Porovnajte kompaktných telefónov Unihertz a Kingkong Mini
Ja neznášam veľké mobily, tak do úvahy prichádzajú len tieto dve:
Unihertz čonje údajne najmenší smartfón na svete ale má Android 13 čo softvérovo neviem čo stačí na dôležité aplikácie. A je aj drahší.
https://www.elektroshock.sk/mobilne-telefony/un...
A potom v Dunteli v Šamoríne je zase tento Kingkong Mini:
Mal som tento Servo King 9000 a vybila sa mu rýchlo baterka, aj zamŕzal. Veľkosťou som bol velmi spokojný.
Na tej fotke z Duntelu je Kingkong Mini 4, nie Mini 3, a to je dost podstatny rozdiel. Mini 4 je z leta 2025, ma 4,7 palca a 4700 mAh. Jelly Star ma trojpalcovy displej a 2000 mAh. Ked je tvoja hlavna otazka vydrz, tak toto ti ju uz rozhodlo - viac ako dvojnasobok baterky sa nicim nedobehne.
Plati sa za to vykonom. Jelly Star bezi na Helio G99, Mini 4 na Unisoc T616, co je citelne slabsi cip. Tvoj Servo King ale nezamrzal preto, ze bol maly, ale preto, ze mal no-name cip a malo pamate. Mini 4 ma 6 GB RAM a Android 15, na volanie, mapy a bezne appky to bude stacit, len to nebude take hladke ako na G99.
Verziu Androidu by som mimochodom riesil najmenej. Unihertz na Jelly Star ohlasil povysenie na Android 16, malo dobehnut na jar. Ovela dolezitejsia je certifikacia Play Protect - bez nej ti nemusi nabehnut bankova aplikacia ani platenie telefonom, a pri malych cinskych znackach to je najcastejsi dovod, preco taky mobil skonci v supliku. Overis to za desat sekund: Obchod Play - profil - Nastavenia - Informacie - Certifikacia Play Protect. NFC ma Mini 4 podla cenovky, ale na certifikaciu sa opytaj este pred kupou.
Ak by ti stacilo trochu vacsie telo, je este jedna moznost - iPhone 13 mini. Je z roku 2021 a stale dostava aktualny iOS, takze podpory ma pred sebou viac ako obe tie cinske znacky. V repase ho ma viacero predajcov, napriklad aj iguru.sk, kde je k tomu vlastny servis a zaruka 12 az 24 mesiacov podla konkretneho kusa. Ceny sa na repase lisia dost, tak si to porovnaj u viacerych.

Zaujíma ma že reálne aké je ich používať? Ako dlho im baterka vydrží? Či nezamŕzajú? Ten kingkong má Android 15 čo je o dva novší ako Unihertz.