Sťahujú vám daň z prídavkov na dieťa vo Švajčiarsku?
Dobrý deň. Poprosim si radu.. Sťahujú vám daň z prídavkov na dieťa vo Švajčiarsku? A keď hej kvôli čomu? Alebo ako to napraviť?
@mamkacharlotta napr.dochdkove pripoistenie do 3.a säule.
https://www.ch.ch/de/pensionierung/altersvorsor...
Samozrejme pokial je zarobok mensi,tak to asi nie je to,co hladate.Kazdopadne znizujete danovy zaklad a dan sa plati az pri vybere.Peniazky su blokovane,nedaju sa kedykolvek vybrat.V linku su napisane moznosti.
@mamkacharlotta dobry den ja si to davam presetrit cez upsvar kde nam pani pomohla vybavit tieto pridavky lebo ex zabudol ze nemá len tretie dieťa s ďaľšou ženou ale aj 2 staršie ťzp deti. Mne napísal ex ze daň je cca 21% a tak sa suma stiahla o cca 2400€
Je otazne ci 2400€ bola dan z celkoveho jeho prijmu alebo len z penazi urcenych mojim detom
@mamkacharlotta Pridavky sa zaratavaju do celkoveho prijmu a podliehaju dani.Neda sa s tym nic robit.Na znizenie danoveho zakladu su ine moznosti...
@tundra prosim dan ktorou su zdanene pridavky ja uvedena vo vyplatnej paske ako Witholding Tax mal ju 15,58%? Minulý rok mi ex tvrdil že to je daň tento rok že nie že je inak:
Výpočet doplatku je stanovený podľa reálneho rozdielu zaplatenej dane medzi bežným mesiacom a mesiacom s doplatkom.
Efektívna sadzba 15,58 % nepredstavuje daň z tejto položky samostatne.
Rovnaký spôsob výpočtu bude použitý aj v budúcnosti.
V minulosti bol použitý výpočet podľa percenta uvedeného na páske.
Po preverení spôsobu zdanenia je aktuálny výpočet stanovený podľa reálneho rozdielu zaplatenej dane medzi mesiacmi.
Tento spôsob zodpovedá skutočnému daňovému dopadu doplatku a bude používaný aj v budúcnosti.”
Ďakujem
@tundra prosim dan ktorou su zdanene pridavky ja uvedena vo vyplatnej paske ako Witholding Tax mal ju 15,58%? Minulý rok mi ex tvrdil že to je daň tento rok že nie že je inak:
Výpočet doplatku je stanovený podľa reálneho rozdielu zaplatenej dane medzi bežným mesiacom a mesiacom s doplatkom.
Po preverení spôsobu zdanenia je aktuálny výpočet stanovený podľa reálneho rozdielu zaplatenej dane medzi mesiacmi.
Tento spôsob zodpovedá skutočnému daňovému dopadu doplatku a bude používaný aj v budúcnosti.”
Ďakujem
@patricia2120 na dan ma vplyv,viac faktorov.
Ak,plati Quellensteuer,strha mu zamestnavatel dan kazdy mesiac.Ak ma povolenie C,plati dan raz rocne.Ak,mu pridavky vyplatili naraz,tak mu skocila aj dan,lebo sa mohol dostat,do inej danovej triedy.
Nam robi dane,danovy poradca,pre mna je ten system trochu komplikovany...
Skusim oznacit @sense ,mozno napise viac.
Ďakujem
@patricia2120 ak platí Quellensteuer a vyplatili mu naraz tak skočila ak daň, ak rozratali doplatok na mesiace daň by toľko skočiť nemala ako píše @tundra
Ak má povolenie C, svajc.pas, alebo povolenie B a jeho Brutto inkl prídavky presiahne 120tis tak musí podať daňové priznanie.
Ono sa nedá povedať presne koľko je dan čisto z prídavkov, lebo keby tvoj jediný zdaniteľný príjem sú len prídavky tak ti danova povinnosť ani nevyjde. Ak ti ale jeden mesiac doplatia väčšie obdobie,tak to môže urobiť ak niekoľko desať až sto frankov.
Napr osobná skúsenosť pred x rokmi, keď som ešte mala povolenie B,som mala pozastavené prídavky lebo nebolo jasné či ich mám poberať ja alebo otec dieťaťa. Následne mi doplatili v jeden mesiac prídavky za viac ako pol roka plus príspevok na jasle, a v ten mesiac stúpla daň zo 6 na takmer 17%, ale to neznamená že to bola daň za prídavky

@mamkacharlotta Pridavky sa zaratavaju do celkoveho prijmu a podliehaju dani.Neda sa s tym nic robit.Na znizenie danoveho zakladu su ine moznosti...