Ako správne zapojiť indukciu?
Ahojte, prosim ako zapojim indukciu?
Zavolas si elektrikara, ked tomu nerozumies. Niektori vyrobcovia maju zaruku podmienenu okruhlou peciatkou za montaz
Zavolas si elektrikara, ked tomu nerozumies. Niektori vyrobcovia maju zaruku podmienenu okruhlou peciatkou za montaz
@viestta Najviac ma pobavi, ked zakaznici frflu, ake to je drahe. Len za tym nevidia cenu naradia, studia, kurzov a statnych skusok. Potom vidat strasne zverstva ako vypinace zapojene CYKY-J a fazu na zltozelenom. Odpalene indukcie su tiez bezne, kedze to zapoja 1:1 a N-ko z indukcie skonci na tretej faze, zahranicne kable totiz mavaju ine farby ako nase.
@viestta Najviac ma pobavi, ked zakaznici frflu, ake to je drahe. Len za tym nevidia cenu naradia, studia, kurzov a statnych skusok. Potom vidat strasne zverstva ako vypinace zapojene CYKY-J a fazu na zltozelenom. Odpalene indukcie su tiez bezne, kedze to zapoja 1:1 a N-ko z indukcie skonci na tretej faze, zahranicne kable totiz mavaju ine farby ako nase.
@patrike hej, to poznam. Uz som aj tu na MK citala vyplakavanie ako moze plynar zobrat stovecku za pol hodiny roboty pri revizii kotla... O ostatnych remeslach ani nehovoriac, obzvlast tych, na ktore potrebujes "papiere na okruhlu peciatku". Revizny elektrikar, plynar, statik, projektant, notar, advokat... to su vsetci zdieraci
@18mimi aspon si vygoogli instalacny manual (PDF) k presnemu modelu tvojej indukcie - vycitas z jej stitku/nalepky. Pomoze to cloveku, ktory ti to bude zapajat. Mas na dane miesto privedene aspon dve (alebo tri) fazy so samostatnym istenim dimenzovane na indukciu?
Aha, uz vidim - jeden kabel na foto je z indukcie (makke vodice - tzv. "lanko" s nalisovanymi dutinkami) a druhy (CYKY - tvrde vodice) "zo steny".
...este dodam, ze pouzil by som pre istotu robustnejsie skrutkovacie svorky, kedze indukcia je pomerne vykonny spotrebic (vacsie prudove zatazenie vsetkych spojov, ktore moze byt pri nedokonalom/uvolnenom spoji casom rizikove).
Pri prívode 400V zapojíme dva modré zo spotrebiča na modrý prívod. Hnedý zo spotrebiča na hnedý prívod. Čierny zo spotrebiča na čierny prívod. Zelenožltý zo spotrebiča na zelenožltý prívod. Šedý prívod nezapájaš nikam. Pri prívode 230V zapojíš modré a zelené tak isto ako vo variante 400V a čierny zo spotrebiča spolu z hnedým zo spotrebiča na čierny prívod. Samozrejme, že musíš mať prívod istený dostatočným ističom k danému výkonu spotrebiča a aj hrúbka prívodného kábla musí byť dostatočná. A ako tu niektorí spomínali musíš mať kvalitný spoj, najlepšie skrutkové svorky a zapojené v rozvodnej krabici.

Zavolas kvalifikovanu osobu, inak nebudes mat zaruku. Ludia takto bezne odpalia indukcie, ked to zapoja medzi fazy.
Ak to chces robit sama :
- svorky packove, nie zasuvacie alebo skrutkovaciu svorkovnicu
- patria do krabice s patricnym krytim IP
- kable zabezpecit proti vytrhnutiu
- na strane privodu overit fazy a N a PE, ci su na spravnych farbach
- na strane indukcie postupovat podla schemy v navode