icon

Ostali by ste pracovať vo Švajčiarsku?

aniss257
10. jan 2025

Ahojte, stojíme pred veľkou dilemou, pracujeme s priateľom vo Švajčiarsku, aktuálne vieme s výplat po odpočítaní všetkých nákladov odložiť mesačne 4000-4500. Celkom ok.
No rozmýšľame aj nad návratom na Slovensko, ale vyzerá to že to ide pekne do hajzlu, velke zdražovanie, ceny potravín skoro ako vo Svajci, Nájom tiež nie veľký rozdiel ak to porovnám s veľkými mestami na Sk. Co by ste robili? Zostať ešte? Trochu posetrit a uvidi sa ako sa to tu bude ďalej vyvíjať.

stormie
10. jan 2025

By ma zaujimalo kolko z tych co ti radia aby si ostala tam zilo niekedy v zahranici 🤷‍♀️ to ze viete odlozit tolko penazi mnohym z nich “zalepilo” oci ale peniaze nie su vsetko … presne ako pises napr vlastne byvanie je naozaj nedostupne, v priapde ze budete mat dieta par tyznov/mesiacov mozes ostat doma a z jedneho platu zit je tazko aj vo svajciarsku + to ze chyba osobny kontakt s rodinou. Kolko tem je len tu na mk ze stary rodicia nepomohaju a ako to je tazko potom s detmi lebo choroby/prazniny atd

Ja som bola x rokov v zahranici a vratila som, nelutujem, domov je domov - vsade je nieco, to len my slovaci mame narodny sport nadavat na vlastnu krajinu

diaszoky
10. jan 2025

@stormie pekne a trefne napisane

sense
10. jan 2025

@lin_a tak ono nie je zas tak že do 5 rokov a potom ide dieťa do školy aj deti v škole chodia 11.40 domov na obed a o 13.30 zas späť do školy a sú tam do 15:30. Čiže buď potrebuješ niekoho kto je tie cca 2 hod s dieťaťom cez obed doma ale ak máš možnosť tak Mittagstisch ktorý ale zaplatíš ,niekde fixna sadzba inde podľa platu rodičov. Ja napr platím obedy takmer 400chf a to tam chodí len 3x do týždňa. V stredu poobede škola nie je , dieťa pride na obed domov keď skončí škola o 11.40

konikmodry111
10. jan 2025

@stormie veru a hlavne svajciarsko neni absolutne rodinny stat.. deti ti chodia cez obed domov, platis poistky ako hovado + este ked ides k dr ti pridu dalsie ucty. Kym nemas deti sa ako tak da setrit ale potom uz tazko… vela ludo vidi len cisla

zabka79
10. jan 2025

@lenkasarka ano ale nepodriadim peniazom cely zivot. Navyse autorka peniaze ma, teraz ju taha niekde inde....

zabka79
10. jan 2025

@stormie presne neviem co ma znamenat ta hromadna protislovenska kampan 🙄

miskakyska
10. jan 2025

@zabka79 nie kampaň..davová psychóza.. všetky by išli,ale každú brzdí nejaké ALE... reči ako koza bobkov a skutek utek ...

zic
10. jan 2025

@aniss257 "vo svajci je zas ťažko získať nehnuteľnosť, približne 35% ľudí ma svoje vlastne bývanie tu na Sk je to cez 90%" ... zatial... este nespustili kataster... potom sa uvidi 🙂 🙂 🙂

tundra
10. jan 2025

Na kupenie nehnutelnosti vo Švajčiarsku potrebujes dostatocny prijem a min.20% vlastnych prostriedkov.Pokial nehladas v Zurichu alebo top oblastiach,tak sa nehnutelnost dá kupit,tak isto,ako na Slovensku.Jediny problem, je veľky dopyt,ktory tlači ceny hore.Zabudla si na jednu maličkost,ze aj ked kupis nehnutelnost,tak vo Švajčiarsku splacas mesacne, len úroky a nie istinu.Pokial ti hypo konci môzes si zobrat druhu a byvas dalej alebo sa nehnutelnost preda a z predaja si banka zoberie dlznu sumu.Rozdiel,je tvoj zisk,z ktoreho zaplatis kantonu dane.
Pokial hypo vyplatis,tak platis kantonu Vermögensteur,čo môze byt mesacne par stoviek,ale aj ovela viac,podla hodnoty nehnutelnosti,preto maju radsej hypo, cely zivot,lebo uroky si vies odpocitat z danoveho zakladu+ vsetko,co do domu investujes.
Naše deti boli školopovinne,ked sme sem prisli a ked mi skoncila zmluva,nechceli sa vratit na Slovensko.Chvilku sme zili z jedneho platu a zvladli sme to.Švajčiarsko zdraželo,to je pravda,ale platy su ovela vyssie,ako v zbytku EU.Pokial máte pracu,ktora vas naplna a mate byvanie,odchod na Slovensko, je skutočne rozhodnutie, ktore si dobre premyslite.Za 8 rokov, sa toho vela zmenilo....
Nech sa rozhodnete akokolvek,drzim vam palce.

xckaretxxx
10. jan 2025

@xckaretxxx jeden pár dokonca zmiešaný CH+SK

xckaretxxx
10. jan 2025

@aniss257 riad sa svojim rozumom, tu na koňovi sa vyvíja protislovenska kampaň. Je tu toľko samozvanych odborniciek. Tu relevantnu radu nedostaneš. Ja som sa tiež vrátila z CH, síce pred 15 rokmi a neľutujem.

stormie
10. jan 2025

@konikmodry111 este ta doplnim - nie ze vidia cisla, ale iba platy a myslia si, ze ked zaplatia odvody z toho (na nase pomery) sialene vysokeho zahranicneho platu tak maju zadarmo lekara na urovni, matersku/rodicak na x rokov, garantovane miesto v statnej skolke a este aj zadarmo, skolu atd ….. najomne, poistky, poplatky si myslia ze su na nasej urovni 🙈 mat niekolko 1000 - ovy plat v zahranici sa rovna nasemu priemeru, nic vynimocne. Ostat, uskromnit, nasetrit - to je ok, ale na normalny zivot tam to je stale malo

tilly
10. jan 2025

Každý rok sme vo Švajčiarsku aspoň dvakrát. Vždy rôzne miesta. Vždy sme nakupovali cestou v nemecku alebo rakúsku, podľa toho, kadiaľ sme išli a kde nám to vyhovovalo, lebo Švajčiarsko nám prišlo veľmi drahé. Vždy sme išli do obchodu tak tretí deň najskôr. Teraz sme boli v septembri a ja som v obchode skoro odpadla, že niektoré ceny lacnejšie, ako u nás. Chlieb, ovocie, zelenina, sladkosti, niektoré syry sladené nápoje aj víno lacnejšie...
Plus životné prostredie úplne inde.
Ja by som teda zo Švajčiarska na Slovensko nešla. Ani na dovolenku.
Boli sme teraz aj s kamošmi z detstva, čo tam žijú 14 rokov, bavili sme sa s nimi. Jasne, že to nemajú úplne 100% perfektné, ale stále lepšie ako my.

sonula
10. jan 2025

@aniss257 lenze tu by si neodlozila ani tretinu z toho, a radsej nech dieta vyrasta vo svajci ako tu. Tych 6 mes. materskej tam plati pre vsetkych, nejak to zvladaju. A dieta tam bude mat viac moznosti ako tu. Fakt nemas nad cim rozmyslat.

janickacrazy
10. jan 2025

@sense to majú teda veľmi zvláštny systém, s tým chodením deti na obed domov, vďaka bohu za našu slovenskú družinu, kde môže byť dieťa do 16:00 poobede. Aspoň niečo máme lepšie. 😁

sense
10. jan 2025

@janickacrazy tak tento systém ostal ešte z čias keď robili len muži a ženy boli doma..... Ale tak čo čakať od krajiny kde mohli ženy začať voliť až v 1971.
Plus ono veľa miest má už niečo podobné ako družina len niekde sa to volá hort,inde ASB, inde Tagesschule a tie bývajú až do 18.00-18.30 ale teda tie sumy sú také že nie kazdy sinti môže dovoliť, obzvlášť ak má viac detí a plus je veľmi obmedzený počet týchto miest aj to nie všade. Napr u nás viem že pondelky a utorky si normálne na Warteliste či sa uvoľní miesto alebo nie čiže niekto nový má šancu len ak sa nejaké dieťa odhlási alebo ak na konci roka nejaké dieťa konci 6 triedu

aniss257
autor
10. jan 2025

@tilly pravda, my chodíme na akcie asi 2hod pred záverečnou v obchode a kupime masko ktoré je v 50% akcii, akože mu konci záruka, dame do mrazaku a maso perfektne aj po týždni keď ho spravíme. Tak ma to vyjde do 20FR a mám rôzne druhy masa aj steaky 🙂

amelia89
10. jan 2025

@sabinka022 ja som sa tak velmi chcela vratit domov ked sa mi narodili deti, vdakabohu ze som to neurobila. o rok ziadam v CR o obcianstvo lebo navrat domov si neviem absolutne predstavit. praha je tak storočie pred slovenskom v podstate vo vsetkom, bohuzial.

slecnazkosic
10. jan 2025

@aniss257 ja som sa po 9 rokoch vrátila na Slovensko a vôbec neľutujem 😊zo Švajčiarska. Mám 2 nehnutelnosti, dobrú prácu, priateľ tiež. Nič nám nechýba😊Doma je doma

bu_bu_bubak
10. jan 2025

Budem objektivny a poviem, ze navrat naozaj nema zmysel pre kazdeho. Mam znamych ktori sa vratili a mam znamych ktori v zahranici zotrvali.....vec osobneho presvedcenia. Kazdy musi sam za seba vediet kde sa citi dobre.

Ja osobne sa tento rok vraciam. Ano, napriek tomu marazmu co doma vladne a napriek tomu, ze ma kamarati budu odhovarat aj tak mam stale v plane sa domov vratit kedze domov je len jeden.

Nerobim si ziadne iluzie, viem co ma doma caka....a to mam na mysli doslova. Nielen ta byrokracia ci neustretovost alebo nefunkcne skolstvo ci zdravotnictvo, ale aj rodina, kamarati, znami, domace prostredie. Osobne suhlasim s dievcatami ktore sa k teme vyjadrili. Ak vsetci sikovni a pracoviti odidu tak co z tej krajiny ostane?

Ano, v Svajciarsku vela veci funguje alebo trava je vzdy zelensia u suseda. Nerobte si iluzie ze to tu je ideal. Ano, maju najnizsiu inflaciu v Europe ale napriek tomu isli ceny produktov a sluzieb nahor ako aj poistiek, energii byvania a platy celkovo stagnuju. Ziadne plosne navysenie ani nic take sa nekona.

Vo vseobecnosti ale poviem, ze ak dobre zarobis tak tu mas pekny zivot co je aj dovod preco patri Zurich k top mestam na svete v oblasti kvality zivota, ale s gastro platom by ste tam zrejme trpeli.

8.85 miliona obyvatelov, 700 tis. zije pod urovnou chudoby, 1,3 miliona je ohrozenych chudobou skrz stupajuce ceny......you do the math. To len na margo toho ako si tu vsetci dobre ziju.

Nekritizujem a mohol by som spomenut kopec dalsich veci len poukazujem na fakt aby ste sa na zahranicie nedivali skrz ruzove okuliare pretoze realita byva castokrat ina.

Zazil som UK, dnes uz cista katastrofa, Nemecko ide dole vodou a februarove volby nevyzeraju dobre, Rakusania budu mat zrejme za kancelara Kickla ktory sa netaji obdivom k Orbanovi. Ziadne obavy, niesme ziaden izolovany ostrov v Europe kde iba my mame problemy.

Nebudem autorke hovorit co ma robit ani ju prehovarat ci odradzat ale su ludia ktori najdu svoj novy domov v zahranici a su ludia pre ktorych bude navzdy domov Slovensko.

Btw, nie som jediny kto premysla nad navratom. Mam znamych ktori tiez planuju navrat ci uz v najblizsej dobe alebo v horizonte niekolkych rokov.

Pre mna osobne jednoducho nastal cas vratit sa domov. Vedel som, ze raz ta tuzba byt doma bude vacsia nez byt v zahranici a za posledne 2-3 roky som bol kazdy rok coraz viac presvedceni o navrate.

Aby som nezabudol. Je velmi zasadne KAM na Slovensko sa clovek vracia. Je rozdiel vratit sa do Nitry ci Liptovskeho Mikulasa alebo do Medzilaboriec ci Zehry. Kamarat napr. navrat voec nezvazuje. Do hladovej doliny by som sa veru nevracial ani ja cize jeho postoj uplne chapem.

Pekny vecer a vsetkym ktori sa vracaju domov k svojim milovanym tak ako ja prajem uspesny navrat 🙂.

bu_bu_bubak
10. jan 2025

@stormie
Ja s tebou uplne suhlasim. Co sa tyka toho, kolko clovek mesacne odlozi tak to mnohym naozaj prelepi oci, ale ja som si zazil ( aj moji kamarati ) naozaj kadejake formy ubytovania. Boli aj take kde som si musel kupil elektricky ohrievac pretoze kurenie islo slabo, inak by som klepal zimu v izbe.

Clovek vidi to pekne, ale je aj vela momentov ked si clovek musi vytrpiet svoje kym dojde na lepsie casy. Ked som bol mlady tak to cloveka moc netrapilo pretoze na konci sezony si clovek odlozil pekne peniaze ale zit v starej izbe alebo zdielat byvanie s cudzou osobou, to zas neni pre kazdeho. Netesniace okna a svaby vyliezajuce spoza kuchynskej linky v UK a prva noc v dome v spacakoch na madracoch v zime......joooj, mam par pribehov z ktorych by ludom behal mraz po chrbte 🙂.

Ja vzdy hovorim, ze v ramci moznosti sa na Slovensku mame celkom dobre. Ja ked vidim tie domy ktore si ludia postavili v okolitych obciach tak naozaj len tisko zavidim a aj susedovi hovorim, ze na to, ze som robil vo Svajciarsku tak som vo svojom vlastnom regione mozno pod priemerom pretoze nevlastnim ani luxusne ci nove auto a ba nemam ani krasny, novy, moderny rodinny dom cize ti co su doma na Slovensku su na tom napr lepsie ako ja.....teda aspon na prvy pohlad to tak vyzera noo.

Pred obchodnymi domami niet kde zaparkovat lebo auto nalepene na aute. Kazdy ti povie, ze na to maju hypoteky a uvery, ale ja si myslim, ze aj Svajciari by nam davali mensie platy ak by videli ake domceky stoja kade tade po Slovensku 🙂.

stormie
10. jan 2025

@bu_bu_bubak elektricky ohrievac za £10 bol moja prva kupena vec v UK 🙈 jednosklenne okna s kovovym ramom, dom bez kurenia, rano namraza na kachlickach v kupelni, spavala som s ciapkou … zaciatky boli fakt tazke a teraz mi niekto este zavidi ze sa na SR mam ako mam a cuduje preco som tam neostala - no lebo viem svoje na zaklade realne zaziteho, tu sa naozaj nemame az tak zle

bu_bu_bubak
10. jan 2025

@stormie 😀😀 nie je to o tom, ze by som sa ti smial, ale tvoje skusenosti z UK sa velmi podobaju tym mojim......zrejme len nahoda 😅.

Ja vzdy kazdemu odporucam aby aspon na nejaky cas isiel pracovat do zahranicia. Spoznas novych ludi, naucis sa jazyk, zistis, ze urcite veci sa daju robit aj inak a vo vseobecnosti ta to tak trocha zoceli.

Kedze povinnu vojensku sluzbu na Slovensku zrusili, ja to beriem ze svojich 15-16 rokov "vojenciny" za hranicami mam za sebou. Deployment sa konci, jednotka sa vracia bez ujmy na zdravi spat domov 😀.

froneet
10. jan 2025

@aniss257 máme to podobne len sme v UK a toľko nezarábame 🤣 proste nás to domov ťahá len nám hlava neberie čo sa doma deje

diaszoky
11. jan 2025

@bu_bu_bubak inac aj mojej tete sa stali ze robila v Irsku a kolega na svadbu aby si spehol pozval sefa ten ked videl krb terasu dvojposchodvy dom zo zahradou hned onemel a plat znizil. Aj mne to nemci vycitali, ze som si dovolila kupit golf za 5litrov (rok2014), a skade na to mam ze oni by nenaskrabali ale ze prejedli v retsike a prefajcili majland to jenina vec🤣

yanni
11. jan 2025

Podla Toho co Roboter a Ake jazyky ovladate, presunula by som sa do Inej krajiny. Vo Svajci je s detmi Tazko Ak Nema muz velky prijem. Hlavne tie prve roky, Pokym Dieta Nezacne chodit do skoly. Ja som mimo SK 25 rokov, Zola som v dvoch diametralne roznych krajinach a vsade lepsie ako na SK. Aspon co da ludi tyka. Uz len koli Slovenskej naturell by som sa na SK nevratila. To uz by som potom radsej do Polska isla.

janickacrazy
11. jan 2025

@yanni to vážne? Teda poľský naturel je podľa mňa ešte horší ako slovenský, teda aspoň ja mám s nimi skôr negatívne skúsenosti, veľa pijú, robia bordel, klamú.

vevesh
11. jan 2025

@janickacrazy lenze v polsku budes stale pristahovalec a budu teba a tvoje maniere brat s rezervou, kdezto na sk mas titul domaceho...🫣🫣🫣🫣

janickacrazy
11. jan 2025

@vevesh no úprimne, ani neviem, čo je lepšie

vevesh
11. jan 2025

@janickacrazy ja ani nechapem, do coho sa slovaci nechali vtiahnut- taky rozhadany narod som este nikdy nevidela (a zopar som uz videla) a citit to na kazdom kazdodennom kroku. A obzvlast to vnimaju cezpolni...neviem, ci chceme mat obciansku vojnu doma, ale pomaly a isto k nej mierime...