dobrý nápad dať všetky svoje peniaze na nehnuteľnosť na Slovensku, lepšie by bolo zobrať aspoň polovicu hypotéky, nech ju chráni banka. Mať vlastnú nehnuteľnosť bez hocijakej takejto ochrany by som sa dnes už bála.. stále ešte nevieme koľko ľudí práve o svoje nehnuteľnosti prichádza v dnešných dňoch..
Ste mladí. Ani neuvažuj nad návratom. Ja som tu sama a nemám v pláne sa vrátiť. Kúpite si tak rýchlo nehnuteľnosť na SK bez hypo, budete si za to raz ďakovať. Keďže je to váš cieľ. A potom sa môžete vrátiť. A hlavne, ste na to dvaja😉
@aniss257 si v situaciii, kedy by bol pre teba navrat na Sk jedna velka tragedia a precitnutie do realityby bolo tvrde. . Ani o tom neuvazuj, za rodinou mozes prist hocikedy, alebo rodina za tebou.Teda aspoñ zatial. Dejiny sa prepisuju neustale, co sa nam zda dnes ako utopia, moze byt zajtra realita, aj vylucenie SR z EU a zony euro, aj kompletne rozvratena ekonomika, odchod velkych firiem, velka nezamestnanost..... Mozeme pokracovat, bodaj by som sa mylila.
Mña udalosti poslednych dni nakopli konecne po 25 rokoch poziadat o spanielske obcianstvo, uz to nebudem odkladat
Určite sa nevracaj.
zatial sa nevracajte, peniaze setrite, ale vyckajte.
@aniss257 keby som mala uz vybudovane zazemie v zahranici, tak by som sa urcite nevracala spat na slovensko. V tejto situacii aka tu je, tak urcite nie.
A to ti pisem s tym, ze obaja s muzom mame nadstandardny prijem aj na BA, cize po financnej stranke sa nam tu zije dobre, ale skolstvo, zdravotnictvo, justicia, vsetko toto a aj dalsie je v uplnej riti a tato vlada to nezlepsi ani o chlp.
Urcite sa nevracajte, tu matersku tam zmaknes, ved ked mate 4k mesacne odlozene, tak musis vediet vykryt ten prijem a vezmes si napr 20 hod uvazok a ciastocne Tagesmutter, alebo sa vystriedate. Este co chcete na Slovensku kupit, ked sa tam neda teraz s nicim pohnut 😀 Toto pisem z krasneho Rakuska, kde som 16 rokov. Mne pride az divne, ze kataster na neurcitu dobu nefunguje, zrovna ked sa vela ludi chce zdekovat do zahranicia a prave budu riesit co s nehnutelnostou. Hackersky utok si vie zaplatit kazdy blbec. Slovensko sa ubera zvlastnou cestou. Co by ste tu na Slovensku robili, lebo ono ta domovina laka, ale realne neusetrite na SK skoro nic, jedine keby mate lepsiu firmu, pripadne super poziciu. Ale je ti ruzovejsie ako realita za posledny rok.
@aniss257 jasne že ostať. Ja hlúpa som sa pred rokmi zo Švajciarka vrátila. Takú chybu by som znova nespravila
otvor si akekolvek spravy zo SK a hned ta prejde chut vratit sa. AK mate obaja pracu a este aj usetrite, nemate sa dovod vracat do tohto bananistanu. My po tomto vsetkom co sa tu deje naozaj zvazujeme odchod.
@aniss257 pozri ste mladí, nemáte dieťa, neviem síce koľko máte rokov ale ak odložíte mesačne 4tis CHF, tak kúpiť tu nehnuteľnost nebude pre vás až taký problém. Mozno nie o rok dva a možno nie dom. Ale nie je to až také stratené ak by ste chceli ostať.plus teda dajú sa použiť aj peniaze s PK
Ako dlho ste tu? Ako dlho už túto sumu šetrite? Aj žijete alebo len robíte a šetrite? Lebo to tiež závaží. Na druhej strane koľko by ste minule pri dieťati záleží ako prácu máte atď....
Cize ak máte stabilnú prácu. Ja osobne by som sa nevracala.
V podstate som sa ani nevrátila. A teda pri troche obmedzení, ústupe z komfortu a veľmi dobrej organizácii sa to dá zvládnuť aj s dieťaťom
A teda poznám ľudí čo sa vrátili a oľutovali a poznám ľudí čo prišlo ,pracovali šetrili ale nežili , vrátili sa a nelutuju
@aniss257 neviem, koľko máte rokov, ale možno by bolo riešenie zavolať si mamu, keď budeš mať dieťa, žeby ti ho strážila, ty by si jej platila nejakú sumu za opatrovanie, tým pádom by si mohla ísť do práce aspoň na polovičný úväzok

Fakt sa pytas? Pozri dnesne spravy a ani len neuvazuj, ze by ste sa vratili. Nikdy.