icon

Život vo Švédsku

18. aug 2025

Dobrý večer, mám otazku na rodiny ktoré žijú vo Švédsku aký je tam život. Som samoživiteľka a zvažujem že s moju 5 ročnou dcérou sa presťahujem do Švédska. Stále keď niečom hľadám na internete ohľadom života vo Švédsku tak to tam každý chváli že aký je to tam parádny život, že majú super školstvo a podobne. Prosím vedel by mi niekto z vás napísať vaše názory na to? Myslíte že je to tam lepšie ako na Slovensku?

Strana
z3
berenika39
18. aug 2025

Myslím, že je třeba to vzít z opačného konce. Z čeho tam budete žít? Co umíš? Jazyk, co nabídneš na trhu práce? Kde budete bydlet? Víš, jaké jsou náklady na život? Budeš tam mít připravené zázemí od někoho do začátku? Kde vezmeš finance na zabydlení, máš dostatečné úspory? Odpojíš se od rodiny, kterou tu máš, jsi na to připravená? Jak tam budete cestovat?

anonym_f2e95f
18. aug 2025

@anonym_autor všade sa žije lepšie než na Slovensku a to mi potvrdili aj cudzinci žijúci prechodne u nás 🤷‍♀️🤷‍♂️

lauriik
18. aug 2025

Švédsko je super ale má jednu velkú nevýhodu a to je jazyk. A lepšie ako na Slovensku sa žije hocikde. Stačí sa presťahovať do ČR, Rakúska, Nemecka.

abbey1
18. aug 2025
@anonym_f2e95f

@anonym_autor všade sa žije lepšie než na Slovensku a to mi potvrdili aj cudzinci žijúci prechodne u nás 🤷‍♀️🤷‍♂️

@anonym_f2e95f Toto nemôžeš myslieť vážne, však?

olimuc
18. aug 2025

Ako si na tom s jazykom, mas pracu a byvanie? Kam sa konkretne chystas a kolko mas nasetreneho? Tym, ktori maju super pracu a vedia sa zabezpecit sa zije vsade super. A ti, co ju nemaju a zliapaju to ako sa da … to zliepaju v hocijakej krajine a prezivaju miesto zitia. Svedsko, Nemecko atd boli uzasne pred 2014 a teraz … skaredo pozres na nejakeho farebneho a mas problem. Ako hovoria sami Nemci … vlastni obyvatelia nikoho nezaujmaju … uz su podludia … kazdy immigrant je viac a je to vidiet … staremu hovorim roky, ze su narod d… a nepotrebuju ani dalsiu vojnu, aby sI znicili krajinu … ale az po poslednych volbach uznal, ze mam pravdu. Vo Svedsku tiez brutalne stupla kriminalita a mas oblasti, kde Sveda nenajdes … takze riadne zvaz ake mesto a miesto na zitie vyberies …Svk je bordel na kolieckach, ale zvaz svoje schopnosti a psychicku odolnost, aby si stahovanie a novu krajinu zvladla.

anonym_f2e95f
18. aug 2025
@abbey1

@anonym_f2e95f Toto nemôžeš myslieť vážne, však?

@abbey1 Smrteľne vážne pracujem v oblasti kde som často v kontakte s cudzincami a ty ktorý tu dlhšiu dobu pobudnu ci už klli štúdiu ci práci sa odtiaľ aj rýchlo berú preč na otázku typu ako tu môžeme žiť len myknem ramenami a cítim sa trápne

autor
18. aug 2025
@olimuc

Ako si na tom s jazykom, mas pracu a byvanie? Kam sa konkretne chystas a kolko mas nasetreneho? Tym, ktori maju super pracu a vedia sa zabezpecit sa zije vsade super. A ti, co ju nemaju a zliapaju to ako sa da … to zliepaju v hocijakej krajine a prezivaju miesto zitia. Svedsko, Nemecko atd boli uzasne pred 2014 a teraz … skaredo pozres na nejakeho farebneho a mas problem. Ako hovoria sami Nemci … vlastni obyvatelia nikoho nezaujmaju … uz su podludia … kazdy immigrant je viac a je to vidiet … staremu hovorim roky, ze su narod d… a nepotrebuju ani dalsiu vojnu, aby sI znicili krajinu … ale az po poslednych volbach uznal, ze mam pravdu. Vo Svedsku tiez brutalne stupla kriminalita a mas oblasti, kde Sveda nenajdes … takze riadne zvaz ake mesto a miesto na zitie vyberies …Svk je bordel na kolieckach, ale zvaz svoje schopnosti a psychicku odolnost, aby si stahovanie a novu krajinu zvladla.

@olimuc Poviem vám radšej o seba niečo viac aby ste ma trošku pochopíli. Odišla som z toxického manželstva kde som bola týraná, keďže sme spolu vlastnili nejaký majetok tak sme sa rozdelili. Zo začiatku nechcel no musel bolo to na dlhšie ale pošlo to. Mám skončenú školu v odbore čašníčky. Viem trošku anglický dokážem sa dohovoriť ale nie som nejaký expert. Keďže jeho rodina mi nedáva pokoj a ani on tak sa bojím o seba a o dcéru. Nechcem stále volať políciu a riešiť to sudovne najradšej by som chcela odísť preč a zabudnúť na všetko. Vyplatil mi 20tisic pričom ešte 40 tisíc mi má dať ale to sme sa dohodli na potom keďže ako som pisala nechcem mať problémy a radšej to nechávam na súd peniaze mi veľmi nesuria a robotu som ochotná robiť. Švédsko sa mi páči prečo lebo som sa docitala že vraj je to tam dobre v školské že sa tam deti učia aj angličtinu plynulo od skolkyyze majú dobrý prístup k cudzincom zdravotníctvo a podobne. Mi zažívame diskrimináciu na Slovensku, keďže dcéra má iní pôvod nemôže sa hrať z každým v škôlke a to ani v parku keďže nemá rovnaka ako väčšina slovenských detí. Hlavné by som to chcela pre jej budúcnosť je veľmi šikovná a múdra a chcela by som aby to mohla rozvíjať čo najviac ako sa dá. A nie stále počúvať že toto nemôže lebo je iné toto nemôže, s tým sa nemôže hrať lebo je iná no ako jej to mám vysvetliť ako mama doma.

autor
18. aug 2025
@berenika39

Myslím, že je třeba to vzít z opačného konce. Z čeho tam budete žít? Co umíš? Jazyk, co nabídneš na trhu práce? Kde budete bydlet? Víš, jaké jsou náklady na život? Budeš tam mít připravené zázemí od někoho do začátku? Kde vezmeš finance na zabydlení, máš dostatečné úspory? Odpojíš se od rodiny, kterou tu máš, jsi na to připravená? Jak tam budete cestovat?

@berenika39 mám 20 tisíc, som čašníčka, viem základy angličtiny, chcela by som si prenajať niečo malé nejaký domček alebo byť jedno izbový, nepoznám tam nikoho, nechcem byť z rodinou

nin12345
18. aug 2025
@anonym_autor

@berenika39 mám 20 tisíc, som čašníčka, viem základy angličtiny, chcela by som si prenajať niečo malé nejaký domček alebo byť jedno izbový, nepoznám tam nikoho, nechcem byť z rodinou

@anonym_autor a ty si aj uvažovala nad tým že pokiaľ ti tvoj toxický ex nedá súhlas na presťahovanie dieťaťa do inej krajiny (čo pravdepodobne nedá) tak budeš súdená za únos dieťaťa do cudzej krajiny a deportovaná naspäť na SK?🤣

nin12345
18. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor bohužiaľ niekedy si takýmto partnerom podpíšeme ortiel na najbližších 18 rokov. Čím skôr sa s tým zmieriš tým ti bude lepšie

autor
18. aug 2025
@nin12345

@anonym_autor a ty si aj uvažovala nad tým že pokiaľ ti tvoj toxický ex nedá súhlas na presťahovanie dieťaťa do inej krajiny (čo pravdepodobne nedá) tak budeš súdená za únos dieťaťa do cudzej krajiny a deportovaná naspäť na SK?🤣

@nin12345 mne dal , my sme sa rozviedli už aj peniaze mi už dal sud už prebehol. Len mi má vyplatiť ďalšie peniaze ale tie som nechala že keď bude mať nechcem na neho tlačiť nechcem problémy rozumieš

autor
18. aug 2025
@nin12345

@anonym_autor bohužiaľ niekedy si takýmto partnerom podpíšeme ortiel na najbližších 18 rokov. Čím skôr sa s tým zmieriš tým ti bude lepšie

@nin12345 ja som preukázala že má týral dcéra je zverená mne on sa o ňu nestarala pracoval v Nemecku a aj tam robí takže on o ňu ani nebojoval. On my len chce sťažiť život aj keď so mnou nieje. A preto chcem odísť keďže ja som momentálne u rodičov a jeho rodina a on byvaju od nás 10km

kikushaa
18. aug 2025
@anonym_autor

@nin12345 ja som preukázala že má týral dcéra je zverená mne on sa o ňu nestarala pracoval v Nemecku a aj tam robí takže on o ňu ani nebojoval. On my len chce sťažiť život aj keď so mnou nieje. A preto chcem odísť keďže ja som momentálne u rodičov a jeho rodina a on byvaju od nás 10km

@anonym_autor bratova priatelka si prechodne vystacila s anglictinou a nemcinou - ma vsak velmi dobru uroven oboch jazykov. Nikomu tam pecene holuby nepadaju z neba - ako nikde, je sa tam pomerne tazko zamestnat - cudzincovi ak nevykonavas nejaku specializovanu pracu - a na tych poziciach maju nedostatok svojich. Ako casnicka tam vela vody nenamutis - ak este k tomu ani neovladas jazyk poriadne. Ceny su tam celkom ustrelene za prenajoma chodis na obhliadky/pohovor ak mas stastie a sadnes majitelom - mas vyhrate. Ale brat hovoril ze s tymto mali celkom galeje - majitelia si vyberaju komu byt prenajmu 🙂

autor
18. aug 2025
@kikushaa

@anonym_autor bratova priatelka si prechodne vystacila s anglictinou a nemcinou - ma vsak velmi dobru uroven oboch jazykov. Nikomu tam pecene holuby nepadaju z neba - ako nikde, je sa tam pomerne tazko zamestnat - cudzincovi ak nevykonavas nejaku specializovanu pracu - a na tych poziciach maju nedostatok svojich. Ako casnicka tam vela vody nenamutis - ak este k tomu ani neovladas jazyk poriadne. Ceny su tam celkom ustrelene za prenajoma chodis na obhliadky/pohovor ak mas stastie a sadnes majitelom - mas vyhrate. Ale brat hovoril ze s tymto mali celkom galeje - majitelia si vyberaju komu byt prenajmu 🙂

@kikushaa Bože, tak toto ma dosť odradilo. 🙁A ak by som si našla pravdu a potom presťahovala ?

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
kikushaa
18. aug 2025
@anonym_autor

@kikushaa Bože, tak toto ma dosť odradilo. 🙁A ak by som si našla pravdu a potom presťahovala ?

@anonym_autor neviem, skus. Ja mam skusenost s norskom, robila som tam asistenta ucitela - cez commenius program/teraz erazmus+ isiel tam so mnou aj moj teraz uz muz. Cvcka sa tam posielali emailom uz vtedy mi kolegyne hovorili ze tam to funguje tak, ze pokial vidia zahranicne meno ani nereaguju (take bezne starters joby - muza nezobrali ani do mcdonaldu) chodil aj osobne sa pytat - vzdy ho odbili ze si ma poslat cv. Uroven anglictiny ma c1, norcinu sme mali zaklady.

anonym_a719c2
19. aug 2025

@anonym_autor si maximalne naivna. Co tam chces robit?? Bez jazyka, bez vzdelania, nikto ta ani nezamestna. Naklady na zivot vysoke. Radsej sa preber zo snivania a ostan doma. Ved pises, ze ex pracuje v Nemecku, tak naco chces utekat?

bubuska
19. aug 2025

Ked je dcéra exotická a máte problém s rasizmom tak skúste Viedeň, tam je už veľký mix a čašníčku určite zamestnajú a nemčinu sa doucis na tie základne frázy v obsluhe.

anonym_8f0e93
19. aug 2025
@anonym_autor

@olimuc Poviem vám radšej o seba niečo viac aby ste ma trošku pochopíli. Odišla som z toxického manželstva kde som bola týraná, keďže sme spolu vlastnili nejaký majetok tak sme sa rozdelili. Zo začiatku nechcel no musel bolo to na dlhšie ale pošlo to. Mám skončenú školu v odbore čašníčky. Viem trošku anglický dokážem sa dohovoriť ale nie som nejaký expert. Keďže jeho rodina mi nedáva pokoj a ani on tak sa bojím o seba a o dcéru. Nechcem stále volať políciu a riešiť to sudovne najradšej by som chcela odísť preč a zabudnúť na všetko. Vyplatil mi 20tisic pričom ešte 40 tisíc mi má dať ale to sme sa dohodli na potom keďže ako som pisala nechcem mať problémy a radšej to nechávam na súd peniaze mi veľmi nesuria a robotu som ochotná robiť. Švédsko sa mi páči prečo lebo som sa docitala že vraj je to tam dobre v školské že sa tam deti učia aj angličtinu plynulo od skolkyyze majú dobrý prístup k cudzincom zdravotníctvo a podobne. Mi zažívame diskrimináciu na Slovensku, keďže dcéra má iní pôvod nemôže sa hrať z každým v škôlke a to ani v parku keďže nemá rovnaka ako väčšina slovenských detí. Hlavné by som to chcela pre jej budúcnosť je veľmi šikovná a múdra a chcela by som aby to mohla rozvíjať čo najviac ako sa dá. A nie stále počúvať že toto nemôže lebo je iné toto nemôže, s tým sa nemôže hrať lebo je iná no ako jej to mám vysvetliť ako mama doma.

@anonym_autor ano, maju "dobry pristup" k cudzincom.Statistiky nesmu selektovat, kolko trestnych cinov spachali migranti. To si mala na mysli? Kriminalita migrantov prekrocila unosmu mieru. Toto by mna, ako zenu a matku dcery bez otca a manzela, zaujimalo najviac.

kiki68
19. aug 2025

Za mna sa zacni ucit jazyk, ak vie anglicky/ nemecky do polroka musis but b1, je to lahke gramatikou, lahsie ako anglictina. Ja som sa svedstinu ucila nejaky cas, takze viem. Mala som roky predtym anglictinu a toto som zacala cisto ako hobby. Nasla som si niekoho vtedy, co priamo bol roky tam a mala som lekcie. Bez dobrej angltictiny a svedstiny to neni totiz take jednoduche. Plus je to trosku specificka mentalita. Toto je asi horsie ako ten jazyk. Ale skus to, preco nie. Dieta keby tam ide, tak dostane kurz jazyka zadarmo a popritom sa dalej vzdelava

kiki68
19. aug 2025

Inak mozno by som skusila fakt Wien a okolie, tam je to take mix, cele Rakusko je uz taky mix. Ako kvoli dietatu, programy na zaclenenie tu su, takych deti je tu hafo. Svagor ma teraz deti so sk zase nove, pracuje v lokalite ako je Krems a St Polten.

demografka
19. aug 2025

kamoska zije roky vo svedsku, ma sveda manzela, naklady na byvanie su sakra vysoke, platy sice vyssie, ale aj tie naklady, skolstvo nemam pocit aby specialne chvalila, ved my mame kvalitne skoly, ona ma dcery zapisane aj tu na SK v skole a chodia na skusky, dievcata hovoria svedsky, ang a slovensky, ale lekarov a zubarov riesi tu, tam je to asi drahe, ale to kazdy co odide tak rad vyuziva nase zdravotnictvo 😉 chapem tvoj dovod, ale severske krajiny by som ako slobodna matka nezvazovala, jednak ta migracia a kriminalita ako pisu baby tam ide sakra hore, jednak su to drahe krajiny na zivot a ak mas dceru s exotickym vzhladom tak by som tiez sla radsej dole, severania su svetli a budete ako terce a to nechces

nin12345
19. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor keby ti chce sťažiť život nemusel dať ani ten súhlas s presťahovaním dieťaťa do inej krajiny. Máte to overené notársky alebo súdne? Ten súhlas myslím

diewcatqoo
19. aug 2025

Prepac, ale ty si to predstavujes ako Hurvinek valku. Preco prave Svedsko? Bola si uz niekde mimo SK? Ja som bola a ani teraz nezijem na Slovensku, ale Svedsko by som ako matka samozivitelka bez jazyka nikdy nezvazovala. Nevies jazyk, anglicky len trochu (takze akoby vobec), ako sa chces tam postarat o to dieta?

veselo_neveselo
19. aug 2025

Nie, tebe tam urcite lepsie nebude ako tu.
Muz ti robi v nemecku, o dieta sa nestara. Od rodiny ked chces odist, nemusis prave do svedska. Odstahuj sa na druhy koniec slovenska, alebo aspon do ciech, to spravi rovnaku sluzbu.
Lebo ked nic ine, aspon sa dohovoris.

Vies si predstavit, ako tam vo svedsku pojdes s dietatom k doktorovi? Za chviku pojde do skoly, ako sa budes s nim ucit, vysvetlovat ked nieco nebude rozumiet?
Ako sa poradis v lekarni, ako na urade poziadas o prispevky, ako na zapise v skole zistis co potrebujete?
To su vsetko veci, kde potrebujes vediet poriadne jazyk, ak natrafis na ludi co budu ochotni to s tebou preberat anglicky tak budes mat stastie. Inak mas smolu. Ja som uz videla zufalstvo, (aj na sebe), ked si na urade a proste sa neda, nedohovoris sa, lebo pani nemoze/nechce v inom ako oficialnom jazyku.

Podla mna ti rovnaku sluzbu (odchod od rodiny) spravi odstahovanie sa inam, alebo do ciech s tym, ze si usetris nervy pri hladani prace a jazykovej bariere. A tie peniaze co mas, cast z nich pouzi na stahovanie, a zvysok si odloz, aby si mala rezervu.

wade
19. aug 2025

Ak chces, vsetko sa da. Ale bez jazyka je to velmi velmi narocne. Ale poznam minimlane jeden pripad slobodnej mamicky, ktora prisla bez jazyka a o 5 rokov mala C1 a dobre plateny job. Ak si ochotna risknut 10-20 tisic na to ze to skusis, tak.. Tolko su cca naklady na start v cudzej krajine. Nejaka ubytovna / airbnb na zaciatok kym sa otukas, potom najom (3-4 najmy zaplatit dopredu, kaucia). Kym si najdes nejaku pracu. Popri tom Jazykovy kurz. Apropo svedsko - asi nadherna krajina (bol som tam iba ako turista), ale neviem ci by som zvladol zimu a kratke dni. To je pre mna jeden z najvacsich problemov severskych krajin. PS: rozumiem tvojmu dovodu hlavne ak hovoris ze dieta ma iny povod / farbu pokozky.

abbey1
19. aug 2025
@anonym_f2e95f

@abbey1 Smrteľne vážne pracujem v oblasti kde som často v kontakte s cudzincami a ty ktorý tu dlhšiu dobu pobudnu ci už klli štúdiu ci práci sa odtiaľ aj rýchlo berú preč na otázku typu ako tu môžeme žiť len myknem ramenami a cítim sa trápne

@anonym_f2e95f Predpokladám, že smrteľne vážne sa skutočne presťahujú kdekoľvek, keďže si doslova napísala, že všade je lepšie. Toto inteligentný človek z úst nevypustí 🙂

abbey1
19. aug 2025

@anonym_autor Amy exotický vzhľad má dcérka? Verím, že to môže byť nejaký problém v nejakej zapadnutej dedinke. Ale v bežnom meste určite nie, to čo popisuješ. Sami máme v rodine deti rôznych miešaných manželstiev a normálne žijú a fungujú ich deti v škole, na ihrisku. Zváž presťahovanie do väčšieho mesta. Tam si väčšie pracovné príležitosti s lepším zárobkom, aj výber škôl bude lepší.

autor
19. aug 2025
@abbey1

@anonym_autor Amy exotický vzhľad má dcérka? Verím, že to môže byť nejaký problém v nejakej zapadnutej dedinke. Ale v bežnom meste určite nie, to čo popisuješ. Sami máme v rodine deti rôznych miešaných manželstiev a normálne žijú a fungujú ich deti v škole, na ihrisku. Zváž presťahovanie do väčšieho mesta. Tam si väčšie pracovné príležitosti s lepším zárobkom, aj výber škôl bude lepší.

@abbey1 No moj býval bol Róm a dcéra sa podobá na neho. Je ako jeho kópia ale v ženskom prevedení. Takže možno už chápete aké to tu mám ťažké a bývam na východe, ťažké som už musela 2x vymeniť škôlku kolo tomu že majú rozdelenie tredi na rómske a biele čo si ja myslím že je úplne na hlavu. A potom dcérka chodila domov a pýtala sa ma "Mami prečo si Davidko umyl ruku keď som sa ho dotkla" Čo by ste jej na to povedali? Moja dcéra je veľmi múdra a šikovná baví ju gymnastika ale nezobrali ju na gymnastický krúžok, že vraj majú plno. A moja kamarátka ktorá tam má dcéru mi povedala že to je klamstvo. To čo som mala z bývalým už som hodila za hlavu neriešim to len chcem pokoj ale jeho rodina stále k nám chodí a otravujú že ju chcú vidieť že ju chcú zobrať k sebe a podobne. A keď ju zoberú potom mi ju ani vrátiť nechcú a to naj naprik tomu že plače je toho veľa. A on aj keď robí v Nemecku stále posiela odkazy na mňa, a keď sa vracia domov chodí okolo nášho domu a špehuje. Preto chcem odísť, jednalo chcem pre dcéru lepšiu budúcnosť a aj pokoj.

pako24
19. aug 2025
@anonym_f2e95f

@anonym_f2e95f otázku typu ako tu môžete žiť ti určite zahraničný prišelec klásť nebude, najmä ak má svojich päť pokope....

Strana
z3