icon

Je GaN nabíjačka na notebook aj mobil vhodná?

31. aug 2026

chcela by som si zjednodušiť káble a nosiť so sebou jednu nabíjačku na notebook aj telefón. pozerám GaN nabíjačky s viacerými USB-C portami - nezačne sa notebook nabíjať výrazne pomalšie? alebo ak má nabíjačka dosť wattov, je to úplne v pohode?

anonym_088f25
31. aug 2026

mam 65w a nabijam aj notebook (vhrombook) a aj samsung .. nenosim inu ...kabel mam anker - kedze je dolezite mat aj kvalitny kabel ... nabijacky mam rozne znacky od 35w hore- kedze mam jednu v spalni v obyvacke a na cesty ... a kazda funguje super

jimmyy128
31. aug 2026

To spomalenie nezavisi od toho ci je nabijacka GaN, ale od toho ako si vykon rozdeli medzi porty. Vacsina viacportovych ma pevnu tabulku od vyrobcu, typicky 65 W ked je zapojeny jeden port a 45 W + 20 W ked su dva. Takze ano, notebook dostane menej, ale je to dane tou tabulkou, nie technologiou. Na krabici hladaj riadok typu "45W+20W", nie len "65W max" - to druhe ti nepovie nic.

Druha vec je kolko ten notebook vlastne pyta. Lahky ultrabook si vystaci so 45 W, vacsi alebo herny chce 90-100 W a ked dostane 45, nabija sa, ale pri praci to lezie. Kabel tiez hra rolu, bezny USB-C je do 60 W a nad to treba kabel oznaceny 100 W / 5 A - preto ten Anker vyssie funguje.

Ked mas ultrabook, 65 W GaN je uplne v pohode. Pri vacsom notebooku by som isiel rovno na 100 W a mam pokoj.