OLED displeje v notebookoch. Sú bezpečné pre oči?
29. aug 2026
Ahojte. Pozerám nový notebook a jeden, čo sa mi páči, má OLED displej. Len som zachytila, že niekomu z toho pri dlhšej práci bolia oči alebo hlava.
Ja som za notebookom prakticky celý pracovný deň, tak teraz váham, či si tým skôr nepohorším. Máte OLED a ste s tým v pohode aj po niekoľkých hodinách? Ďakujem.
anonym_535ff7
•
29. aug 2026@anonym_autor z pohladu BOZP nemas pracovat 8 hodin s notebookovym displejom (ak zrovna nie je 17 palcovy)... mas dodrziavat ergonomiu a zataz na oci, co s malickym notebookom nedas asi

Na samotny OLED to vacsinou nie je, problem robi sposob, akym sa stmavuje. Vela OLED panelov znizuje jas tak, ze rychlo blika - zapina a vypina sa - a ked to robi na nizkej frekvencii, zhruba 240 az 480 Hz, tak citlivejsi ludia z toho po par hodinach maju bolave oci alebo hlavu. Novsie panely uz idu na frekvenciach v tisickach Hz alebo stmavuju napatim a s tymi byva pokoj.
Takze to nie je otazka OLED ano alebo nie, ale ktory konkretny kus. Ked uz mas vyhliadnuty model, skus si vyhladat jeho nazov spolu so slovom PWM, recenzenti to meraju a byva to priamo v tabulke.
Test priamo v obchode: stiahni jas na nejakych dvadsat percent a nafilmuj obrazovku spomalenym videom na mobile. Ked cez zaber bezia siroke tmave pruhy, panel blika nizko. Pri vysokej frekvencii tam nebude skoro nic.
A este jedna vec, na ktoru sa zabuda - to blikanie sa tyka hlavne nizkeho jasu. Ked sedis cely den nad textom a mas jas stiahnuty uplne dole, unavi ta to na hocijakom panely.