icon

Mám si po výpadku internetu nechať vymeniť router?

17. jún 2026

Dobrý deň.
Posledné týždne nám doma občas vypadáva internet. Niekedy pomôže reštart routera, inokedy sa to po pár minútach rozbehne samo.
Poskytovateľ tvrdí, že u nich problém nevidia a možno je už starý router. Ten máme asi 6 rokov.
Neriešil z vás niekto niečo podobné? Pomohla výmena routera, alebo bol problém nakoniec inde? Viem to ja nejako doma zistiť, kde je problém? Nie sme technicky zdatná domácnosť :-/

patrike
17. jún 2026

Zacni pozicanim zariadenia od susedov. Nepises nic, kto je poskytovatel a aky router, to je tazko radit potom. Optika ? Metalika ? Bezdrotovo ?

anonym_64a2a7
17. jún 2026

@anonym_autor a router mate od poskytovatela "prenajaty" alebo vlastny? Ak vlastny, tak by som kupil novy, ak od nich, tak proste nech vyriesia problem... bez ohladu na to, co presne je zdrojom (router, "linka")...

lukbe
17. jún 2026

My sme mali starší, menej výkonný, sami nám vymenili, ked som riešila niečo, všimli si to. Treba sa pýtať, ci nemáte nárok.

autor
17. jún 2026
@patrike

Zacni pozicanim zariadenia od susedov. Nepises nic, kto je poskytovatel a aky router, to je tazko radit potom. Optika ? Metalika ? Bezdrotovo ?

@patrike Máš pravdu, veľmi sa v tom nevyznám. 😅 Je to optický internet od Telekomu a router je ten, ktorý sme dostali od nich pri zriadení služby. Má už asi 6 rokov, preto mi napadlo, či nemôže byť problém práve v ňom.

wade
17. jún 2026

Vypadky mozu byt rozneho povodu. Moze to byt HW problem routra, alebo aj poskytovatela. Skus mozno jednu vec - ak by si sa vedela pripojit kablom na router. Zmerat rychlost (vygoogli si napríklad Ookla speed test). A otestuj. Skus rychlost zariadenia (telefon) pri routri, potom niekde v izbe, potom PC cez kabel. Porovnaj s tym co mas od providera (napriklad - ak mas 250mbit linku - tak cez kabel musis mat 250mbit). Zariadenie od susedou je komplikovane - kedze ho treba nakonfigurovat.

anonym_64a2a7
17. jún 2026
@anonym_autor

@patrike Máš pravdu, veľmi sa v tom nevyznám. 😅 Je to optický internet od Telekomu a router je ten, ktorý sme dostali od nich pri zriadení služby. Má už asi 6 rokov, preto mi napadlo, či nemôže byť problém práve v ňom.

@anonym_autor ok... ako pisu ostatni, tazko radit... skus aj pozriet na fakture, ci ti fakturuju nejakych 90 centov ci kolko za prenajom routra (ci je ich), alebo ste si ho kupili pri zriadeni sluzby (vtedy mate zodpovednost / starost s routerom vy)... Lebo teda pri tom veku routera je to divne, ze nenavrhli vymenu (to robia raz za par rokov sami)...
Inac v principe ak sa router nekazi, tak sa tam nema co pokazit (on sa nejak nenaplni alebo nieco)...
Mozno zvazte, ze si router od nich prenajmete a nech sa staraju oni. To samozrejme neznamena, ze tie vypadky prestanu (zacali nedavno, nieco sa zmenilo?)...
Presne ako ti radili, musis ist postupne...
Popripade skus rozpisat, ako presne sa ten vypadok prejavil... prestal ti fungovat netflix na telke alebo si nemohla nacitat stranku...
Ked bol vypadok, svietili vsetky kontrolky na routri tak ako mali (ako ked vsetko funguje)? Mali ste vypadok elektriny?

autor
17. jún 2026

Pozriem sa na faktúru, ďakujem za tip. 😊 Úprimne, doteraz som to vôbec neriešila, internet fungoval bez problémov, takže ani neviem, či router platíme, alebo je len zapožičaný od poskytovateľa.

anonym_ec238d
17. jún 2026

Myslím že v Telekome máš nárok na nový router po pár rokoch, lebo tam podpisuješ stále 2 ročnú viazanosť pri predĺžení zmluvy.
AK si v bytovom dome maj PC/notebook/TVp ripojené káblom a nie cez WiFi ktorú môžu susedia rušiť/"obsadiť".

anonym_145518
17. jún 2026

Ak to funguje po restarte routra, moze to byt router. Bud si kupis najnovsi router od poskytovatela na splatky, alebo si zisti, aky tam poskytovatel dava, kup novy v Alze (vacsinou lacnejsi),... Ak by problem zostal aj s novym routrom, tak stale mozes novy router do par dni v Alze vratit a provider sa na to musi pozriet este raz.

sionell
17. jún 2026

U nás bol technik. Mali sme tiež 6 ročný router a povedal, že je už starý. Vymenil ho. Výpadky sme mali preto, lebo v zemi je 15 ročný kábel, ktorý je vraj poškodený a pred 6 rokmi, keď sme si dali business internet na firmu, tak sme dostali výkonnejší router, ktorý bol ale citlivejší na výpadky a reštartoval sa aj 10x za deň posledý týždeň. Dostali sme naspäť router čo používajú pre inetrnet na rodné číslo. Nevypadlo nič ani raz, a to používame aj extendre čo sa dajú do el. zásuvky, lebo wifi nedosiahne všade a nie je s tým problém. Takže trvajte na výmene routra - kľudne si vymyslite, že tlačislo na zapnutie wifi nereaguje vždy, že ho treba silno stlačiť. Náš predošlý router to takto mal, tak ho vymenili. A žiadajte späť peniaze, aby to zobrali vážne.