icon

Plyn alebo indukcia do bytu

valentinkas
20. júl 2026

Ahojte, prosím vás, máte niekto indukciu v byte, kde je len 230 V? Prerábame kuchyňu a je čas sa rozhodnúť, či chceme plyn alebo indukciu. Počuli sme názory, že indukcia na 230 nebude fungovať dobre a keď budem variť napr. na troch sporákoch, výkon sa bude znižovať... Aké máte s tým skúsenosti?
Ďakujem.

anonym_e180c6
20. júl 2026

@valentinkas ak nemáte trojfázové pripojenie ale len klasicky 230, šla by som do plynu.

patrike
20. júl 2026

Aj na 230V ti to v pohode pojde, len musis pocitat s obmedzeniami ako nemoznost prat alebo pouzivat susicku / vysavac / konvicu ...
Ved si nechaj prerobit privod na 3f a mas pokoj, nie je to nic zlozite.

doux
20. júl 2026

@valentinkas volila by som indukciu. ak je problém s elektrinou, padol tu návrh, daj si to prerobiť (obzvlášť, ak varíš často). alebo potom dávať pozor, že keď sa varí, tak nepúšťaj veľa spotrebičov naraz. ja by som plyn už nechcela. mám indukciu 9 rokov a nedám dopustiť.

pletko325
20. júl 2026

Predpokladám že len k indukcii je prívod 230V, alebo do celého bytu máš len 230V? ak hej, tak ako píše @patrike ak budeš robiť na viacerých tak budeš obmedzíš iné spotrebiče. Ja by som šiel do prerábky a indukcie, plyn je už o ničom dnes 😂

anonym_689f86
20. júl 2026

Mam kombinovanú dosku, 2x plyn 2x keramické platne. Je to fajn. Môžeš aj kombinovanú s indukciu.

stvura
20. júl 2026

no ako niekto vyssie pisal...ak to neprerobis tak mozes mat zapnute maximalne dve zariadenia...takze klasicke upratovanie v sobotu budes musiet skipnut, nakolko ti bude neustale vyhadzovat poistky ak sa pozabudnes...takze isla by som radsej do plynu.

anonym_e33cf9
20. júl 2026

my sme mali, urobil sa samostatný istič na varnú dosku a fungovala bez problémov, ak som chcela tretiu varnú zónu na plný výkon, tak mi stiahlo výkon zvyšných dvoch. Ale inak bez problémov. Plný výkon aj tak nikdy nevyužívaš, len ak chceš dať napr. zovrieť vodu.

valentinkas
autor
20. júl 2026

Spravia nám k tomu nové medené káble do celej kuchyne ku každému spotrebiču zvlášť....bude to teda ok? Aj keď to stále bude len 230 V?

anonym_4a8d80
20. júl 2026
@valentinkas

Spravia nám k tomu nové medené káble do celej kuchyne ku každému spotrebiču zvlášť....bude to teda ok? Aj keď to stále bude len 230 V?

@valentinkas bude to tak ako ti pisu vyssie. Ze ak budes varit, nebudes moct prat, susit a vysavat.

patrike
20. júl 2026
@valentinkas

@valentinkas Postup : poziadas na distribucke o 3f pripojku a elektromer, zaplatis poplatky. Potrebujes projekt a reviziu. Medzitym v byte pripravujes vsetko na 3f, cize k indukcii tahas 5 x 2.5 kabel, nie 3 x 2.5, rozfazujes ostatne okruhy kvoli rovnomernemu zatazeniu. Upravis isticovu skrinku v byte. Normalne fungujes az do casu prepojenia na 3f, co je tak pol dna.

anonym_dde441
20. júl 2026

@valentinkas my máme indukciu na 230V, ma samostatný istič a okrem toho, že nemôžem mat všetky 4 platne naplno, čo som za 10 rokov postrehla pár krát, nič ine obmedzené nemám.
Bežne varím, pečiem, periem, ide TV... naraz a nikdy nebol problém 🤷‍♀️

parvinka0001
20. júl 2026

Máme na 230 a bežné je pustena práčka sušička aj mycka.

valentinkas
autor
20. júl 2026

Ďakujem veľmi pekne za všetky odpovede.