icon

Ako efektívne hospodáriť so 600 eurami mesačne?

12. nov 2025

Ahojte, vedeli by ste vyzit z 600€? Sme dvaja dospely, 2 rocne dieta a pes. Po zaplateni vsetkych vydavkov nam ostane 600€ na bezne pouzivanie, potraviny, drogeria, oblecenie, sem tam nejaky vylet alebo jedlo vonku. Vzdy tyzden pred vyplatou uz ideme z uspor. Ako na to aby sme dokazali vyjst?
Varim na viac dni, vonku jeme len obcas. Manzel sa stravuje doma, vsetko oblecenie uz aj tak kupujem z druhej ruky.

Strana
z2
deedol
12. nov 2025

teraz citam, ze v tych 600e je aj drogeria, oblecko atd atd. podla mna uz teraz celkom carujes, ze z toho ako-tak vyjdete. neviem, kde by som este ubrala, ved len topanky pre dieta (ktore treba 2-3x rocne) stoja 40-60e (a na topankach sa setrit neoplati). oblecenie som vo veku tvojho dietata riesila tiez cez bazar (napis mozno, co su dobre znacky, lebo je rozdiel kupit napr. merino spodky alebo spodky z lindexu/hmka, to iste bundy a oteplovacky). baby dali dobre tipy na lacne, zdrave a syte jedla (strukoviny a pod.). este otazka, ci je to teraz takto, lebo jeden z vas nepracuje (napr. je na RD alebo UP), alebo to takto bude stale, lebo dlhodobo je to proste malo na zivot, ked tych 600e nie je len strava.

tykat
12. nov 2025
@anonym_autor

@bomba36 nefajcime, nepijeme, polotovary len veelmi vynimocne ked sa nestiha, inak kupujeme zakladne potraviny. Co je ale pravda, na oblceni a obuve si dam zalezat a tam kupujem kvalitnejsie znacky, hlavne pre dieta, ale to z bazarov, takze som trochu nad cenou noveho pepca.

@anonym_autor sladkosti? chipsy, oriesky? dzusiky, cola, mineralky? pribinačiky, milačiky, kadejake jogurty s nalepkami a pod. hovadiny?

autor
12. nov 2025
@tykat

@anonym_autor sladkosti? chipsy, oriesky? dzusiky, cola, mineralky? pribinačiky, milačiky, kadejake jogurty s nalepkami a pod. hovadiny?

@tykat praveze tiez velmi malo. Slane max pre navstevu, v primere balik mesacne, sladke vody a vseobecne balene vody vobec. Tie jogurty ochutene obcas kupime. Ale rozhodla som sa ze tento mesiac si ozaj kazdy cent budem zapisovat niekde do zosita aby som videla kam to odislo najviac a co sa da kde skrtat

anjelicek26
12. nov 2025

Tak rok a rodicovska skonci, to uz nejako date... 400e mate stravu minimum, zo zvieratom este viac, drogeriiu potrebujes tiez,... vonku jest treba zrusit uplne, nevychadza vam to, oblecenie ano bazare, plus vase stare ci to s coho maly vyrastie, priebezne zasa predavat, proste to tocit... Ked sa vari doma a proste pre male dieta potrebujes aj mimo sezony kvalitne potraviny, tak to nejde... mozes kupovat vacsie mnozstva, vacsie balenia, viac sa to oplati, pozerat akcie, planovat si jedalny listok, to pomoze, robit tyzdnove nakupy, nechodit do obchodu viac krat... ak by si najdes nejake upratovanie ci brigadu na vikend (aj keby len 2 dni do tyzdna a dve stovky do vrecka), pomohlo by vam to dost.

autor
12. nov 2025
@deedol

teraz citam, ze v tych 600e je aj drogeria, oblecko atd atd. podla mna uz teraz celkom carujes, ze z toho ako-tak vyjdete. neviem, kde by som este ubrala, ved len topanky pre dieta (ktore treba 2-3x rocne) stoja 40-60e (a na topankach sa setrit neoplati). oblecenie som vo veku tvojho dietata riesila tiez cez bazar (napis mozno, co su dobre znacky, lebo je rozdiel kupit napr. merino spodky alebo spodky z lindexu/hmka, to iste bundy a oteplovacky). baby dali dobre tipy na lacne, zdrave a syte jedla (strukoviny a pod.). este otazka, ci je to teraz takto, lebo jeden z vas nepracuje (napr. je na RD alebo UP), alebo to takto bude stale, lebo dlhodobo je to proste malo na zivot, ked tych 600e nie je len strava.

@deedol ved prave ze este do teraz sa dalo kupovat na bazari super, tie veci boli minimalne znicene, ale cim je dieta starsie, tym to je horsie. Kupujem mu znacky ako enfant, mikk-line, reima…. Tam som na jednom overaly usterila cez 90€ v porovnani s novym, a ja som toho nazoru ze radsej mu kupim kvalitne, aby mu v tom nebola zima a nepremoklo a potom to este posuniem. Ano, ja som na rodicaku, aj som zvazovala ist od septembra uz do prace, ale videla som na synovi ze nebol pripraveny na skolku, a prospeje mu este ten rok doma, aj ked to je financne tazsie.

autor
12. nov 2025
@anjelicek26

Tak rok a rodicovska skonci, to uz nejako date... 400e mate stravu minimum, zo zvieratom este viac, drogeriiu potrebujes tiez,... vonku jest treba zrusit uplne, nevychadza vam to, oblecenie ano bazare, plus vase stare ci to s coho maly vyrastie, priebezne zasa predavat, proste to tocit... Ked sa vari doma a proste pre male dieta potrebujes aj mimo sezony kvalitne potraviny, tak to nejde... mozes kupovat vacsie mnozstva, vacsie balenia, viac sa to oplati, pozerat akcie, planovat si jedalny listok, to pomoze, robit tyzdnove nakupy, nechodit do obchodu viac krat... ak by si najdes nejake upratovanie ci brigadu na vikend (aj keby len 2 dni do tyzdna a dve stovky do vrecka), pomohlo by vam to dost.

@anjelicek26 budem asi musiet ozaj popozerat nejake brigady, veru lahsie vy sa zilo keby mame o trochu viac, aj ked v nasom regione to je dost bieda

anjelicek26
12. nov 2025
@anonym_autor

@anjelicek26 budem asi musiet ozaj popozerat nejake brigady, veru lahsie vy sa zilo keby mame o trochu viac, aj ked v nasom regione to je dost bieda

@anonym_autor ono aj postrazit deti niekomu (napriklad vekoveho rovesnika ku svojmu) mozes alebo doucko davat, nieco sa vzdy da... ono nechyba vam vela aby ste boli "ok" a o par mesiacov pojdes aaj tak do prace...ta brigada je riesenie celkom dobre...

autor
12. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor ja sa vážne pýtam, ako často potrebuješ kupovať oblečenie a obuv pre dospelých. Pre dieťa chápem, rastie, ale ak si ja ako dospelá kúpim kvalitné zimné topánky, tak neexistuje, že o rok potrebujem ďalšie. Ako kľudne si kúpim, ale to je môj rozmar a môžem si to dovoliť.

@sissy27 a kde kupujes teda kvalitne topanky? Lebo mne malokedy vydrzia dlhsie ako jeden a pol sezony. Mam zvycajne tri pary zimnej obuvy. Nieco k sportovej k vetrovke, nieco ku elegantnemu kabatu a zimne turisticke. Ale ozaj kazdu zimu musim jedny z nich menit. Minuly rok sa mi zacala supat kozenka z ciziem, musela som kupit nove. Rok pretym sa mi odlepila podrazka z topanok co som nosila ku vwtrovke, to som dala zalepit ale pocitam ze uz tuto zimu celu nedaju. Muz si teraz kupoval rifle, rovnako mu bude treba kupit aj nejaku mikinu a tricka kedze su uz opotrebovane… neviem, ale to oblecenie je pre mna spotrebny material a nie vsetko sa da nosit naveky

btus
12. nov 2025
@anonym_autor

@sissy27 a kde kupujes teda kvalitne topanky? Lebo mne malokedy vydrzia dlhsie ako jeden a pol sezony. Mam zvycajne tri pary zimnej obuvy. Nieco k sportovej k vetrovke, nieco ku elegantnemu kabatu a zimne turisticke. Ale ozaj kazdu zimu musim jedny z nich menit. Minuly rok sa mi zacala supat kozenka z ciziem, musela som kupit nove. Rok pretym sa mi odlepila podrazka z topanok co som nosila ku vwtrovke, to som dala zalepit ale pocitam ze uz tuto zimu celu nedaju. Muz si teraz kupoval rifle, rovnako mu bude treba kupit aj nejaku mikinu a tricka kedze su uz opotrebovane… neviem, ale to oblecenie je pre mna spotrebny material a nie vsetko sa da nosit naveky

@anonym_autor ja mám zimné topánky už 14 rokov. Síce prvotná cena vysoká, ale stojí to za to: https://www.4camping.sk/p/damske-topanky-hanwag..., čižmy kožené už 5 rokov. Cena tiež cca 80 E, ale stále ako nové.

anonym_84bf8a
12. nov 2025

zimné vysoké topánky kupované v predajni Baťa sú stále nositeľné a to majú už 30 rokov 👍

sissy27
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak sa ti začala šúpať koženka, tak sa nemôžeme baviť o kvalitných topánkach. Koženka nie je kvalita aj keď sa na hlavu postavíš alebo si za to vyhodila xy peňazí. Napr. vyslovene zimné mám timberlandy a columbie, mám ich fakt niekoľko rokov (5 minimálne), nič im nie je. Rifle mi tiež vydržia minimálne 3-4 roky, nosím ich takmer denne, mám ich niekoľko, ale rozhodne nepotrebujem kupovať každý mesiac. To isté tričká, mikiny - neexistuje, že to musím kúpiť každý mesiac. Samozrejme, že je to spotrebný materiál a nebudem nosiť tričko ktoré so mnou maturovalo, ale zase kupovať niečo každý mesiac fakt netreba.

autor
12. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor ak sa ti začala šúpať koženka, tak sa nemôžeme baviť o kvalitných topánkach. Koženka nie je kvalita aj keď sa na hlavu postavíš alebo si za to vyhodila xy peňazí. Napr. vyslovene zimné mám timberlandy a columbie, mám ich fakt niekoľko rokov (5 minimálne), nič im nie je. Rifle mi tiež vydržia minimálne 3-4 roky, nosím ich takmer denne, mám ich niekoľko, ale rozhodne nepotrebujem kupovať každý mesiac. To isté tričká, mikiny - neexistuje, že to musím kúpiť každý mesiac. Samozrejme, že je to spotrebný materiál a nebudem nosiť tričko ktoré so mnou maturovalo, ale zase kupovať niečo každý mesiac fakt netreba.

@sissy27 ale ja nehovorim ze potrebujem kupovat rifle kazdy mesiac. Ale jeden mesiac potrebujem rifle ja, potom potrebuje botasky manzel, tak syn, tak zase ja potrebujem spodne pradlo, potom zase synovi vyrastie noha, manzelovy treba pyzamo lebo spi v deravom, a tak… a je to tych cca 50€ mesacne v priemere. A nehovorim ze cizmy z kozenky su nejaka extremna kvalita ale zase nie je to ani smejd z temu, ale proste nemam 200€ na nove topanky, a ani som nikdy nemala. Aj keby mi mali vydrzat x rokov. Ak teda nepocitam turisticke bospy. A neviem no, zase nemam ani 30 rokov a nosit topanky 14 rocne si ozaj neviem predstavit. Prostw neverim ze niekto kto aj realne po vonku chodi dokaze nosit x rokov jedny topanky denno-denne. Mozno ak sa clovek privezie do prace autom a v praci sa vyzuje.. mozno…

btus
12. nov 2025
@anonym_autor

@sissy27 ale ja nehovorim ze potrebujem kupovat rifle kazdy mesiac. Ale jeden mesiac potrebujem rifle ja, potom potrebuje botasky manzel, tak syn, tak zase ja potrebujem spodne pradlo, potom zase synovi vyrastie noha, manzelovy treba pyzamo lebo spi v deravom, a tak… a je to tych cca 50€ mesacne v priemere. A nehovorim ze cizmy z kozenky su nejaka extremna kvalita ale zase nie je to ani smejd z temu, ale proste nemam 200€ na nove topanky, a ani som nikdy nemala. Aj keby mi mali vydrzat x rokov. Ak teda nepocitam turisticke bospy. A neviem no, zase nemam ani 30 rokov a nosit topanky 14 rocne si ozaj neviem predstavit. Prostw neverim ze niekto kto aj realne po vonku chodi dokaze nosit x rokov jedny topanky denno-denne. Mozno ak sa clovek privezie do prace autom a v praci sa vyzuje.. mozno…

@anonym_autor nepovedala som, že ich nosím dennnodenne. Ja skôr chodím v zime, ak nie je sneh v teniskách. Bospy sú super, myslím si, že ti vydržia dlho.

marcellka32
12. nov 2025

Oblečenie v KiK, majú aj pyžamo pánske za 12 eur (aj ja som brala), detské a dámske tiež KiK, čistiace prostriedky action, tam naozaj kúpiš lacno, aj sladkosti tam majú vyhodne
V Tesco potraviny -sledovat akcie na trvanlivé potraviny, variť prívarky, husté polievky, halušky, zapekané zemiaky, vikend-kup 1 celé kurča, rozporcuj, z kostry a zeleniny vývar, prsia a stehná upecies s ryžou..dá sa vselijako kombinovať

deedol
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ad topanky, turisticke mam tiez hanwag uz minimalne 10 rokov, nosim ich aj do snehu, ak nejaky je. Okrem toho chodim vo vibram teniskach zn wolfskin, kupila som v zlave a vydrzali asi 3r dennodenneho nosenia od jesene do jari. Teraz mam nove take iste 🙂 asi za 80e

Co sa tyka znaciek pre dieta, podla mna sa to neoplati az takto hrotit (reima a pod), postaci aj lindex overal/oteplovaky a bunda z bazaru za 20e, ale tak ja byvam v ba, vy mate mozno tuhsie zimy.

deedol
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pyzama lidl alebo tchibo v zlave, minule som si odtial kupila nocne koselu za 6e. Dietatu casto kupujem basic veci z lindexu a hm ked je zlava, od tych 2r uz sa tricka a pod oplatia aj nove, kludne kupim aj vacsie velkosti a mam do zasoby, ked vyrastie. Detto topanky, minule som niekde videla keen sandale, tak mam na 3 roky dopredu, kedze stali 17e/par…keby nahodou rychlo vyrastol, tak predam.

anonym_932897
12. nov 2025

Ja by som skúsila takto: z drogerie kupovať len to najnutnejšie. Čiže sprchovací nahradiť tuhým mydlom, obyčajnú pastu na zuby, neznackovy sampon(v dm som videla velke balenie za 1.50)deodorant . Na čistenie domácnosti ti treba prasok na pranie, majú aj v lidli velke balenia. Avivaz ti netreba. Kup biely ocot, kyselinu citrónovú a tym všetko cisti. Lacnú jar na riad. Na wc pekarbonat sodný. Wc papier. Vložky z dm ich privatnu značku. Oblecenie zo sekaca. Jedálniček presne na týždeň a siahať po koreňovej zelenine, zemiakoch, strukovinach, chlieb a jogurty si môžeš robiť doma. Mrkni blogy o minimalizme. Čítala som co si písala o obleceni. Ja neviem ale mne rifle vydržia strasne dlho, niektoré veci mam aj 10 rokov, mením iba preto ze su uz nemoderne. Manžel nepamatam kedy sa kúpil nieco na seba. A to kupujeme v štandardných obchodoch. Neperies na príliš vysokej teplote? Preto sa ti to ničí? Na výlety chodiť do prírody, jedlo brat so sebou...to je zatiaľ čo mi napadlo..

autor
12. nov 2025
@anonym_df629a

Na čo máte PSA keď nemáte na to peniaze a zbytočne išlo 150 na zákrok. Toto nepochopím. Ďalej nejesť vonku, pozerať akcie a variť si len doma. Oblečenie z bazáru, vy dospelý hádam nepotrebujete každý mesiac oblečenie a obuv 🫣

@anonym_df629a a co mam spravit so psom ktoreho mame roky? Je to clen rodiny. Mame ho nechat na ulici? Je to pes ktory ma 10kg, je len granule, jedno vrece si delime so svagrom aby nevyvetrali…. Keby som fajcila a pila dennodenne pochopim tvoj ton. Ale ze naco mame PSA? Lebo ho chceme mat. Naco mam doma kvety? Ved tie tiez treba polievat, raz za cas aj presadit, aj vacsi kvetinac, ked uz na to takto pozerame….

autor
12. nov 2025
@anonym_33ccff

máte taky maly prijem? alebo vysoku splátku na hypo?

@anonym_33ccff aj nizsi prijem kedze som na rd, aj dost vysoku hypo

anonym_55b030
12. nov 2025

Ahoj, my si teraz prechádzame na krátko horším finančným obdobím. Naštastie máme stále dobrú rezervu, ale nechcem z nej míňať moc, preto velmi výrazne znižujem výdavky. Myslím na jednu vec: je to krátkodobo (to platí aj u vás, dieťa 2r, takže pôjde do škôlky a príjem sa vám zvýši). Na jedlo mám vyhradených 300€ mesačne. Keby chcem, zmestim sa aj za nižšie, ale vyrazne na ukor kvality. Stále pozerám letáky. Pár mesiacov v roku mám neuškodí jesť akciove mäso a vajcia, predtym sme mali bio, zlepší sa to. Benzinu nemíňame veľa, tak 70€ za mesiac. Na drogeriu tak 30€ a zvyšné veci zmestíme do 100€. Toto rátam všetko mimo povinných platieb. Tam nemám kde uberať. Vysoké nečakané výdavky nerátam, pri tých idem do rezervy. Keby ťa zaujima viac čo tak nakupujem, že sa do toho zmestim, tak rada napíšem. Dáte to, nebude to takto večne, iba sa uskromniť. Naozaj si 10x rozmyslieť či to, čo idem kúpiť skutočne potrebujem.

autor
12. nov 2025
@anonym_55b030

Ahoj, my si teraz prechádzame na krátko horším finančným obdobím. Naštastie máme stále dobrú rezervu, ale nechcem z nej míňať moc, preto velmi výrazne znižujem výdavky. Myslím na jednu vec: je to krátkodobo (to platí aj u vás, dieťa 2r, takže pôjde do škôlky a príjem sa vám zvýši). Na jedlo mám vyhradených 300€ mesačne. Keby chcem, zmestim sa aj za nižšie, ale vyrazne na ukor kvality. Stále pozerám letáky. Pár mesiacov v roku mám neuškodí jesť akciove mäso a vajcia, predtym sme mali bio, zlepší sa to. Benzinu nemíňame veľa, tak 70€ za mesiac. Na drogeriu tak 30€ a zvyšné veci zmestíme do 100€. Toto rátam všetko mimo povinných platieb. Tam nemám kde uberať. Vysoké nečakané výdavky nerátam, pri tých idem do rezervy. Keby ťa zaujima viac čo tak nakupujem, že sa do toho zmestim, tak rada napíšem. Dáte to, nebude to takto večne, iba sa uskromniť. Naozaj si 10x rozmyslieť či to, čo idem kúpiť skutočne potrebujem.

@anonym_55b030 ahoj, kludne mozes napisat co bezne kupujes, aspon sa inspirujem 🙂

mateson2004
12. nov 2025
@btus

@anonym_autor ja mám zimné topánky už 14 rokov. Síce prvotná cena vysoká, ale stojí to za to: https://www.4camping.sk/p/damske-topanky-hanwag..., čižmy kožené už 5 rokov. Cena tiež cca 80 E, ale stále ako nové.

@btus prepáč ,ale tie topánky na ktoré si dala link, môže mať žena aj 30 rokov. Jedine teda ak denne chodíš do lesa, na turistiku apod. , napríklad zo psom. Vtedy ich využiješ. Ale myslím, že väčšina žien, také topánky veľmi neunosí.

anonym_932897
12. nov 2025
@mateson2004

@btus prepáč ,ale tie topánky na ktoré si dala link, môže mať žena aj 30 rokov. Jedine teda ak denne chodíš do lesa, na turistiku apod. , napríklad zo psom. Vtedy ich využiješ. Ale myslím, že väčšina žien, také topánky veľmi neunosí.

@mateson2004 súhlasím, tie topánky si neviem predstaviť nosiť celu zimu. Ku kabátu, k sukni? Toto max na chatu, turistiku

anonym_55b030
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_55b030 ahoj, kludne mozes napisat co bezne kupujes, aspon sa inspirujem 🙂

@anonym_autor Nakupujem podla akcii v lidli a kauflande. Na tento tyzden su za 99c banany, pomaranče a mandarinky. Jablka su lacne tiež. Takže okolo 4€ za 4kg ovocia na týždeň. Tak isto zelenina okolo 1kg rajčin, papriky, 2ks uhoriek, cibuľa, mrkva, cesnak, mrazeny mix podla akcie všetko kupujem do 10€ za toto celé. Zo sacharidov zemiaky, ryža, cestoviny do 5€. Mäso 2kg kuracích pŕs v akcii za 11€. Dalej tofu 2ks cca 2€. Suché strukoviny nakupujem vo velkom ked su v akcii ale napriklad za tyzden ich miniem za 0,50€. Vajcia tento tyzden v akcii 30ks dokopy 5,37€. Fazulky v rajcinovej omáčke 2ks cca 1,40€. Z mliečnych za syr na struhanie, 2ks mozarelly, velke balenie jogurtu, kyslá, sladká smotana, mlieka v akcii okolo 11€. Toto dokopy je cca 50€. Džemy a pretlaky mam momentalne ešte domace, ale už nie na dlho. Olej, múka, soľ atď kupujem tiež vo velkom na dlhšie. Kúpim občas čokoládku/ čipsy. Takže cena ide vyššie než 50 ale stale do 300€ sa uplne bez problemov zmestime. Žiadne reštaurácie. ospravedlňujem sa ak mi niečo vypadlo, mohla som na niečo zabudnúť.

btus
12. nov 2025
@mateson2004

@mateson2004 ja som písala o sebe, nie o iných ženách.

anonym_aeee1e
13. nov 2025

Osobné odporúčam prášky z action dobre peru a nestoja veľa

anonym_1d49b4
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ste brali hypo,ked ste obaja zarabali a na max prijmov,ze??Ono to tak vzdy byva,potom pride babo,zena zrazu 470eur rodicak a uz je zle,nedobre s financiami.

Strana
z2