icon

Aké máte skúsenosti so životom vo Švédsku?

emma9568
21. sep 2026

Ahojte! Uvažujem nad dlhším pobytom/štúdiom vo Švédsku a rada by som sa opýtala ľudí, ktorí sa tam presťahovali, žijú tam. Na internete a sociálnych sieťach je obrovské množstvo názorov, ale rada by som počula reálne skúsenosti z prvej ruky.
Viem, že závisí od konkrétneho mesta, kraja aj človeka a každý to vníma inak, ale veľmi by mi pomohli vaše postrehy k týmto témam:
1. Mentalita a ľudia: Akí sú Švédi v reálnom živote? Často sa hovorí, že sú extrémne uzavretí, s nikým sa nerozprávajú a kontakt s cudzími ľuďmi je tam pomaly "zakázaný". Zaujíma ma teda ako to je skutočne.
2. Bezpečnosť: Aká je reálna situácia s bezpečnosťou? Na internete sa v poslednom čase dosť straší – ako to vnímate vy pri bežnom fungovaní cez deň a večer?
3. Reálne ceny: Koľko cca vychádzajú základné životné náklady? (Potraviny, bežná káva vonku, drogéria, základné oblečenie či prípadne podnájmy/izby). Či sa tam teda da prežiť s bežným platom.
4. Práca: Ako je to s prácou pre mladých ľudí alebo cudzincov? Zaujíma ma či je tam problem s prácou a nezamestnanosťou alebo sa dá niečo nájsť napríklad s angličtinou alebo na začiatku slabšou svedcinou?
5. Počasie: Ako sa vám darí zvládnuť švédske zimy, tmu a počasie? Máte nejaké overené tipy?
6. Prekvapenia: Je niečo, čo vás po príchode do Švédska prekvapilo (v dobrom aj zlom), čo by mal človek vedieť predtým, než tam príde?
7. Jazyk, aklimatizácia a celkový názor: Ako dlho vám trvalo naučiť sa švédčinu na úroveň, že ste v nej vedeli bežne fungovať? Ako rýchlo ste sa dokázali v krajine začleniť a aklimatizovať? A s odstupom času – aký je váš celkový názor na život vo Švédsku, išli by ste do toho znova?
Pomôžu mi akékoľvek rady a názory aký je tam skutočný život reálnych ľudí.
Budem veľmi vďačná za akýkoľvek názor, od tých ktorí tam prišli. Ďakujem krásne za čas a reálne pohľady! 🇸🇪

minttu
Autor odpoveď zmazal