icon

Švédsko alebo Nórsko. Ktorá krajina je lepšia pre život?

simonabat
25. sep 2025

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš názor, ak máte skúsenosti s týmito krajinami. Ak bude všetko v poriadku, plánujem život v jednej z týchto krajín, ale neviem, ktorá je podľa vašich skúsenosti lepšia ? Prečítala som si už veľa článkov, ale osobné skúsenosti sú najlepšie. O rok by som mala vyštudovať farmáciu a chcem sa začať učiť aj jazyk, ale som veľmi nerozhodná, kde by to bolo pre mňa s priateľom lepšie. Ďakujem za každú radu

Strana
z2
melanta
25. sep 2025

Boli sme niečo cez 2 roky v Stokholme, už sme našťastie doma. Žilo sa nám tam skvelo, bývali sme v úplnom centre mesta, domáci, s ktorými sme sa skamarátili boli fajn. Ale trvalo by som tam nechcela byť. Kde by to bolo lepšie? Tam v prvom rade je potrebné vedieť jazyk, na väčšinu pozícií okrem AJ potrebuješ aspoň B2 úroveň domáceho jazyka. A obe krajiny sú z mňa dobré ak máš job, kde zarábaš nadpriemerne. S priemerným platom je tam podľa mňa rovnako ako na Slovensku, navyše je tam obrovské množstvo nelegálnych prisťahovalcov, obrovské, kriminalita podľa mňa výrazne vyššia ako na Slovensku. Pozri inak skupiny a fóra Švédsko a Nórsko, tam je dosť diskusií.

carrot_apple
25. sep 2025

tak ako písala melanta
ja som žila v Írsku 5 rokov a presne ako keby písala o Írsku
Je jedno v akej krajine sa usadíš.
Na krátku dobu ako študent či privyrobiť zaslobodna ako pár... si OK,ale celý život..to je už o inom.

deedol
25. sep 2025

z tychto dvoch norsko, vacsi klud, krajsia priroda, a pokial viem, aj nizsia kriminalita. ale ano, musis vediet jazyk + anglinu a mat dobre vzdelanie/pracu. a ratat s tym zimnym pocasim, to tiez nie je pre kazdeho. a dost zavisi aj od toho, ci by si chcela byvat v jednom z velkych miest (oslo/bergen/trondheim, stockholm/goteborg/malmo) alebo niekde v mensom, pripadne na vidieku, to je zas uplne iny zivot. v meste lahsie zozenies pracu, ale pozri okrem hrubych prijmov aj dane a odvody a ceny bytov.

lucik194
25. sep 2025

žila si niekde inde? pocas erazmu, pocas staze, alebo brigadovala 2-3 mesiace?

lebo v prvom rade vacsina slovakov hned povie, ze nie su rasisti a v pohode budu zit aj v inych krajinach EU..... ze im pristahovalci nevadia, myslim cierny pristahovalci.......
tak pokial si nikde nezila, tak sa priprav na jednu vec - obe krajiny su "socialne" staty, aleeeeeeee
otvorili hranice a napr. Svedsko ma 20% pristahovalcov, zvysila sa im riadne kriminalita a maju s tym dost problémy.
v Norsku je to okolo 17% populacie.
a s tym uz vela Slovakov moze mat problem.

Anglictina na urovni C1 je samozrejmost a domaci jazyk ked tam pojdes tak B1 urcite musis mat, po roku zitia B2. Jazyk sa zacni ucit co najskor.

kamos zil aj robil v norsku, odborna praca asi 2 roky, uz sa vratil na SK, ale stale robi pre norov. na tvojom mieste si este teraz zistim, ako je to s uznanim vzdelania farmacie, podla toho by som sa rozhodla. ci Ti ju uznaju, alebo musis este potom urobit nove skusky......

melanta
25. sep 2025
@lucik194

lebo v prvom rade vacsina slovakov hned povie, ze nie su rasisti a v pohode budu zit aj v inych krajinach EU..... ze im pristahovalci nevadia, myslim cierny pristahovalci.......
tak pokial si nikde nezila, tak sa priprav na jednu vec - obe krajiny su "socialne" staty, aleeeeeeee
otvorili hranice a napr. Svedsko ma 20% pristahovalcov, zvysila sa im riadne kriminalita a maju s tym dost problémy.

Anglictina na urovni C1 je samozrejmost a domaci jazyk ked tam pojdes tak B1 urcite musis mat, po roku zitia B2. Jazyk sa zacni ucit co najskor.

kamos zil aj robil v norsku, odborna praca asi 2 roky, uz sa vratil na SK, ale stale robi pre norov. na tvojom mieste si este teraz zistim, ako je to s uznanim vzdelania farmacie, podla toho by som sa rozhodla. ci Ti ju uznaju, alebo musis este potom urobit nove skusky......

@lucik194 veľký súhlas s názorom na prisťahovalcov. Často počúvam, čítam, že černosi a iní nevadia. Ale kto to nezažil vo svojom bydlisku (čiže mimo dovolenkové destinácie), tak si fakt ťažko predstaví, koľko ich tam je a aký to má vplyv na bezpečnosť. Koľko doslova čiernej zberby sa tam potuluje po mestách. Slovo zberba používam cielene - lebo to sú prisťahovalci, ktorí neprišli s tým, že sa chcú etablovať do spoločnosti. Oni nechcú robiť, nechcú sa prispôsobiť a robia zle.

muchotrafka298
25. sep 2025

A ty si realne myslis, ze oni tam na teba cakaju? Jedine vtedy, ak mas tak vysoko odbornu pracu s vysokym platom. A ocakavaj, ze je treba znalost norstiny (v Norsku su dva uradne jazyky a hovori sa nimi podla teritoria)alebo svedciny. AJ tam nestaci. Rovnako si over, ze ci tvoje vzdelanie je tam uznatelne a v akom rozsahu. Ako je tam draho asi pisat nemusim, kedze pises, ze mas precitanych vela clankov. A nie, nie su to len take lacne klebety, co sa nezakladaju na pravde. Ked zarobis priemerne, znacnu cast Ti zhltnu dane.
Ja som roky sledovala na IG cesku doktorku, ktora isla robit do Norska. Rok chodila v Madarsku na specialny jazykovy kurz, ktory si platila a tak isto aj byvanie a pod., lebo tam nepracovala. Skusky spravila, robota jej bola ponuknuta. Po 2 rokoch odtial doslova utiekla, zila v malom meste, kde pocas roka bola skoro furt tma, cista depresia, v praci v nemocnici to bolo OK, ovela lepsie vybavenie ako v CR, ale nedokazala tam fungovat. Ju tam na konci stvalo uplne vsetko, este aj to, kolko prachov jej zobrali na daniach.

simonabat
autor
25. sep 2025

Ako to tu tak čítam, tak ste ma dosť vystrašili teraz, čiže ďakujem budem musieť riadne nad tým porozmýšľať, keďže stále som bola v tom, že tieto krajiny sú super na žitie, stále prezentované ako tie “najšťastnejšie”.

anonym_52c4ba
25. sep 2025

autorka je este mlada, nevystudovana, ale nech skusi teraz, ked je mlada. potom si bude hlavu buchat, ze nesla, ked bola mlada bez zavazkov.

ja by som si nevybrala ani jednu z tych krajin, pre mna synonymum depky obe, ale ked chces, podla mna nevahaj, zariskuj.
mozno budes ty ta, co budes mat stastie a vsetko ti vyjde podla predstav. stale sa skratka mozes vratit o skusenost bohatsia.

na sme je odomknuty clanok o mladej babe, co zije v Dansku a tiez celkom slusne odkryva pohlad na tu krajinu, o ktorej tu koluju chyry, ake to tam je vsetko nadpozemsky uzasne. je to casto len marketing - to tvrdia aj samotni Dani.

muchotrafka298
25. sep 2025
@simonabat

Ako to tu tak čítam, tak ste ma dosť vystrašili teraz, čiže ďakujem budem musieť riadne nad tým porozmýšľať, keďže stále som bola v tom, že tieto krajiny sú super na žitie, stále prezentované ako tie “najšťastnejšie”.

@simonabat bola si v tych krajinach realne niekedy? Alebo mas len nacitane a napozerane? Lebo to je rozdiel. Vidiet tu realitu tam, zorientovat sa, aj ked len pocas kratkej dovolenky a citat o tom. Ano, su ludia, co tam zarabaju fantasticke peniaze, maju krasne domy, byty a co myslis, je ich vacsina? Tebe staci pozriet sa, kolko tam idu prenajmy, ake musis splnit podmienky na pracu, aby Ti prenajali byt, prihlasenie sa do ich danoveho systemu, socialneho a pod. Toto nie je strasenie, to je realita tych krajin. A nezabudni, ze musis mat dostatocne uspory na to, aby si tam dokazala ako tak fungovat, ak by si nemala pracu alebo ju hladala.

simonabat
autor
25. sep 2025
@lucik194

@lucik194 čo sa týka jazyka toho sa nebojím, angličtine sa venujem doslova od škôlky a čo sa týka ich jazyka, preto sa to pýtam takto dopredu, lebo viem, že je to tam potrebné a v mojom odbore ešte detto a rada by som stym začala čo najskôr, takže jazyk a počasie ako tie niektorí píšu mi vôbec nevadí,
len teraz ma trošku tieto odpovede vystrašili, že či neskúsiť nejakú inú krajinu, ale naozaj neviem kde, len viem že na Slovensku ostať nechcem, keďže sa tu deje, čo sa deje

simonabat
autor
25. sep 2025
@muchotrafka298

@simonabat bola si v tych krajinach realne niekedy? Alebo mas len nacitane a napozerane? Lebo to je rozdiel. Vidiet tu realitu tam, zorientovat sa, aj ked len pocas kratkej dovolenky a citat o tom. Ano, su ludia, co tam zarabaju fantasticke peniaze, maju krasne domy, byty a co myslis, je ich vacsina? Tebe staci pozriet sa, kolko tam idu prenajmy, ake musis splnit podmienky na pracu, aby Ti prenajali byt, prihlasenie sa do ich danoveho systemu, socialneho a pod. Toto nie je strasenie, to je realita tych krajin. A nezabudni, ze musis mat dostatocne uspory na to, aby si tam dokazala ako tak fungovat, ak by si nemala pracu alebo ju hladala.

@muchotrafka298 nie nebola som, ale určite to plánujem, len viem, že keď tam človek ide na dovolenku to sa s reálnym životom ajtak porovnať nedá. Je mi jasne, že hlavne na začiatku to neni med lízať nikde, ale je to reálne horšie ako u nás ? Pretože ja sa už aj hanbím povedať, že som zo Slovenska

simonabat
autor
25. sep 2025
@anonym_52c4ba

autorka je este mlada, nevystudovana, ale nech skusi teraz, ked je mlada. potom si bude hlavu buchat, ze nesla, ked bola mlada bez zavazkov.

ja by som si nevybrala ani jednu z tych krajin, pre mna synonymum depky obe, ale ked chces, podla mna nevahaj, zariskuj.
mozno budes ty ta, co budes mat stastie a vsetko ti vyjde podla predstav. stale sa skratka mozes vratit o skusenost bohatsia.

na sme je odomknuty clanok o mladej babe, co zije v Dansku a tiez celkom slusne odkryva pohlad na tu krajinu, o ktorej tu koluju chyry, ake to tam je vsetko nadpozemsky uzasne. je to casto len marketing - to tvrdia aj samotni Dani.

@anonym_52c4ba a ktorú by ste si vybrali, keby sa máte rozhodnúť ?

anonym_f14e1c
25. sep 2025
@simonabat

@simonabat Keby som si musela vybrať z tých dvoch tak radšej Nórsko ale inak tak všeobecne by som si vybrala Švajčiarsko.

muchotrafka298
25. sep 2025
@simonabat

@muchotrafka298 nie nebola som, ale určite to plánujem, len viem, že keď tam človek ide na dovolenku to sa s reálnym životom ajtak porovnať nedá. Je mi jasne, že hlavne na začiatku to neni med lízať nikde, ale je to reálne horšie ako u nás ? Pretože ja sa už aj hanbím povedať, že som zo Slovenska

@simonabat ked tam zijes, tak je to ine, ale zalezi na tom, z akej mzdy a kde zijes. Vies si pocas dovolenky urobit obraz o tom, ako ta krajina vyzera (aj tie krasne fjordy, co vidis na obrazkoch z Norska), ake je tam zlozenie obyvatelstva a hlavne ake su tam ceny ci uz jedla, sluzieb, byvania, dopravy.
Hanbis sa hovorit, odkial si? Tak to nikomu nehovor.
Kedze moj expartner pracoval v Norsku, tak viem, ako to tam vyzera, ako sa k nim chovali Norovia a celkovo ako tam fungovali. Ano zarobil peniaze, ale potom, co mu polku zobrali na dane, tak to az taka velka slava nebola.
A nepozeraj na krasne obrazky miest, na vysvietene vianocne trhy v Stockholme, na norske fjordy, na polarnu ziaru v Tromso. Lesy, fjordy, priroda. To tam v mestach velmi nenajdes a v tych malych je to proste nieco za nieco.

deedol
25. sep 2025
@simonabat

@simonabat ja mam v norsku rodinu a travila som tam vzdy mesiac-dva v puberte plus nejake tie dovolenky, ale teda bolo to pred vela rokmi. podla mna si to chod skusit cez leto (nejaky work and travel format) a sama uvidis.

zas aby sme len nestrasili, ano, veci tam vacsinou funguju (zdravotnictvo, skolstvo), ludia su vacsinou slusni a zdvorili, neriesia vselijake vasen vzbudzujuce pseudotemy ako u nas, ale realne temy, o ktorych sa da odborne diskutovat (napr. v norsku su stale temou dane, napr. dan z majetku, teda kazdorocna dan z nehnutelnosti, ktora je v takej vyske, ze ju dochodcovia nie vzdy dokazu zaplatit).

simonabat
autor
25. sep 2025
@anonym_f14e1c

@simonabat Keby som si musela vybrať z tých dvoch tak radšej Nórsko ale inak tak všeobecne by som si vybrala Švajčiarsko.

@anonym_f14e1c aj nad tým som veľmi rozmýšľala

anonym_52c4ba
25. sep 2025
@simonabat

@simonabat Rakusko, Nemecko osobne
a z tychto dvoch vyssie asi to Norsko - docasne na skusy asi skor ako to Svedsko

lenusiatko
25. sep 2025

V Norsku som viackrat bola u blizkej rodiny. Krajina cista, krasna, ludia dodrziavaju pravidla, system funguje super. Ale zit by som tam nezila. Pol roka odhadzujes sneh, nonstop tma. Ludia piju doma, aby to prezili, ale to aj u nas. Ta moja rodina je mega bohata, tazke si rocne dovoli 4-5 dovoleniek v tazkej exotike, inak uz by tam neboli. Dane 50%, cim si bohatsi, tym je to pre teba horsie. Ale ako hovorim, vidis, co za to dostanes. Posledne roky problemy s migrantmi, zhorsuje sa to. Kedysi si nezamkla branu, bicykle na dvore, auto otvorene, to teraz neexistuje, ukradnu, co vidia, su agresivni. Videla som to, zazila a nie je to prijemne. Nori su inak kludni, zamerani na pracu, karieru a osobny prospech.

drianaa
25. sep 2025

Kde študuješ farmáciu? U nás na fakulte chodievali študenti na erazmus, vedeli poradiť a zistiť rôzne veci. Tak by som začala od toho, ktorá krajina ako uznáva nás titul, budeš potrebovať určite super znalosť jazyka pri práci v lekárni - ak by si šla do firmy, to už podľa mňa nebude až také prísne. Ale vo všeobecnosti niektoré štáty majú pre našu profesiu náročné uznávanie zahraničných diplomov, niekde sa skladajú rôzne skúšky, uznávania atď

kiki68
25. sep 2025

Ucit sa jazyk, ak vies anglicky/ nemecky pojde to lahko. Maju jednoduchu gramatiku a vyslovnost. Nasla by som online intenzivny kurz a moznost sprav it skusku na b1 a potom b2. S tym a farmaciou zozenies pracu pomerne lahko. Ja som sa ucila ako teenage svedstinu, takze nekecam o tom ake to mozno je. Lebo ten jazyk poznam a viem co Ta caka.

motorka97
25. sep 2025

@simonabat
švagriná je vyštudovaná farmaceutka, a zhodou okolností sa rozhodla po štúdiu odsťahovať do Švédska.
Absolvovala intenzívny kurz švédčiny, bez jazyka sa tam proste nepohneš, angličtina je málo. Platovo by som povedala že je to taký priemer, ale z jej rozprávania je tam farmacetov málo a stale nejakých hľadajú.

betulinka1
25. sep 2025

@simonabat znamy ziju v Dansku a na Sk sa uz nevratia. Obaja inžinieri strojári, zije sa im super. Cize je to aj o tom s akou kvalifikáciou ides. Je rozdiel robit pomocné prace alebo na farmách a je rozdiel pracovat na vyšších pozíciách s VS vzdelaním.

rozculena
25. sep 2025
@simonabat

@simonabat to už dávno neplatí

namornicka
25. sep 2025

Urcite to skus, lebo ked sa tu uz usadis, tazsie sa ti bude odchadzat. Myslim, ze s farmaciou si miesto najdes. Ak by si chcela zjednodusit jazykovu situaciu, zvol si krajinu, kde je anglictina oficialny jazyk, co je v EU Irsko a Malta, pripadne mimo EU (ale stale blizko) Velka Britania. Ak si ochotna ucit sa jazyk, kludne skus tie krajiny o ktorych pises, urcite funguju lepsie ako SK, do horsieho nepojdes. Ty si das tu namahu adaptovat sa tam, ale detom by si uz dala tu moznost vyrastat v krajine s lepsou perspektivou. Este taky detail, ktory mozno zavazi pri rozhodovani, Svedsko je clenskym statom EU a Norsko nie je, takze administrativne veci by mali byt pre teba jednoduchsie v EU.

esmey
25. sep 2025

Tvl žasnem nad naivitou autorky tohto príspevku. Toto je ten odliv mozgov zo SR?

Tak to len choďte, takéto naivky bez absolútneho rozhľadu, čo čakajú že im budú padať pečené holuby do papule niekde v gette vo švédskom Malmö tu fakt nepotrebujeme.

danieli
25. sep 2025

Podla rebrickov su najstastnejsi, ale nie v zmysle “hotovy raj na zemi”, je to stastie v zmysle stavu myslenia, su odolnejsi mentalne, pocasie ta tiez zoceli, su vsak nastaveni byt napriek vsetkemu spokojni a stastni, nastaveni, ze zivot nie je rozpravka a napriek tomu je to v poriadku, u nas je to vecne stazovanie a zavist

anonym_9ef05d
25. sep 2025
@esmey

Tvl žasnem nad naivitou autorky tohto príspevku. Toto je ten odliv mozgov zo SR?

Tak to len choďte, takéto naivky bez absolútneho rozhľadu, čo čakajú že im budú padať pečené holuby do papule niekde v gette vo švédskom Malmö tu fakt nepotrebujeme.

@esmey ake drsne slova. Autorka dostuduje farmaciu a ovlada anglictinu. Ano, je to odliv mozgov. Aj ked nema skusenosti so zivotom v zahranici. Preto zalozila diskusiu. Nie je kazdy taky svetobeznik ako ty 😉

danica2711
25. sep 2025

@simonabat ak Škandinávia, neuvažovala si radšej nad Dánskom? Navyše ak študuješ farmáciu, v Dánsku je veľa špičkových farmaceutických firiem

beata_k
25. sep 2025

@simonabat Citala si o Norskom nacionalizme?

katarinaforever
25. sep 2025
@danica2711

@simonabat ak Škandinávia, neuvažovala si radšej nad Dánskom? Navyše ak študuješ farmáciu, v Dánsku je veľa špičkových farmaceutických firiem

@danica2711 ja žijem v Dansku a bez dánskeho jazyka na dobrej úrovni si ani neškrtneš. Samozrejme pokiaľ nechceš robiť v gastre. A nemusím hovoriť že na jednu pozíciu sa hlási aj 400 ľudí hlavne Novo a Maersk

Strana
z2