Prečo sa mi na mobile objavujú reklamy?
Posledné dni mi na mobile vyskakujú reklamy, aj keď nemám otvorenú žiadnu aplikáciu. Doteraz sa mi to nestávalo a vôbec netuším, čo to spôsobuje.
Stretli ste sa s tým niekto? Ako ste zistili, ktorá aplikácia za to mohla?
Ako notifikácie? Malo by tam byť od ktorej aplikácie sú ak potiahneš prstom zhora dole.
Ak používaš Chrome skús 3 bodky - nastavenia - upozornenia -
nájdi riadok weby a pozri akým stránkam si povolila posielať ti upozornenia, ak sú tam nejaké divné vypni ich, alebo rovno vypni všetky upozornenia aplikácie Weby
V pozadí máš zapnutu nejakú aplikáciu.Ja som tak mala hru spustenú aj keď na obrazovke nebolo nič až keď som chcela ísť do nejakej aplikácie spustali sa mi namiesto nej reklami.Ak si nainštalovala nejakú novú aplikáciu odinstaluj ju a pozri v nastaveniach ktoré aplikácie majú povolenie aby boli spustené na pozadí a vypni tie povolenia
Ja som raz mal reklamu priamo v androide. Bol to nejakej neznámej značky telefón. Normálne priamo v androide jak beháte po menu, boli reklamné bannery. To som videl len raz. Odvtedy som sa s tým nestretol.
Na tú druhú otázku, ako zistiť konkrétnu aplikáciu, sa dá ísť celkom systematicky. Najprv ale treba rozlíšiť dva rôzne prípady, lebo majú iné riešenie.
Ak to vyzerá ako oznámenie v hornej lište, ktoré si stiahneš prstom, je to skoro isto web push z prehliadača a anonym_840436 to popísala presne. Vtedy stačí na to oznámenie dlho podržať prst, ukáže sa, od ktorej aplikácie prišlo, a rovno tam sa dá vypnúť.
Ak ti reklama vyskočí cez celú obrazovku alebo pláva nad inou aplikáciou, je to niečo iné: aplikácia s oprávnením kresliť cez ostatné aplikácie. Nájdeš to v Nastavenia → Aplikácie → tri bodky → Špeciálny prístup → Zobrazenie cez iné aplikácie (na Xiaomi je to cez Ochrana súkromia → Správa oprávnení). Je to krátky zoznam a všetko, čo tam nepoznáš, môžeš pokojne vypnúť, nič sa nerozbije.
Keď z toho zoznamu nič nevyskočí, funguje núdzový režim. Podrž tlačidlo napájania, potom dlho podrž "Vypnúť" a potvrď reštart do núdzového režimu. V ňom bežia len predinštalované aplikácie. Ak reklamy zmiznú, vieš na sto percent, že to spôsobuje niečo stiahnuté, a stačí odinštalovať to, čo pribudlo tesne predtým, než sa to začalo. Píšeš, že sa to deje posledné dni, takže si to celkom dobre zúžiš, v Nastavenia → Aplikácie sa dá zoznam zoradiť podľa dátumu inštalácie.
Dve veci, na ktoré si dať pozor. Niektoré takéto aplikácie po inštalácii schovajú ikonu, takže na ploche ich neuvidíš, len v tom úplnom zozname v nastaveniach. A skenovanie by som začal tým, čo už v telefóne máš, teda Play Store → tvoj profil → Play Protect → Skenovať. Je to zadarmo a netreba nič inštalovať.
AdGuard, ktorý spomína niekto2hy, funguje dobre, ale blokuje prejav, nie príčinu. Keby sa tá aplikácia našla, je čistejšie ju vyhodiť a blokovač si nechať až potom.

@anonym_autor Skús si to preskenovať nejakým antivírusom. Možno sa ti tam niečo dostalo. Prípadne niečo na blokovanie reklamy.