Život na Slovensku vs. iné krajiny
Vela ludi tu nadava na zivot v sr. Samozrejme je vela veci ktore by sa tu mali zlepsit. Ale zaujima ma voci sr. Ake mate skusenosti z tych top krajin na zivot
1) aka je celkovo uroven bezpecia - vreckari kradeze nasilne tresne ciny. Je tam safe chodit sam . Nechat veci v aute. Ist von alebo v noci alebo nadranom bez rizika napadnutia?
2) naklady na zdravotnu starostlivost. Vsade je lahko by bohaty a zdravy. Co takto urazy, zuby alebo tehotenstvo? Je starostlivost bezplatna alebo skoro bezplatna? Ceny liekov a tak. Preco sa tu chori vracaju?
3) work life balance. Je bezne pracovat 8 hodin a menej alebo viac? Su platene dovolenky 20 ci 25 dni. Socialne zabezpecenie? Doba cesty do prace a z prace.
4) ceny sluzieb a poistenia. Auto. Strihanie..zabava alevo alkohol🙂
5) tolerancia. Inej narodnosti kultury nazorov
Dik za info
Rakusko, plati to vlastne aj o Nemecku aj Kanade
1) bezpecne
2) zdravotne naklady normalne, strhavaju z platu. Plastika predneho krizoveho vazu bezplatna, platili sa iba 2-3 noci tusim 30-30 eur, op dopadla skvele. na sk by ta op stala 800 eur spoluucast
3) 25 dni dovolenky, nadcasy nevideli radi, work balance vyborna, starost o zamestnanca, vyssi plat ako domaci rakusania (IT), 14 platov, minimalne dvojnasobny dochodok aj vyssi ako na sk
4) ceny sluzieb mierne vyssie ako na sk, ale aj uroven sluzieb patricne vyssia
5) tolerancia vysoka
@anonym_c85e89 ok. Dik. Idealne ma zaujima nie rovnake ale lepsie. Rovnake = zostat. Tj aspon 30 dni volna. Vsetko zdarma alebo laco. Absolutna pohoda a bezpecie. Vlci sa hraju s ovcami. Vsetko milujuci ludia.
1) bezpecne
2) zdravotne naklady normalne, strhavaju z platu. Plastika predneho krizoveho vazu bezplatna, platili sa iba 2-3 noci tusim 30-30 eur, op dopadla skvele. na sk by ta op stala 800 eur spoluucast
3) 25 dni dovolenky, nadcasy nevideli radi, work balance vyborna, starost o zamestnanca, vyssi plat ako domaci rakusania (IT), 14 platov, minimalne dvojnasobny dochodok aj vyssi ako na sk
5) tolerancia vysoka
@anonym_c85e89 Nemecko,uz davno nie je bezpecna krajina.
@anonym_c85e89 ok. Dik. Idealne ma zaujima nie rovnake ale lepsie. Rovnake = zostat. Tj aspon 30 dni volna. Vsetko zdarma alebo laco. Absolutna pohoda a bezpecie. Vlci sa hraju s ovcami. Vsetko milujuci ludia.
@anonym_autor "Vsetko zdarma alebo lacno"
Ked taku najdes,posli mi spravu😂.
@tundra Tak, ak zi porovnas poplatky za vzdelanie a zdr. starostlivist napr. USA a SR. Tak je to sakra rozdiel. V porovnani s nimi to mame zdarma.
@beata_k Az na to, ze zdravotnu starostlivost a zdravotne poistenie si v USA vela ludi nemoze a nevie zaplatit a u nas sa napr zubar tiez zacina stavat luxusom
@beata_k Az na to, ze zdravotnu starostlivost a zdravotne poistenie si v USA vela ludi nemoze a nevie zaplatit a u nas sa napr zubar tiez zacina stavat luxusom
@beloved No stale si vies najst aj podla obvodu. Jasne, nie to tu enonuno, ale stale je tu mnoho veci ozaj zadarmo. ( nepocitam odvody)
@tundra Tak, ak zi porovnas poplatky za vzdelanie a zdr. starostlivist napr. USA a SR. Tak je to sakra rozdiel. V porovnani s nimi to mame zdarma.
@beata_k zijem vo Švajciarsku a zdravotne poistenie za 4 platim,takmer 2000fr/mesacne.
Zdr.poistenie, nie je zadarmo, ani na Slovensku,otazka je, ci je clovek spokny,ako je to nadstavene.Mam pozitivne aj negativne skusenosti,z obidvoch krajin.
@beata_k zijem vo Švajciarsku a zdravotne poistenie za 4 platim,takmer 2000fr/mesacne.
Zdr.poistenie, nie je zadarmo, ani na Slovensku,otazka je, ci je clovek spokny,ako je to nadstavene.Mam pozitivne aj negativne skusenosti,z obidvoch krajin.
@tundra Porovnavam USA a SR.
Tak, jasne ze to tu mohlo byt lepsie. O tom nemusi byt diskusua. No, i napriek tomu nie je tak zle aby ma neosetrili.
Dansko a Finsko maju 30 dni dovolenky a su to bezpecne krajiny
@beloved dik. Este poviem ze finsky a dansky neviem nic.
Viem ked tak aj a nj. Max es alebo fr. Vadi to? Idealne ak nemusim mat ezoticke jazyky.
Lichtenštajnsko je top - nechce sa mi rozpisovať, na google nájdeš všetko k tejto krajine.
Singapur.
1) bezpecne
5) tolerancia vysoka
@anonym_c85e89 to čo píšeš sa Kanady netyka.
1. Záleží kde,
2. nie v Kanade
3. nie v Kanade
4. Nie v Kanade
5. Viac menej, ale tiež záleží kde. Napätie sa stupňuje a aj stupeň tolerancie vzhlaďom na nekontrolovaný prilev imigrantov v posledných rokoch z krajin, ktorým kresťanské tradície a západná kultura sú proti srsti.
Rozpisovať sa nejdem, tieto témy sú tu dokola, v dnešnej dobe, keď sa dá všetko zistiť na internete ma až zaráža lenivosť niektorých ľudí, ktorí potrebuju mať
všetko predžuté a spracované a nakoniec tie informácie sú aj tak nepoužiteľné, lebo ľudia majú rozdielne skúsenosti v rôznych častiach krajiny, v rôznych komunitách, V rôznych prácach …
@anonym_c85e89 to čo píšeš sa Kanady netyka.
1. Záleží kde,
2. nie v Kanade
3. nie v Kanade
4. Nie v Kanade
5. Viac menej, ale tiež záleží kde. Napätie sa stupňuje a aj stupeň tolerancie vzhlaďom na nekontrolovaný prilev imigrantov v posledných rokoch z krajin, ktorým kresťanské tradície a západná kultura sú proti srsti.
Rozpisovať sa nejdem, tieto témy sú tu dokola, v dnešnej dobe, keď sa dá všetko zistiť na internete ma až zaráža lenivosť niektorých ľudí, ktorí potrebuju mať
všetko predžuté a spracované a nakoniec tie informácie sú aj tak nepoužiteľné, lebo ľudia majú rozdielne skúsenosti v rôznych častiach krajiny, v rôznych komunitách, V rôznych prácach …
@sisaka pekne si to zhrnula👍,niekedy sa zastavim na kavu,nech som v obraze😂 o Kanade.
Uz mas plan,kde pôjdete na dôchodok?My este nie😃.
@sisaka pekne si to zhrnula👍,niekedy sa zastavim na kavu,nech som v obraze😂 o Kanade.
Uz mas plan,kde pôjdete na dôchodok?My este nie😃.
@tundra kávu by som určite dala 😉, o Kanade by som mohla rozprávať… ale sa mi to už fakt nechce rozpisovať. Životná úroveň, bezpečnosť, zdravotná starostlivosť, poistenie, dovolenka… to všetko sa dá vyhľadať, záleží od konkrétnych provincii, mesto-vidiek, demografická štruktúra obyvateľstva…
Ani my ešte nemáme plán 😅, situácia vo svete a jednotlivých krajinách sa neustále mení…
@anonym_autor
O Austrálii by som mohla veľa písať, mám dvojité občianstvo, ale nevidím na to dôvod. Nech majú ľudia na Slovensku svoje ideály. Je to fantastická krajina – ak sa ti nechce robiť, máš slnko a more celý rok. Ale keď pracuješ, nemáš nárok na štátnu penziu.
@anonym_autor Kanada vs. Slovensko
1. Slovensko je urcite bezpecnejsie hlavne pre deti a toto by bola jedna z veci koli ktorej by som sa vratila.
2. Zdravotna starostlivost je z dani. Niektore lieky treba doplacat. Zubar nie je hradeny. Vela ludi si plati zdravotnu poistku cez pracu na tie lieky a zubara. Stoji ma 100 mesacne pre nas 3. Materska je 1.5 roka. Radsej budem chora v Kanade.
3. Slovensko ma lepsi work-life balance. Mam 10 dni dovolenky. Muz mal 30 poslednych 15 rokov v praci.
4. Alkohol lacnejsi na Slovensku, neviem ci je to vyhoda. Sluzby neviem ci lacnejsie, ale na 100% kvalitnejsie. Slovenske sluzby by som nezniesla.
5. Tolerancia. Preco da pytas na toto? Slovensko v tomto velmi zaostava. Kanada jedna z najtolerantnejsich krajin na svete.
6. Skolstvo. Neporovnatelne lepsie.
7. Ludia. Lepsi v Kanade. Slusni, neriesia inych, nejdu s Ruskom, vyhovuje mi ta mentality.
8.
Tak ja som v práci, kde mame 7 týždňov dovolenky už po odpracovaných 10 rokov alebo dovŕšení 41.roku života.
Tehotenstvo, pôrod, všetko okolo toho prepláca poisťovňa. Bezpečnosť už tiež horšia ako voľakedy. To si mohli domáci nechať otvorené byty a autá a nič im nezmizlo. Ale najväčší podiel kriminality majú v tejto krajine cudzinci, čiže aj Slováci ;)
Doba cesty do práce je predsa taká, kde si nájdeš prácu a kde bývaš. Ja mám 15 min pešo, manžel 15 min.autom (9km). Deti do školy 10 min pešo.
Zdravotnictvo platíš podľa druhu poistenia, výške franchise, ten keď minieš platíš 10 %. Tolerancia inej národnosti na vysokej úrovni. V krajine žoje najvyšši perc.podiel cudzincov. My sme na pracovisku v zastúpení; Slovensko,Macedonsko, Madarsko, Portugalsko, Chorvatsko, Nemecko, Maroko, deti to majú v škole ešte pestrejšie...za mňa super. Mame kamaratov z celého sveta ;)
Tak ja som v práci, kde mame 7 týždňov dovolenky už po odpracovaných 10 rokov alebo dovŕšení 41.roku života.
Tehotenstvo, pôrod, všetko okolo toho prepláca poisťovňa. Bezpečnosť už tiež horšia ako voľakedy. To si mohli domáci nechať otvorené byty a autá a nič im nezmizlo. Ale najväčší podiel kriminality majú v tejto krajine cudzinci, čiže aj Slováci ;)
Doba cesty do práce je predsa taká, kde si nájdeš prácu a kde bývaš. Ja mám 15 min pešo, manžel 15 min.autom (9km). Deti do školy 10 min pešo.
Zdravotnictvo platíš podľa druhu poistenia, výške franchise, ten keď minieš platíš 10 %. Tolerancia inej národnosti na vysokej úrovni. V krajine žoje najvyšši perc.podiel cudzincov. My sme na pracovisku v zastúpení; Slovensko,Macedonsko, Madarsko, Portugalsko, Chorvatsko, Nemecko, Maroko, deti to majú v škole ešte pestrejšie...za mňa super. Mame kamaratov z celého sveta ;)
@vilma7 prave sme nedavno bavili s detmi,ako sa tu zmenila situacia v skole.Pred 12 rokmi,boli nase deti v triedach jedini cudzinci,teraz je v triedach,len par švajciarov,ostatne cudzinci.
Švajčiarsko;
1. Záleží kde žiješ. X krát som nechala auto odomknuté a nič nezmizlo. Dokonca aj keď som nechala dvere na terase otvorené. Ale napr v takom Kantóne Aargau by som to nenechala.
2. Zdravotná starostlivosť zadarmo alebo skoro zadarmo, je vtip na pobavenie. Možno len keď si azylant.
3. Work life balance, kde pracujem ja máš možnosť čiastočneho úväzku, dovolenka 5 týždňov. Od 50 rokov 6 a od 60rokov 7 týždňov.
4. Ceny služieb sú drahé. Ale tak aj platy si vyššie ako na SVK.
5. Ja som sa za čo rokov nestretla s neroleraciou len preto,že som cudzinka. Zo susedmi vychádzam dobre, kolegov mám tiež domácich a chodíme spolu aj na kávu. Takže ja som problémy nemala. Ale počula som kadečo. Ale teda viac nevraživosti a závisti je paradoxne hlavne medzi našincami. Ale teda nie vsetcia sú rovnakí
A cesta do práce ? Mám to 27km. Úrad práce ti môže ponúknuť prácu až do 4 hodín cesty denne.
Je jedno kde žiješ, peniaze nerastú nikde na strome.
@vilma7 prave sme nedavno bavili s detmi,ako sa tu zmenila situacia v skole.Pred 12 rokmi,boli nase deti v triedach jedini cudzinci,teraz je v triedach,len par švajciarov,ostatne cudzinci.
@tundra a kde žiješ? Ja som Baselland, mesto Liestal. Mne veľmi vyhovuje to multi kulti. Máme kamarátov z celého sveta. Nepál, Tahjsko, Argentína, Čína atd...za mňa super.
1) bezpecne
5) tolerancia vysoka
@anonym_c85e89 dobrý vtip na včas ráno, že Rakúsko a Nemecko bezpečné 😃
Zijem v Rakusku, v malom mestecku.
1. Bezpecnost je bezproblemova, asi ine to je vo Viedni kde je vela imigrantov
2. Na Slovensko za zdravotnou starostlivostou nechodim, naco, ked som poistena tu a (skoro) vsetko mam zadarmo.
3. Bezne je pracovat 8 hodin, dovolenka je 25 dni.
4. Ceny sluzieb su tu vyssie ako na Slovensku.
5. Tolerancia u mna bez problemov. Vo firme kde robim pracuje velka vacsina cudzincov a tam su na to zvyknuti.
Celkovo som tu spokojna, plus to nemam daleko na Slovensko, necelych 2,5 hodiny autom, mozem dojst hocikedy na vikend.
@anonym_c85e89 dobrý vtip na včas ráno, že Rakúsko a Nemecko bezpečné 😃
@anonym_72afc7, no minimálne Rakúsko bezpečné je. Že sa vo Viedni vyskytuju problémy s istými sociálnymi vrstvami, to je problém každého veľkomesta. Aj Bratislava či Košice sú oproti nejakej hornej dolnej úplne zločinecké ložiská. Nemecko má vďaka svojej chorej decentralizacnej politike tých malých veľkomiest viac a tým aj viac ložísk problémov. Proti Parizu sú to stále nudné a bezpečné dedinky.

1) bezpecne
5) tolerancia vysoka