Prídavky zo Švajčiarska
Môj ex pracuje vo Švajčiarsku a navrhol mi teraz po 4-roch že by vybavil rodinné prídavky aj spätne a že si to dorovnanie dáme na polovicu a potom mi bude posielať mesačne tie ich prídavky ,ale ja mám obavy že či mi tie peniaze pošle keďže je aký je a už nás raz o peniaze obabral a nie o malé a podotýkam malého nevidel cca 6 rokou a ani sa nezaujíma ,je to jeho povinnosť mi to posielať alebo má môže zas len obrať o peniaze a on si na malom len zarobí? ďakujem
@beech keďže sú to prídavky a deti sú zverené tebe, , musia byť vyplácané tebe na účet. Nie jemu. Manželka tak poberá od bývalého z nemecká, raz bez jej vedomia zmenil účet na svoj, akonáhle na to upozornila. Hneď jej účet zmenili naspäť. Pochybil tam pracovníčka.
@fireman666 ešte nevybavil lebo sa bojím že má oklame lebo naposledy písal že dostane raz ročne a to mi bolo divné
takyto problem som riesila sama, som rozvedena a snazim sa ziskat si rodinne pridavky na tri deti zo svajciarska, na slovensku narok nemame, kedze som stale na materskej a postup je jednoduchy, len pani uradnicky co pracuju na uradoch v ramci koordinacie statov eu a svajciarska maju nevedomost a poslu vas bud prec alebo ze napiste si tam sama..... ale omyl, kedze pridavok na dieta je statna socialna davka dokonca povinna zo zakona, tak kazde dieta ma na nu narok, a teda podla toho kde pracuje rodic, ak nie na slovensku tak potom v zahranici.... ak vam otec zamerne nevyplaca pridavky, tak staci si podat ziadost o pridavky tu na slovensku na urade socialnych veci a rodiny, a oni by vam mali vydat rozhodnutie, o tom ze nemate narok na slovenske pridavky, potom maju automaticky tuto ziadost postupit krajine v ktorej dieta narokuje na tuto davku, dokonca datum na tejto ziadosti by mal byt automaticky platny ako keby bola ziadost podana priamo v tej krajine odkial ma poberat pridavky... dokonca su lehoty ze do dvoch mesiacov by to mali aj vyplatit.... je nato legislatíva ktoru neovladaju ani zamestnanci na socialke.... ide o dva dohovory, ktoré su na stranke eur-lex.europa.eu, kde su tieto dohovory aj prelozene vo vsetkych jazykoch, ide o tieto dva:
* Nariadenie (ES) Európskeho parlamentu a Rady 883/2004 z 29. apríla 2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia - tu je Kapitola 8 - rodinne davky, kde je aj článok 68a, citujem:
"V prípade, že osoba, ktorej sa majú rodinné dávky poskytovať, tieto
dávky nevyužíva na vyživovanie rodinných príslušníkov, príslušná inštitúcia splní svoje právne záväzky tým, že na požiadanie a prostredníctvom inštitúcie v členskom štáte ich bydliska alebo inštitúcie či orgánu
určeného na tento účel príslušným úradom členského štátu ich bydliska
poskytne tieto dávky fyzickým alebo právnickým osobám, ktoré
v skutočnosti vyživujú týchto rodinných príslušníkov"
* NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 987/2009
Tieto nariadenia platia pre celu eu aj svajciarsko, a je v nich aj riesenie sporov o pridavky, hlavne ked druhy rodic ich nevyplaca, casto otcovia matkam deti, pripadne chcu sa na nich obohacovat a hlavne sa nedajte odbit na socialke,,,, dokonca mate narok nato, ze ak mate nárok na rodinne davky na slovensku, urad poslal automaticky vasu ziadost aj do druhej krajiny kde pracuje otec dietata, a odtial mate narok na doplatok... cize do vysky tych zahranicnych pridavkov.... cize tu budete poberat napr. tych 60eur a v zahranici je to cca 200 eur... tak vam zo zahranicia maju vyplacat aj rozdiel tych 140 eur, lebo dieta ma na ne narok. a ma to automaticky robit socialka v ramci koordinacie. ide o pravo dietata na statnu socialnu davku a otec dietata nerozhoduje o tom ci mu ju da alebo neda... v ramci dohovorov ma na to automaticky pravo si o to ziadat, ale ked si neotvorite usta na socialke tak mate smolu, to je ta nasa republika. sama ochota a sama pomoc
este doplnim aj z dohovoru 987/2009
Článok 60
Postup uplatňovania článkov 67 a 68 základného
nariadenia
1. Žiadosť o poskytovanie rodinných dávok sa predkladá príslušnej inštitúcii. Na účely uplatňovania článkov 67 a 68 základného nariadenia sa zohľadní situácia celej rodiny, ako keby sa na
všetky zúčastnené osoby vzťahovali právne predpisy dotknutého
členského štátu a ako keby všetky mali bydlisko v tomto členskom štáte, najmä pokiaľ ide o nárok osoby na takéto dávky. Ak si osoba, ktorá má nárok na dávky, svoje právo neuplatní, príslušná inštitúcia členského štátu, ktorého právne predpisy sa uplatňujú, zohľadní žiadosť o priznanie rodinných dávok predloženú
druhým rodičom, osobou, ktorá sa za rodiča považuje, alebo osobou alebo inštitúciou, ktorá vystupuje ako opatrovateľ dieťaťa alebo detí.
2. Inštitúcia, ktorej bola predložená žiadosť podľa odseku 1,
preskúma žiadosť na základe podrobných informácií poskytnutých žiadateľom, pričom zohľadní všetky skutočnosti a právne
okolnosti, ktoré charakterizujú situáciu rodiny žiadateľa.
aj v tomto dohovore je zakotvene o tom ze druhy rodic si moze poziadat o pridavky zo zahranicia, hlavne ten ktory sa o dieta stara, vasa ziadost ma byt zohladnena a ma vam byt umoznene poberanie pridavkov.... ale ak vas na urade budu odbijat tak sa nedajte odbit pretoze je to ich povinnost spravit za vas, a vlastne nie za vas, ale je to hlavne za to DIETA, pretoze to je jeho davka, a prava dietata musi tento urad obhajovat...
a este aj tu sa spomina tiez zo stranky europa.eu o rodinnych dávkach toto:
Rozvedení rodičia
Ak ste po rozvode a váš bývalý manželský partner poberá dávky, ale nevyužíva ich na vyživovanie vašich detí, môžete sa obrátiť na úrad zodpovedný za vyplácanie rodinných dávok v krajine, v ktorej žijú vaše deti, a požiadať, aby sa dávky vyplácali vám, pretože sa o rodinu v skutočnosti staráte vy.
Kde podať žiadosť o rodinné dávky?
O rodinné dávky môžete požiadať v ktorejkoľvek krajine EÚ, v ktorej máte vy alebo druhý rodič na ne nárok. Úrad v krajine, v ktorej o dávky požiadate, bude o vašej žiadosti informovať všetky ostatné krajiny, ktoré nesú príslušnú zodpovednosť vo vašom prípade.
Ak ste v stanovenej lehote požiadali o dávky v jednej krajine, znamená to, že ste splnili lehoty aj vo všetkých ostatných krajinách EÚ, v ktorých na ne máte nárok. O svoje dávky nemôžete prísť len preto, že krajina, v ktorej ste svoju žiadosť pôvodne podali, ju postúpila príslušnému orgánu v inej krajine príliš neskoro.
@ponyza záleží aký má. Príjem ale určite nie toľko aby bol doplatok len 50chf. Čiže vas klame keďze min. Prídavky sú od 200 ch, záleží v ktorom kantone robí. Ak viete v ktorom kantone robí a aké má ahv číslo, tak si to viete v registri prídavkov zistiť aj sama
Čiže teoreticky čisto podiel dane z prídavkov môže byť cca 5 max 10 chf

@saraxyz zavolajte to svajciarka normalne na ich urad
Povecte ze muz si vybavil pripadvky no neposiela Vam ich
Musi ich vratit a zaplati velku pokutu a navyse
Vybavuje sa aj papier z uradu prace ktory to musia kazdorocne vybavit a poslat mu to
Robi sa to kazdy kalendarny rok tak neviem ako sa to stalo ze moze brat peniaze bez tohto papiera z nasho uradu prace